• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    TUHO: Tak nemecka spolecnost Duesenfeld byla prvni ktera to mela opravdu dobre vyresene. Kromne plastovych casti a grafitu to maji vyresene. Tzn. vsechny kovy a kovove casti jdou plne recyklovat. Napr. : https://youtu.be/wxCFDWMPu38

    Obdobnou technologii ma i Volkswagen : https://youtu.be/Qi8Y2lF7Luw

    Ale jsou i firmy v Indii, Cine ktery s tim zacinaji. Zakladem vseho je ze se baterie kompletne vybijou (opravdu do mrte kdy uz dochazi k poskozeni) a ta energie se vyuzije (Duesenfeld) v provozu spolecnosti. Pak se pod dusikem ty baterie namelou, roztridi se heterogenni materialove kusy (strepy hliniku, ...) a pak prichazi hydrometalurgicky proces. Tzn. jednotlive kovy se prevedou na ve vode/vodnych roztokach/kyselinach rozpustne slouceniny (tam uz by nemel byt pritomen hlinik, ktery z hydrometalurgickeho procesu nejde elektrochemicky vyziskat zpet) a zde je to klicove know-how. Pak se chemicky a elektrochemicky dostavaji jednotlive kovy do separovene formy. Vystup jsou typicky uhlicitany, hydrogenuhlicitany danych kovu ve vysoke cistote. Vyteznost procesu je klidne 98%, tzn. materialove velmi setrne.

    Jestli nekde budes hate proti recyklaci a budou se uvadet technologie kdy se baterie tavi ve vysoke peci, vyziska se jen male mnozstvi kovu atp., tak to je technologie minuleho stoleti a nikdo to takhle delat nebude.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    MATT: tzv zbrane klimaticke destabilizace, podle me je to konceptualne dal nez jaderny zbrane (planetarni, delokalizovana destrukce). ufony by to melo zajimat ,)
    MATT
    MATT --- ---
    The powerful greenhouse gases tetrafluoromethane & hexafluoroethane have been building up in the atmosphere from unknown sources. Now, modelling suggests that China’s aluminium industry is a major culprit. The gases are thousands of times more effective than carbon dioxide at warming the atmosphere.
    What’s the mystery source of two potent greenhouse gases? The trail leads to Asia : Research Highlights
    https://www.nature.com/articles/d41586-021-02231-0
    KEB
    KEB --- ---
    OMNIHASH: ne ty pelety byly koupené, sypeme je králíkovi na hajzlik. Zkoušel jsem i jehličí, ale byl problém to napěchovat tak, aby to fungovalo. Ale jak říkám je to z plechovek

    Viděl jsem mašinu taženou traktorem co dělala pelety ze slámy. Ideální pro průmyslové využíti. To pálení v těch velkých hrncích jsem zkoušel taky, ale je to zbytečně pracné. Nicméně věřím linkosovi, že v tom tu slámu zuhelnatěl, tam by to jít mohlo.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    DNF: my to dělali na skautu ještě v minulým tisíciletí, vedoucí tam nějak i kondenzoval tér pomocí plechovejch komínů ponořenejch ve studený vodě. Já proti dřevěnýmu uhlí nic nemám, ale fascinuje mě tahleta móda vytáhnout jako samospásnou nějakou rtechnologi z doby bronzový, nahodit jí buzzword a vydávat jí za novinku, co nás všechny zachrání...


    KEB: jo, peletám věřím, se slámou mám v těhlech samodomo výpalnách trochu problém. Ty pelety si vyráběl sám, jak to funguje?
    KEB
    KEB --- ---
    OMNIHASH: tada, to co vidíš je šiška a pilinova peleta. Pěkně šly i slupky z pistácií nebo skořápky z lískových oříšků a to je to jenom srandička z plechovek od broskví

    DNF
    DNF --- ---
    OMNIHASH: videl jsem video jak to takovej dedous pali v sestave starejch plechovejch sudu a piksel. Ma to dobre postaveny a zakrejva diry rezavym plechem v dobrym momentu, palivo je oddeleny od spalovaci komory, takze opravdu spaluje drevoplyn.
    Je to sice slozitejsi nez kybl, ale ze by se to nedalo udelat na zahrade, to se spis da.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TUHO: nemame, exportovano, drevo na stavby prudce zdrazilo a na trhu chybi. Ani kurovec trh nenasytil

    K tomu se však připojuje fakt, že i kůrovcové dřevo už našlo svého kupce a než se české lesy vzpamatují z úderu brouka, uplynou desítky let.

    ...

    Výsledkem je, že se cena stavebního dřeva v USA během jednoho roku zečtyřnásobila. „Amerika táhne ceny nahoru po celém světě,“ potvrzuje pro Bloomberg Geoff Berwick, který pracuje pro dovozce dřeva Atlantic Forest Products.

    ...

    Roste i cena nestavebního dřeva
    Stavební dřevo nebo dřevo pro výrobu nábytku jsou však jen jedním z oborů, kde cena dřeva roste.

    „O naše palety je největší zájem v dosavadní historii společnosti a jsme zvědaví, jaký vývoj přinesou příští měsíce,“

    Lesy jsou plné kůrovcového dřeva, ale cena dřeva přesto roste. Proč? - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/dreva-je-malo-a-rychle-zdrazuje-poznate-to-i-u-toaletniho-papiru-154318
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    OMNIHASH: no, tak právě pan co prodává tohle je ten o kterým jsem mluvil, že tomu říká prauhel, protože to nesplňuje tu podmínku využití tepla.
    Tohle je principiálně velké vylepšení, protože to dřevoplyn spaluje a nečoudí to do širokého okolí.
    Nevěř, ale říkám ti, že jsem měl zuhelňatelou slámu.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    LINKOS: naprostá většina výroben 'biouhlu' co sem viděl, byl kus plechu, v lepším případě barel na vodu. To mi jako nějaký principální vylepšení milíře nepřipadá. Já věřím, že zvládneš slámu spálit, akorát nevěřím, že z ní dostaneš cokoliv jinýho, než popel.

    LINKOS
    LINKOS --- ---
    OMNIHASH: ale pálit to v milířích je špatně, uniká z toho jedovatá směs plynů. Doma jsem slámu svého času pálil, taky to jde.
    Problém je, že bez technologie nemám šanci využít to teplo. Dá se ale koupit zařízení co to umí, ale na to jsem se zatím nezmohl, hlavně protože by pak stejně stalo většinu roku ladem.

    Ten rozdíl mezi milířem z doby bronzový a nějakým zařízením využívající teplo a produkující biouhel, je asi jako bys tvrdil, že spalovací motor není nic nového protože už kdysi lidi palili ropu v lampách.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    LINKOS: tak tu technologii, jak si doma ze slámy vyrobíš uhlí bych prosil ukázat. Věřil bych ještě nějakej peletkám z odpadů z bioplynky nebo tak, ale na DIY zuhlenatělou slámu uvěřím, až jí uvidím.

    Mám prostě dost problém brát někoho vážně, když s očima navrch příjde ukázat převratnej objev z doby bronzový tím, že k němu připojí buzzword. Jinak dřevoplyn se v milířích pálí už od středověku, a dvě stě let jímá pro použití jinde...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    OMNIHASH: protože to není tak úplně pravda. Ano, biouhel je obdoba dřevěného uhlí, ale... Biouhel se vyrábí tak, že se spálí dřevoplyn, ne že se nechá vesele smrdet s ním v širokém okolí (plakánek u hradu Kost má podle toho údajně jméno), další věc je, že se primárně nemá dělat že dřeva, ale ze sena slámy s pod. Ještě ty větve jako odpadní materiál.
    A měla by se využívat energie, co se uvolní při spalování dřevoplynu.
    Takže dřevěné uhlí (správně uhel) a biouhel jsou dvě rozdílné věci.
    Nutno poznamenat, že u nás se některá z těch třech základních pravidel porušují a proto, třeba místní prodejce to neprodává jako biouhel, ale jako prauhel. (Nevyužívá uvolněnou energii)

    Samozřejmě pokud se bavím o nějaké takové elektrárně, tak mi úplně nevadí, pokud by to bylo na dřevo, lépe však odpadní stepka, nebo seno/sláma
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    LINKOS: biohuel se jmenuje česky dřevěný uhlí a vyrábí se tu dýl, než keramika nebo měď, nechápu tuhle potřebu to médně přejmenovávat, páč to nějakej ekolumen objevil jako horkou novinku někde na anglickym webiki.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    XCHAOS: lezi nam na pozemku druhym rokem stovky tun rycherostouciho topolu, v zasade to nikdo moc nechce, leda za odvoz :) klidne z tohomto dreveny uhli udelam kdyz mi to nekdo zaplati (ty lidi).

    aby to v pude bylo co k cemu (produkcne) je potreba to jeste inokulovat (voda, vzduch, mikroby)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    XCHAOS: nicmene to uvedla automobilka a ne Elon, takze to asi bude drive, nez-li pozdeji.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SEJDA: "pracuje na"... :-(
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    TUHO: treba takto?
    Tesla recykluje 92 % materiálu ze starých akumulátorů na další baterie
    https://cc.cz/i-mrtvy-akumulator-muze-byt-dobry-akumulator-tesla-z-nich-recykluje-92-materialu-k-vyrobe-dalsich-baterii/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Greenland: Rain fell at summit for first time on record - CNN
    https://amp.cnn.com/cnn/2021/08/19/weather/greenland-summit-rain-climate-change/index.html
    KEB
    KEB --- ---
    XCHAOS: já navrhují křídlatku, to je famózní rostlina. Na podzim sklidit bambusy a uhlí...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam