• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    TUHO
    TUHO --- ---
    Na Antarktidě začíná podzim a na polárních stanicích Concordia a Vostok, které obě leží v nadmořské výšce přes 3000 metrů, bývá touto dobou obyčejně kolem mínus padesáti nebo šedesáti stupňů. V pátek ale Concordia naměřila -12,2 °C a Vostok -17,7 °C.
    Oproti normálu jde tedy o výkyv asi o 40 stupňů. Rekord nejvyšší naměřené teploty za 65 let měření byl překonán o celých 15 stupňů, což nechává odborníky z celého světa v údivu. O den později navíc Concordia zaznamenala ještě o necelý stupeň teplejší hodnoty.
    Krátce před oteplením na jihu planety se asi o 30 stupňů nad průměr oteplilo i v Arktidě. Na rozdíl od Antarktidy tam sice vědci výrazné oteplování sledují už delší dobu, ale přesto jde o nezvyklý jev.
    V kombinaci s oteplením na Antarktidě jde podle vědců o něco, co se ještě nikdy nestalo a nikdo ani nevěřil, že je to vůbec možné.
    Antarktida se totiž na rozdíl od Arktidy (s výjimkou teplejšího Antarktického poloostrova) příliš neotepluje a teploty tam jsou, obzvlášť ve srovnání se změnou klimatu ve zbytku světa, poměrně stabilní. Vědci jsou proto v šoku a obávají se, že to přestává platit.

    Bizarní výkyvy na pólech šokují vědce. Antarktida se ohřála o 40 °C - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-bizarni-vykyvy-na-polech-sokuji-vedce-antarktida-se-ohrala-o-40-degc-194650
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    GOJATLA: #offtopic

    Pro suv muzou bejt i jiny duvody, nez ego. Pro spoustu majetnejsich je to zaruka, ze kdyz jejich manzelka s detma naboura, je mene pravdepodobny ze se jim neco stane. Koukni se schvalne, kolik zen ve velkomestech suv ridi.

    Druha je pak, ze se nevyplati stavet hybridy (phev) u malejch aut, protoze je to kategorie pro menerozpoctovy a mit dva pohony to samozrejme prodrazuje, cimz by z malyho auta udelalo drahej nesmysl.. nehlede na to ze tam neni prostor. Emisnima limitama jsou vpodstate maly auta vytlacovany a automobilky by je musely prestat a prestavaji prodavat tak nebo tak. Phev maj pak vyhody, jako parkovani zdarma, protoze se predpoklada, ze po mestech budou vic vyuzivat elektromotor. Tohle treba nastartovalo boom phev suv v praze, pac kdyz si spocitas denni parkovny na praze 1, ten rozdil se ti zaplati uz za rok, auto mas do 4 let na parkovnym zpatky.

    To ze se uspora realne nedeje, pac nikdo doma tu mini baterku nedobiji nebo celou logiku veci ze parkovani zdarma maji velky auta co realne vic zerou pak neresim. Jde opet o spatne systemove nastaveni, kteremu se lidi prizpusobili.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GOJATLA: původním konceptem, který sice nejde pod nos striktním libertariánům, ale je plně konzistentní s framewarkem libreální demokracie, měla být spotřební dan' z pohonných hmot: v podstatě jakási pokuta za negativní externality, které pálení pohonných hmot způsobí. Jenže se ukázalo, že ty peníze končí jinde (v podstatě rozpočet je tunelovaný, staví se za to další dálnice, elity si za to kupují svoje vlastní SUV, apod.). Každopádně vzniká třída lidí, pro které je spotřební dan naprosto k smíchu, max. na ní nadávají - ale rozhodně neovlivní jejich chování (zkrátka je to pro ně úkol ty peníze sehnat - tak si o ně někomu řeknou).

    Alternativním regulačním nástrojem např. na dálnicích v Itálii je výše poplatku podle obsahu motoru, dále silniční dan' může být stanovená podle výše tlaku na nápravu (bohužel SUV se vejdou do 3.5t...), apod. Bohužel tyto nástroje opět neřeší ten hlavní probém, že určité skupiny to SUV pokládají za prestižní způsob sebeprezentace, ne za ostudu. A snaha o definování lifestylu by znamenala nějaký druh propagandy, bohužel.... Elon a Tesla v tomhle směru podnikli jedinečný pokus o to, aby to, co je (diskutabilně) enviromentálně udržitelné, bylo pokládáno současně za luxusní a prestižní.

    Já jsem uvažoval v případě spotřebních daní, které mají spíše charakter pokut, že by se měly odlišit od daní, u kterých je pro stát žádoucí maximalizovat danou aktivitu a tím i výběr daní (obecně takovouto neutrální "čím víc, tím líp" daní je třeba DPH...) od daní, které mají charakter penalizace, pokuty a mají danou činnost spíše utlumit. Jedna možnost je výnost "pokut" použít k nápravě škod (historicky, výše výběru spotřební daně z cigaret zhruba odpovídá příspěvkům státního rozpoočtu do systému zdravotních pojištoven). Tedy výnos uhlíkové daně by např. musel být investován do dekarbonizace - a tedy cílem té daně by vlastně bylo zrušit sama sebe...)

    Krajním případem demokracie, kde by s s daněma a s pokutama hospodařilo zásadně odlišně, by mohlo být rozdělování všech pokut (rychlou jízdou počínaje a třeba uhlíkovou daní konče) formou nějakého základního příjmu (podmíněného - rozdělilo by se jen to, co by se na pokutých vybralo). Stát by se financoval jen z daní, které by neměly charakter pokut (a pak by samozřejmě podporoval rozvoj těchto činností, aby mu rostla ekonomika - tak, jako historicky např. za tímhle účelem investoval právě do těch silnic).

    Podle mě ale zásadnost té změny, kdy by stát měl jakoby začít penalizovat aktivity, které do té doby přímo či nepřímo maximálně podporoval a vlastně tím byla zdůvodněná jeho samotná existence (římská říše coby stavil silnic, apod.), je příliš velká. Vnutit to lidem shora-dolů by vyvolalo obrovskou vlnu odporu a požadavky "z liidu" budou ještě dlouho směřovat spíš k odstranění regulací a překážek snadnému konzumu. Samozřejmě vidím šanci v nějakém vynalézání alternativního nízkouhlíkatého lifestyle, jenže ten by se nesměl týkat hrstky aktivistů... je tam skutečně určitá naděje např. v tom, na jaký druh stav s jakou uhlíkovou stopou by šlo za jakých podmínek dostat úvěr, což je mimopolitické "top-down" řešení, skrz banky, což je takový skrytě neviditelně regulovaný sektor... tohle byl ten Green Deal, u kterého je teda ted' jasné, že bud' bude, nebo nebude Evropa... pořád jej ale otázkou dobrovolnost přijetí těchto změn mimo vzdělanostní elity...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Coal Mining Emits More Super-Polluting Methane Than Venting and Flaring From Gas and Oil Wells, a New Study Finds - Inside Climate News
    https://insideclimatenews.org/news/15032022/coal-mining-methane/
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: Scientists believe that keeping the rise in global temperatures under 1.5C this century is crucial to limiting the scale of damage from global warming.
    To keep that threshold alive, carbon output needs to be cut in half by the end of this decade. Instead, as Mr Guterres points out, emissions are set to rise by 14%.
    "The problem was not solved in Glasgow," Mr Guterres says, in a speech delivered at the Economist Sustainability Summit.
    "In fact, the problem is getting worse."
    The war in Ukraine threatens to make that situation even more problematic, he says.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Climate change: 'Madness' to turn to fossil fuels because of Ukraine war - BBC News
    https://www.bbc.com/news/science-environment-60815547
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    SHEFIK: Není to chyba pár jedinců. Je to vlastnost systému, pro který je nejvyšší hodnotou zisk. SUV nikdo nepotřebuje, kupuješ si ho proto, abys ostatním ukázal "já na to mám, co vy mi můžete, chudoby". Jestli sám jezdíš v SUV, tak ho radši prodej a kup si Enyaq, oceníš to, až bude benzín za 150.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    m m vám daruje následující článek Green Deal kvůli ruské agresi na Ukrajině nezanikne, ale svým způsobem vyhlásí „válku“
    https://denikn.cz/841051/green-deal-kvuli-ruske-agresi-na-ukrajine-nezanikne-ale-valku-svym-zpusobem-vyhlasi/?cst=3ffb7349b99183a07eff06fa017971775151cd53

    Nová směrnice EU přikáže větším firmám, aby prověřily, jestli jejich dodavatelé a velká korporátní klientela neškodí životnímu prostředí nebo nepřispívají k porušování lidských práv.
    Ekonomika EU by se tak mohla během pár let odříznout od dodavatelů a klientů ze zbytku světa.
    Tím by se snížila ekonomická provázanost, která státy – i když ne vždy – odrazuje od války.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    V USA vzniká továrna na další syntetický benzín, úspory CO2 mají být ohromující - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/auto/clanek/v-usa-vznika-tovarna-na-dalsi-synteticky-benzin-uspory-co2-maji-byt-ohromujici-40391052
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    GOJATLA: tohle je navod pro ER, resp. extremnejsi skupiny: na auto napises Z, a pak mu muzes "bezstresne" rozrezat gumy, ev. jej jinak poskodit. Sice to nic nevyresi, ale tvuj Rebel status urcite poroste.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    GOJATLA: videl bych vic alternativnich reseni jak madam potrestat, vcetne nekolika legalnich... mimoto, bylo by fajn mit jistotu, ze to tam pani opravdu nalepila sama a ne nekdo jinej...
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    :)
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TADEAS: historicky byla chyba par jedincu... ok, ne kazdej ma na srdci blaho lidstva... Ale relace s vypoustenim pneumatik suvckam je proste uplne mimo misu jak co se tyka reseni problemu, tak i nespravne adresovany emocionalne pomsty
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: ad oni - rec byla o elitach, jiste je skupina lidi, ktera historicky mela extra privilegovanej pristup k informacim a rozhodla se pro dezinformacni / protrahovaci strategi... blba karma ,)
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    SHEFIK: Co tohle ničení majetku, to je taky nepřípustné?

    Ruský Saratov. Madam si dala na auto Zvastiku a pak se diví, že jí do rána prořezali gumy. pic.twitter.com/zba3RXZgri

    — Roman M (@Fbeyeee) March 20, 2022
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    GLOBETROTTER: analogie - jsou obri danove uniky, tak jak muzete povazovat za moralni me nutit, abych platil dane

    samozrejme ze valka je pruser, to ze se ted kvuli prechodu od ruskeho plynu zacne zas palit uhli je pruser, ... ale co navrhujes? nenutit obcany platit dane, dokud neprileti mimozemstani a nenapravi to cely tak, aby to bylo spravedlivy?
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    GOJATLA: oni je kdo prosim? Ptal si se treba babky v krame, jestli neco vi o tani arktidy? Nebo nakyho korporatniho pravnika?

    Jake je tve reseni? Existuje vice reseni? Zna lidstvo uz finalni reseni? Existuje konsenzus na tom, ktere reseni je optimalni? Existuje impact analyza na prosazovani jednotlivych reseni? Neni reseni dynamicke a relativni k okolnostem? Proc by tvoje reseni melo byt jedine spravne?

    Btw jezdis autem, nebo vyuzivas silnice postavene diky fosilnimim produktum, stejne jak levne leky a potraviny? Nebo za vsechno muzou oni, kteri tezi, prodavaji ropu a podporuji tak tenhle system, ve kterem se relativne vsem dobre zije?
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    SHEFIK: Oni si to uvědomují, ale je jim to jedno. Po nás potopa. Potřebují nějakou incentivu, aby změnili své chování. Ať si každý dělá co chce, pokud tím neomezuje druhé. Emise CO2 nejsou ten případ, zabíjejí budoucí generace a způsobují masové vymírání.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    GOJATLA: 'my, jsme jejich obeti, prestoze vime lip jak by se melo zit. Oni, jsou ti zli, protoze si neuvedomuji. Pojdme jim nejak ublizit, aby prozreli a zacali se chovat dle nasich predstav...'
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    SHEFIK: No to by bylo pěkný, kdyby s řešením přišly elity, jenže se to neděje, právě naopak, řešení brání. Majitelé SUV budou muset manželkám vysvětlit, co to CO2 způsobuje, za mě win-win.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam