• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PER2: znamena to, ze jedno, zda se divas na problematiku klimatu nebo ekosystemu, protoze z hlediska cloveka ma ta problematika stejny koren - v
    rozhodovani potazmo managementu zdroju. takze prisuzovat neco zmene klimatu nebo nevhodnemu managementu ekosystemu - to je v zasade jedno, protoze ten problem resime tim samym
    PER2
    PER2 --- ---
    TADEAS: a co to znamena? :)
    zni to cely pekne, ale rekl bych, ze o spouste veci nerozhodujeme
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PER2: ze problematika je adresovana skrz rovinu rozhodovacich procesu, rozhodnuti je to, co za neco "muze" nakolik se o tom rozhodujeme.
    PER2
    PER2 --- ---
    TADEAS: co z toho plyne?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PER2: jednoticim tematem (zmena klimatu, management ekosystemu, civilizacni development) a zaroven polem reseni je tak jako tak onen management zdroju, resp. zpusoby rozhodovani :)
    PER2
    PER2 --- ---


    Thousands of scientists warn climate tipping points ‘imminent’ | Climate News | Al Jazeera
    https://www.aljazeera.com/news/2021/7/28/thousands-of-scientists-declare-worldwide-climate-emergency
    TUHO
    TUHO --- ---
    PER2: tak klima meni vsechno, otisk budes mit vsude :)) to samozrejme neznamena, ze tam nejsou otisky jinych problemu (ktery casto muzou bejt dulezitejsi). akoratze malfunctioning treba politickyho systemu nebo praktik zemedelatci je zhusta klima zmenou amplifikovanej. jak se rika, jedna vlocka spusti lavinu, tak dlouho chodis s dzbanem az se utrhne, to byla posledni klapka, bouchly mi saze a dalsi lidove popisy nelinearni dynamiky a bodu zlomu v komplexnich systemech :D
    PER2
    PER2 --- ---
    TUHO:
    Suffering from drought and water shortages since March, they've taken to the streets in the last couple of weeks to express their anger with the government and its poor management of water resources.
    "We've known about the problem of water scarcity and the threat it poses to national security for more than 30 years,"
    According to official figures, Iran now has 192 dams — around 10 times it did some 40 years ago. "The government is seeking quick solutions that promise short-term success.

    "As, for example, when you point out that you shouldn't, on principle, build large dams in a dry country like Iran, because too much water evaporates from the reservoirs."
    Environmental experts have said the current water shortage is also the consequence of a mistaken understanding of agriculture development and progress. The government continues to be focused on maximizing self-sufficiency, not least as a response to sanctions and pressure from abroad.

    It has been promoting agriculture and allowing the digging of deep wells, which have exhausted the available water resources. The traditional crops in Khuzestan are rice and sugar cane, both of which require large amounts of water. Around 90% of Iran's total water consumption is used up by agriculture.


    tldr: lets blame clima change for everything
    PAD
    PAD --- ---
    Climate change will drive rise in ‘record-shattering’ heat extremes | Carbon Brief
    https://www.carbonbrief.org/climate-change-will-drive-rise-in-record-shattering-climate-extremes
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    SHEFIK: reflex patri do druheho klubu o sireni desinformaci ;)
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    PETER_PAN: ok, cerpal sem z webu arniky, moje chyba. NOAA uvadi priblizne 9 let. Kdyz si to srovnam:

    Tak 9x28 je 252, tzn. vyhoreni methanu je 2,5x lepsi pro klima, nez ho nechat uniknout (rozpad co2 se udava na 100 let). Navic je u ketanu ten efekt pusobeni intenzivnejsi vuci moznym tipping points a zkracuje mozny reakcni cas lidstva, takze jednoznacne vychazi lip ho nechat shoret.

    Uz jen skoda, ze spolecne s nim tam hori i ty lesy :)

    https://gml.noaa.gov/education/info_activities/pdfs/CTA_the_methane_cycle.pdf&ved=2ahUKEwiYqLqU0IXyAhXQpYsKHSslDVMQFjACegQIBBAG&usg=AOvVaw3ugWk21PeaXCLOJlblktwf
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    Ale reseni methanu v atmosfere (zejmena toho ktery v nasledujicich letech skokove pribude) je IMHO jedna z priorit.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    SHEFIK: Za 4 roky ne. Methan ma half-time v atmosfere cca 7 let a tohle nepresne stanovene cislo se navic meni s jeho koncentraci protoze se meni pomer sinku zapricineneho procesy zive prirody a rozkladu ve stratosfere.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO: stehuju se tam pestovat brambory, na protest proti zmene klimatu
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TUHO: #uvaha

    optimistkej pohled: ten metan shori a nepujde do atmosfery, kde by byl jako 28-36x silnejsi sklenikovej plyn, zlikviduje se tak "casovana bomba"

    1Ch4 -》1co2 + ...

    A pesimistickej: metan by se za 4 roky rozpad. A samozrejme to shoreni lesa problemu taky moc nepomuze :)
    TUHO
    TUHO --- ---
    Současné požáry na Sibiři mohou být nejhorší v historii. Dosud shořely skoro dva miliony hektarů lesa. Do Jakutska, který je nejvíc postiženou oblastí, poslala vláda armádu. Teploty v regionu letos dosáhly rekordních téměř 40 stupňů Celsia. Roztává i místní permafrost. Podle úřadů je to další doklad změn klimatu.

    https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3346784-na-sibiri-shorely-dva-miliony-hektaru-lesa-vlada-poslala-na-pomoc-armadu
    TUHO
    TUHO --- ---
    Íránskou provincií Chúzistán otřásly před několika dny krvavé protesty. Lidé demonstrovali kvůli nedostatku vody. Na videích pořízených na demonstracích lze vidět, jak tvrdě byl protest bezpečnostními jednotkami rozehnán. Na některých záběrech policisté dokonce střílí do protestujících.

    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/video-vedra-az-50-stupnu-v-iranu-vypukly-nepokoje-kvuli-nedostatku-vody-170610
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    TADEAS: verim, ze to letos dame .. takze se mame do poloviny zari na co tesit :)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Eliot Jacobson
    https://twitter.com/EliotJacobson/status/1419996328726126598?s=19

    As of July 25, Arctic sea ice is the 4-th lowest. Last year's record low was 6.328 million km^2 on July 25. No Blue Ocean Event this year -- lucky humans! Another La Nina means no BOE in 2022, so we've got another year at least. But fire/flood/drought/heatwaves will continue.

    20210728-013406
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam