• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    #agrivoltaics

    For example, cabbages grown under the 180, 345-watt solar panels have been a third bigger, and healthier, than those grown in control plots with the same amount of fertiliser and water.

    Kenya to use solar panels to boost crops by ‘harvesting the sun twice’ | Global development | The Guardian
    https://www.theguardian.com/global-development/2022/feb/22/kenya-to-use-solar-panels-to-boost-crops-by-harvesting-the-sun-twice
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO: the economy of floodgates will be booming
    TUHO
    TUHO --- ---
    Oficiální zpráva americké organizace NOAA varuje, že hladina moří na americkém pobřeží stoupne v příštích třiceti letech o tolik, o kolik stoupla za celé 20. století. To znamená, že velká města na východním pobřeží USA budou pravidelně postihována stále horšími záplavami.

    Americká města budou v polovině století čelit ničivým záplavám. Do konce století stoupne hladina oceánu o dva metry — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/3445834-americka-mesta-budou-v-polovine-stoleti-celit-nicivym-zaplavam-do-konce-stoleti-stoupne
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PER2:

    Gas supply: How liquid gas terminals want to go green - Glavx
    https://glavx.org/2022/01/31/gas-supply-how-liquid-gas-terminals-want-to-go-green/

    The statements by the Federal Minister of Economics are “promising”, said HEH boss Killinger. “Germany must finally send the binding signal to international producers that LNG terminals are also being built in this country. Political support helps us,” he said. The conditions for using the gas networks would have to be improved.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PER2: spis americky zkapalneny prirodni plyn z ekologickych bridlicovych vrtu. #accelerate
    PER2
    PER2 --- ---
    konecne poradnej impuls prejit masivne na obnovitelny zdroje (a nebo zacit tezit zase vic uhli)

    Dmitry Medvedev (@MedvedevRussiaE)
    “German Chancellor Olaf Scholz has issued an order to halt the process of certifying the Nord Stream 2 gas pipeline. Well. Welcome to the brave new world where Europeans are very soon going to pay €2.000 for 1.000 cubic meters of natural gas!“
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Coal mines emit more methane than oil-and-gas sector, study finds
    https://www.carbonbrief.org/coal-mines-emit-more-methane-than-oil-and-gas-sector-study-finds

    As China ramps up coal production to record high, Asia coal mining is the leading source of methane emissions. Recent research that methane from coal production is higher than oil and gas fits the picture.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    A global dataset for the projected impacts of climate change on four major crops | Scientific Data
    https://www.nature.com/articles/s41597-022-01150-7

    Climate change impacts on crops are negative, but several adverse impacts were not included so actual impacts will be more negative. Negative impacts in many food producing regions at 2.4C.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    The worlds pubic sees climate change as top risk (except for the USA). Just released Munich Security Index, It agrees with the world expert opinion of risk from the World Economic Forum - climate change at top.

    “The US continues to be an outlier on climate change in the risk index. American respondents rank climate change in general as a medium-tier risk” though “it is up five points… There also continues to be a strong partisan divide on this issue.”

    https://securityconference.org/assets/02_Dokumente/01_Publikationen/Munich_Security_Index_2022.pdf
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    Ceny na trojnásobku, zásobníky prázdné. Data ukazují, kde hledat viníka drahého plynu - Aktuálně.cz
    https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/anatomie-plynove-krize/r~61521dac7f6011eca89f0cc47ab5f122/

    Gazprom vysvětluje menší dodávky omezenou těžbou, podle Tagliapietry je však patrné, že se ze strany Ruska jedná o záměr. “Z ruské strany jsme svědky prohlášení, která skutečně vyvolávají pocit, že se jedná o politické využití situace.”

    Konkrétně vidí tři možné důvody, proč Gazprom nedoplnil zásobníky dostatečně a čeho tím chce dosáhnout. Prvním z nich je tlak na německé úřady, které oddalují povolení provozu plynovodu Nord Stream 2. Z vyjádření ruské strany je jasné, že pokud by byl Nord Stream 2 povolen, mohou okamžitě zvýšit dodávky plynu do Evropy.

    Jako druhý důvod vidí Tagliapietra snahu Ruska donutit Evropu vrátit se ke dlouhodobým smlouvám dodávek plynu. Evropa se z nich snaží v posledních letech vyvázat, podle Tagliapietry by však tato nestabilní situace mohla úřady donutit se k nim zase vrátit. To by bylo pro Rusko výhodné, dostali by záruku pravidelného odbytu plynu na další roky. Evropská unie se dlouhodobým závazkům podle Gavora snažila v poslední době vyvarovat, protože byly méně cenově výhodné než nákupy na volném trhu.

    Do třetice pak v ruské plynové strategii může podle Tagliapietry hrát roli i aktuální situace mezi Ruskem a Ukrajinou. Rusko si podle něj možná chtělo vytvořit silnou páku, aby v případě útoku na Ukrajinu nebyla reakce Evropy vzhledem k důležitosti dodávek ruského plynu tak tvrdá.
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    Do energetiky mají zamířit další miliardy, podpora pro fosilní paliva ale může narazit u Evropské komise | Frank Bold
    https://frankbold.org/zpravodaj/kategorie/aktualne/do-energetiky-maji-zamirit-dalsi-miliardy-podpora-pro-fosilni-paliva-ale-muze-narazit-u-evropske-ko

    Toto nařízení upraví provozní podporu v energetice až do roku 2024. Návrh počítá s významnou podporou plynových i uhelných tepláren, kterým má být přiznána i zpětně za rok 2021. Naopak obnovitelné zdroje zůstanou zkrátka - větrné elektrárny budou hrát druhé housle a fotovoltaika ostrouhá úplně. K návrhu se nyní vyjadřují připomínková místa, v řádu týdnů o něm bude hlasovat vláda.
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    Anthropocene Joyride | manuelgarciajr
    https://manuelgarciajr.com/2021/12/23/anthropocene-joyride/
    Anthropocene Joyride

    The Anthropocene geological epoch began when human activity first had a GLOBAL impact on the planet’s environments. That was in late 1965, when the first evidence of a human-caused effect was detected EVERYWHERE, indicating a simultaneous global impact by human activity.

    That evidence was the signature of radioactivity (Carbon-14) from nuclear bomb test fallout incorporated into tree rings for the year 1965 (within October to December) at all latitudes and longitudes. Atmospheric nuclear bomb explosions were set off from 1945 to, primarily, 1963. The peak of such activity was an orgy of bomb tests by the U.S. and USSR in 1962.
    ...
    Such a necessary transformation of organized human society is most definitely a challenge to the political processes of Earth’s 193-odd nations, and to the ambitions and prejudices of their political classes, their wealth elites, and their general populations. The practical problem facing climate stabilization activists is to overcome these political difficulties as soon as possible. Admittedly, this is a monumental task, and some fear it impossible. Even so, defeatism here is ignominious while engagement in this cause will at a minimum salvage personal honor, and most optimistically secure humanity’s long-term future.

    So for now it is best to think of humans as in the driver’s seat of the Anthropocene Earth Car with the foot mashed down on the gas pedal connected to a powerful fuel-injected engine, but with the brake lines cut. Time of impact is unknown, but terminal speed will be high.

    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Občanská shromáždění - Marcin Gerwin — campuj.online
    https://www.campuj.online/akce/urban-talks-marcin-gerwin

    úterý 22. února 2022
    7:00 PM 9:00 PM

    O co přesně se snaží občanská shromáždění (citizens' assemblies) a proč jsou ve světě tak úspěšná? Jaké jsou jejich výsledky? A mohla by fungovat i v České republice? IPR Praha společně s magistrátem hlavního města přizvali experta na občanská shromáždění Marcina Gerwina, který je absolventem politologie a dlouhodobě se zaměřuje na udržitelný rozvoj v kontextu globálních výzev. Je autorem knih Občanská shromáždění: Průvodce k demokracii, která funguje, Jídlo a demokracie nebo Potraviny šetrné ke klimatu. Polský specialista představí přístup, který se aplikuje při rozhodování o tématech štěpících společnost. Nástroj občanských shromáždění byl vyzkoušen na úrovni měst jako je Gdaňsk, Berlín, Mostar, Paříž a mnoho dalších. Využívá se i na národní úrovni jak se ukázalo v Irsku, Německu, Francii i momentálně Rakousku, ale i na evropské, v rámci Konference za budoucnost Evropy, a mezinárodní úrovni v případě Global citizen's assembly.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Nejhorší situace za 1200 let. Megasucho v USA pokračuje | Týdeník pro ekonomiku, politiku a byznys
    https://www.tydenikhrot.cz/clanek/megasucho-v-usa-pokracuje-je-nejvetsi-za-1200-let-tvrdi-vedci?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box&dop_req_id=aAC9LIOWRcF-202202210829&dop_id=15505863

    Rapid intensification of the emerging southwestern North American megadrought in 2020–2021 | Nature Climate Change
    https://www.nature.com/articles/s41558-022-01290-z.epdf
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    TADEAS: Ještě lepší je přesvědčit 100 dalších, že jo.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    DNF: ne, ja to nezastavam, jen jsem to chtel dodat pro uplnost
    PER2
    PER2 --- ---
    DNF: to teprve prijde az po nocich zacne zapalovat rafinerie :)
    DNF
    DNF --- ---
    TADEAS: No vidis, konecne se do toho doomsayer stylu dostavas, bravo! :D
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    DNF: misto peti hodin browseni v klidu je lepsi se zabit, jen aby to nezapadlo
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam