• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Firefighters Rush to Wrap Sequoias in Foil as Wildfire Nears
    https://gizmodo.com/firefighters-rush-to-wrap-sequoias-in-foil-as-wildfire-1847697260
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SHEFIK:
    GOJATLA: kdo by to byl jen čekal...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TADEAS: je to asi drzost takhle komentovat, ale kdyby ta klimatická kavárna byla klimatizovaná, tak ve velkých vedrech by tam bylo příjemné zajít, ochladit se a zanadávat si :-)
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    SHEFIK: Source CCS dává smysl fyzikálně, ale ne ekonomicky, proto ho nikdo nezavádí a nezavede. Smyslem CCS je vytvořit falešnou naději, "je ok, že budeme ještě 30 let vypouštět CO2, protože pak ho zase dostaneme pod zem". Nedostaneme.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    GOJATLA: to sice je, ale vyzvy jsou od toho, aby se pokorily :)

    GOJATLA: tohle rozporuje jen jeden konkretni zpusob carbon capture, ale argumenty vztahuje na jakykoliv budouci mechanismus "ccs". Plus sam uznava, ze i tenhle mechanismus u source co2 bude davat ekonomicky smysl
    PER2
    PER2 --- ---
    fajn playlist - Climate Thinkers
    Climate Thinkers: John Schellnhuber
    https://www.youtube.com/watch?v=--9sJsU7oaE&list=PLD0ZIx-srTCCKpTkz88-D4MPe2y3heYOW
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    Trocha stravitelné fyziky:

    Why Capturing Carbon from the Air Will Always Be Expensive - by Aatish Bhatia - The Rate of Change
    https://rateofchange.substack.com/p/why-capturing-carbon-from-the-air

    Because CO₂ is a trace gas in the atmosphere, extracting carbon from the air is like panning for gold — to extract 1 tonne of CO₂, you need to sift through over 2,000 tonnes of air — and this makes carbon capture unavoidably expensive & inefficient.

    So physics teaches us two things about the cost of pulling CO₂ from the air.

    It can go down somewhat.

    It’s still really expensive.

    Current estimates place the cost of capturing carbon between $200 and $1,000 per tonne of CO₂. To put that number in context, it would cost the entire US GDP (give or take a factor of 2) to recapture one year’s carbon emissions with existing technology.
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    SHEFIK: no jo, entropie je mrcha
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    #ccsFail #doomed

    Another Carbon Capture & Storage (CCS) Project Doesn't Live Up To Its Targets | CleanTechnica
    https://cleantechnica.com/2021/09/13/another-carbon-capture-storage-ccs-project-doesnt-live-up-to-its-targets/

    How bad has the project done? It is expected that it has only captured 30% of the carbon it was supposed to capture, according to Ian Porter, a former oil and gas industry executive who is chair of the advocacy group Sustainable Energy Now WA. And Porter had some strong words on his takeaway from this story. “It’s a shocking failure of one of the world’s largest engineering projects.” His opinion is that aside from paying to remedy the emissions failure of this project, Chevron should also pay big fines.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Aaron Thiery
    https://twitter.com/ThierryAaron/status/1438967180507353089?s=19

    I'm increasingly of the view that for many grieving for an imagined future is a crucial right of passage before they feel able to reimagine their role in society. Avoiding this trauma prevents us both as individuals and as a collective from moving forwards

    However, this work of emotional processing is much better done in community. Support networks working in with an ethic of mutual aid are crucial.

    People are self-organising to provide spaces to do this inner work together.

    Anxiety and biscuits: the climate cafes popping up around the world | Climate crisis | The Guardian
    https://amp.theguardian.com/environment/2021/sep/04/anxiety-and-biscuits-climate-cafes-popping-up-around-world


    2019 Avoiding cultural trauma: climate change and social inertia

    https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/09644016.2018.1562138

    The failure of societies to respond in a concerted, meaningful way to climate change is a core concern of the social science climate literature. Existing explanations of social inertia display little coherence. Here, a theoretical approach is suggested that integrates disparate perspectives on social inertia regarding climate change. Climate change constitutes a potential cultural trauma. The threat of cultural trauma is met with resistance and attempts to restore and maintain the status quo. Thus, efforts to avoid large-scale social changes associated with climate change constitute an effort to avoid cultural trauma, and result in social inertia regarding climate change at individual, institutional, and societal levels. Existing approaches to social inertia are reviewed. An intellectual framework utilizing the work of Pierre Bourdieu is proposed to integrate these different levels of social interaction. Social processes that maintain social order and thus avoid cultural trauma create social inertia regarding climate change.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DZODZO:
    SEJDA: mě přijde ok, že by fosilní paliva, bez ohledu na původ ve světě, byla drahá kvůli emisním povolenkám. Naprosto klíčové ale bude, co se s těmi penězi za emisní povolenky stane. Pokud se jen rozpustěj v bordelu ostatních daňových výnosů, tak za to stát klidně zase zafinancuje věci, který povedou ke zvýšení konvenčního konzumu, který celý stojí na fosilních palivech a bude to vlastně jen pro-inflační účetní operace...
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    XCHAOS: ja si predstavujem, ze ten limitujuci faktor bude cena, aj ked by sme mali reusable rakety, tak nikdy sa nestane to, ze by sli letenky kupit niekde na levne-letenky.cz v ramci akcie "Do Londyna teraz iba za 19,90 eur", kedze cena bude hlavne palivo a to po zaratani roznych uhlikovych poplatkov bude celkom drahe
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    XCHAOS: to mluvis o dobach, pred zavedenim emisnich dani/povolenek. Jejich nastaveni ovlivni koncovou cenu. A od te trzni cena pomerne hodne vzdalena.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    The German activists starving themselves to make politicians face the climate crisis | Germany | The Guardian
    https://www.theguardian.com/world/2021/sep/18/the-german-activists-starving-themselves-to-make-politicians-face-the-climate-crisis

    Před Spolkovým sněmem v Berlíně drží hladovku aktivisté, kteří požadují diskusi s Laschetem, Scholzem a Baerbock a svolání občanského shromáždění. Jsou odhodláni vyhladovět až k smrti, bude-li to nutné. V článku je taky stručně popsána situace na německé politické scéně. Web aktivistů:

    Erklärung zum Hungerstreik der letzten Generation – Hungerstreik der letzten Generation
    http://hungerstreik2021.de/en/logbuch/hungerstreik-tag-1/
    PER2
    PER2 --- ---
    zajimavy termin z hlediska klimaticke krize

    Learned helplessness - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Learned_helplessness
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PER2: to je asi stejný, jako že si pamatuju, že za mých mladých let diesel stál asi polovinu toho, co benzín. s tím, jak see objevily dieselová osobní auta (a sjednotila se spotřební daň na pohonné hmoty) ale ty ceny postupně úplně konvergovaly a dnes se liší jen zanedbatelně. Tzn. podobně se cena zemního plynu a ropy sjednotí na základě energetického obsahu.

    Pálení ropy místo uhlí samozřejmě žádná výhoda není. U té Číny se aspoň můžeme utěšovat tím, že to nejspíš pálí tam, kde to vytěží, a nepřepravují to na velké vzdálenosti... naopak ropa, kterou do Japonska dovážej přes půl planety, situaci moc nezlepší.

    Potřebujeme akumulaci energie ve fakt velkém měřítku, což se asi neděje proto, že je to prostě fakt složité a uhlovodíky jsou zřejmě sakra dobrý způsob uložení energie, když příroda za ty miliony let nepřišla skrz evoluci na nic lepšího...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PER2: tak tohle je úplně mimo všechny kategorie... sám si uvedl "propellant", což je v tomhle případě nějaký fujtabl, který bůh ví co vlastně produkuje za splodiny při hoření, ale já tam tedy čistě jen amatérský letmým pohledem v těch sloučeninách vidím daleko víc prvků, než uhlík a kyslík :-) práškový oxid hliníku může v atmosféře působit i jako ochlazující geoinženýring, ale dýchat se mi to tedy s dovolením moc nechce :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DZODZO: No když to přepočítáš na to, že obvykle letíš tam a zpět a já v životě letěl tuším 2x do USA a 5x někam do Asie, tak....
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PER2: ve volbach kezi unjust transition a just transition se zapomnelo na defaultni moznost "no transition", cili nevolime si sve limity, limity nam dava prostredi, coz je nevyhodne, ale az "potom" a potom je pozdeji, ne ted, takze dneska si to jeste strelim
    PER2
    PER2 --- ---
    uz je lip :D
    "Rostoucí ceny zemního plynu na globálních trzích mají za následek pokles jeho konkurenceschopnosti, zejména v oblasti výroby elektrické energie, kde jej mohou nahradit jiná paliva. V případě Japonska by tak kromě uhlí mohlo dojít i na topný olej, jelikož země stále disponuje elektrárnami na toto palivo."
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam