• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    OMNIHASH: protože to není tak úplně pravda. Ano, biouhel je obdoba dřevěného uhlí, ale... Biouhel se vyrábí tak, že se spálí dřevoplyn, ne že se nechá vesele smrdet s ním v širokém okolí (plakánek u hradu Kost má podle toho údajně jméno), další věc je, že se primárně nemá dělat že dřeva, ale ze sena slámy s pod. Ještě ty větve jako odpadní materiál.
    A měla by se využívat energie, co se uvolní při spalování dřevoplynu.
    Takže dřevěné uhlí (správně uhel) a biouhel jsou dvě rozdílné věci.
    Nutno poznamenat, že u nás se některá z těch třech základních pravidel porušují a proto, třeba místní prodejce to neprodává jako biouhel, ale jako prauhel. (Nevyužívá uvolněnou energii)

    Samozřejmě pokud se bavím o nějaké takové elektrárně, tak mi úplně nevadí, pokud by to bylo na dřevo, lépe však odpadní stepka, nebo seno/sláma
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    LINKOS: biohuel se jmenuje česky dřevěný uhlí a vyrábí se tu dýl, než keramika nebo měď, nechápu tuhle potřebu to médně přejmenovávat, páč to nějakej ekolumen objevil jako horkou novinku někde na anglickym webiki.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    XCHAOS: lezi nam na pozemku druhym rokem stovky tun rycherostouciho topolu, v zasade to nikdo moc nechce, leda za odvoz :) klidne z tohomto dreveny uhli udelam kdyz mi to nekdo zaplati (ty lidi).

    aby to v pude bylo co k cemu (produkcne) je potreba to jeste inokulovat (voda, vzduch, mikroby)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    XCHAOS: nicmene to uvedla automobilka a ne Elon, takze to asi bude drive, nez-li pozdeji.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SEJDA: "pracuje na"... :-(
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    TUHO: treba takto?
    Tesla recykluje 92 % materiálu ze starých akumulátorů na další baterie
    https://cc.cz/i-mrtvy-akumulator-muze-byt-dobry-akumulator-tesla-z-nich-recykluje-92-materialu-k-vyrobe-dalsich-baterii/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Greenland: Rain fell at summit for first time on record - CNN
    https://amp.cnn.com/cnn/2021/08/19/weather/greenland-summit-rain-climate-change/index.html
    KEB
    KEB --- ---
    XCHAOS: já navrhují křídlatku, to je famózní rostlina. Na podzim sklidit bambusy a uhlí...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    XCHAOS: tak to už řeší agrolesnictví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LINKOS: tak dyk to s výrobou dřevoplybu spojuju.... ano, v zásadě místo industriálního zemědělství by to část polí chtělo nechat zarůst rychle rostoucím křovím a pokud možno bez nějaké přepravy na velkou vzdálenost z toho dělat dřevoplyn. jenže zemní plyn z Ruska je levnější, takže z toho nic nebude :-/
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    XCHAOS: naopak, uhlikate materiály v půdě brání hnití a tím pádem i tvorbě metanu, který vzniká anaerobně. Uhlíkaté materiály jsou porézní a vzdušné.
    Biouhel nepodléhá rozkladu v řádu tisíců let, je to carbon capture, kde mužem ke všemu získat i energii a mohli by sme mít drevosplyňující elektrárny, které krom elektřiny a tepla produkují ještě biouhel.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TUHO: tak je to evidentně odpad při výrobě dřevoplynu. to není špatná cesta, protože dřevoplyn vyráběný blízko zdroje dřeva (tedy ne, že budeme nevysušené kmeny někam převážet pomocí náklaďáků) má obecně docela dobré EROEI, takže v kombinaci s uložením biouhlí do půdy by to nebylo zlé (v podstatě přirozené lesy taky rostly na popelu spálených lesů...)
    TUHO
    TUHO --- ---
    XCHAOS: No ja biouhlu moc nerozumim, ale hollan tady pise, ze je v pude velmi stabilni:

    Biouhel: Ekologický institut Veronica
    https://www.veronica.cz/biouhel
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TUHO: no tak já obecně poukazuju na to, že fotosyntéza je snad jediný carbon-capture, který nepotřebuje externí zdroj energie (kromě slunečního světla). ovšem samozřejmě roli hraje to, co se pak s tím dřevem děje.

    V té půde se obávám, že by se ho spousta rozložila na metan, který je ještě horší, než CO2, ale nejsem expert na procesy hnití. Proto navrhuju využití dřeva, které zahrnuje skladování a ne hoření. Dřevo jako konstrukční materiál je samozřejmě forma skladování... ale nějaký strojový carbon capture ze vzduchu, s větráky? Mě to přijdde jako špatný vtip... to je jako když jsem jako malý kluk navrhoval letadlo poháněné hodinovým strojem na klíček :-)
    TUHO
    TUHO --- ---
    // dreva po kurovci mame vic nez dost ,]]
    TUHO
    TUHO --- ---
    XCHAOS: A co stromy premenovat na biouhel a tim regenerovat pudu? .]
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DZODZO: je to prostě čirý energetický nesmysl. jediný jakž-takž smysluplný carbon capture by bylo skupovat pokácené stromy a skladovat dřevo ad-infinitum ve štolách po vytěženém uhlí :-)
    TUHO
    TUHO --- ---
    PETER_PAN: cus, hele si tu nekde mel prispevek o recyklaci baterii - jejich zpusobech, moznostech ziskani materialu, etc… ale to nemuzu najit, nevis? :)
    KEB
    KEB --- ---
    AYOS: prosimtě nechceš si změnit ikonku, to blikání je fakt na palici, prosím...
    KEB
    KEB --- ---
    LINKOS: nebuď hnidopich, cilovce je to jedno
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam