• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    YMLADRIS: Tak nejsou to létající auta, má smysl do toho investovat. Jen bych si nedělal naděje, že to nějak pomůže odvrátit rozvrat klimatu, i kdyby došlo k průlomu v technologii, tak to budou schopné postavit jen nejbohatší státy, možná v roce 2100, určitě ne dřív než 2050. A to je pozdě.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    GOJATLA: já tam vidím rozdíl Space x vs NASA. Jakože když hodně lidí už vidí že jde do tuhého může se stát že fakt v nějakým start-upu se sejdou stovky až tisíce opravdu špičkových lidí a ten vývoj se akceleruje. Ano iter stál miliardy ale co když úzký místo je ta lidská inteligence a zaměření se na ten problém. Ale vůbec tomu nerozumím, Jen jsem ráda že na tom dělají
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    YMLADRIS: Tohle je pěkné shrnutí:

    Nekonečný zdroj elektřiny pořád nikde. Jak daleko jsme od fúzních elektráren? - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/nekonecny-zdroj-elektriny-porad-nikde-jak-daleko-jsme-od-fuznich-elektraren-179417

    V té době se zrodila myšlenka na stavbu velkého mezinárodního reaktoru ITER, na jehož stavbě se pracuje už od roku 2007. Z toho se postupně stal nejdražší vědecký projekt v dosavadních dějinách lidstva s cenovkou někde přes 20 miliard eur.

    V případě tokamaků ovšem velmi záleží na velikosti. Důvod je prostý: ve větší komoře se částice paliva, tedy vodíku, mohou déle „zdržet“, a mají tedy více času najít si partnera a změnit se na helium.
    ITER je proto největší fúzní reaktor, jaký byl kdy postaven. Jeho vakuová komora bude mít 10krát větší objem, než má dnešní největší evropský tokamak JET ve Velké Británii. Původní plány byly dokonce takové, že objem bude 20krát větší než u britského tokamaku. Ovšem to bylo nakonec na účastnické země příliš drahé.

    Desetinásobný energetický zisk by byl ohromný úspěch pro fúzní výzkum. Zatím se nikdy nepodařilo dosáhnout ani „rovnosti“. Zatím nikdy tedy v žádném fúzním zařízení nevznikalo více energie, než kolik do něj provozovatelé dodávali. Nejvyšší hodnoty se pohybovaly kolem 0,7 – tedy na ohřev plazmatu bylo zapotřebí cca o necelou třetinu více energie, než kolik v něm probíhající fúze vytvářela.

    Ale ani energetický zisk 10 : 1 k praktickému využití fúze stačit nebude. Jak jste si možná všimli, my jsme mluvili o energie dodávané přímo do plazmatu. Šlo vysloveně jen o energii nutnou k ohřevu vodíkového paliva (často pomocí zařízení, které v podstatě není nic jiného než obří mikrovlnná trouba). Ale tokamaky jako ITER spotřebovávají spoustu energie i na jiné věci.
    Vědci dnes doufají, že díky pokrokům posledních let bude nakonec plazma ITERu produkovat více než 10násobně vložené energie. Pokud to však nebude opravdu výrazně více, z praktického pohledu bude mít ITER i k energetické ziskovosti stále dosti daleko. Použitelná fúzní elektrárna musí mít ještě lepší výkony než mamutí projekt pomalu rostoucí ve francouzském Cadarache.

    Plán je zatím takový, že až se ITER osvědčí, začne se stavět skutečný prototyp fúzní elektrárny.

    Kdy by to mohlo být? Zkuste rámcově počítat s námi. ITER by měl začít pracovat v roce 2025. Maximálního výkonu by měl dosáhnout v roce 2035. Podle evropského plánu by stavba projektu DEMO mohla začít kolem roku 2040. Začátek provozu kolem roku 2050 se jeví jako poměrně optimistický, ale reálný odhad. Možná vyjde na stoleté výročí argentinského průlomu, který se nekonal.
    THE_DARKNESS
    THE_DARKNESS --- ---
    tu je k tomu i nějaký článek z Nature
    - Can start-ups fast-track fusion energy?: https://www.nature.com/articles/d41586-021-02203-4
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    THE_DARKNESS: pro mě je Altman duveryhodnej, sleduju ho dýl, open ai je fajn firma. Jinak jako jo ta fůze jak hledání Svatého grálu a chápu že jim to nemusí vyjít takovéhle zprávy se objevují pořád
    THE_DARKNESS
    THE_DARKNESS --- ---
    YMLADRIS: přítel, co má vystudovanou termojadernou fúzi, mi k tomu píše: "ta firma na fúzi je asi další scam. Udělat technologický startup který slíbí fúzi za pár let je příliš lákavý, takže se do toho asi rádo investuje jako do rizikový invesitce.(...) trošku děsivé je že 10 let pracoval ve firmě, po které se slehla zem"
    LACIF
    LACIF --- ---
    Nějakou dobu to tu sleduju a pokusím se přispět:

    Hluboká adaptace. Mapa pro navigaci v rozbouřených vodách klimatické tragédie – A2larm
    https://a2larm.cz/2021/11/hluboka-adaptace-mapa-pro-navigaci-v-rozbourenych-vodach-klimaticke-tragedie/

    A dovolím se zeptat - existuje nějaká mapa, která mi ukáže, kde je nejpravděpodobnější, že děti mých děti budou mit příjemnej život? (V globálním měřítku samozřejmě a příjemným životem myslím místo, kde bude jakžtakž stabilní klima, nebude to v zadnejch migracnich trasách, nebude hrozit potopa etc. - proste místo s nejvyšší šanci na přežití a žití)

    (jsem fakt mastak, puvodne jsem to postnul omylem do jinyho auditka, tak sorry, jestli to nekdo cte podruhy)
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    #sustainability

    Po povodních na západě Německa vzniklo tolik odpadu jako normálně za 40 let - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/po-povodnich-na-zapade-nemecka-vzniklo-tolik-odpadu-jako-normalne-za-40-let
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Animated short film "Sad Beauty" (2020) - by Arjan Brentjes
    https://youtu.be/RBjPpJHddSM


    An Artist’s Imagining of Life After Humanity | The New Yorker
    https://www.newyorker.com/culture/screening-room/an-artists-imagining-of-life-after-humanity

    it was not his main intent to sound an alarm about climate collapse. People interested in the film, he pointed out, are likely already concerned with the environment, and don’t need anyone to tell them about the dangers of climate change. Instead, Brentjes hopes that “Sad Beauty” provides viewers with an “extreme form of consolation.” Around the time he came up with the seeds of what would eventually become the film, Brentjes had been watching documentaries about nature, deep time, and the history of the cosmos. As he watched them, he found an unexpected source of solace—bacteria. “I discovered that bacteria were around for, like, three billion years. And they were, in a way, the basis of life. At some point, [humans] are there, but we are also just carrying the original life of the world around with us, which are the bacteria,” he told me. (A study from the National Institutes of Health estimates that the ratio of bacterial to human cells in the typical person is about one to one.) “And then I thought, Well, it’s actually quite beautiful.”

    Brentjes’s musings echo those of the biologist E. O. Wilson, whose work has shaped our understanding of biodiversity on Earth. Wilson, too, has contemplated the horror of extinction: “Deeper than despair, more terrifying than death, is the thought that everything in time will disappear, that all we have been and will become will leave no trace whatsoever,” he writes. But he also believes that it is possible for humans to envision “a different kind of immortality,” beyond the thriving of our own species. That possibility, Wilson writes, “resides in those remnants of the natural world we have not yet destroyed. The rest of life is a parallel world. It could exist and continue evolving for what to the human mind is an eternity.” This is the “extreme form of consolation” that Brentjes hopes to offer through his film. He told me, “We have to try to make the best of it on Earth, but if we don’t succeed there is still beauty. There will be beauty in one million years on this planet
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Michael Jackson - Earth Song (Official Video)
    https://youtu.be/XAi3VTSdTxU
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Few willing to change lifestyle to save the planet, climate survey finds | Environment | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2021/nov/07/few-willing-to-change-lifestyle-climate-survey

    PUBLIC Journal 04
    https://kantar.turtl.co/story/public-journal-04/page/1

    when asked to rate their individual action against others’ such as governments, business and the media, people generally saw themselves as much more committed to the environment than others in their local community, or any institution.

    About 36% rated themselves “highly committed” to preserving the planet, while only 21% felt the same was true of the media and 19% of local government. A mere 18% felt their local community was equally committed, with national governments (17%) and big corporations (13%) seen as even less engaged.

    Respondents were also lukewarm about doing more themselves, citing a wide range of reasons. Most (76%) of those surveyed across the 10 countries said they would accept stricter environmental rules and regulations, but almost half (46%) felt that there was no real need for them to change their personal habits.

    ...

    Respondents viewed measures likely to affect their own lifestyles, however, as significantly less important: reducing people’s energy consumption was seen as a priority by only 32%, while favouring public transport over cars (25%) and radically changing our agricultural model (24%) were similarly unpopular.

    Only 23% felt that reducing plane travel and charging more for products that did not respect environmental norms were important to preserve the planet, while banning fossil fuel vehicles (22%) and reducing meat consumption (18%) and international trade (17%) were seen as even lower priorities.

    “Citizens are undeniably concerned by the state of the planet, but these findings raise doubts regarding their level of commitment to preserving it,” the study said. “Rather than translating into a greater willingness to change their habits, citizens’ concerns are particularly focused on their negative assessment of governments’ efforts.”

    Screenshot-20211107-230837-Chrome
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Nitrogen fertilizer shortage threatens to cut global crop yields -CF Industries
    https://news.yahoo.com/nitrogen-fertilizer-shortage-threatens-cut-183225935.html

    Prices of nitrogen fertilizer, one of the most commonly used fertilizers to boost production of corn, canola and other crops, are at their highest levels in more than a decade.

    Hurricane Ida also hit CF's ammonia plants in Louisiana in late August, forcing them to halt production.

    Strong global fertilizer demand looks set to last into at least 2023, CF Senior Vice-President of Sales Bert Frost said.

    U.S.-based CF's predictions of constrained crop production echo those last month of Norwegian rival Yara International ASA , which warned rising fertilizer costs would drive up food prices and could lead to famine.

    Russia will limit exports of nitrogen fertilizers for six months to try to curb any further increase in food prices, its prime minister said on Wednesday. China is also limiting nitrogen exports.



    The energy-fertilizer-population nexus | The age of loss
    https://theageofloss.wordpress.com/2021/11/01/the-energy-fertilizer-population-nexus/

    Natural gas is an essential ingredient for the production of nitrogen fertilizer. It is used as feedstock for fertilizer, for heating the process and for producing electricity for the production process. Due to the high natural gas prices, Yara, one of the largest fertilizer producers in the world has cut its production in Europe by 40%. In the UK two important fertilizer plants also stopped their production due to the high natural gas prices. Also Fertiberia, a Spanish fertilizer company, closed one of its production plants in October.

    ...

    around half of the world’s population depends on synthetic nitrogen fertilizers to meet their nutritional needs. It is therefore imperative to address this situation as soon as possible in order to avoid a worldwide fertilizer shortage with dire consequences. And in the long run it is of course important to build a more resilient local agricultural system that is far less dependent on chemical fertilizers
    OTZ
    OTZ --- ---
    nejakej ten prototyp maji i na CVUT :)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Americká společnost získala miliardy na jadernou fúzi, do roku 2024 má být první prototyp
    https://oenergetice.cz/elektrina/americka-spolecnost-ziskala-miliardy-jadernou-fuzi-roku-2024-ma-byt-prvni-prototyp

    Sam Altman financuje fúzi v naději že se to stihne nějak tak aby to bylo na škálovatelný v boji proti klima kolapsu. Ekonomicky rentabilní prototyp mají mít 2024. Jsem už myslela že se toho nedožiji povídá se o tom od 80. let
    PER2
    PER2 --- ---
    SEJDA: me z toho vynech, ja niceho takoveho neocekavam :)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    PER2: parduje kazdeho z nas a nase ocekavani toho jak dosahneme nulove emise sklenikovych plynu v roce 2050
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    SHEFIK: Nějak je tu ticho po pěšině ohledně uhlíkové stopy programového cíle nového starosty NYC. Přešlo se to jakoby nic. Tohle házení klacků pod nohy klimatických cílů tu opravdu nikoho nezajímá?
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Trochu benzinu do ohne

    Studie: Emise bohatých ohrožují dosažení klimatických cílů - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/studie-emise-bohatych-ohrozuji-dosazeni-klimatickych-cilu

    Jedno procento nejbohatších lidí světa je na cestě k tomu, aby mělo až 30krát vyšší uhlíkovou stopu, než je zapotřebí k tomu, aby se globální oteplování omezilo na 1,5 stupně Celsia. Naopak emise nejchudších 50 procent populace klimatické cíle nepřevyšují. S odkazem na výzkum dvou evropských environmentálních agentur o tom informuje zpravodajský web BBC.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Can Digital Replica of Earth Save the World from Climate Disaster? - Scientific American
    https://www.scientificamerican.com/article/can-digital-replica-of-earth-save-the-world-from-climate-disaster/

    The goal of this planetary megamodel is to simulate the effects of various natural processes and human activities on the planet and model scenarios of future evolution. For example, scientists might be able to model how replacing fossil fuel energy generation in a certain region with renewable power plants changes concentrations of greenhouse gases in the atmosphere and how that shift, in turn, affects the rate of sea level rise.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    White House-Backed Carbon Tax in Sight for Biden’s Climate Bill - Bloomberg
    https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-11-06/white-house-backed-carbon-tax-in-sight-for-biden-s-climate-bill

    U.S. now within a single vote of passing a carbon tax, the single most effective climate mitigation policy
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam