• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    SEJDA: zatím ne: https://ourworldindata.org/grapher/change-co2-annual-pct?tab=chart&time=1985..latest
    A i kdyby, tak to zdaleka nestačí, potřebujeme roční pokles cca o 10%, k tomu se neblížíme ani náhodou.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    TUHO: skoda, ze tam neni i rada pro Global, zajimalo by mne, jestli uz globalni rust zpomaluje (druha derivace negativni)
    TUHO
    TUHO --- ---
    jinak sasa ac bude reportovat z prubehu cop26 na a2larmu

    Klimatologův deníček z Glasgow – den první – A2larm
    https://a2larm.cz/2021/11/klimatologuv-denicek-z-glasgow-den-prvni/
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Jo tyhle znam, mi to nedoslo :) myslel jsem ze neco noveho, dik anyway
    TUHO
    TUHO --- ---
    JIMIQ: Jde, ale myslel jsem, ze vsichni zname .))





    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    TUHO: muzes sem vlozit ty grafy pls? Nebo to nejde?
    TUHO
    TUHO --- ---
    Jakub Hruška
    4 h ·
    Jen na okraj klimatického summitu v Glasgow zde přikládám tři grafy. Je to produkce CO2 ze spalování fosilních paliv a výroby cementu (není zahrnuto zemědělství, skládkování, změny v krajině). A předesílám, že jsem přesvědčen, a to na základě vědeckých dat, že dnešní oteplování je způsobeno (nejméně z velké části) lidskými emisemi skleníkových plynů.
    Prim v absolutních emisích hrají Čína, a USA, s mírným odstupem EU a Indie. Indie rychle roste, EU jediná dlohodoběji aspoň trochu klesá. Mimo jiné i proto, že část čínských emisí je prostě "naše". V Číně se vyrábí dnes to, co se v Evropě (pro Evropany) už nevyrábí. Mimo aut snad skoro všechno...
    Klíč k opravdu efektivnímu snížení světových emisí leží v Číně a USA. Pokud se ale podíváme na emise na obyvatele, tam už to tak jasné není - vévodí USA, ale i ČR má velkou uhlíkovou stopu. Takže i na nás záleží. Mimochodem i klimavzorné Německo ji má podobnou jako my. Jenže má jasný plán a záměr ji snižovat.
    Bohužel celosvětově od posledního summitu v Paříži (2015) koncentrace CO2 v atmosférě rostou stejným tempem jako předtím (obrázek). O tom se moc nemluví, ale je to tak. Oteplování se tedy nejen nezastavilo, ale dále pokračuje. Navzdory koronakrizi, která na ča snížila světovou produkci. Z toho plyne jednoznačné poučení, že dobrovolné mezinárodní dohody nefungují. Slíbit se dá cokoliv, že? A jsem zvědav jak z toho politici v Glagow vykličkují. Zřejmě tak, že o tom nebudou mluvit, ale budou uzavírat další závazky. Protože slovy nezarmoutíš.
    Na druhou stranu ani Babišův projev není cesta. Říkat, že celý Green Deal je zelená sebevražda je přízemní privitimismus. Současně ale nutno říci, že například plynové elektrárny (které EU formálně považuje za "neutrální" zdroj) ničím takovým nejsou - prostě spalují také fosilní palivo. Tím si lžeme do kapsy. Ale GD má mnoho jiných, neklimatických skvělých cílů, které se týkají krajiny, zemědělství, biodiverzity a s emisemi skleníkových plynů nemají nic společného.
    Obnovitelné zdroje jsou jistě cesta k lepšímu světu, je to pokrok s velkým P, je to technologicky jiný svět než pálení uhlí. Jenže ještě není asi úplně zralý na úplnou náhradu fosilních paliv. Pořád hlavně nemáme ta úložiště, tedy rozumněj baterky, kam tu, v některých chvílích přebytečnou, elektřinu uložit. To je hlavní limit obnovitelných zdrojů. Proto nám nezbude, než alespoň na nějakou dobu, ty jaderné elektrárny mít. Je to podle mě lepší, než pálit plyn. Mimo jiné, že jsme pak (nejméně v Evropě) závislí na jeho dovozech. A to není politicky šikovné. Pravda, i jaderné palivo si nevyrábíme, ale lze ho velmi dlouho skladovat do zásoby.
    A na závěr je tu věc, o které se vůbec nemluví - úspory a uskovnění. Mluvit v konzumním světě o uskrovnění je politická sebevražda. jenže právě tohle by ty křivky na grafech otočilo dolů velmi rychle. Jenže to z vlastní podstaty lidstva nelze očekávat.
    Takže můj závěr je, že politici se budou scházet, slavnostně slibovat, nabízet finanční odpustky pro třetí svět a emise skleníkových plynů porostou vesele dál. Asi potřebujeme jako lidstvo nějaký silnější impulz, abychom dostali rozum...
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    COP 26: Biden, Bolsonaro a Xi Jinping podpoří dohodu o ukončení likvidace lesů

    Xi Jinping, Jair Bolsonaro a Joe Biden jsou mezi vedoucími politiky, kteří se v Glasgow v úterý připojí k deklaraci požadující ochranu lesů a pralesů na této planetě, na obrovském území od východní tajgy na Sibiři až po nížinu v Kongu, kde je druhý největší deštný prales na světě.
    Součástí dohody je 5,3 miliardy liber nového financování ze soukromých zdrojů a 8,75 miliard liber ze státních zdrojů na regeneraci zničené půdy, na podporu domorodých komunit a na ochranu lesů a nápravu škod po lesních požárech. Otázka je, zda se tyto peníze dostanou do správných rukou.

    Indie přislíbila, že dosáhne nulových emisí až v roce 2070, o 20 let později než ostatní svět, nicméně však Narendra Modi v Glasgow přislíbil pět věcí, mimo jiné, že do roku 2030 bude Indie produkovat 50 procent své energie z obnovitelných zdrojů a emise CO2 sníži do roku 2030 o 1 miliardu tun. Indie má 1,3 miliardy obyvatel a je třetím největším znečišťovatelem ovzduší kysličníkem uhličitým.

    Cop26: world leaders agree deal to end deforestation | Cop26 | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2021/nov/01/biden-bolsonaro-and-xi-among-leaders-agreeing-to-end-deforestation-aoe

    Forests deal at COP26: More than 100 world leaders will agree to end deforestation by 2030 - CNN
    https://edition.cnn.com/2021/11/01/world/cop26-climate-deforestation-deal-intl/index.html

    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    A tady ještě jedna dobrá paralela k tomu, proč tolik inženýrů pracuje na vývoji CCS:
    The Terror of Deep Time
    September 20, 2017 John Michael Greer
    The Terror of Deep Time | Ecosophia
    https://www.ecosophia.net/terror-deep-time/

    Crackpot realism is one of the downsides of the division of labor. It emerges reliably whenever two conditions are in effect. The first condition is that the task of choosing goals for an activity is assigned to one group of people and the task of finding means to achieve those goals is left to a different group of people. The second condition is that the first group needs to be enough higher in social status than the second group that members of the first group need pay no attention to the concerns of the second group.

    Consider, as an example, the plight of a team of engineers tasked with designing a flying car. People have been trying to do this for more than a century now, and the results are in: it’s a really dumb idea. It so happens that a great many of the engineering features that make a good car make a bad aircraft, and vice versa; for instance, an auto engine needs to be optimized for torque rather than speed, while an aircraft engine needs to be optimized for speed rather than torque. Thus every flying car ever built—and there have been plenty of them—performed just as poorly as a car as it did as a plane, and cost so much that for the same price you could buy a good car, a good airplane, and enough fuel to keep both of them running for a good long time.

    Engineers know this. Still, if you’re an engineer and you’ve been hired by some clueless tech-industry godzillionaire who wants a flying car, you probably don’t have the option of telling your employer the truth about his pet project—that is, that no matter how much of his money he plows into the project, he’s going to get a clunker of a vehicle that won’t be any good at either of its two incompatible roles—because he’ll simply fire you and hire someone who will tell him what he wants to hear. Nor do you have the option of sitting him down and getting him to face what’s behind his own unexamined desires and expectations, so that he might notice that his fixation on having a flying car is an emotionally charged hangover from age eight, when he daydreamed about having one to help him cope with the miserable, bully-ridden public school system in which he was trapped for so many wretched years. So you devote your working hours to finding the most rational, scientific, and utilitarian means to accomplish a pointless, useless, and self-defeating end. That’s crackpot realism.
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    Starší článek, který dobře shrnuje, proč se pořád nedaří vyřešit klima...

    The hopium of the people | Consciousness of Sheep
    https://consciousnessofsheep.co.uk/2018/11/05/the-hopium-of-the-people/
    November 5, 2018
    #CCS #hopium

    Even when fitted to chimneys – where the carbon dioxide is at least concentrated – carbon capture technologies have proved excessively expensive in both financial and energy terms.
    ...
    However, this issue pales into insignificance when compared to the difficulty of storing any carbon dioxide that is captured.
    ...
    Vaclav Smil, a professor at University of Manitoba and master of sobering energy-related numbers, calculates that if we were to bury just one-fifth of the global carbon dioxide emissions, we would need to build an industry capable of handling twice the volume of stuff as the entire oil industry, an industry that took 100 years to develop, driven by a large and mostly expanding market.
    ...
    “Summing up, the path to least climate impact will require nations to work together to cut global carbon emissions by 45% in just over a decade.
    “Such a cut in emissions will require an unprecedented degree of political will and global cooperation…
    ...
    However, after decades of neoliberal politics and economics, only massive sacrifices on the part of the very wealthy are likely to prevent a further drift toward a climate change denying populism among the majority of impoverished citizens.
    ...
    More than six out of every seven people alive today only exist because of the Haber–Bosch process that produces synthetic ammonia (fertiliser) from fossil fuels. Any genuine effort at reversing climate change had to have as its starting point a reduction in the human population at least to the level prior to the (industrial agriculture) “Green Revolution;” less than half of today’s population. Instead – with a great deal of help from religions that implore us to go forth and multiply, and economists that need a new base for the global Ponzi scheme – we have grown our population as fast as agricultural productivity has improved.
    ...
    The choice before us is that we can take action to reverse climate change and a lot of people are going to die. Alternatively, we can do nothing about climate change and a lot of people are going to die. And since nobody has the wisdom or the bravery to make that choice, we can all sit around pretending that some incredibly implausible technology is going to come riding to our rescue… the opium of the people indeed.
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    DNF: To asi vystihuje spíš kynismus https://cs.wikipedia.org/wiki/Kynismus
    Jako osobní řešení je to fajn, život na Zemi tak sice nezachráníš, ale nebudeš mít pocit, že se o něco snažíš zbytečně. Nihilismus podle mě víc sedí na jednání Putina nebo Tykače. Bůh není, vše je dovoleno, fuck you.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Sejarah Poaceae: The Fight to Create a New Paradigm of Old Growth Grasslands
    https://poasession.blogspot.com/2021/10/the-fight-to-create-new-paradigm-of-old.html

    It's crucial to recognise the value of Old Growth Grasslands. They're priceless! Below a wonderful description by a knowledgeable grass lover.


    **What are Old Growth Grasslands?**

    The term Old Growth Grasslands (OGG) is relatively new, and refers specifically to grasslands that are characterized by having:

    Ancient history and heritage, as opposed to being so-called secondary grasslands that just recently arose from human degraded forest or other land. For example, the plant lineages making up the Cerrado in South America started assembling almost 10 million years ago, long before our species even evolved.

    High biodiversity compared to secondary grasslands. In fact, some old growth grasslands boast the highest plant species diversity in the world.

    Very slow rate of recovery when destroyed due to agriculture, plantation forestry, and other human activities. An Old Growth Grassland may take centuries and even millennia (projected 1400 years!) to recover its former species richness when it has been degraded to secondary grassland.

    The term '"Old Growth" is made synonymous with words like ancient, intact, native, natural, pristine, reference, remnant, semi-natural, and undisturbed.

    **What is the problem?**

    There is a widespread perception among people that grasslands (including OGG) are simply degraded forests whose successional development has been arrested by disturbances such as fire and herbivory.

    Policies to combat climate change and protect biodiversity have often ignored the protection of these ancient grasslands, and in many cases have actually caused their destruction via deliberate tree-planting on pristine grasslands (afforestation)....

    **What is happening to Old Growth Grasslands?**

    The old growth grasslands have been and are still one of the most threatened ecosystems in the world, and in fact we have lost and are losing ancient grasslands at a pace that is significantly more rapid than loss of forests.

    **A few examples:**

    The majority of old growth grasslands in the USA has been lost, and only isolated remnants remain. For example, up to 99% of all Tall Grass Prairies in the country is gone, and only isolated remnants remain. Other grassland types are not faring well either. In one year alone (2018-2019), the Great Plains lost 1.1 million hectares, which is an area greater than Yellowstone National Park. Half of the Brazilian Cerrado has already been cleared for agriculture expansion, and up to a million hectares is cleared each year. This is the equivalent of wiping out an area the size of New York City every month! More than half the Pampas of South America have been lost to agriculture and cattle breeding. The remaining 50 million hectares of these grasslands are still being decimated, and are home to 540 recorded wild bird species, 12 of which are globally threatened.

    The recent trend of planting trees to combat climate change has also caused widespread problems, when trees (and especially weedy invasive species) are planted in pristine grasslands ("afforestation") instead of degraded areas.

    **Why must we fight for Old Growth Grasslands?**

    1. The old growth grasslands are the most biodiverse environments in the world at many scales. For example, *a mountain grassland in Argentina had an absolutely amazing 89 vascular plant species packed into a single square meter, a more diverse plant assemblage than one can see even in rainforests.*

    Old growth grasslands are also significantly more diverse than secondary grasslands, having around 37% more species on the whole. When this diversity is degraded, it takes centuries or millennia (projected) for the OGG to reassemble as diverse a community.

    2. Old growth grasslands provide a home for innumerable species of animals. The destruction of old growth grasslands affects all the animals that depend on this habitat. For example, the total population of grassland birds in North America has dropped an astonishing 40% since 1966. One-third of all grassland bird species are on the Watch List due to steeply declining populations and threats to habitat. Birds that breed in the Great Plains of Canada and the U.S. and winter in Mexico’s Chihuahuan grasslands are experiencing exceptionally steep declines, a nearly 70% loss since 1970. Other temperate grassland birds have declined by 33% in that time.

    Old growth grasslands also support numerous rare and endemic species. For example, *the savannas of the South American Cerrado support 4,800 endemic plant and vertebrate species*, all of which could be threatened by the continued decimation of this biome.

    3. Grasslands play an essential role in combatting climate change. The total carbon stored by grasslands and savannahs is estimated at 470 Gt, (i.e. one fifth of the total carbon contained in terrestrial vegetation and topsoils worldwide), an average of 150-200 tons of carbon per hectare. Some studies have shown that grasslands are an even more reliable carbon sink than forests, and *although grasses account for only 3% of plant species on Earth, grass-dominated landscapes contribute 33% of global primary productivity, the amount of CO2 removed from the atmosphere every year to fuel photosynthesis.*

    4. Grasslands collect freshwater for most of the largest rivers of the world. For example, the Cerrado in Brazil delivers 40% of all the freshwater in that country!

    5. Possible conversion to secondary grasslands.

    The loss of old growth grasslands due to conversion to human agricultural use or due to misguided attempts at afforestation frequently results in the rise of secondary grasslands in their place. Such *secondary grasslands are less diverse and usually very fire prone* (which creates new dangers to human communities and forests)...."
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    DNF: "Premyslel jsem o tom nihilismu"

    (...) mluvíme s jedním z nejvýznamnějších ekologických myslitelů současnosti Davidem Abramem (poslech 30min.)

    Ztracenou přírodu už nezachráníme, ale čím dřív začneme konat, tím bude kolaps mírnější, říká ekofilozof | Plus
    https://plus.rozhlas.cz/ztracenou-prirodu-uz-nezachranime-ale-cim-driv-zacneme-konat-tim-bude-kolaps-8610121

    David Abram - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/David_Abram
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    DNF: nic je krasne!

    dnes sa ma julca pytala preco sa planeta otepluje, tak som zo seba vykoktal cosi o tom, ze jazdi vela aut a topi sa plynom a uhlim a to produkuje oxid uhlicity, ale popravde ma ta otazka od nej dost zaskocila a nedokazal som ju dobre vysvetlit a to si myslim ako mam tu klimu nastudovanu

    popravde sa toho rozhovoru dost bojim, lebo julca je moc citliva, tak by som to radsej este o rok-dva odlozil, dovtedy si to dostudujem, aby som to vedel vysvetlit aj malemu dietatu, tak aby to pochopilo
    DNF
    DNF --- ---
    Premyslel jsem o tom nihilismu, a cim dal vic se mi to zda jako skvele hnuti pro dnesni dobu. Ze zacatku to zni tak cize, ale ve skutecnosti te to zbavi vsech starosti. Dostatecne silny kult s jednoduchymi hesly, typu "Vsechno je nic!" a podobne. Problematicka je cast kde se odvrhuji statky, ale nic nema smysl, je lepsi jit bydlet do .. kultovniho? .. klastera. Ostatne, vsechno je kultovni, pravda jasna, i mlady to namota. Clenove kultu se pak zabyvaji tim, ze hlasaji viru neco jako jehovove, a tak. Kdo zrovna ne, tak dela nejakou cinnost ktera ho tak nejak zabavi, klidne treba nejakou praci, kdyz chce, ale vi, ze to nema zadnej smysl, tak se tim netrapi. Cilem je nic noveho nevytvaret, nic stavajiciho nekonzumovat, nebo v nejmensi mire. Pri celosvetovem rozsireni je ekonomika za chvili v troskach. Cil naplnen, nic ovlada zemi, clenove kultu spachaji hromadnou sebevrazdu, to kulty delavaji. Kdo se na to nenamotal, dobre udelal, zije dal na puste zemi nebo v Cine. Tam kult budou samozrejme pronasledovat, takze bude mit jen tajne cleny :)

    Docela bych se divil, kdyby to nejaka nova nebo i zavedena sekta/cirkev nezkusila :)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Xi Jinping makes no major climate pledges in written Cop26 address | Cop26 | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2021/nov/01/cop26-xi-jinping-china-president-sidesteps-videolink-written-statement
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    A message for Cop26 – from deep within the Amazon rainforest | The Independent
    https://www.independent.co.uk/climate-change/opinion/amazon-nemonte-nenquimo-ted-b1946196.html

    V předvečer klimatického summitu OSN v Glasgow (COP26), kde se světoví lídři pokusí "dosáhnout dohody o záchraně planety", bych se s vámi rád podělil o toto silné a aktuální poselství, které napsala vůdkyně z kmene Waorani, Nemonte Nenquimo ze srdce amazonského deštného pralesa:

    Prezidentům devíti amazonských zemí a všem světovým vůdcům, kteří nesou spoluodpovědnost za drancování našich deštných pralesů:

    Jmenuji se Nemonte Nenquimo. Jsem žena z kmene Waorani, matka a vůdkyně svého lidu a Amazonie je mým domovem. Tento dopis vám píši proto, že požáry nadále spalují naše lesy. Protože společnosti vypouštějí ropu do našich řek. Protože těžaři kradou zlato (jako to dělali posledních 500 let) a zanechávají po sobě otevřené jámy a toxiny.

    Protože nájezdníci a těžaři půdy kácejí panenské lesy, aby se jejich dobytek mohl pást, aby jejich plantáže mohly růst a aby se bílý muž mohl najíst. Protože naši stařešinové umírají na koronavirus a vy mezitím plánujete další kroky k vykořisťování našich zemí a k povzbuzení ekonomiky, která nám nikdy nepřinesla prospěch. Protože jako domorodí obyvatelé bojujeme za ochranu toho, co máme rádi: našeho způsobu života, našich řek, našich zvířat, našich lesů, života na Zemi. A je načase, abychom byli vyslyšeni.

    V každém ze stovek různých jazyků Amazonie máme slovo pro vás, cizince. V mém jazyce, WaoTededo, je to slovo "cowori". A není to myšleno jako urážka. Pro nás toto slovo znamená: bílý muž, který ví příliš málo na to, jakou má moc a jakou škodu způsobuje.

    Pravděpodobně nejsou zvyklí na to, aby je domorodá žena nazývala ignoranty, a už vůbec ne v takovém prostředí. My, původní obyvatelé, však máme jasno v jedné věci: čím méně toho o něčem víte, tím menší hodnotu to pro vás má a tím snadněji se to dá zničit. A slovem snadno myslím: bez pocitu viny, bez výčitek, bez pocitu hlouposti, a to dokonce oprávněně. A přesně to dělají nám, původním obyvatelům, našim deštným pralesům a také klimatu naší planety.

    Trvalo nám tisíce let, než jsme poznali amazonský prales. Pochopit jeho podoby, jeho tajemství, naučit se, jak v něm přežít a prospívat. Můj národ, Waorani, vás však zná teprve 70 let (v 50. letech nás "kontaktovali" američtí evangeličtí misionáři), ale my se učíme rychle a vy nejste tak složití jako deštný prales.

    Když říkáte, že ropné společnosti mají úžasné nové technologie, které dokážou vytěžit ropu zpod našich pozemků, jako kolibříci sají nektar zkvětiny, víme, že lžete, protože žijeme po proudu řeky, kde dochází k únikům. Když říkáte, že Amazonie nehoří, nepotřebujeme satelitní snímky, abychom vám dokázali, že se mýlíte: dusíme se kouřem z ovocných stromů, které naši předkové vysadili před staletími.

    Když říkáte, že naléhavě hledáte klimatická řešení, a přitom pokračujete v budování globální ekonomiky založené na těžbě a znečišťování, víme, že lžete, protože my jsme Zemi nejblíže a jako první slyšíme její volání.

    Nikdy jsem neměla šanci jít na univerzitu a stát se lékařem, právníkem, politikem nebo vědcem. Mými učiteli jsou "pikenani" (tradiční autority, moudří starší). Les je můj učitel. A já jsem se naučila dost (a mluvím ruku v ruce se svými domorodými bratry a sestrami po celém světě), abych věděla, že sešli z cesty, že mají problém (i když mu ještě plně nerozumějí) a že jejich problém ohrožuje všechny formy života na Zemi.

    Vnutili svou civilizaci té naší a podívejte se, kde jsme teď: globální pandemie, klimatická krize, vymírání druhů a v čele toho všeho rozsáhlá duchovní chudoba. Po celá ta léta brali, brali a brali z našich zemí a neměli odvahu, zvědavost ani úctu nás poznat. Abychom pochopili, jak vidíme, myslíme a cítíme a co víme o životě na této zemi. Nemohu vám to ukázat ani nyní s tímto dopisem. Ale to, co vám mohu říci, souvisí s tisíci a tisíci lety lásky k tomuto lesu, k tomuto místu. Láska v nejhlubším slova smyslu: úcta.

    Tento les nás naučil chodit lehce, a protože jsme mu naslouchali, protože jsme se od něj učili a bránili ho, dal nám všechno: vodu, čistý vzduch, jídlo, léky, štěstí, duchovno. A vy nám to všechno berete, ale nejen nám, ale nám všem.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    The feature from Nature, published on Monday, involved querying Intergovernmental Panel on Climate Change researchers.

    Nature heard back from 92 of the 233 living IPCC authors. The results show that six in 10 of the respondents expect the planet to warm at least 3 degrees Celsius

    Top climate scientists are sceptical that nations will rein in global warming
    https://www.nature.com/articles/d41586-021-02990-w

    asi jsou doomisticky zmateni tou fosil propagandou, jak rika Mann

    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    YMLADRIS: tohle jste mozna nikdo necetl, vykopiruju z toho nejaky veci. libilo by se mi mit teda nejakej nazor na ten potrebny energeticky mix CR, nevim, zda uz se to nejak vyjasnilo. Vite to nekdo?

    Studii pro ně zpracovaly Institute for Sustainable Futures při Univeristy of Technology v Sydney a společnost Aurora Energy Research.

    odklon od uhli 2030

    konec spalování uhlí pro výrobu tepla a elektřiny do roku 2030 a ukončení spalování fosilních paliv v dopravě do roku 2050.

    se modely nezaměřují na dosažení klimatické neutrality do roku 2050, neboť chybí dost dat ze sektorů zemědělství i odpadů.

    Zatímco pokročilý dekarbonizační scénář ukazuje bezemisní cestu v energetice a dopravě, základní počítá s využitím zemního plynu v roce 2050 a snížením emisí na 13procentní hodnoty z roku 1990. Jako podmínky pro neutralitu do roku 2050 Polanecký shrnul rychlý rozvoj OZE - větrných elektráren, fotovoltaiky i zařízení na biomasu i posílení přeshraničních kapacit elektrických vedení a dovozu elektřiny. Poznamenal, že Česko by muselo počítat s dovozem elektřiny asi ve výši, který teď sama vyváží. Loni byl export z Česka 10,2 TWh, meziročně zhruba o pětinu nižší. Jako další důležité kroky aktivista zmínil elektrifikaci průmyslu dopravy a rozvoj akumulace elektřiny, včetně sezónní pomoci vodíkových technologií, které jsou v současnosti ve fázi výzkumu.

    potřebné množství větrných elektráren v Česku se blíží technickým možnostem. Podotkl, že by šlo zhruba o 5000 zařízení,

    nutnost pěstování energetické biomasy ve velkém objemu - zhruba na milionu hektaru zemědělské půdy, a to při využití postupů intenzivního zemědělství.

    ----

    celkove mi to prislo jako ze "nevi se, jak by se ten konec uhli nedej boze net zero mohl udelat"
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    YMLADRIS: Nevim nakolik je Rovensky autorita, ale ma nejakej nazor a to je tento

    Když bych to měl stručně shrnout: potřebujeme výrazně (cca na trojnásobek) zvýšit instalovanej výkon v plynu (=nová plynová infrastruktura), kterej ovšem budeme využívat s mnohem menším koeficientem využití než dosud (=po většinu roku bude mimo provoz).

    Pokud bude ten koeficient využití vysokej, budeme mít vysoký emise a podminujeme plnění Pařížský dohody.

    Pokud ten instalovanej výkon nezvýšíme, buď budeme mít i po roce 2030 uhlí, nebo nám bude chybět elektřina, což mj. ze stávající cenový krize udělá neškodnou epizodu, na kterou budeme s láskou vzpomínat (protože v zimě by měla problém svojí bazální spotřebu zaplatit i střední třída).

    Jde o klasickou situaci, kdy potřebuješ proplout mezi Scyllou a Charybdou, přičemž se přinejlepším odřeš.
    Pokud někteří přátelé v dobré víře velí kormidlovat v tenhle moment ostře vlevo nebo vpravo, přijde mi důležitý na tohle riziko upozornit...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    m m vám daruje následující článek Klimatologové: Jaké zastavení růstu teploty je nereálné a které už způsobí konflikty o vodu a potraviny
    https://denikn.cz/738230/klimatologove-jake-zastaveni-rustu-teploty-je-nerealne-a-ktere-uz-zpusobi-konflikty-o-vodu-a-potraviny/?cst=4bd014b98b0718b87d018ae40f07533b61908f53

    Budou se měnit čtyři roční období, po zimě rychle nastoupí vysoké teploty. „Stovky milionů lidí se budou muset přestěhovat, neboť tam nebude pitná voda a dostatek potravy“ a takové posuny stamilionů lidí vyvolají „konflikty, které si ani neumíme představit“, říká klimatolog.

    slibene zavazky nestaci
    COP26 climate summit: A scientists’ guide to a momentous meeting
    https://www.nature.com/immersive/d41586-021-02815-w/index.html

    Zpráva Programu OSN pro životní prostředí (UNEP), zveřejněná minulé úterý, tvrdí, že současné závazky na snižování emisí skleníkových plynů povedou k nárůstu průměrné teploty na Zemi o 2,7 stupně Celsia do konce století.

    Mezi státníky promluví i premiér Babiš.

    „Je stále možné udržet globální oteplení na úrovni 1,5 stupně Celsia? Odpověď je ano,“ cituje Nature Maisu Rojasovou, jednu z hlavních autorek zprávy IPCC. Takové úrovně oteplení však nedosáhneme, pokud nepřistoupíme k „okamžitému, prudkému a rozsáhlému snížení emisí všech skleníkových plynů“.

    K omezení oteplování na 1,5 stupně Celsia by bylo třeba snížit stávající emise do roku 2030 o 55 procent, vypočítává UNEP. Pokud by se v následujícím desetiletí snížily o 30 procent, udržel by se nárůst teploty pod hranicí dvou stupňů Celsia.

    Tolasz: Dodal, že podle letošní zprávy IPCC není „zastavení růstu teploty pod 1,5 stupně Celsia reálné“ a „při očekávaném překročení růstu o 2 °C budou překročeny některé body zvratu v klimatickém systému“.

    To znamená, že i když se podaří dosáhnout proklamované uhlíkové neutrality v polovině století a stabilizovat tak globální teplotu, „už nastartované trendy v některých částech klimatického systému budou pokračovat další desetiletí až jednotky století“.

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam