• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS, TADEAS, TADEAS:

    Global Fertilizer Shortage Sends Demand for Manure Soaring
    https://news.yahoo.com/global-fertilizer-shortage-sends-demand-160001632.html

    Prices of synthetic fertilizer, which rely on natural gas and coal as raw materials, have soared amid an energy shortage and export restrictions by Russia and China. That’s adding to challenges for agricultural supply chains at a time when global food costs are near a record high and farmers scramble for fertilizers to prevent losses to global crop yields for staples.

    The Green Markets North American Fertilizer Price Index is hovering around an all-time high at $1,072.87 per short ton, while in China, spot urea has soared more than 200% this year to a record.

    The demand for dung is playing out globally. In Iowa, manure is selling for between $40 to $70 per short ton, up about $10 from a year ago and the highest levels since 2012, according to Daniel Anderson, assistant professor at Iowa State University and a specialist on manure.

    Manure is mostly a local market and truckloads won’t go further than 50 miles (80 kilometers), Anderson said. When crop, fertilizer and manure prices soared about a decade ago, more farmers reintroduced animals such as hogs and cattle onto their land, in part for their manure. That option could again be on farmers’ minds as fertilizer costs soar.

    In Australia’s Queensland state, Brian Mclean, general manager of an organic fertilizer company, said that sales of his poultry manure compost are going through the roof. If interest keeps up at the same rate, people seeking ready-treated manure in the area would soon miss out.

    “There wouldn’t be enough in total,” he said. In just the last few months he’s sold about 15,000 tons of the stuff, compared to around 2,000 tons the same time last year, though some of the renewed fervor has been driven by a bounce-back in weather conditions after years of drought, Mclean added.

    In the U.K., not only are farmers scrambling for animal compost, but many are even trying to get their hands on treated sewage sludge containing human excrement, or biosolids. David Butler, who farms wheat, oats and peas in Wiltshire in the southwest of England, has traditionally relied on his own herd of cows to produce animal waste that he uses for his crops.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS:

    Události Ostrava - Zdražování hnojiv komplikuje práci zemědělcům | Facebook
    https://www.facebook.com/udalostiostrava/videos/607259280627440

    Práci zemědělců komplikuje prudké zdražování průmyslových hnojiv. Ve skladech totiž mnohdy úplně chybí a to může v příštím roce způsobit menší úrodu a vyšší cenu potravin.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TADEAS: spíš jde o to, že lidské vědomí umí mistrně obelhávat samo sebe :-/ samozřejmě bych rád věřil, že tyhle věci dokáže EU nějak zkorigovat, aby nebyly její regulace tak snadným terčem výsměchu, jako dosud.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TADEAS:
    Using Blockchain to Drive Supply Chain Transparency and Innovation | Deloitte US
    https://www2.deloitte.com/us/en/pages/operations/articles/blockchain-supply-chain-innovation.html

    Treba ibm uz ma hotovy reseni. Imho ale globalni implementace bude trvat dyl nez zachrana klimatu
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    XCHAOS: v 'praxi' z pohledu planetarity jde imho o nasledujici - auditova[tel]ne procesy zalozene na nejake verifikovatelne monitorovaci/senzoricke siti, tzn. myslim ze je to jeden z aspektu kryptokonstituce [utvareni se digitalni sfery planety], tj. problematika planetarni civilizacni komunikace - transparentnost energeticko-materialovych toku.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TADEAS:
    JINDRICH: myšlenka je to dobrá, nicméně víceméně v praxi půjde o to, kdo si dokáže líp zfalšovat certifikát o původu....
    TUHO
    TUHO --- ---
    Radim Tolasz
    @klimatolog
    Jsem nadšený. Prezident Klaus srovnal covid a změnu klimatu. Já to dělám už rok a jsem za to dehonestován. Tak ještě jednou. Nezvládnutá pandemie ukazuje, jak nebudeme zvládat ani změnu klimatu. Neposloucháme vědu, odsunujeme opatření, ekonomika krvácí a bude krvácet.
    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    TADEAS: alespon se tydle negativní externality velkochovu trochu lokalizujou..
    KEB
    KEB --- ---
    TUHO: asi tak jak se to daří posledních 15 let. Výsledek bude ten, že sem nahrneme ještě víc vychodnare a to bude vše
    TUHO
    TUHO --- ---
    XCHAOS: No, tak kdo jinej nez Pirati by meli chapat, ze informace chteji byt svobodne a nikdo na slogany nema patent? :D
    Jsem spis zvedavej, jak se bude darit to naplnovat v praxi.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Záplavy v Kanadě: jeden mrtvý, zničená infrastruktura a odříznutý Vancouver - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/zahranicni/clanek/zaplavy-v-kanade-jeden-mrtvy-znicena-infrastruktura-a-odriznuty-vencouver-40378306

    kdesi som cital, ze tie povodne zastavili aj nejake fosilne aktivity, snazim sa v tom najst to pozitivne
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    JINDRICH: cesky prasata nebudou mit co zrat, navrhuju na nove odlesnenych uzemich CR pestovat soju ,)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JINDRICH: Prosímtě, to akorát znamená, že jsme Best in Uhlí :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TUHO: "změny, které uskuteční cestu od montovny k mozkovně"... oni to fakt upirátili, tenhle slogan :-)
    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    Evropská komise dnes navrhla legislativu, která má asi větší přínos pro živou přírodu než kterékoli jiné unijní opatření. Vybrané komodity - hlavně krmná sója, palmový olej nebo dříví - by se do EU nesměly dovážet, pokud vznikly na úkor divokých pralesů:

    Proposal for a regulation on deforestation-free products
    Proposal for a regulation on deforestation-free products
    https://ec.europa.eu/environment/publications/proposal-regulation-deforestation-free-products_en
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS: zmeni to vyhrocujici se situace :)
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    YMLADRIS: Nevím, možná dělá chybu, že vzbuzuje moc velký očekávání, masivní občanská neposlušnost je málo reálná. Ale i malá neposlušnost je důležitá. Vedle toho, co dělá Greta, je to asi jediná cesta, jak ukázat, kde je podstata problému, že to není očkování a drahý plyn.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    S tou masovou fyzickou angažovaností je strukturální problém. Jsou lidi kteří jsou ochotni jít do akce prát se někde s policajtama atd. Akční lidi. Jenže to nejsou teoretici kteří by řešili teoreticky problém jako klima. Jsou to lidi kteří řeší bezprostřední problémy typu někdo mi zakazuje chodit do hospody. Je drahý benzín. Branná povinnost. Takovéto věci které se dějí teď a vadí tomu člověku teď.

    A pak jsou idealisty a rozumáři kteří jsou ochotní přemýšlet o klimatu ale ty zase nejsou akční. Potřebuji se dostat na vysokou školu potřebuji bezpečí pro své malé děti a tak dále.

    Takže se mu to prostě nepřekrývá no.

    Nevím jaký game Changer by mu to mohl změnit. Viz jak psal že občanskou neposlušnost řeší výhradně ženy nad 50 let. .. (který jsou kvůli tomu tak akorát směšný u držitelů moci)
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    YMLADRIS: Je to možnost, pokud budou policajti dostatečně schopní. Nebo to může vést k úplnému rozkladu a chaosu, typu BLM a MAGA.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam