• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO
    TUHO --- ---
    What we need, to stand a high chance of stabilising our life support systems, is not slow and incremental change but sudden and drastic action. And this is widely considered impossible. There’s no money; governments are powerless; people won’t tolerate anything more ambitious than the tepid measures they have proposed. Or so we are told. It’s a stark illustration of a general rule: political failure is, at heart, a failure of imagination.
    ...
    Let’s set aside the obvious lessons of the pandemic, when the magic money tree miraculously burst into leaf, governments discovered they could govern (albeit with varying degrees of competence) and people were prepared radically to change their behaviour. There’s a bigger and more powerful example. It’s what happened when the US joined the second world war.

    The difference between 1941 and 2021 is that now the mobilisation needs to come first. We need to build popular movements so big that governments have no choice but to respond to them, if they wish to remain in office. We need to make politicians understand that the survival of life on Earth is more important than their ideological commitment to limited government. Preventing Earth’s systems from flipping means flipping our political systems.

    Think big on climate: the transformation of society in months has been done before | George Monbiot | The Guardian
    https://www.theguardian.com/commentisfree/2021/oct/20/us-war-footing-1941-climate-emergency-earth-pearl-harbor
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    #hate #civilization

    TADEAS: a driv nez ropny giganti uz nam zatapeli Maori

    Zjištění, za nímž stojí tým Joea McConella z BAS (British Antarctic Survey) a norských výzkumníků, je navázáno na odběr sond vrtaných od roku 2008 v ledu na východě Antarktidy. Analyzované vzorky ledu totiž vykazovaly nápadně zvýšenou koncentraci černého uhlíku, popílku/sazí, jež svou datací odpovídaly přibližně 13. století. Tedy době, kdy byly lidské aktivity považovány na jižní polokouli za minimální. Černý uhlík si přitom spojujeme s nedokonalým spalováním fosilních paliv a biomasy a jeho koncentrace ve vzorcích z polárního regionu Rossovy země rozhodně nebyla malá. Dosahovala měřítek, které vypovídaly o rozsáhlém ovlivnění atmosféry velké části jižní polokoule, jež silně překonávaly dosavadní předindustriální emise za předchozí 2000 let.

    Lidé ovlivňovali planetární atmosféru zásadním způsobem dávno před průmyslovou revolucí - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lide-ovlivnovali-planetarni-atmosferu-zasadnim-zpusobem-davno-pred-prumyslovou-revoluci
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    PER2: a presto to bude mene nez 2019. Je to stejne jako s tim narustem uhli v Nemecku. Muze za to nizka zakladna 2020 kvuli covidu a vysoka cena plynu 2021 kvuli ekonomicke obnove
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Francouzský koncern Total věděl o změnách klimatu 50 let, přesto je popíral - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/francouzsky-koncern-total-vedel-o-zmenach-klimatu-50-let-presto-je-popiral-178372
    PER2
    PER2 --- ---
    PER2: uhli je mrtvy

    Americans are on track to use more coal this year — the first time since 2014
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Regeneration by Paul Hawken: 9780143136972 | PenguinRandomHouse.com: Books
    https://www.penguinrandomhouse.com/books/690153/regeneration-by-paul-hawken/

    Welcome to Regeneration | Project Regeneration
    https://regeneration.org/home

    Regeneration offers a visionary new approach to climate change, one that weaves justice, climate, biodiversity, equity, and human dignity into a seamless tapestry of action, policy, and transformation that can end the climate crisis in one generation. It is the first book to describe and define the burgeoning regeneration movement spreading rapidly throughout the world.

    Regeneration describes how an inclusive movement can engage the majority of humanity to save the world from the threat of global warming, with climate solutions that directly serve our children, the poor, and the excluded. This means we must address current human needs, not future existential threats, real as they are, with initiatives that include but go well beyond solar, electric vehicles, and tree planting to include such solutions as the fifteen-minute city, bioregions, azolla fern, food localization, fire ecology, decommodification, forests as farms, and the number one solution for the world: electrifying everything.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Panejo, prijemne teplicko.

    Česko má za sebou nebývale teplý podzimní den. Na 75 ze 158 stanic, které měří alespoň třicet let, padly teplotní rekordy pro 20. říjen. Nejtepleji bylo ve středu v Českých Budějovicích –⁠ Rožnově, kde naměřili 25,3 stupně Celsia. V jihočeském krajském městě tak byla překonána hranice pro letní den, při kterém musí teploměr ukázat alespoň 25 stupňů. V dalších dnech už by tak teplo být nemělo.

    Teplotní rekordy padly na polovině stanic. V Českých Budějovicích bylo 25,3 stupně — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3388866-teplotni-rekordy-padly-na-polovine-stanic-v-ceskych-budejovicich-bylo-253-stupne
    PER2
    PER2 --- ---
    The Chinese government has ordered the country's coal mines to "produce as much coal as possible" as it tries to increase production as winter approaches, and ease an ongoing energy crunch.

    The announcement from China's National Development and Reform Commission comes after weeks of power shortages across many provinces, forcing the government to ration electricity during peak hours and some factories to suspend production. The problem has weighed on economic growth as industrial output drops.
    TUHO
    TUHO --- ---
    PETER_PAN: Jasny chapu, pisu trochu v rychlosti ted, tak jsem pospojoval vic veci dohromady .]
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    TUHO: Kdyz pisu leaky. Myslim leaky na vedeni vytezeneho zemniho plynu.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Sibiř trápí dosud nevídaný problém. Na konci léta a začátku podzimu se tam vždy nejvíce projeví tání věčně zmrzlé půdy, takzvaného permafrostu. Jenže zatímco dříve se týkalo jen povrchové vrstvy zeminy, poslední čtvrtstoletí už taje země na celé metry hluboko. Dříve stabilní systém se bortí a s ním infrastruktura, kterou na něm postavili lidé. Na sibiřském permafrostu žije asi 15 milionů Rusů.

    Sibiř se propadá. Tající permafrost ničí vše, co na něm stojí, varují odborníci — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/3388464-sibir-se-propada-tajici-permafrost-nici-vse-co-na-nem-stoji-varuji-odbornici
    TUHO
    TUHO --- ---
    PETER_PAN: To, co jsou nejvetsi leaky metanu je nejisty, ja myslim, ze hlavne pestovani ryze plus frakovani v US... Aktualne by meli bejt vysledky ze satelitniho mereni novejch satelitu, ale nejak me minulo, jaky jsou vysledky.
    Jinak diky za tyhle komentare, pro me vzdycky zajimavy .] O syntetickem metanu toho narozdil od zeleneho vodiku moc nic neslysel.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    TUHO: Zhruba tohle jede nemecka strana zelenych. Rozhodne nesouhlasim!
    Leaky methanu jsou resitelne, jsou na segmentech ktere lze obmenit zmenou normy (tj. nejsou na primarnim vedeni.)
    Methan (~ zemni plyn) jako most ke klimaticke neutralite.
    - Je hotova infrastruktura.
    - Prechod na synteticky methan muze byt realizovan postupne, bez nutnosti menit infrastrukturu, vc. te skladovaci.
    - Synteticky methan muze byt soucasti skalovatelneho prumyslu, tzn. da se delat v dobe nadbytku energie. To se da delat vic veci, ale methan se da skladovat uz ted protoze je hotova infrastruktura.
    - BTW: Smes se da dotovat az na asi 5% vodikem.

    - Half-time samotneho methanu v atmosfere je neco kolem 7 let. Tzn. leaky odezni, odezni i jejich impakt.
    - Nejvetsi budouci emitent methanu do atmosfery budou prusery spojene s tanim permafrostu a dalsi geologicke zmeny na uzemi zejmena Ruska. V peaku pak budou nejake leaky z distribucni site uplne zanedbatelne, IMHO.

    Pri prechodu kompletne na vodik (aka nemecka strana zelenych) se musi obmenit z infrastruktury uplne vsechno. Rafinace, infrastruktura vc. skladovani a spotrebice. Uz tohle jsou materialove, energeticke naklady ktere vynuceny rychly prechod emisne "nezaplati" (IMO).
    ! Vyroba zeleneho vodiku (kromne technologie viz. nize **) je jeste mene rozvinutejsi nez vyroba syntetickeho methanu. Prechod na vodik jsou 2 prechody vlastne.
    !!! Drtiva vetsina soucasneho vodiku se vyrabi ... chvilka napeti ... z methanu, resp. ze zemniho plynu (v urcitych regionech popripade z dalsich fosilnich uhlovodiku).

    Vodik jako prumyslovy mezistupen (a do automotive) tlaci hlavne fosilni korporace. Oni tak budou soucasti byznysu dalsi dekady. Jsou shopni produkovat vodik uz ted (ale fosilniho puvodu). Pri tlaku na synteticky methan a vhodne nastavenou grantovou politikou je lze vysachovat.

    Idealni prumyslovy mezistupen je syngas. Viz. [PETER_PAN @ ENERGIE - ALTERNATIVNÍ ZDROJE - BUDOUCÍ ZDROJE ENERGIE]
    Zeleny vodik mi dava smysl:
    - Bud elektrochemicky za nizke teploty v ramci skalovatelneho prumyslu (stale to neni hotove).
    - ** Nebo z prehrate pary z jaderneho reaktoru. Para ma pres 600 dC (nebo jeste vic, ted nevim presne) a tady uz ta elektrolyza je energeticky velmi malo narocna. Energeticka bilance tady vychazi lepe nez v JE vyrobit elektrinu a tu pouzit na vyrobu vodiku - o hodne. A tahle technologie je hotova.
    TUHO
    TUHO --- ---
    SHEFIK: To by asi na miste bylo. Ale jak to udelas s akterama, ktery jsou de facto nejmocnejsi prumysl na svete, ktery se to snazi vsechno torpedovat? On kvuli temhle zkurvencum byl dlouho i problem vypustit satelit na monitorovani leaku metanu...
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TUHO: neni tedy na miste adresovat problem uniku metanu misto odsuzovani plynu jako takoveho?
    TUHO
    TUHO --- ---
    Vydava RESET

    Fosilní plyn: most do klimatického kolapsu
    Fosilní plyn je nebezpečné a špinavé fosilní palivo, které významně přispívá ke klimatické krizi. Sám fosilní plyn je tvořen z převážné části metanem, tedy skleníkovým plynem několikanásobně mocnějším než oxid uhličitý. Přestože plyn má nižší emise než například uhlí při samotném spalování, započítáme-li do jeho emisí úniky metanu, které navíc plynařský průmysl soustavně podceňuje a zatajuje, není rozdíl mezi plynem a uhlím velký. Žádná nová plynová infrastruktura se navíc již nemůže vlézt do uhlíkových rozpočtů, které nám zbývají, pokud chceme udržet oteplení pod bezpečnými hranicemi,

    https://re-set.cz/wp-content/uploads/2021/10/plyn-cesta-do-peklagg-2.pdf
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Young climate activists vow to keep fighting despite UN setback | Climate crisis | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2021/oct/20/young-climate-activists-vow-to-keep-fighting-despite-un-setback

    Greta Thunberg and 15 other activists from around the world filed their case accusing Argentina, Brazil, France, Germany and Turkey of violating their rights to life, health and culture under the convention on the rights of the child by failing to cut greenhouse gas emissions to levels that would restrict global warming to 1.5C, in accordance with the Paris agreement.


    The Committee on the Rights of the Child accepted some of their arguments – including that states are legally responsible for the impact of emissions on children outside their borders and that the young people are victims of anticipated threats to their rights.

    But with only weeks to go until the start of vital climate talks at Cop26, the UN body ruled their case was inadmissible and said it would not hear it until they had first taken it to individual national courts – a process that lawyers predict will take years.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    FB-IMG-1634723605178
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam