• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PER2: v urcitym modelu (lidskych, zivotnich, vyvojovych) krizi, je tohle "dal" nebo "znovu a opakovane" prave ta vetev nevyreseni, nevygradovani krize, tzn. krize ceka. a evolucni impulz tlaci. repetetivne to konfrontuje s tim, co je to ono "dal". myslim, ze v ty sociokulturni rovine se to da taky pouzit. stary schemata se vycerpavaj a stavaj se zatezi (infrastruktury, typ ekosystemovyho/plantazovyho managementu). krize se prohlubuje (to je spravny smer, ten thanatologickej aspekt sek radim), ale musi se pohybovat k nejakemu vyusteni (nezustat u dokumentace upadku). individualne se da rict "adaptovat se", sociokulturne taky, ale ta adaptace musi imho v nejakym momentu vzejit z nejakyho hlubsiho evolucniho / obnovujiciho impulzu.
    PER2
    PER2 --- ---
    jak dal, nic dal, proste pojedem co to pujde :) adapt or die
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    tak klimatothanatologie by vam sla ,) ale co dal? pokracovat v paliativnim procesu (v jakem smyslu muze bejt ten thanatologickej aspekt lecivej?) ... pak planetarita, regenerativni kultura
    PER2
    PER2 --- ---
    greenland melt

    TUHO
    TUHO --- ---
    PER2
    PER2 --- ---
    XCHAOS: konecne poradna dovolena se zazitkama, zadny trapny nudny plaze

    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS: how DARES the flooding disrupt my lifestyle
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO
    TUHO --- ---
    Zatezova zkouska Tesla megapacku v Australii, jeden chytnul, ae nerozsiril se zatim do dalsich... Pokud by se pozar rozsiril asi to bude slusnej megapruser, i kdyz takhle to asi neni zadny labuzo.

    However, in this case, the bigger issue is toxic fumes emanating from the burning Megapack.
    The authorities issued a toxic air quality warning for Batesford, Bell Post Hill, Lovely Banks, Moorabool and Geelong’s northern suburb due to the fire.
    Currently, the cause of the fire is unknown, but we know that it occurred after Neoen was testing the system with the Australian Energy Market Operator (AEMO).

    Tesla Megapack caught on fire at giant battery project in Australia - Electrek
    https://electrek.co/2021/07/30/tesla-megapack-caught-fire-giant-battery-project-australia
    PER2
    PER2 --- ---
    TADEAS: predstavuju si , co by se stalo v cechach, zacnem stavet nejaky dreveny chyse misto domu nebo dovazet super cement z ciny? :) bytova krize nonexistant ;)
    LIMECEJ
    LIMECEJ --- ---
    MARSHUS: shit, zas jsem si uvědomil, jak je všechno v prdeli:/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO
    TUHO --- ---
    Egyptský lídr Abdal Fatáh Sísí nedávno pohrozil vojenským zásahem, pokud obrovská etiopská přehrada omezí tok Nilu v Egyptě. Sísí má strach z nedostatku pitné vody pro rostoucí egyptskou populaci. Jeho etiopský protějšek Abiy Ahmed ale hodlá vodní dílo dokončit a říká, že jestli bude potřeba jít do války, bude připravený.

    https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/hladina-more-more-vodni-zasoby-voda-blizky-vychod-spor-hladina-rek-komentar_2107281105_pat
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    XCHAOS: Jestli by to nechtělo nový auditko, tebo aspoň tag, ať se to dá filtrovat.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SHEFIK: no, jestli si boomeři do tý doby ještě nevystřihnou nějakou válčičku o kontrolu nad tenčícíma se zdrojema...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Swedish CEOs Warn of Harmful Supply Risks After Shock Ruling
    https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-07-30/swedish-ceos-warn-of-dangerous-supply-risks-after-shock-ruling

    The case revolves around a factory that supplies 75% of Sweden’s cement. Earlier this month, a local court denied its application to extend and renew a 20-year mining permit, citing environmental risks

    The company in question, Cementa AB -- a unit of HeidelbergCement AG -- plans to appeal the decision to Sweden’s Supreme Court, though a date has yet to be set. If it fails to overturn the ruling, its limestone mining operations on the Swedish island of Gotland will come to an abrupt halt on Oct. 31.

    If corporate Sweden suddenly loses three-quarters of its cement supply, a number of its biggest companies will face immediate production issues. Skanska’s CEO Anders Danielsson has already made clear that a failure to overturn the court’s decision would bring with it “serious consequences for the Swedish construction industry.”
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Vědci: Proč budování 800 vodních ploch na jižní Moravě není bojem se suchem
    https://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/vedci-proc-budovani-800-vodnich-ploch-na-jizni-morave-neni-bojem-se-suchem

    Převážná většina plánovaných vodních ploch se nachází na tocích nebo v jejich těsné blízkosti (viz mapový podklad navržených lokalit). Na vodní toky má výstavba nádrží významný vliv, který nesmí být podceňován. Zásadním poznatkem našeho výzkumu dopadů sucha je, že malé vodní nádrže umístěné na toku zhoršují ekologický stav toků podle Rámcové směrnice o vodách (2000/60/ES), působí negativně na biodiverzitu toků a dokonce prodlužují délku suché periody ve vysychavých tocích pod nádržemi. Při výzkumu vlivu malých vodních nádrží umístěných na jinak nedegradovaných vysychavých tocích jsme zjistili, že ve většině případů dochází ke snížení hodnot tzv. Ecological Quality Ratio (EQR) a ve třetině případů i ke zhoršení ekologického stavu na odtoku z nádrže o jednu až dvě třídy oproti přítoku (obr. 1). Pod výpustí i malých nádrží tak potoční organismy nenachází útočiště proti suchu a jsou vystaveny nepříznivým podmínkám z hlediska živinové zátěže, teplotního režimu a změnám v chodu plavenin.

    Vzhledem k významnému výparu z volné hladiny navíc nádrže významně přispívají k prodlužování délky suché epizody v toku pod nimi. Zatímco toky nad sledovanými nádržemi vysychaly jen asi 20 dní v roce, tytéž toky byly pod nádrží na suchu průměrně téměř 100 dní ročně (obr. 2). Souhlasí to s již dříve zjištěnou skutečností, že díky výparu z volné hladiny prohloubily chovné rybníky v jižních Čechách hydrologické sucho v povodí Lužnice (Kašpárek, Beran, Pistulka, 2016). Argument, že výstavba nádrží má pozitivní vliv nadlepšováním průtoků pod nimi, tak rozhodně neplatí univerzálně, a naopak může být pro zadržení vody a ekologický stav vodních biotopů vyloženě kontraproduktivní. Je nutné podotknout, že v mapě Krajem navrhovaných nádrží najdeme celé kaskády nádrží na drobných tocích (obr. 3), které by v případě realizace znamenaly významně negativní zásah snad ze všech možných úhlů pohledu. Zhoršily by kvalitu vody, negativně ovlivnily společenstva organismů a jako bonus by v případě nedostatku vody způsobily, že by v tocích neteklo už téměř nic, nebo vůbec nic.

    ...

    Jak by tedy rozsáhlé budování tůní po celém Jihomoravském kraji dopadlo? Nemusíme jen teoretizovat, protože zde v posledních letech vzniklo a stále vzniká velké množství malých vodních ploch i mimo záměr Kraje, nejčastěji financovaných z Operačního programu Životní prostředí. Abychom získali představu, jak takovéto nově vzniklé mokřady vypadají, vybrali a navštívili jsme 32 lokalit vzniklých po roce 2010 na Znojemsku, Brněnsku, Břeclavsku a Hodonínsku. Asi polovina z těchto „revitalizací“ spočívala ve vybudování jednoho až dvou vodních těles, přičemž celá řada z nich má dnes charakter „velké vany na vodu“ (obr. 5) se strmými břehy, fádními rákosinami a špatnou kvalitou vody. Tyto lokality jsou téměř k nerozeznání od produkčních rybníků. Dalším problémem je, že budované tůně často zůstávají bez údržby. V eutrofní krajině jižní Moravy to znamená, že velmi rychle zarůstají rákosem či orobincem a v případě mělčích vodních těles zcela zmizí volná vodní hladina (obr. 6). Přitom tyto tůně jsou často bezprostředně po vybudování velmi pěkné a bohaté z pohledu biodiverzity. To je ale dáno vysokou biologickou hodnotou již zmíněných raných sukcesních stádií. S postupným zazemňováním se zhoršuje kvalita vody i v nezarostlých tůních, zvláště v těsné návaznosti na ornou půdu či na lokalitách na bývalých polích.

    ...

    Chceme však poukázat na to, že změnit odtokové poměry a tím alespoň částečně zmírnit dopady klimatické změny v současné krajině jižní Moravy neřeší bagrování tůní a nádrží. Problém současné zemědělské krajiny je hlubší a především komplexní. Jako takový vyžaduje komplexní, nikoliv jednoduché izolované řešení, a to na úrovni krajinného plánování. Jednotlivá opatření mají smysl, jen pokud jsou vzájemně propojena a realizována na širším území, např. jako komplex opatření v dané části povodí. Ta mohou zahrnovat např. revitalizaci drobných toků, trvalé zatravnění údolnice, zasakovací pásy, svodné průlehy či suchou nádrž. Za příhodných podmínek pak mohou přijít na řadu i trvalejší tůně. V této souvislosti je vhodné připomenout, že na úrovni Evropské komise již byla dosažena shoda ohledně nutnosti zavedení systému krajinného plánování v jednotlivých zemích, včetně ČR. Inspiraci, jak plánovat opatření pro zmírnění dopadů sucha, přináší např. projekt Živá krajina, který si klade za cíl vytvořit komplexní přístup k nápravě krajiny, či katalog přírodě blízkých opatření pro zadržení vody v krajině
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    XCHAOS: #prediction

    do 2-3 let bude svet globalne sladenej na klima opatrenich
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam