• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    MAGUMI
    MAGUMI --- ---
    YMLADRIS: Za dinosaurů ještě tráva nerostla. :)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TADEAS: #kecy za dinosauru byl v antarktide destny prales. ale jestli roste v destnym pralese trava, to nevim
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO: je snazsi predstavit si konec kapitalismu nez regenerativni management ekosystemu :))
    TUHO
    TUHO --- ---
    teda vlastne “generativni pastva” ,))
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO: tyjo ani nevim jaky travy a rostliny snasej tak brutalne dlouhej den :)
    TUHO
    TUHO --- ---
    TADEAS: regenerativni pastva na zapadni antarktide se blizi ,))
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    asi jak je v te italii teplo tak budovy nejsou velka cast emisi, nebo nevim

    Italy offers 110% subsidy for energy saving improvements
    Homes account for 11.5% of Italy's greenhouse gas emissions
    'Superbonus' scheme has boosted growth and employment
    Scheme has also triggered price rises and fraud

    Analysis: Superbonus! Italy's green growth gambit lines homes and pockets | Reuters
    https://www.reuters.com/markets/commodities/superbonus-italys-green-growth-gambit-lines-homes-pockets-2021-12-09/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    pray to #accelerate

    latest monthly update for greenhouse gases: carbon dioxide (*new record*), methane (*new record*), and nitrous oxide (*new record*)

    FB-IMG-1647029425449
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    GOJATLA: jakoze misto sedmi let se vetrnik bude projednavat s obcany jen sest let, agrivoltaika nebude muset byt zakotvena v uzemnich planech jejichz zmena trva vime jak dlouho. atd. sure
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    https://twitter.com/CDE_CzechRep/status/1502307069050896400

    Představitelé států EU se dnes na mimořádném zasedání ve #Versailles shodli na nutnosti urychlené dekarbonizace a ukončení dovozu všech fosilních paliv z Ruska do roku 2027.
    Do konce roku chce EU snížit svojí spotřebu ruského plynu o ⅔.

    Česká vláda musí reagovat rychle. Ze systémového hlediska je teď zásadní odstranit administrativní a legislativní překážky pro instalaci obnovitelných zdrojů energie (zejména větrné a solární energie), rozvoj komunitní energetiky a agrivoltaiky.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Škoda Transportation vyvíjí vlastní bateriové vlaky - Zdopravy.cz
    https://zdopravy.cz/skoda-transportation-vyviji-vlastni-bateriove-vlaky-107605/
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    Ruskou válečnou mašinu platí i západní banky a pojišťovny. Skrze fosilní paliva
    https://denikreferendum.cz/clanek/33775-ruskou-valecnou-masinu-plati-i-zapadni-banky-a-pojistovny-skrze-fosilni-paliva

    Sedm desítek organizací rozeslalo na začátku týdne otevřený dopis stovce finančních institucí, které pomáhají financovat ruské fosilní korporace. V rámci nově vzniklé kampaně Putin100 po nich požadují, aby okamžitě přestaly spolupracovat s vybranými ruskými energetickými firmami, jež patří k největším producentům a vývozcům tamní ropy, plynu a uhlí.

    Každý rok Ruská federace vydělá na vývozu fosilních paliv stovky miliard, které investuje mimo jiné i do zbrojení.

    ...největší investice v ruských fosilních společnostech, ať už ve formě akcií či dluhopisů, mají americké investiční společnosti. Konkrétně se jedná o Vanguard, BlackRock, The Bank of New York Mellon Corp a Fidelity Investment.

    Hned po nich ale následuje německá pojišťovna Allianz, která je činná i na českém trhu. Z hlediska půjčování, upisování a dalších bankovních transakcí nejvíce podporuje ruský fosilní průmysl americká JP Morgan Chase, následovaná italskou UniCredit Bank. Právě italská banka UniCredit, která operuje i v České republice, je jedním z hlavních cílů mezinárodní kampaně.

    Tato banka totiž patří k nejvýznamnějším partnerům Gazpromu, jemuž od roku 2019 poskytla takřka jeden a půl miliardy dolarů. I to je možná jeden z důvodů, proč UniCredit Bank dosud veřejnosti neposkytla žádné vyjádření k ruské agresi na Ukrajině.

    Z bank operujících v České republice patří k významným hráčům na ruském energetickém trhu také Komerční banka, respektive její mateřská společnost Société Générale, která úzce spolupracuje s Lukoilem. V menším měřítku tamní fosilní byznys pomáhají financovat také v tuzemsku působící Commerzbank (u nás Mbanka), Raiffeisen banka a Erste Group (Česká spořitelna).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TUHO: bohužel, vodíkovody jsou fakt o dost náročnější, oproti rozvoům zemního plynu :-/
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    Povodně v Austrálii, 418 ppm.

    Qld floods 2022: timelapse footage shows the magnitude of flooding in Queensland
    https://www.youtube.com/watch?v=iY64O86eLB8


    "The climate system is an angry beast and we are poking it with sticks."
    - Wallace Smith Broecker
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    #noWayOut

    Nebudeme obcházet zákon, cena stejně neklesne, říkají ke zrušení biopaliv petrolejáři - Aktuálně.cz
    https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/zruseni-povinnosti-primichavat-biopaliva/r~f7dfac5ca05911ec87d40cc47ab5f122/

    Zástupci petrolejářského průmyslu ale upozorňují, že biopaliva stejně budou dál používat. Podle zákona o ochraně ovzduší totiž mají distributoři povinnost snižovat emise z prodaných paliv. Děje se tak právě přimícháváním biosložky, což je podle předsedy Unie nezávislých petrolejářů ČR Ivana Indráčka jedna z nejlevnějších variant.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Extinction Rebellion to blockade UK oil refineries to ‘take back the power from war mongers’ | The Independent
    https://www.independent.co.uk/climate-change/news/extinction-rebellion-uk-oil-refineries-ukraine-b2031777.html
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    TADEAS: este ze sa teraz to ich uhlie spali u nas, aspon mozu povedat ze oni za to nemozu
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    the times they're not a changing

    The largest remaining tall-grass prairie in Texas is getting solar panels. Environmentalists can’t stop it.
    https://www.washingtonpost.com/climate-solutions/2022/03/08/texas-prairie-solar-panels-climate-change/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    NSW floods udpate: Sydney inundated by torrential rain with parts of northern beaches evacuated
    https://youtube.com/watch?v=pnq67k5T2XA&feature=youtu.be
    TUHO
    TUHO --- ---
    Mikuláš Peksa
    Evropská komise tento týden přišla s novým balíčkem opatření, jak snížit závislost na ruském plynu a zároveň se nějak vypořádat s rostoucími cenami. 🇪🇺
    Upřímně, na tom balíčku mi vadí, že je defenzivní. Já bych byl pro, abychom naopak sami aktivně a co nejrychleji snížili dovoz ruského plynu na nulu. Komise navrhuje spíš postupné ústupky, snížení nejdřív o dvě třetiny a úplné ukončení dovozu až do roku 2030. To je podle mě hazard jak bezpečnostní, tak ekonomický, protože do té doby nám Gazprom nepochybně vyšponuje ceny ještě výš.
    V balíčku jsou ale i věci, které považuju za rozumné a podporuju je. V první řadě jsou to společné nákupy plynu, povinnost všech provozovatelů plynové infrastruktury, aby měli k 1. říjnu zásobníky naplněné alespoň z 90 %, mechanismus vzájemné pomoci mezi členskými státy, aby někomu nechyběly zásoby plynu, protože třeba nemá svůj vlastní přímořský LNG terminál. Dobrá je i podpora diverzifikace zdrojů, tedy větší zastoupení LNG, bioplynu a zeleného vodíku.
    S tím souvisí jeden podstatný detail. Všechna nová plynárenská infrastruktura, kterou budeme modernizovat nebo stavět, bude už povinně technologicky neutrální vůči vodíku. Tím otevíráme dveře mnohem širšímu využití vodíku z obnovitelných zdrojů, který nám může sloužit stejně jako dnes zemní plyn.
    A souhlasím taky s urychlením přechodu na obnovitelné zdroje energie a mnohem rychlejšími energetickými úsporami, bez toho se závislosti na Rusku nezbavíme. Komise mimo jiné plánuje usnadnit přístup obnovitelných zdrojů na trh (a snad i do sítě) a masivně investovat do vybavení domácností, kterým by tím měly klesnout kromě spotřeby i účty za elektřinu a plyn. 👍
    Podstatná část těch opatření má začít už v letošním roce. Pokud tyhle změny půjdou dost svižně a nebude je nikdo zbytečně blokovat, tak na Gazprom můžeme zvesela zapomenout mnohem rychleji než v roce 2030.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam