• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    THE_DARKNESS: jj.

    ale asi jsou i varianty rapidniho narustu hladiny i do 2100, kdy nejspis porad civilizace pojede docela ve velkym jeste, pak by to neplatilo .]

    future with a [psychedelic] view .)
    THE_DARKNESS
    THE_DARKNESS --- ---
    TADEAS: tim SLR mysli sea level rise? mysli to tak, ze nez dojde k vyznamnemu rustu hladiny mori, tak civilizace uz zkolabuje kvuli tomu ostatnimu?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO:

    Myšlenka odolnosti tak podle kritiků ve skutečnosti představuje tichou rezignaci na politiku i (lepší) budoucnost. Přesně takto argumentovali na sympoziu i Khalidi a Vázquez, podle kterých je třeba věnovat pozornost především zranitelnosti, respektive pozici ohrožení, z níž může vyvěrat skutečná invence, a nikoli jen krotké defenzivní pokusy o zmírnění katastrofy. Zranitelnost je pojem, který v diskusích o klimatické krizi zaznívá stále častěji – a to i v názvu nedávno publikované druhé části šesté zprávy Mezivládního panelu pro klimatickou změnu při OSN.

    Resilience byla tak na sympoziu v podstatě zavržena jako princip umožňující pokračování neudržitelného a nespravedlivého společenského uspořádání. Claudia Mareis se ale ve svém příspěvku snažila formulovat o něco subtilnější úvahu, a to v návaznosti na autory, jako je třeba geograf Kevin Grove. Podle Grovea může být pro praxi designu potenciálně užitečná vnitřní ambivalence, kterou v sobě resilience nese, a sice úsilí o sebezáchovu skrze změnu. Poválečná teorie resilience – stejně jako kybernetika a teorie designu – reagovala na zjištění, že sociální i ekologické systémy jsou mnohem komplexnější, než aby se podvolily do té doby dominantní manažerské mantře „command and control“. Předvídatelnost a stabilita, respektive foucaultovská „vůle k pravdě“, na níž byly založeny moderní instituce, se ukázaly jako iluzorní či neudržitelné a v nejistotě postmoderního světa se vynořilo to, co právě v souvislosti se systémovou resiliencí Grove označuje jako „vůli k designu“: adaptivní management bez ambice totální kontroly nebo design, který neslibuje revoluci, ale spíše pragmatické, částečné a nedokonalé změny otevřené přehodnocení.

    ...

    Problém je v tom, že byl tento koncept kolonizován neoklasickou ekonomií a kapitalistickou praxí. V sedmdesátých letech se nepředvídatelnost systémů stala argumentem pro deregulaci a adaptivita principem pro zachování odolnosti něčeho, co zásadně ohrožuje systémy vyššího řádu, tedy systémy sociální a ekologické.

    ...

    A tady se znovu dostává ke slovu design ve smyslu strategického navrhování, které posiluje odolnost těch částí systému, které chceme zachovat. V návaznosti na kybernetiku i teorii resilience lze praxi designu chápat jako tvorbu rozhraní mezi vnitřkem a vnějškem – mezi člověkem a prostředím, mezi městem a venkovem nebo mezi místní komunitou a globálním společenstvím. Resilience pak v tomto kontextu neznamená tvrdohlavé odmítnutí změny, ale naopak přijetí proměnlivosti a nepředvídatelnosti vzájemně propojených systémů.

    Strategické navrhování lze chápat také jako „policy design“ neboli design politik. I o něm ostatně byla řeč na sympoziu Re: New European Bauhaus. Bobby Jewell a Hwei Fan Liang zde mluvili o aktivitách sítě Architects Climate Action Network, jejíž členové prostřednictvím politického lobbingu a aktivismu usilují o ekologickou transformaci architektury. Na ně pak navázali designérka Caroline Paulick-Thiel a ekonom Christoph Gran s příspěvkem o strategickém designu jako prostředku participativního navrhování alternativních politik.

    ...

    politické a ekonomické nástroje jsou jedním z rozhraní, která rozhodnou o míře odolnosti systému. Místo vytváření dalších a dalších finančních produktů (jako jsou např. katastrofické dluhopisy) a jejich derivátů dává smysl redesignovat třeba základní účetní pojmy, jako jsou výdaje a investice. Náklady na fyzické infrastruktury jsou dnes obvykle považovány za investici, zatímco peníze vynaložené na sociální infrastruktury nebo zdravotní péči jsou klasifikovány jako výdaje. Právě tyto systémy ale zvyšují životní úroveň lidí a posilují odolnost komunit, přičemž přerámování těchto rozpočtů může hluboce proměnit logiku státních financí.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Zatímco NEB je podle této iniciativy založen na odkazu školy, jejíž působení bylo programově provázáno s těžařskými praktikami kapitalismu, zelená dohoda stojí na ekomodernistické představě zeleného růstu, čímž v důsledku upevňuje asociální status quo v evropské politice i ekonomice. Před několika týdny pak Klasse Klima uspořádala sympozium Re: New European Bauhaus, kde např. zástupci hnutí DiEM25 nebo nadace Rosa Luxemburg Stiftung hodnotili zdánlivě progresivní cíle a strategie Evropské komise jako konzervativní a nedostatečné, pokud jde o tempo dekarbonizace a zohlednění principů sociální spravedlnosti, a kritikou účastníci nešetřili ani na adresu koncepčního rámování NEB.

    Jako nemístné a zavádějící označili někteří mluvčí využití bauhausovského odkazu k vytvoření univerzalizujícího příběhu. Podle Isabell Schnalle a Lisy Hoffmann z Klasse Klima je Bauhaus třeba vnímat nikoli jako exkluzivní modernistický monolit, ale jako „kompost“ experimentální, sociálně orientované praxe, ze které lze čerpat živiny pro kritické umění a design pro dobu klimatického rozvratu. Hicham Khalidi z Akademie Jana van Eycka a Rolando Vázquez z univerzity v Utrechtu pak odmítli použití slova Bauhaus úplně, protože v podobě úderného brandu je komplexní dědictví školy redukováno na jednorozměrný eurocentrický koncept, který dokáže evokovat jen populární funkcionalistický styl

    Nový evropský Bauhaus jako estetika Zelené dohody pro Evropu – A2larm
    https://a2larm.cz/2022/03/novy-evropsky-bauhaus-jako-estetika-zelene-dohody-pro-evropu/
    PER2
    PER2 --- ---
    TADEAS:
    Top 40 Impacts of Climate Change
    37. Storms — more frequent, power, duration

    say no more fam :D
    https://twitter.com/i/status/1508999413502517251?


    a tyhle dve jsou jako nasledek tani ledovcu?
    13. Earth axis shift
    14. Earthquakes, Tsunamis, Volcanoes
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Screenshot-20220331-001333-Chrome
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    50 let od vydani limits to growth

    Dennis Meadows: “Limits to Growth turns 50 - Checking In” | The Great Simplification
    https://www.thegreatsimplification.com/episode/12-dennis-meadows

    Meadows revisits Limits to Growth 50 years after it was published. Looking back, how does Meadows view the book? How much of the response to his description of overshoot was based in fear?

    Meadows offers advice to current leaders based on the models he developed in Limits to Growth. Why is it important to develop success indicators, and how can they be clearly communicated to the public?

    Further, Meadows explores the available leverage points to avoid the worst types of collapse at our current stage of crises.

    20220331-000442
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    What we knew back then. The Forgotten Green History of 1972 - Publication - Utrecht University
    https://www.uu.nl/en/publication/what-we-knew-back-then-the-forgotten-green-history-of-1972

    On January 20, the new book by Professor of Modern Dutch Literature Geert Buelens is published: Wat we toen al wisten: De vergeten groene geschiedenis van 1972 (What we knew back then. The Forgotten Green History of 1972).

    Demonstrations against the use of plastic. Panic about declining biodiversity. Concerns about the quality of life in the oceans and the climate. Today? No, in 1972. The environmental crisis is older than many people think, and so is the scientific and political struggle over it

    Wat we toen al wisten - Querido
    https://www.singeluitgeverijen.nl/querido/boek/wat-we-toen-al-wisten/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Fueling the Climate Crisis: Examining Big Oil's Climate Pledges
    https://youtu.be/sKBoCCLDG2A


    fascinating hearing, with Mann making necessary points (despite the above criticism), and even oil industry views reflected, but sadly stuck in climate denial, so won’t be taken seriously.

    U.S. running out of time to address this.

    https://oversight.house.gov/legislation/hearings/fueling-the-climate-crisis-examining-big-oils-climate-pledges
    https://t.co/X2wd10OaSX
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Paul Maidowski
    https://twitter.com/_ppmv/status/1503942707235934211?s=19

    Years ago there was a discussion about collapse. We call it uncontrolled loss of social complexity or simplification, but that is so abstract. Kind people asked what it looks like.

    The world’s richest country letting a virus ravage its own population, this is what it looks like:

    NPR
    https://twitter.com/nprpolitics/status/1503756837103013892?s=19

    Research into next-generation COVID vaccines will be curbed, and some surveillance for new variants will also be stopped, the White House said.

    The administration said it also will need to limit its push to help poorer countries vaccinate people.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Eliot Jacobson
    https://twitter.com/EliotJacobson/status/1508921878668521473?s=19

    Of the top 40 impacts of climate change, the ones that are most immediately urgent and deadly on a worldwide scale are crop failures and drought leading to famine. Civilization will never get to the point where SLR is a major issue.

    https://climatecasino.net/2021/10/top-40-impacts-of-climate-change/

    Top 40 Impacts of Climate Change
    1. Acid rain
    2. Algae blooms
    3. Ash & smoke
    4. Bees dying & pollination loss
    5. Climate refugees & migration
    6. Coral bleaching
    7. Crop failures
    8. Deforestation
    9. Desertification
    10. Disease, pandemics (plants & animals)
    11. Droughts
    12. Drying up of lakes, rivers, wells, springs
    13. Earth axis shift
    14. Earthquakes, Tsunamis, Volcanoes
    15. Extreme cold
    16. Financial/bank/stock collapse
    17. Fires
    18. Floods
    19. Food & water riots
    20. Hazardous & polluted air
    21. Heat waves: frequency, power, duration
    22. Hunger, famine & starvation
    23. Infrastructure collapse
    24. Melting Antarctic & Greenland land ice
    25. Melting Arctic Sea ice / Blue Ocean Event
    26. Melting glaciers (drinking water crisis)
    27. Methane (Siberia & Clathrates from ESAS)
    28. Nuclear plant meltdown
    29. Ocean acidification
    30. Ozone layer depletion
    31. Permafrost thaw
    32. Price instability & inflation
    33. Reanimated bacteria/viruses
    34. Sea level rise (e.g. Thwaites glacier)
    35. Shutdown of AMOC, SMOC
    36. Species extinction (100+/day)
    37. Storms — more frequent, power, duration
    38. Supply chain & transportation collapse
    39. Unemployment & poverty
    40. War & terrorism
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    planetarni paliativa

    To prevent climate catastrophe, abandon the idea we can limit overheating to 1.5C | The Independent
    https://www.independent.co.uk/climate-change/opinion/climate-change-latest-ipcc-report-b2025023.html

    We have to let go of the idea that we can limit global heating to 1.5C. To avert the crisis that climate change will bring, we have to abandon our dreams of a smooth transition. Some say we need to keep the 1.5C hope “alive”. But we are not leveling with people on how entirely improbable 1.5C now is. We are not telling the truth. Our true power lies in admitting we have failed.

    I don’t believe there would be a smooth transition to “OK then, let’s just retrench to 2C”. Because 2C is so much worse: it puts our very ability to feed ourselves at risk, even in the UK. Until we admit that it is now near-impossible to limit ourselves to 1.5C, we will continue to pretend we have this covered.

    If we were to face the awful reality that 1.5C is gone, more people might well be jolted into truly stepping up. Without that shared shock it is impossible to have the deep reflection and narrative breakthrough that comes with admitting failure.

    In 2018, I gave a talk at Churchill College, Cambridge, entitled, “This Civilisation Is Finished”. I said at the time: “I have fear for you. I fear that some of you are unlikely to grow old. There’s nothing really worse for human beings than not being able to take care of the next generation.” The talk went viral partly because, I believe, of this startling admission of shared failure.

    By admitting we have failed bigger still, that the dream of 1.5C is gone, we can harvest and unleash greater power than we have dared to imagine. The power of our grief, our horror. The power of righteous rage. The much-needed power, which Extinction Rebellion and Greta Thunberg have started to bring into our climate politics in the last few years, of truth.

    I refer you back to that great line from Star Wars. Ben Kenobi knew his time had come when he met Darth Vader. He also knew that accepting death was the only way to succeed, later.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    kvuli klimatu nemozno

    Germany close to gas rationing as it activates emergency fuel plan | Gas | The Guardian
    https://www.theguardian.com/business/2022/mar/30/germany-close-to-gas-rationing-as-it-activates-emergency-fuel-plan
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS:

    Rupert Russell discusses "Price Wars" with Richard Parker
    https://youtu.be/dpDabe1Mq0g


    'Price Wars: How the Commodities Markets Made Our Chaotic World" - Center for Politics & the People
    https://youtu.be/G6rh9MluOII
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    FB-IMG-1648647453009

    Price Wars by Rupert Russell: 9780385545853 | PenguinRandomHouse.com: Books
    https://www.penguinrandomhouse.com/books/622647/price-wars-by-rupert-russell/
    TUHO
    TUHO --- ---
    V poslední době se hodně mluví o tom, že jsou smrkové monokultury špatné. Mohl byste vysvětlit proč? Na jednu takovou se teď díváme…

    Takové monokultury dnes ovšem existují už jen v omezené míře, respektive po kůrovcové kalamitě jsou místo nich holé pláně… Jedná se o přehoustlý, stejnorodý, stejnověký les s jednou etáží, kde je snaha vypěstovat co největší porostní zásobu dle tabulek. Ty však vznikaly v době klimatického normálu, v minulém století, a nereflektují změnu, která nastala. Takový les se tak pravděpodobně brzy velkoplošně rozpadne – stromy jsou přeštíhlené, je jich na jednotku plochy příliš. Konkurují si v přístupu ke zdrojům, mají krátké koruny, mělký kořenový systém – mají tedy vysoko těžiště, malou mechanickou stabilitu a celkově nízkou odolnost. Tyhle lesy naprosto nejsou připravené na klimatickou změnu. Ale platí to i pro monokultury jiných dřevin, včetně těch listnatých. Naší cestou jsou proto naopak lesy pestré, věkově a druhově rozrůzněné, řidší, a tím i odolnější. Ve větším plošném měřítku jsou zde přitom průměrné zásoby dříví a přírůst hmoty v porovnání s lesem věkových tříd, respektive holosečným hospodářstvím minimálně srovnatelné, spíše ale vyšší. Především se ale výrazně snižuje riziko předčasného rozpadu, což u jehličnaté monokultury nelze garantovat.

    Vytěžit jen to, co přiroste. S Lumírem Dobrovolným o lesnickém freestylu – A2larm
    https://a2larm.cz/2022/03/vytezit-jen-to-co-priroste-s-lumirem-dobrovolnym-o-lesnickem-freestylu/
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    ked sa ti nechce tahat s bylozravcami, aby vycistili biomasu na pozemku...

    Budu si vypalovat trávu, kdy budu chtít, jste mi v pr..., nadával muž hasičům - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/krimi/clanek/budu-si-vypalovat-travu-kdy-budu-chtit-jste-mi-v-pr-nadaval-muz-hasicum-40392082

    jak je to u travy? ked spalim steblo travy, tak uvolni do ovzdusia tolko CO2, kolko pohltila fotosynteza? ako zacal som si o tom citat ale stratil som sa uz v druhej kapitole

    Fotosyntéza – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Fotosynt%C3%A9za#P%C5%AFvod_kysl%C3%ADku
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Resources | Free Full-Text | Tree Crops, a Permanent Agriculture: Concepts from the Past for a Sustainable Future | HTML
    https://www.mdpi.com/2079-9276/2/4/457/htm
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    TADEAS: tokamak
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS: kotrba

    Jeleni a lamy v třešňovém sadu. Agrolesnických kombinací je hodně, stačí mít představivost • mujRozhlas
    https://www.mujrozhlas.cz/podhoubi/jeleni-lamy-v-tresnovem-sadu-agrolesnickych-kombinaci-je-hodne-staci-mit-predstavivost

    Mezi stromy se dá chodit na houby, mezi stromy se dají sbírat borůvky, mezi stromy se můžou pást zvířata, mezi stromy se dá pěstovat pšenice nebo řepka. Rozdělení krajiny na pole, louky a les je důsledkem moderní intenzifikace zemědělství. Pásy dřevin tradičně rozdělují pozemky, tvoří větrolamy a remízky, můžou být ale i běžnou součástí hospodářské půdy. Proč bychom se měli bavit o agrolesnictví?
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    PER2: skoda ze ne 666, to by bola taka symbolicka castka
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam