• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    KEB
    KEB --- ---
    SEJDA: Číňani nejsou pitomi a ví, že klima změny na ně dopadnou a to hodně. Pojedou co to dá...
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    Čína představila klimatický plán. A zabila celosvětové naděje - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/cina-predstavila-klimaticky-plan-a-zabila-celosvetove-nadeje-179105

    Tak co, zmocnuje se vas pesimizmus nebo optimizsmus? Jestli Cina svuj zavazek dodrzi ..
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PER2: co jsem koukal pár let zpátky, tak tam je hlavně problém s vysočinou - dřív tam byli pastevci, co udržovali přehrádky a nádrže pro dobytek k pití, posledních padesát let už nepasou, tak to šlo do kelu.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    History of atmospheric CO2, from 800,000 years ago until January 2019.

    Carbon Dioxide Pumphandle 2019
    https://www.youtube.com/watch?v=1ZQG59_z83I
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Thomas Bauska
    https://twitter.com/tinyicybubbles/status/1454117260331831307

    Our 800,000-year-long ice core records shows the earth never exceeded 300 ppm CO₂ and 815 ppb CH₄ prior to the Industrial Revolution.

    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Neue Weststadt - Klimaneutrales Stadtquartier - Klimaquartier in Esslingen
    https://neue-weststadt.de/en/

    In Esslingen am Neckar in Baden-Württemberg, an almost climate-neutral urban quarter is being created. The sustainable showcase quarter “Neue Weststadt – Klimaquartier” with 450 apartments, office and commercial space as well as a new building for the Esslingen University of Applied Sciences is being realized on the former goods station site in the west of the city. Within the framework of the research project “Climate-neutral urban quarter – New Weststadt Esslingen”, a sustainable energy concept is to be implemented at quarter level.

    With Power-to-Gas-to-Power (P2G2P) as the key technology, surplus green electricity is converted locally into “green hydrogen” and processed for use in urban areas, mobility and industry. Neue Weststadt is one of six urban planning lighthouse projects funded by the Federal Ministry of Economics and Energy (BMWi) and the Federal Ministry of Education and Research (BMBF).

    [TADEAS @ ENERGIE - ALTERNATIVNÍ ZDROJE - BUDOUCÍ ZDROJE ENERGIE]
    PER2
    PER2 --- ---
    TUHO: "Zvlášť na jihu země je mnoho regionů, kterým v důsledku klimatických změn hrozí proměna v pustinu."
    a nemohlo by to byt treba hospodarenim s vodou? :)
    TUHO
    TUHO --- ---
    Ve Španělsku přišli s ambiciózní vizí výsadby stromů za pomoci moderních technologií. Do odlehlých odlesněných oblastí vysílají speciální drony se semeny vybraných dřevin. Zvlášť na jihu země je mnoho regionů, kterým v důsledku klimatických změn hrozí proměna v pustinu.

    Ve Španělsku vlivem klimatických změn ubývá lesů. Vysazovat nové mají pomoci drony — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/3393182-ve-spanelsku-vlivem-klimatickych-zmen-ubyva-lesu-vysazovat-nove-maji-pomoci-drony
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Australia Institute
    https://twitter.com/TheAusInstitute/status/1454328958762164224?s=19

    Good Morning PM Morrison, from Rome #G20

    The PM is set to be greeted by a full-page ad in Italy's business daily Il Sole 24 Ore featuring a photo of him in parliament w/ a lump of coal. The ad, in English & Italian, bears the slogan: "Don't let Australia cheat on climate change”

    20211031-001005
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Eliot Jacobson
    https://twitter.com/EliotJacobson/status/1453797235418796034?s=19


    Arctic Minimum Sea Ice Volume (in 1000KM^3 units). This minimum occurs in mid-September each year. This seems to indicate an ice-free Arctic by 2030. But short term trends tell a different story (look at the period 2013-2021).

    20211030-232236

    Arctic Average Sea Ice Volume (in 1000KM^3 units). This is the average volume of Arctic ice for the entire year. Of course, once a BOE event happens (by 2030?) this volume will take a dive.

    20211030-232240
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Cop26 will be whitest and most privileged ever, warn campaigners | Cop26 | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2021/oct/30/cop26-will-be-whitest-and-most-privileged-ever-warn-campaigners

    Campaigners say activists and observers have been prevented from coming by:

    - an underlying “hostile attitude” from the UK Home Office towards those travelling from countries in the global south, particularly Africa, which has led to many visas being refused;
    - a failure to honour a pledge to offer Covid vaccines to all delegates, leaving many to search for vaccines in countries with little or no access;
    - constantly changing Covid restrictions for those entering the UK, with travel banned from countries on the UK’s red list, which, until this month, included many of the countries worst hit by the climate crisis. This has left many to seek costly and complicated routes to Glasgow via third countries;
    - an accommodation crisis in the city that has made finding a safe place to stay difficult and expensive. Campaigners have set up a “homestay network” to try to link people up with spare rooms, but say they have thousands on their waiting list

    Asad Rehman, of the Cop26 Coalition, said: “Cop26 is going to be overwhelmingly white and rich this year. The UN climate talks are always exclusionary, but this year the logistics of this summit have been extraordinarily badly managed. On every level, those who are most affected by this crisis have been systemically silenced and excluded
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    ‘It’s the protests which are giving me hope’: activists descend on Glasgow | Cop26 | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2021/oct/30/its-the-protests-which-are-giving-me-hope-activists-descend-on-glasgow

    TADEAS
    TADEAS --- ---
    „Nejdůležitější událost roku.“ Co čekat od klimatického summitu COP26?
    https://denikreferendum.cz/clanek/33289-nejdulezitejsi-udalost-roku-co-cekat-od-klimatickeho-summitu-cop26
    ROBICK
    ROBICK --- ---
    Gigantický klimatický podvod a řešení pro planetu Zemi
    https://youtu.be/FMFQg1w6km0
    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    Přidejte se k otevřenému dopisu a my pošleme předsedům a předsedkyni SMS.
    https://volby.hnutiduha.cz/otevreny-dopis-predsedum

    25 % EKOLOGICKÉHO ZEMĚDĚLSTVÍ DO ROKU 2030. ALE NA JAKÉ PŮDĚ?
    Další společná ambice obou koalic Spolu21 a Česká pirátská strana se Starostové a nezávislí • STAN. Zní to hezky, ďábel je ale v detailu. Neříká už totiž, že většina ploch ekologického zemědělství se u nás nachází na loukách a pastvinách, kdežto na orné půdě jen zlomek. Právě tam ale šetrnější hospodaření významně pomůže čistším vodám, lepší kvalitě půdy a ochraně biodiverzity. Rozvoj na orné půdě také umožní produkovat další kvalitní a zdravé lokální biopotraviny, které bude možné dodávat třeba do škol. Pokud v programu nebude tento bod konkrétní, nikam se neposuneme.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    K tem velkým savcům a TADEAS, mne napadnul vtip.
    Jak bude možné po roce 2050 přežít na povrchu. Inspiraci najdeme u velkých savců adaptovaných na extrémní teplo: hrochy. Ráno se proběhneme, celý den strávíme v bahně a večer se zase půjdeme proběhnout. :)
    TUHO
    TUHO --- ---
    Jan Bělíček
    Na klimatickém summitu COP26 v Glasgow bude zajímavé sledovat aktivity V20, tedy původně dvaceti zemí nejvíce postižených změnami klimatu. Dnes už je ve V20 zemí skoro padesát. V roce 2009 iniciovala sdružování těchto států maledivská vláda, a to skrze Climate Vulnerable Forum před kodaňským klimatickým summitem. Mezi členy V20 dnes patří třeba Vietnam, Ghana, Keňa, Madagaskar, Filipíny a další.
    Od začátku je v této věci velmi aktivní bývalý prezident Malediv Mohamed Nasheed, který už v Kodani v roce 2009 volal po uhlíkové neutralitě, rozvoji obnovitelných zdrojů a financování adaptačních programů na změny klimatu. Tehdy žádal nejvlivnější země světa, aby nenechaly Maledivy a další státy zmizet pod hladinou oceánu a zachránily životy lidí z nejohroženějších zemí. Teď už ale podle něj o Maledivy a další státy V20 nejde a ohroženy jsou naprosto všechny země světa a je potřeba se okamžitě dohodnout, jinak instituce jako OSN zcela ztratí svou autoritu a smysl.
    Kromě radikální klimatické agendy ale tyto země přijíždějí do Glasgow taky s požadavkem na radikální restrukturalizaci svého dluhu vůči bohatým zemím, čímž navazují třeba na alterglobalizační mezinárodní aktivity z devadesátých letech. Většina z těchto zemí dnes podle Nasheeda posílá až 20 procent rozpočtu na splácení dluhu a dalších 30 procent dává na adaptaci a mitigaci klimatické změny. To je podle něj naprosto nesmyslné, zvlášť když bohaté státy teď chtějí těm samým státům posílat miliardy dolarů na boj s klimatickou krizí. Navrhují tedy radikální snížení tohoto dluhu, protože majetek (třeba dopravní infrastruktura, školy, nemocnice atd) postavený z původních půjček je neustále znehodnocován změnami klimatu, kdežto výše dluhu je stále stejná. A dále chtějí přijít s dohodou, která by část dluhu přetransformovala právě v investice do adaptačních opatření pro řešení klimatické krize. Tedy že by místo splácení dluhu musely postižené země financovat adaptační a mitigační projekty na svém území a tímto způsobem by se jejich dluh postupně odmazával. Doporučuju k tomu fakt hodně zajímavý rozhovor s Mohamedem Nasheedem v podcastu Today in Focus od Guardianu a kdyžtak sorry za nošení dříví do lesa

    Cop26: what would success look like for a country vanishing under water? | News | The Guardian
    https://www.theguardian.com/news/audio/2021/oct/29/cop26-what-would-success-look-like-for-a-country-vanishing-under-water-podcast
    TUHO
    TUHO --- ---
    Ale jeste jsem videl jinej, kde ot slo lip na komoru .)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam