Jakub Hruška
4 h ·
Jen na okraj klimatického summitu v Glasgow zde přikládám tři grafy. Je to produkce CO2 ze spalování fosilních paliv a výroby cementu (není zahrnuto zemědělství, skládkování, změny v krajině). A předesílám, že jsem přesvědčen, a to na základě vědeckých dat, že dnešní oteplování je způsobeno (nejméně z velké části) lidskými emisemi skleníkových plynů.
Prim v absolutních emisích hrají Čína, a USA, s mírným odstupem EU a Indie. Indie rychle roste, EU jediná dlohodoběji aspoň trochu klesá. Mimo jiné i proto, že část čínských emisí je prostě "naše". V Číně se vyrábí dnes to, co se v Evropě (pro Evropany) už nevyrábí. Mimo aut snad skoro všechno...
Klíč k opravdu efektivnímu snížení světových emisí leží v Číně a USA. Pokud se ale podíváme na emise na obyvatele, tam už to tak jasné není - vévodí USA, ale i ČR má velkou uhlíkovou stopu. Takže i na nás záleží. Mimochodem i klimavzorné Německo ji má podobnou jako my. Jenže má jasný plán a záměr ji snižovat.
Bohužel celosvětově od posledního summitu v Paříži (2015) koncentrace CO2 v atmosférě rostou stejným tempem jako předtím (obrázek). O tom se moc nemluví, ale je to tak. Oteplování se tedy nejen nezastavilo, ale dále pokračuje. Navzdory koronakrizi, která na ča snížila světovou produkci. Z toho plyne jednoznačné poučení, že dobrovolné mezinárodní dohody nefungují. Slíbit se dá cokoliv, že? A jsem zvědav jak z toho politici v Glagow vykličkují. Zřejmě tak, že o tom nebudou mluvit, ale budou uzavírat další závazky. Protože slovy nezarmoutíš.
Na druhou stranu ani Babišův projev není cesta. Říkat, že celý Green Deal je zelená sebevražda je přízemní privitimismus. Současně ale nutno říci, že například plynové elektrárny (které EU formálně považuje za "neutrální" zdroj) ničím takovým nejsou - prostě spalují také fosilní palivo. Tím si lžeme do kapsy. Ale GD má mnoho jiných, neklimatických skvělých cílů, které se týkají krajiny, zemědělství, biodiverzity a s emisemi skleníkových plynů nemají nic společného.
Obnovitelné zdroje jsou jistě cesta k lepšímu světu, je to pokrok s velkým P, je to technologicky jiný svět než pálení uhlí. Jenže ještě není asi úplně zralý na úplnou náhradu fosilních paliv. Pořád hlavně nemáme ta úložiště, tedy rozumněj baterky, kam tu, v některých chvílích přebytečnou, elektřinu uložit. To je hlavní limit obnovitelných zdrojů. Proto nám nezbude, než alespoň na nějakou dobu, ty jaderné elektrárny mít. Je to podle mě lepší, než pálit plyn. Mimo jiné, že jsme pak (nejméně v Evropě) závislí na jeho dovozech. A to není politicky šikovné. Pravda, i jaderné palivo si nevyrábíme, ale lze ho velmi dlouho skladovat do zásoby.
A na závěr je tu věc, o které se vůbec nemluví - úspory a uskovnění. Mluvit v konzumním světě o uskrovnění je politická sebevražda. jenže právě tohle by ty křivky na grafech otočilo dolů velmi rychle. Jenže to z vlastní podstaty lidstva nelze očekávat.
Takže můj závěr je, že politici se budou scházet, slavnostně slibovat, nabízet finanční odpustky pro třetí svět a emise skleníkových plynů porostou vesele dál. Asi potřebujeme jako lidstvo nějaký silnější impulz, abychom dostali rozum...