• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    DNF
    DNF --- ---
    YMLADRIS: jako kdyz dva technooptimisti pomoci kladiva spravujou opravdu slozitej a velikej stroj co videli vlastne jen zvenku a spojum vevnitr nerozumi. Chvili mlati jeden, je to o dost horsi nez predtim. Ted prijde druhej, a rika .. ukaz, ja mam kleste, tema to urcite pujde. A zacne stipat ruzny draty co podle jeho technologickyho nazoru to vylepsi. Ostatni technooptimisti stoji kolem, tleskaj, a vsem rikaj: mlc a divej se jak jim to krasne jde, uz to skoro bude!
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    YMLADRIS: volně asociuju Stephensona (Termination Shock): až se zacne s geoengineeringem (rozprašování síry do atmosféry), tak podle toho kde se to bude dít, bude to mít různé důsledky na různá území. Jako že v Texasu trochu poklesne teplota, ale v Indii to zastaví životně důležitý monzum atd., zatímco když se to bude dělat o deset tisíc km jinde, bude to mít zase jiné důsledky. Budou z toho mezinárodní konflikty
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PER2: (mozna trochu predcasne, ale...)

    carol of the old ones
    https://youtu.be/1ftld7Ohojg
    PER2
    PER2 --- ---
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TADEAS: protesty jsou vyhodnoceny jako domestic terorismus
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    Výhledově se určitě můžeme těšit na fašistické vlády, které protesty zadusí, ale ještě tam nejsme.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    eu, nice!

    FB-IMG-1645206807578
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    YMLADRIS: Zatím to právo nemají, v Kanadě jen na základě Emergency Act po dobu 30 dní. A jaký to bude mít dopad, to teprv uvidíme.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS: odkud to pravo maji?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    GOJATLA: vlády mají právo za nenásilny protesty obstavovat lidem finanční účty. To vládu nic nestojí (je to levnější než zatýkat) a tím ti v povstání zůstanou jen HC lidi bez rodin, který bude živit nějaký bilionar nebo DAO. Tj. nic masového. Nevýhoda ty digitalizace, to za Gándhího nebylo
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    PER2: a nenarození
    PER2
    PER2 --- ---
    GOJATLA: mrtvi delaji pro klima jeste vic
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    YMLADRIS: To si Hallama rychle odepsala. Myslíš, až ho zavřou, tak se ostatní leknou a přestanou protestovat? Tady jde o víc než, že nechci očkování.
    Climate activist pours ‘oil’ over herself during Trinity lunch, Cambridge | Just Stop Oil
    https://www.youtube.com/watch?v=YzVvcK83LEE
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    DNF: Pro klima dělají nejvíc bezdomovci a tuláci. Ještě by se dalo snést protestantské pracuj a buď skromný. Ale konzumní pracuj a užívej si, to je mor. Jenže konzum je naše náboženství, a je velmi úspěšné, těžko se ho zbavit. Dobře to napsal Harari:

    “The capitalist and consumerist ethics are two sides of the same coin, a merger of two commandments. The supreme commandment of the rich is ‘Invest!’ The supreme commandment of the rest of us is ‘Buy!’ The capitalist–consumerist ethic is revolutionary in another respect. Most previous ethical systems presented people with a pretty tough deal. They were promised paradise, but only if they cultivated compassion and tolerance, overcame craving and anger, and restrained their selfish interests. This was too tough for most. The history of ethics is a sad tale of wonderful ideals that nobody can live up to. Most Christians did not imitate Christ, most Buddhists failed to follow Buddha, and most Confucians would have caused Confucius a temper tantrum. In contrast, most people today successfully live up to the capitalist–consumerist ideal. The new ethic promises paradise on condition that the rich remain greedy and spend their time making more money and that the masses give free reign to their cravings and passions and buy more and more. This is the first religion in history whose followers actually do what they are asked to do. How though do we know that we’ll really get paradise in return? We’ve seen it on television.”
    Yuval Noah Harari, Sapiens: A Brief History of Humankind
    DNF
    DNF --- ---
    YMLADRIS: Jenze soucasne rozdeleni pracovnich pozic znamena, za cim vic pracujes, tim vic jede cela masina na co2. Naopak by se muselo prestat pracovat v soucasnem nastaveni, a v uvolnenem case jak rikas mokradovat, edukovat ...

    Nakonec nedelat nic a lezet pred starou herni konzoli s lahvacem je este zdaleka nejlepsi pro produkci co2, nez prumerny obyvatel dneska dela. Pokud ti jako spravnemu old school alkoholikovi staci par piv denne, kus chleba a brambory, jeden pokoj na ubytovne, a v nem casem klidu umrit bez nejakeho mohutneho leceni (dalsi co2 za material, energie, atd). Kdo misto toho jezdi kazdej den 20km autem v jednom do prace je vlastne nicitel sveta. Ale stejne si z nejakeho absurdniho duvodu mysli, ze je lepsi.
    PER2
    PER2 --- ---
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TADEAS: Kdyby byla zachována současná úroveň uhlíkových emisí, museli by pracující ve Velké Británii přejít na devítihodinové pracovní týdny, aby se zamezilo katastrofálnímu oteplování o více než dva stupně Celsia. Stejná situace panuje například i v Německu a Švédsku. Tyto závěry se opírají o data OSN a OECD ohledně emisí skleníkových plynů právě ve třech zmiňovaných zemích.

    ... ad ctyrhodinovy pracovni den. Je to pro me dost neprehledny. Moje intuice je, ze bychom meli naopak pracovat usilovne, prejit na valecny usili, inovovat, zateplovat, mokřadovat, edukovat atd atd atd, snazit se cosi odvratit. Tak nevim.

    ( https://a2larm.cz/2019/05/pokud-chceme-odvratit-klimatickou-katastrofu-musime-zkratit-pracovni-tyden/ )

    jinak k tem nefunkcnim resenim - premyslela jsem o tom hallamove predstave nenasilneho obcanskeho povstani. Analogie konvoj v kanade, neco jako zluty vesty. nehazou delbuchy a nezapaluji auta, ale blokuji silnice a troubi na klaksony. vlada je vyhodnotila jako teroristy a uz jim obstavuji bankovni ucty, nekdo zverejnil seznam podporovatelu atd. Pritom chteji jen takovou kravinu aby nebylo povinny ockovani (kravinu ve smyslu ze ockovaci lobby neexistuje ve srovnani napr. s fosilni nebo agro lobby). Tedy jak by to vypadalo pri obcanskem povstani proti fosilu, kde by byl mnohem vetsi protiklad zainteresovanych skupin.

    nenasilny povstani si z funkcnich moznosti skrtam
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    SHEFIK: link nefunguje
    Astrobiologists Suggest the Earth Itself May Be an Intelligent Entity
    https://futurism.com/astrobiologists-earth-intelligent-entity
    Adam Frank u Rogana:
    Joe Rogan And Adam Frank "Alien Life"
    https://www.youtube.com/watch?v=ZkDVEqS6fIY
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Tadeas:

    We’re saying the only technological civilizations we may ever see — the ones we should expect to see — are the ones that didn’t kill themselves, meaning they must have reached the stage of a true planetary intelligence,” Frank said.

    Log In ‹ Futurism — WordPress
    https://wordpress.futurism.com/astrobiologists-earth-intelligent-entity
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam