• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Open Ecosystems: ecology and evolution beyond the forest edge: Bond, William J.: 9780198812456: Amazon.com: Books
    https://www.amazon.com/Open-Ecosystems-ecology-evolution-beyond/dp/0198812450/

    grassland ecosystems
    https://openecosystems.co.za/

    The Untold Story Of Grasses | William Bond
    https://www.youtube.com/watch?v=GAoVZoZpqro


    The story of the underdogs that took out their forest adversaries with powerful allies – fire and the great herds. Grasses created an open sunlit world, rich in plants and animals, including those that nurture and feed us and sustain our cities. Now all are threatened by a trillion trees.

    Most people don’t think about grass and dismiss ancient grasslands as mere empty space or degraded forests. The open sunlit habitats of half the world have been further neglected in the current tide of media promoting forests and tree planting as a quick fix for climate change.

    But grassy biomes have been carving a space in forests for millions of years. They created an alternative sunlit world, the inverse of forests – fire-loving and friendly to herds of herbivores. Ancient old-growth grasslands still exist today. Many are extraordinarily rich in plants and animals, which are restricted to their open, sunlit, grassy habitat. Grasslands have provided the world’s major seed crops, staple food for billions of people. Grassland animals were key to the development of our civilizations, providing transport, food and fiber.

    Global plans to plant billions of trees in vast areas could see the collapse of grasslands in the next decade. Our story was motivated by our concern for this impending disaster. This video gives voice to the sunlit, grassy world, calling for wisdom and understanding rather than policies driven by panic and ignorance.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Our Responsibilities at this Time | Civil Resistance in 2021 | Talk and Q&A with Roger Hallam
    http://www.youtube.com/watch?v=C63FNN_o6Wc
    PASTAFARIANKA
    PASTAFARIANKA --- ---
    stranger than fiction? joke?
    profit z byznysu zalozenem na konzumu a distribuci zbytecnosti bude zachranovat planetu? co kdyby ji svou cinnosti jen nedevastoval? elektricka auta zachrani klima? ona existuje ekologicka individualni automobilova doprava? je to populismus, naivita nebo nepochopeni problemu? je to jen dalsi byznys?
    jen dalsi prymulada, vysmech?
    nebo je toto efektivni altruismus a inspirace ostatnim?
    https://www.bloomberg.com/...1-02-22/gates-wants-to-team-up-more-with-bezos-to-combat-climate-crisis
    PER2
    PER2 --- ---
    jo a zaroven by to vyresilo problem s tezenim kryptomen ;)
    PER2
    PER2 --- ---
    neco pro odlehceni

    Ancient relic points to a turning point in Earth's history 42,000 years ago
    https://phys.org/news/2021-02-ancient-relic-earth-history-years.html
    "Earth's magnetic field dropped to only 0-6 percent strength during the Adams Event," says Prof. Turney.
    "We essentially had no magnetic field at all—our cosmic radiation shield was totally gone."



    While the magnetic poles often wander, some scientists are concerned about the current rapid movement of the north magnetic pole across the Northern Hemisphere.

    "This speed—alongside the weakening of Earth's magnetic field by around nine percent in the past 170 years—could indicate an upcoming reversal," says Prof. Cooper.

    "If a similar event happened today, the consequences would be huge for modern society. Incoming cosmic radiation would destroy our electric power grids and satellite networks."

    Prof. Turney says the human-induced climate crisis is catastrophic enough without throwing major solar changes or a pole reversal in the mix.

    "Our atmosphere is already filled with carbon at levels never seen by humanity before," he says. "A magnetic pole reversal or extreme change in Sun activity would be unprecedented climate change accelerants.

    "We urgently need to get carbon emissions down before such a random event happens again."
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    JIMIQ: no a to je ten klam, cena elektriny je -70 - 200 €/MWh. A pocitat to z nejakeho prumeru asi moc nejde. Velka farma si muze elektrinu nasmluvnit a vykryvat vykyvy spotreby, tedy sice ma ekologickou stopu, ale cena elektriny muze byt negativni i v zime.
    Ja se divim, ze to ti provozovatele tech "pomalych" zdroju, jako jsou zastarale hnedouhelne elektrarny jeste nepochopili.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    XCHAOS: ale z dlouhodobého hlediska (~rok a víc) to tak platit musí. Jak dlouho by to asi ti mineři mohli dotovat? 150TWh při ceně $0,05/kWh je 7,5 miliardy dolarů. Plus údržba, odpisy, platy, nájem
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PALEONTOLOG: ano, ty spekulativní dotace i ze strany minerů jsou problém. když zaplatíš za transakci v BTC dolar, tak to rozhodně neznamená, že těžaři spálili elektřiny za dolar - ve skutečnosti to zainvestovali a bylo jí násobně tolik.

    ale v jistém smyslu tohle platí i pro prosté vyledávání u Googlu.. to, že je pro koncového uživatele "zadarmo" neznamená, že nemá enviromentální stopu...
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    GLOBETROTTER: Btw. vlastnictví F-150 na ježdění po městě mi přijde úchylné :-)
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    Pokud pominu druhý odstavec, kde je zamlčen Golfský proud, ovlivňuijící klima ve Středomoří, tak IMHO dobrý článek. Btw.nejde jen o F-150, tuhle jsem měl z půjčovny nejlevnější SUV a dostal jsem Ford Edge a taky tam byla 120 V zásuvka:
    Fordy díky chytré nové funkcí pomáhají lidem v nouzi, ukazují další úskalí elektromobilů | Autoforum.cz
    https://www.autoforum.cz/...ty/?fbclid=IwAR1MiCgyAYfjyM_RpAjwNeJLASJqFz1TwCcyKih3ufAoMmGc3zlNX-o9QIE
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SHEFIK: zmátlo mě, jak argumentujes platbou za kafe btc nebo Visa a v předchozím jsi psal nepotřebná mena, znělo to že odmitas krypto jako takove

    ano, snad se z proof of work přejde na něco jiného, časem

    mezitím mě napadla analogie. jsem celkem pacifista, ale děsi mě vektor EU k odzbrojení obyvatelstva. kvůli časům, co přijdou. s kryptem to mám podobně

    ano, jsme ot, omlouvám se
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    YMLADRIS: nikdy jsem nerekl, ze decentralizovana mena nema zadnej prinos. zpochybnuju jen konkretni design bitcoinu a rikam, ze existuji mechanismy, jak dosahnout toho sameho s mensi energii. treba u jinych krypto.

    zaroven rikam, ze v takove chvili, ve ktere se nachazime, je na miste ty neuzitecne, "plytvajici" consumery vypnout. asi nejlepsi prirovnani je zakaz napousteni vlastnich bazenu v dobe sucha.

    prekvapuje me, ze zrovna ty obhajujes energetickou spotrebu krypta, kdyz tu dva+ roky mluvis o tom, ze se lidstvo blizi do katastrofy a melo by se uskromnit. ani ja jsem tu nikdy netvrdil, ze "do nothing" scenar je ten nejlepsi mozny a nakonec me tu spousta lidi v zachrane klimatu presvedcuji, ze konzumace elektriny velikosti argentiny je zadouci a v budoucnosti to jiste ocenime :)

    ..asi konec tohohle tematu, musel jsem jeste reagovat na nepochopeni
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SHEFIK: myslim, ze v tomto je to jadro. ty v decentralizovane mene nevidis zadnej prinos.

    jakou vymyslet analogii. kolik treba demokraticke staty stoji provoz jejich decentralizovanych instituci, kdyz veci je prece mnohem jednodussi naridit shora/centralne. nevim jestli uz nekdo niz psal o failed states kde uz dnes jsou stastni ze krypto existuje. mozna to souvisi s tvoji optimistickou predstavou o budoucnosti

    // sorry za OT
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    PALEONTOLOG: druha nejbohatsi entita bude clovek co tezil btc na grafarne od roku 2010 a zapomnel na to a prvni nejbohatsi spojene elektricke zavody, kterym dluzi za elektrinu (red dwarf :D )
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SHEFIK: lepší, nebo spíš hodnotnější trustless koncept zatím není. ale řeší se projekty na bázi PoS, mají svá úskalí a byť v kapitalizaci nesahají btc po kotníky, tak jsou technicky mnohem dál. ukáže čas, on i ten bitcoin třeba za chvíli vyčpí a po posledním půlení, pak už budou těžaří dostávat za odměnu jen poplatky z transakcí co vytěží, buď vyroste cena btc extrémně vysoko, nebo se prostě jen se upraví hashrate tak, aby to dávalo smysl počítat. on jako někdo to bude nejspíš chtít těžit vždycky, otázka je kolik těch za tu cenu bude. někteří to klidně budou i dotovat.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    PALEONTOLOG: prijde mi, ze schvalne odbocujes :)

    je jedno za jakym ucelem elektrinu koupis, ale neni prece jedno, jaky dopad to bude mit. to neplati o bitcoinu, ale o cemkoliv. jestli si pravicak, vis, ze zdroje jsou v omezenem case vycerpatelne.

    co se tyka porna, nechci zbytecne odbocovat, ale ta pridana hodnota porna pro muzskou cast populace rozhodne vetsi nez si koupit kafe misto visa kartou bitcoinem :) a pokud pujdeme na analyzu substitutu, tak se u porna muzes dostat az na nejake negativni dusledky. platbou visou, nebo cashem toho zas tolik spatnyho nenapachas.

    zved bych ale klidme ruku pro streaming nejen porna v mensi kvalite, nez se klima srovna. 4k uz nikomu moc neprinese. je to stejne tak validni regulace, jako regulovat emise aut, zakaz topeni petkama, nebo uhlim atd.

    ..

    jinak urcite cleantechnica bude placena visou a velkymi bankovnimi domy

    ..

    uz do toho nebudu dal rejpat
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    PETER_PAN: no jestli jsi viděl ten rozdíl v objemu VISA a btc z 2019, tak je myslím jasný, kde je hlavní motivace pro dopodrobné, ale vlastně zjednodušující články. je to podle vzoru peníze až v první řadě..

    JIMIQ: kdo ví, jednou třeba bude kvůli btc elektřina tak drahá, že se bude shánět dieselagregát a olej od hranolek, aby se vytěžilo alespoň pár satoshi
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    PALEONTOLOG: jeste streamung sportovnich utkani vcetne e-sportu a mame to komplet :D za me je spotreba bitcoinu tzv non-issue, VKST by rekl neproblem :D
    Zavedme uhlikovou dan + clo a venujme se ruseni dotaci fosilnimu prumyslu

    For $100 billion, Australia could have a low cost and reliable zero emissions grid | RenewEconomy
    https://reneweconomy.com.au/...ion-australia-could-have-a-low-cost-and-reliable-zero-emissions-grid/
    Tady komentare
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    PALEONTOLOG: Tak. Vzdycky glosuji: Jako konvencni bankovnictvi zadnou elektrinu nastesti nezere a tech par mrakodrapu a prevozu drahych kovu, to prece nic neni.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SHEFIK: jako souhlasil bych, ale jsem pravičák a pokud se volně prodává elektřina, je jedno za jakým účelem ji koupíš.
    btw je tady jeden žrout mnohem starší a zákeřnější, ale to je v pohodě
    The Environmental Cost of Internet Porn - The Atlantic
    https://www.theatlantic.com/...ology/archive/2017/12/the-environmental-cost-of-internet-porn/548210/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam