• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    INK_FLO: dont look up irl

    "Something Drastic Has To Happen" Roger Hallam | BBC HardTalk | Extinction Rebellion
    https://www.youtube.com/watch?v=9HyaxctatdA
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    INK_FLO:

    I’m a climate scientist. Don’t Look Up captures the madness I see every day | Peter Kalmus | The Guardian
    https://www.theguardian.com/commentisfree/2021/dec/29/climate-scientist-dont-look-up-madness

    The scientists are essentially alone with this knowledge, ignored and gaslighted by society. The panic and desperation they feel mirror the panic and desperation that many climate scientists feel. In one scene, Mindy hyperventilates in a bathroom; in another, Diabasky, on national TV, screams “Are we not being clear? We’re all 100% for sure gonna fucking die!” I can relate. This is what it feels like to be a climate scientist today.
    - Peter Kalmus
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    INK_FLO:

    K zemi hleď! jako léčba smíchem. Od Dr. Divnolásky nebyla apokalypsa tak vtipná
    https://denikreferendum.cz/clanek/33511-k-zemi-hled-jako-lecba-smichem-od-dr-divnolasky-nebyla-apokalypsa-tak-vtipna
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    INK_FLO:

    Critics of “Don’t Look Up” Are Missing the Entire Point ❧ Current Affairs
    https://www.currentaffairs.org/2021/12/critics-of-dont-look-up-are-missing-the-entire-point
    MARSHUS
    MARSHUS --- ---
    INK_FLO: děsnej return idiocracy.
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    Leonardo DiCaprio zjistil, že climatic change aktivismus skrze dokumenty a přednášky nefunguje, tak to zkouší "zábavnou" formou angažované variace na "Melancholii". Satira/alegorie je zcela očividná, přesná a mrazivá, v první půlce je to humorné, pak vám úsměv začne pomalu tuhnout. Je tam všechno včetně arogance, stupidity, populismu, chamtivosti, povrchnosti, slepoty, osudových promluv alá "Network" a Elona Muska zdrhajícího do vesmíru, opravdu síla a smutný je, že nás to čeká všechny (jestli ne nás, tak naše děti).

    DON'T LOOK UP | Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence | Official Trailer | Netflix
    https://www.youtube.com/watch?v=RbIxYm3mKzI
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PER2: to, že se se jih Grónska postupně přesouvá do mírného pásma, je takový úlet sám o sobě :-) Arboretum tam mají už nějaký čas a evidentně se tam stromům bude dařit víc a víc... faktem je, že emigrace do Grónska mě nezní až ta špatně. Jižní špička Grónska je asi na úrovni Helsinek :-) Jen je to hodně kopcovatý/fjordovatý, takže spíš jako Norsko.
    Qinngua Valley - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Qinngua_Valley
    https://en.wikipedia.org/wiki/Narsarsuaq#Greenlandic_Arboretum
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    XR repost / https://www.facebook.com/1110057141/posts/10224268363234919/?substory_index=3


    V ÚTERÝ 28. PROSINCE P Ř I J E D E D O P R A H Y R O G E R H A L L A M

    V odpoleních hodinách (15:00 - 17:00) bude mít přednášku o Insulate Britain, nejspíše v Kateřinské.
    Bližší informace budou doplněny Arne Springorum. Hlašte se nám kdyžtak, kdo by měl kapacitu se věnovat organizaci
    PER2
    PER2 --- ---
    making greenland green again :)
    2021 Greenland Trees activities and vision for 2022
    https://youtu.be/BEFE5gMNQ74
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Girls for Future and their fight against the global climate crisis | DW Documentary
    https://youtu.be/_HTdyorjL0E
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    #doomed

    Iodine in desert dust destroys ozone: New study shows iodine from desert dust can decrease ozone air pollution but could prolong greenhouse gas lifetimes -- ScienceDaily
    https://www.sciencedaily.com/releases/2021/12/211222153149.htm

    Iodine, the same chemical added as a nutrient to table salt, is eating up ozone in dusty air high in the atmosphere," said Rainer Volkamer, a CIRES Fellow and professor of chemistry at CU Boulder. Volkamer led the team that made precision atmospheric measurements by aircraft over the eastern Pacific Ocean several years ago. The new finding, he said, has implications for not only air quality, but climate, too -- iodine chemistry can make greenhouse gases stick around longer and should give us pause to re-think geoengineering schemes involving dust.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    No returning to climate of the past even with carbon dioxide reduction
    https://phys.org/news/2021-12-climate-carbon-dioxide-reduction.html

    Model ze kterého vychází že klima zůstane trochu změněný i když se hladiny CO2 vrátí na původní úroveň
    MARSHUS
    MARSHUS --- ---
    "Climate Change Means We Need to Make Money Now, Not Later" | A fossil fuel behemoth is citing the ecological crisis it is intensifying as a justification to extract more profits

    Fossil Fuel Company Enbridge: Climate Change Means We Need to Make Money Now, Not Later
    https://jacobinmag.com/2021/12/enbridge-oil-pipline-fossil-fuels-climate-crisis-energy-costs

    dává smysl žejo
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Nákladní plachetnice? Firma Airseas testuje loď taženou drakem. Má přinést úsporu paliva a snížit emise | Radiožurnál
    https://radiozurnal.rozhlas.cz/nakladni-plachetnice-firma-airseas-testuje-lod-tazenou-drakem-ma-prinest-usporu-8645184
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    #positive

    Plants Responding To More CO2 In Atmosphere By Photosynthesizing More — But Not Matching CO2 Increase - CleanTechnica
    https://cleantechnica.com/2021/12/21/plants-responding-to-more-co2-in-atmosphere-by-photosynthesizing-more-but-not-matching-co2-increase/

    The researchers found that the amount the plants are photosynthesizing is up 12% higher than the global photosynthesis average from 1982 to 2020 — an almost 40 year period. During this time period, global carbon dioxide concentrations in the atmosphere grew to around 17% from 360 parts per million (ppm) to 420 ppm.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Jan Belicek
    https://www.facebook.com/100006467252330/posts/3750454418513430/


    Konečně přichází filozofická disputace na dlouhé prosincové večery. Václav Bělohradský vydal po několika letech svojí novou knihu, a proto jsme si ho pozvali do Kolapsu. V podcastu shrnuje základní teze svojí nové knihy a snad se nám podařilo jít ještě dál. Jak už titulek napovídá, bavili jsme se o filozofických implikacích našeho přístupu k uprchlíkům, ale i o celoplanetární perspektivě obecně. Bavili jsme se o mizejícím veřejném prostoru, který dnes nahrazují sociální sítě a echoing chambers, ale taky o tom, jak je dnes možné sepsat novou smlouvu se Zemí a nestát se přitom ekofašistou. A otázka na závěr - stal se z Václava Bělohradského anarchista, když označuje dnešní demokratické volby za zcela nelegitimní a neodpovídající naší realite?

    Smysl toho, za co se angažujeme, nacházíme v konfrontaci s těmi nejponíženějšími. Těmi jsou dnes uprchlíci, říká filosof Bělohradský – A2larm
    https://a2larm.cz/2021/12/smysl-toho-za-co-se-angazujeme-nachazime-v-konfrontaci-s-temi-nejponizenejsimi-temi-jsou-dnes-uprchlici-rika-filosof-belohradsky/


    ...


    Čas pléthokracie - Václav Bělohradský - kniha | Nakladatelství 65. pole
    https://www.65pole.cz/kniha/cas-plethokracie/

    Současné interregnum ohlašuje všudypřítomné slovo antropocén. Vynořilo se v roce 2000 k označení epochy, kdy je lidstvo rozhodujícím geologickým činitelem na planetě Zemi a kdy svou činností může svůj jediný domov v kosmu zničit. Komunikační technologie přeměnily veřejné prostory v globální digitální mělčiny, kde se místo názorových většin formují většiny divoce lajkující a hejtující. Společnost se polarizuje, šíří se apokalyptické nálady a strach ze spiknutí mocných. Do našich životních světů vtrhly hyperobjekty jako globální oteplování. Vše ovlivňují, všude škodí a všichni jsme současně poškození i viníci. Velebné velecelky jako národy nebo impéria se potrhaly, v mezerách mezi nimi se začíná formovat aktivistická demokracie kritických množství efektivně komunikujících, ale nezávislých jednotlivců – pléthokracie. V ní už nebojuje jeden „velký subjekt osvobození“ (demos) proti jednomu „velkému subjektu útlaku“ (kapitálu), spíše jsou v běhu pouliční bitky, v nichž se hybridizují centra a periferie, formy vlastnictví, kapitál a práce.
    PER2
    PER2 --- ---
    GOJATLA: hele treba tu takovy poklady nechaly uz predchozi civilizace, staci jen najit kde to zakopali, malickost :D a treba je nasli uz nasi neadrtalsti predchudci a udelali si z toho ozdoby do jeskyni :)

    Climate change is driving supply chain shortages — and your supermarkets are not prepared | Salon.com
    https://www.salon.com/2021/12/19/climate-change-is-driving-supply-chain-shortages--and-your-supermarkets-are-not-prepared/
    TUHO
    TUHO --- ---
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    GOJATLA: este voyager na palube nesie nejaky zaznam, ale ten uz by sme teraz tazko chytali, leda, ze by ho odsprngla naspat nejaka nahodna kometa
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    Říkal jsem si, že tohle už určitě někdo řešil, a taky že jo.
    Knowledge ark - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Knowledge_ark

    Hliněný tabulky už se štosují v Halstattu:
    Memory of Mankind - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Memory_of_Mankind

    A na měsíci už taky něco přistálo:
    Arch Mission Foundation - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Arch_Mission_Foundation

    Takže je to dobrý, veverky se jednou náramně pobaví. Nebylo to všechno marný!

    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    PER2: Pálená hlína v zemi vydrží tisíce let, to už máme ověřený. Jak dlouho vydrží data na harddisku? A potřebujeme spíš miliony let, tak to je těžko říct. Dát to na odvrácenou stranu měsíce a doufat, že to nerozbije meteorit?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PER2: to je šílený, no
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TADEAS: copak takový zemní plyn.... na to se ještě nějak našetří... ale takový beton a delopeři. Já bych skoro varovně křičel "lejte beton, než to zakážou!" :-)

    (a to ze dvou důvodů: jednak uhlíková stopa betonu, jednak to, že kvůli zdražení energie logicky ubyde single domácností, kterých je dnes asi 30% ... spotřeba domácností dělá sice jen asi 20% spotřeby energie, ale v kombinaci s trendem homeofficů a hypotetickým zkracováním pracovního týdne je zde tedy nějaký ten potenciál k úsporám, pokud se lidé přeci jen budou sestěhovávat a spolubydlet... nebo pokud single domácnosti budou obývat fakt malé byty, kterých v jedné budově bude fakt hodně, což k úsporám třeba při topení přispívá také...)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam