• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    TUHO: treba takto?
    Tesla recykluje 92 % materiálu ze starých akumulátorů na další baterie
    https://cc.cz/i-mrtvy-akumulator-muze-byt-dobry-akumulator-tesla-z-nich-recykluje-92-materialu-k-vyrobe-dalsich-baterii/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Greenland: Rain fell at summit for first time on record - CNN
    https://amp.cnn.com/cnn/2021/08/19/weather/greenland-summit-rain-climate-change/index.html
    KEB
    KEB --- ---
    XCHAOS: já navrhují křídlatku, to je famózní rostlina. Na podzim sklidit bambusy a uhlí...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    XCHAOS: tak to už řeší agrolesnictví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LINKOS: tak dyk to s výrobou dřevoplybu spojuju.... ano, v zásadě místo industriálního zemědělství by to část polí chtělo nechat zarůst rychle rostoucím křovím a pokud možno bez nějaké přepravy na velkou vzdálenost z toho dělat dřevoplyn. jenže zemní plyn z Ruska je levnější, takže z toho nic nebude :-/
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    XCHAOS: naopak, uhlikate materiály v půdě brání hnití a tím pádem i tvorbě metanu, který vzniká anaerobně. Uhlíkaté materiály jsou porézní a vzdušné.
    Biouhel nepodléhá rozkladu v řádu tisíců let, je to carbon capture, kde mužem ke všemu získat i energii a mohli by sme mít drevosplyňující elektrárny, které krom elektřiny a tepla produkují ještě biouhel.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TUHO: tak je to evidentně odpad při výrobě dřevoplynu. to není špatná cesta, protože dřevoplyn vyráběný blízko zdroje dřeva (tedy ne, že budeme nevysušené kmeny někam převážet pomocí náklaďáků) má obecně docela dobré EROEI, takže v kombinaci s uložením biouhlí do půdy by to nebylo zlé (v podstatě přirozené lesy taky rostly na popelu spálených lesů...)
    TUHO
    TUHO --- ---
    XCHAOS: No ja biouhlu moc nerozumim, ale hollan tady pise, ze je v pude velmi stabilni:

    Biouhel: Ekologický institut Veronica
    https://www.veronica.cz/biouhel
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TUHO: no tak já obecně poukazuju na to, že fotosyntéza je snad jediný carbon-capture, který nepotřebuje externí zdroj energie (kromě slunečního světla). ovšem samozřejmě roli hraje to, co se pak s tím dřevem děje.

    V té půde se obávám, že by se ho spousta rozložila na metan, který je ještě horší, než CO2, ale nejsem expert na procesy hnití. Proto navrhuju využití dřeva, které zahrnuje skladování a ne hoření. Dřevo jako konstrukční materiál je samozřejmě forma skladování... ale nějaký strojový carbon capture ze vzduchu, s větráky? Mě to přijdde jako špatný vtip... to je jako když jsem jako malý kluk navrhoval letadlo poháněné hodinovým strojem na klíček :-)
    TUHO
    TUHO --- ---
    // dreva po kurovci mame vic nez dost ,]]
    TUHO
    TUHO --- ---
    XCHAOS: A co stromy premenovat na biouhel a tim regenerovat pudu? .]
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DZODZO: je to prostě čirý energetický nesmysl. jediný jakž-takž smysluplný carbon capture by bylo skupovat pokácené stromy a skladovat dřevo ad-infinitum ve štolách po vytěženém uhlí :-)
    TUHO
    TUHO --- ---
    PETER_PAN: cus, hele si tu nekde mel prispevek o recyklaci baterii - jejich zpusobech, moznostech ziskani materialu, etc… ale to nemuzu najit, nevis? :)
    KEB
    KEB --- ---
    AYOS: prosimtě nechceš si změnit ikonku, to blikání je fakt na palici, prosím...
    KEB
    KEB --- ---
    LINKOS: nebuď hnidopich, cilovce je to jedno
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    #positive #duhaNewsletter

    máme skvělé zprávy. Zdá se, že den D pro obnovitelné zdroje pokračuje. Není divu, obuly se s námi do toho stovky lidí. Díky, že společně začínáme novou epizodou české energetiky.

    Co se vlastně stalo?
    Senátoři a senátorky včera vrátili novelu o obnovitelných zdrojích zpět do poslanecké sněmovny a navrhují do novely zařadit chybějící podporu solárních elektráren.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    SEJDA: ziarovky su zrovna taky pripad, kedy ludia zistili, ze ked maju o 80% mensiu spotrebu na svietenie, tak je to lepsie, zrejme casom dospeju k podobnemu nazoru aj u elektromobilov, ze budu mat mensie naklady na provoz a servis
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    AYOS: elektronických automobilů?
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    AYOS: Laura Otýpková z advokátní kanceláře Frank Bold
    Česku hrozí postih za to, že umožňuje uhelným elektrárnám překračovat emisní limity, varuje expertka | Radiožurnál
    https://radiozurnal.rozhlas.cz/cesku-hrozi-postih-za-ze-umoznuje-uhelnym-elektrarnam-prekracovat-emisni-limity-8557726

    Přímo ti provozovatelé elektráren de facto nic neporušují, přestože ta zařízení provozují díky nějakému protiprávnímu stavu, který nastal. Konkrétně je ten stav v rozporu s evropskou směrnicí o průmyslových emisích a se zákonem o integrované prevenci.
    Tohle pochybení jde za krajskými úřady, respektive za Ministerstvem životního prostředí. To jsou teď orgány státu, které se dopouštějí porušení evropského práva, za což hrozí České republice nějaká sankce ze strany Evropské unie.
    ...
    Doufáme, že Ministerstvo životního prostředí vydá pokyn krajským úřadům k urychlené nápravě tohoto stavu a že vůbec nebude muset dojít na to, že by to řešila Evropská unie.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    AYOS: to patri do dezinformaci .. jednoznacne nikdo nikdy nenavrhnul, aby v roce 2035 auta se spalovacim pohonem nemohla vubec vyjet. Jde jenom o to, ze je autovyrobci nebudou moci prodavat jako nova. Ale urcite do te doby pribude vyjimka, tak jako to je se zarovkami.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam