• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TADEAS: to jsou priklady carbon utilization/komercializace (recyklovaneho ze vzduchu, ne nove pridaneho do obehu), ale to neznamena, ze se to neda pouzit na storage

    Jestli ti po tech letech rozumim spravne, tlacis to reseni porad do jedny roviny. Ty veci, ktery vyjmenovavas, tak proste uz v tuhle chvili v nasi kulture a mnozstvi lidi potrebujeme (pripadne jejich substituty).

    - Energie je potreba (fuel je vpodstate jen uskladneni energie, plus minus ekvivalentem baterie v otevrenem systemu)
    - Hnojiva jsou treba (at uz umela, nebo nakym zpusobem extrahovana z jakyhokoliv bioodpadu, nebo pomoci regenerativniho zemedelstvi, kde si to hnojivo vytvari sama priroda)
    - antiobiotika jsou treba (k tomuhle moc substitutu aktualne nemame)

    Ten problem nelezi v tom, ze vsechno musi bejt eko, bio nebo v souladu s aktualne harmonizovanymi prirodnimi procesy (i kdyz to je samozrejme ten romanticky ideal)

    Ten problem nastava pouze pokud to delame v neadekvatnim mnozstvi a narusujeme tak chod prirozeneho systemu, ktery nejsme schopni ve vsech parametrech regulovat pokud se zacne vychylovat (je to vzdy relace vuci nejake plose ci systemu; lokalni x globalni)

    Pokud dosahneme nejake rovnovahy (re-cirkulace paliv), nebo se treba i castecne z ekosystemu vymanime tak, ze nase procesy ho nebudou alespon globalne narusovat a budeme se moci prohlasit za sustainable, pak je po problemu a klidne muzeme pouzivat paliva do skonani veku.

    A ano, je potreba neco udelat i se soucasnym mnozstvim uhliku, ne ho jen zafixovat na soucasne urovni.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: "convert the greenhouse gas into fuels, fertilizers, antibiotics" - to zni jako vycet veci, ktery mame radi a zaroven jima destabilizujeme ekosystemy ... nova tranaformace, kterou budeme nejak managovat. jak?
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    #mitigation #desalination

    From seawater to drinking water, with the push of a button: Researchers build a portable desalination unit that generates clear, clean drinking water without the need for filters or high-pressure pumps -- ScienceDaily
    https://www.sciencedaily.com/releases/2022/04/220428152229.htm

    After running lab experiments using water with different salinity and turbidity (cloudiness) levels, they field-tested the device at Boston's Carson Beach.

    Yoon and Kwon set the box near the shore and tossed the feed tube into the water. In about half an hour, the device had filled a plastic drinking cup with clear, drinkable water.

    "It was successful even in its first run, which was quite exciting and surprising. But I think the main reason we were successful is the accumulation of all these little advances that we made along the way," Han says.

    The resulting water exceeded World Health Organization quality guidelines, and the unit reduced the amount of suspended solids by at least a factor of 10. Their prototype generates drinking water at a rate of 0.3 liters per hour, and requires only 20 watts of power per liter.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    #biotech #ccs

    How a soil microbe could rev up artificial photosynthesis -- ScienceDaily
    https://www.sciencedaily.com/releases/2022/04/220429185744.htm

    But the carbon fixing champs are not plants, but soil bacteria. Some bacterial enzymes carry out a key step in carbon fixation 20 times faster than plant enzymes do, and figuring out how they do this could help scientists develop forms of artificial photosynthesis to convert the greenhouse gas into fuels, fertilizers, antibiotics and other products

    ...

    When both glue and twist are present, the carbon-fixing reaction goes 100 times faster than without them.
    ...

    We aren't trying to make a carbon copy of photosynthesis," Erb explained. "We want to design a process that's much more efficient by using our understanding of engineering to rebuild the concepts of nature. This 'photosynthesis 2.0' could take place in living or synthetic systems such as artificial chloroplasts -- droplets of water suspended in oil."
    TUHO
    TUHO --- ---
    GLOBETROTTER: prosimte trosku posun tu uroven trosku hore, idealne s nejakym informacnim presahem. chapu, ze vsichni jsme unaveny a frustrovany, ale od toho jsou tu jiny kluby…
    PER2
    PER2 --- ---
    GLOBETROTTER: studia ti hlavne pomuzou prestat nebo aspon omezit sirit polopravdy ci primo lzi .. s trochou sebereflexe
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    TADEAS: Btw.Doufám, že tam přijeli elektrickou MHD. Nemohu nevzpomenout na nějakou eko demonstraci v devadesátkách v Rakousku, kdy na ni naprostá většina aktivistů přijela autem po jednom na auto.
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    TADEAS: Klimatičtí aktivisté zamořují úmyslně a zbytečně zplodinami Mnichov. To nevymyslíš. Doufám, že dostali alespoň pokutu.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    renewable cowboys, postavime deset vetrniku, ne za tri ani pet let, ale jednou jo!

    V Česku postavíme desítky megawattů větrníků, říká Kalina z ČEZ | E15.cz
    https://www.e15.cz/rozhovory/vetrniky-postavime-i-v-cesku-verime-si-na-nizsi-desitky-megawattu-rika-clen-vedeni-cez-1389511
    TUHO
    TUHO --- ---
    GLOBETROTTER: Brzy si uzijem i my, neboj.

    Odborníci doufali, že extrémně suché roky 2015-2019 budou jen krátkodobým výkyvem. Jak ale řekl v Rozstřelu Miroslav Trnka, vědecký pracovník Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd, opak bude zřejmě pravdou. A neplatí to jen o České republice. Extrémní výkyvy počasí zažívá celá Evropa. Extrémní sucho se vrací, vody je málo v řekách i v půdě, varuje bioklimatolog
    Podle evropské služby Copernicus bylo loňské léto v Evropě nejteplejší od začátku měření. Suché období čeká podle bioklimatologa Trnky i Česko. Copernicus monitoruje stav klimatu a ve své zprávě uvedl, že loni byly teploty v celé Evropě o jeden stupeň Celsia vyšší než průměr. „Možná si vaši čtenáři a diváci vzpomenou na mimořádné požáry a extrémně vysoké teploty v Itálii a Španělsku a tato teplotní bublina zasáhla i část severní Afriky,“ popisuje rok 2021 profesor Trnka.

    Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/miroslav-trnka-intersucho-rozstrel-klima-malo-vody.A220429_100313_domaci_vov
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    GLOBETROTTER: ta situace nam poskytuje moznost se neco naucit. nemame se naucit nestavet domy v pousti, ale zamerit se na to, jaky ma dusledek jisty management ekoayatemu, neobnovitelnych vodnich zdroju a nejsireji management civilizacnich procesu vedouci k destabilizaci klimatu, coz s tim samozrejme souvisi
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Germany oil pipeline sabotaged by furious climate activists in nightmare for Olaf Scholz | World | News | Express.co.uk
    https://www.express.co.uk/news/world/1601850/Germany-oil-gas-pipeline-latest-protest-climate-activists-fossil-fuel-deep-sea-Olaf-Scholz

    GERMAN climate protesters turned off crude oil pipelines at five locations, demanding Olaf Scholz's government looks for other ways to reduce the country's controversial dependency on Russian gas.

    https://twitter.com/AufstandLastGen?s=09
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    München: Klimaaktivisten besetzen Eingang der Munich Re - München - SZ.de
    https://www.sueddeutsche.de/muenchen/muenchen-extinction-rebellion-munich-re-1.5574621

    FB-IMG-1651227223772
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    TADEAS: Ok, moje studia pomůžou těm lidem zvrátit vládní omezení vody.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    @climategeorge:
    “Ironically, one of the best proofs that information does not change people attitudes is that science communicators continue to ignore the extensive research evidence that shows that information does not change people’s attitudes.”
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    A planetary boundary for green water | Nature Reviews Earth & Environment
    https://www.nature.com/articles/s43017-022-00287-8

    Green water — terrestrial precipitation, evaporation and soil moisture — is fundamental to Earth system dynamics and is now extensively perturbed by human pressures at continental to planetary scales. However, green water lacks explicit consideration in the existing planetary boundaries framework that demarcates a global safe operating space for humanity. In this Perspective, we propose a green water planetary boundary and estimate its current status. The green water planetary boundary can be represented by the percentage of ice-free land area on which root-zone soil moisture deviates from Holocene variability for any month of the year. Provisional estimates of departures from Holocene-like conditions, alongside evidence of widespread deterioration in Earth system functioning, indicate that the green water planetary boundary is already transgressed. Moving forward, research needs to address and account for the role of root-zone soil moisture for Earth system resilience in view of ecohydrological, hydroclimatic and sociohydrological interactions.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    GLOBETROTTER: Jako ne.
    Kazdopadne Kalifornii by pomohlo dodelat uz tu odsolovacku a pak ten system na snizeni odparu v nadrzich. Oboje velmi levne v porovnani s problemy ktere to resi.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    GLOBETROTTER: study more
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    TADEAS: Ať si to užijou. Významná část Kalifornie leží v poušti. Nechat si tam stavět domy je ekosebevražda. To nemá nic společného s klimatickou změnou. Stačí sednout do letadla z Phoenixu do LA a čumět z okna.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    As climate-change-fueled drought worsens, California issues water restrictions for millions of residents
    https://news.yahoo.com/climate-change-california-drought-water-restrictions-184414579.html
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam