A message for Cop26 – from deep within the Amazon rainforest | The Independenthttps://www.independent.co.uk/climate-change/opinion/amazon-nemonte-nenquimo-ted-b1946196.htmlV předvečer klimatického summitu OSN v Glasgow (COP26), kde se světoví lídři pokusí "dosáhnout dohody o záchraně planety", bych se s vámi rád podělil o toto silné a aktuální poselství, které napsala vůdkyně z kmene Waorani, Nemonte Nenquimo ze srdce amazonského deštného pralesa:
Prezidentům devíti amazonských zemí a všem světovým vůdcům, kteří nesou spoluodpovědnost za drancování našich deštných pralesů:
Jmenuji se Nemonte Nenquimo. Jsem žena z kmene Waorani, matka a vůdkyně svého lidu a Amazonie je mým domovem. Tento dopis vám píši proto, že požáry nadále spalují naše lesy. Protože společnosti vypouštějí ropu do našich řek. Protože těžaři kradou zlato (jako to dělali posledních 500 let) a zanechávají po sobě otevřené jámy a toxiny.
Protože nájezdníci a těžaři půdy kácejí panenské lesy, aby se jejich dobytek mohl pást, aby jejich plantáže mohly růst a aby se bílý muž mohl najíst. Protože naši stařešinové umírají na koronavirus a vy mezitím plánujete další kroky k vykořisťování našich zemí a k povzbuzení ekonomiky, která nám nikdy nepřinesla prospěch. Protože jako domorodí obyvatelé bojujeme za ochranu toho, co máme rádi: našeho způsobu života, našich řek, našich zvířat, našich lesů, života na Zemi. A je načase, abychom byli vyslyšeni.
V každém ze stovek různých jazyků Amazonie máme slovo pro vás, cizince. V mém jazyce, WaoTededo, je to slovo "cowori". A není to myšleno jako urážka. Pro nás toto slovo znamená: bílý muž, který ví příliš málo na to, jakou má moc a jakou škodu způsobuje.
Pravděpodobně nejsou zvyklí na to, aby je domorodá žena nazývala ignoranty, a už vůbec ne v takovém prostředí. My, původní obyvatelé, však máme jasno v jedné věci: čím méně toho o něčem víte, tím menší hodnotu to pro vás má a tím snadněji se to dá zničit. A slovem snadno myslím: bez pocitu viny, bez výčitek, bez pocitu hlouposti, a to dokonce oprávněně. A přesně to dělají nám, původním obyvatelům, našim deštným pralesům a také klimatu naší planety.
Trvalo nám tisíce let, než jsme poznali amazonský prales. Pochopit jeho podoby, jeho tajemství, naučit se, jak v něm přežít a prospívat. Můj národ, Waorani, vás však zná teprve 70 let (v 50. letech nás "kontaktovali" američtí evangeličtí misionáři), ale my se učíme rychle a vy nejste tak složití jako deštný prales.
Když říkáte, že ropné společnosti mají úžasné nové technologie, které dokážou vytěžit ropu zpod našich pozemků, jako kolibříci sají nektar zkvětiny, víme, že lžete, protože žijeme po proudu řeky, kde dochází k únikům. Když říkáte, že Amazonie nehoří, nepotřebujeme satelitní snímky, abychom vám dokázali, že se mýlíte: dusíme se kouřem z ovocných stromů, které naši předkové vysadili před staletími.
Když říkáte, že naléhavě hledáte klimatická řešení, a přitom pokračujete v budování globální ekonomiky založené na těžbě a znečišťování, víme, že lžete, protože my jsme Zemi nejblíže a jako první slyšíme její volání.
Nikdy jsem neměla šanci jít na univerzitu a stát se lékařem, právníkem, politikem nebo vědcem. Mými učiteli jsou "pikenani" (tradiční autority, moudří starší). Les je můj učitel. A já jsem se naučila dost (a mluvím ruku v ruce se svými domorodými bratry a sestrami po celém světě), abych věděla, že sešli z cesty, že mají problém (i když mu ještě plně nerozumějí) a že jejich problém ohrožuje všechny formy života na Zemi.
Vnutili svou civilizaci té naší a podívejte se, kde jsme teď: globální pandemie, klimatická krize, vymírání druhů a v čele toho všeho rozsáhlá duchovní chudoba. Po celá ta léta brali, brali a brali z našich zemí a neměli odvahu, zvědavost ani úctu nás poznat. Abychom pochopili, jak vidíme, myslíme a cítíme a co víme o životě na této zemi. Nemohu vám to ukázat ani nyní s tímto dopisem. Ale to, co vám mohu říci, souvisí s tisíci a tisíci lety lásky k tomuto lesu, k tomuto místu. Láska v nejhlubším slova smyslu: úcta.
Tento les nás naučil chodit lehce, a protože jsme mu naslouchali, protože jsme se od něj učili a bránili ho, dal nám všechno: vodu, čistý vzduch, jídlo, léky, štěstí, duchovno. A vy nám to všechno berete, ale nejen nám, ale nám všem.