• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    TUHO
    TUHO --- ---
    Tady celkem dobrej Twitter ucet, pokud nekoho zajimaji klimaticke dezinformace .))

    https://twitter.com/VojtechPecka
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    #local #renaissance

    Šumavský národní park vrací na povrch země potoky dříve svedené do trubek - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sumavsky-narodni-park-vraci-na-povrch-zeme-potoky-drive-svedene-do-trubek
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Extrémní počasí v obou Amerikách: mrazy v podzimní Brazílii a silné bouře v jarní Kanadě si vyžádaly několik životů
    https://denikn.cz/885370/extremni-pocasi-v-obou-amerikach-mrazy-v-podzimni-brazilii-a-silne-boure-v-jarni-kanade-si-vyzadaly-nekolik-zivotu/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    European fruit with traces of most toxic pesticides ‘up 53% in nine years’ | Pesticides | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2022/may/24/european-fruit-with-traces-of-most-toxic-pesticides-up-53-in-nine-years
    PER2
    PER2 --- ---
    SADY: az zacne masova migrace, tak neci xichty bude asi to posledi na co se budes tesit :) tyhle modroplanetari, greendealhateri a konzervy obliknou hnedy kabaty a s radosti si budou chtit upalit nejaky "spiny" na hranicich, co nam chteji vzit nas tezce budovanej raj, do vlady si zvolej nejakyho spravnyho vudce, co bude mit rychly a snadny reseni a s laskou budem vzpominat na tu zrudu zemana, ale snad se pletu :)
    SADY
    SADY --- ---
    TADEAS: ja uz se realne smiruju s masovou migraci a jakkoliv to bude masakr a smutne, tak se vyslovene tesim na ty ksichty konzerv, modroplanetaru a greendeal hateru... treba to rozmrda i tu svetovladu kapitalismu, zas mi subjektivne dochazej silu vsechny ty debily ignorovat a tolerovat
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    The world's most vital forests are dying at twice the rate they did 35 years ago — study
    https://www.inverse.com/science/tree-deaths-double
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Válka a okamžité problémy zastiňují co se právě děje na Indickém subkontinentu ... krutá tvář změny klimatu.

    "The streets, she says, are lined with dead things. Dogs. Cats. Cows. Animals of all kinds are just there, dead. They’ve perished in the killing heat. They can’t survive."

    FB-IMG-1653344168240
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    IPCC zpráva o klimatu: poslední šance zvrátit katastrofu. Vědcům zřetelně dochází trpělivost • mujRozhlas
    https://www.mujrozhlas.cz/podhoubi/ipcc-zprava-o-klimatu-posledni-sance-zvratit-katastrofu-vedcum-zretelne-dochazi-trpelivost

    Jak dlouho slýcháme, že je potřeba zastavit změnu klimatu? Čtyři roky? Sedm? Dvacet? Už vědecké modely z 60. a 70. let počítaly s oteplováním planety při pokračujícím spalování fosilních zdrojů. Je rok 2022 a Mezivládní panel pro změnu klimatu IPCC při OSN vydal svou šestou hodnotící zprávu. Téměř dvě stovky vědců z celého světa v ní mají potřebu vyjádřit stále tu stejnou informaci, tentokrát ještě razantněji a s větším apelem na změnu našeho chování.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Hydro-nelogický cyklus. Sucho řešíme, až když je pozdě. Je potřeba zpomalit odtok vody • mujRozhlas
    https://www.mujrozhlas.cz/podhoubi/hydro-nelogicky-cyklus-sucho-resime-az-kdyz-je-pozde-je-potreba-zpomalit-odtok-vody

    Naposledy jsme se v Podhoubí suchu věnovali v červnu 2020. Tehdy jsme se s bioklimatologem Miroslavem Trnkou bavili o efektech klimatické změny na hydrologický cyklus v kontextu střední Evropy. Profesor Trnka očekával častější epizody sucha a na druhou stranu intenzivnější úhrny srážek, které zase znamenají nebezpečí povodní. Na začátku roku 2022 můžeme predikci prozatím potvrdit, a to se tehdy ještě nevědělo nic o tornádu na jižní Moravě.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    What is the actual potential of land-based mitigation solutions? And how important a role can agroforestry play?

    This fascinating study looks at sectoral and model estimates from around the globe to make a solid assessment of where the low-hanging fruits lie (i.e., where you get the biggest mitigation bang for your buck). A preview? Agroforestry is one of the three top things to do - and the top one in the agricultural space.

    2021 Land-based measures to mitigate climate change: Potential and feasibility by country
    https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/gcb.15873

    FB-IMG-1653327650152
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    PETER_PAN: Děkuji
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    GLOBETROTTER: Ano, Australie je take vyvozce specialnich uhli, treba pro hutnictvi/slevarenstvi. Postupne dojde k presunu vyroby na synteticky plyny (at uz synteticky methan, nebo primo syngas) a synteticky vodik hlavne ktery bude pouzivan pro redukci a nahradi cele koksarenske schema.
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    TUHO:
    OMNIHASH:
    Ne, měl jsem na mysli to exportní uhlí, které je zmíněno v tom článku v tomto kontextu:

    Austrálie je sice zasažena klimatickou změnou –⁠ v posledních třech letech zabily rekordně rozsáhlé požáry a povodně přes pět set lidí a miliardy zvířat –⁠ zároveň ale zůstává v přepočtu na obyvatele jedním z největších světových znečišťovatelů. Je mimo jiné druhým největším světovým vývozcem uhlí.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    to je teda dobra vizitka safarenia s lesmi :)

    Odměny a platy za loňský rok: rekordmanem je kancléř Mynář a exšéf českých lesů - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/platy-odmeny-ministerstva-zverejnil-hlidac-statu-ministri-vlada-lonsky-rok.A220522_112018_domaci_vank
    TUHO
    TUHO --- ---
    “We are witnessing what is coming to everyone else, which is ever greater homeless populations due to climate displacement,” said Ed Mayer, the executive director of the housing authority in Butte county, where Chico and Paradise are located.
    “We are now dealing with permanently displaced populations. I call them refugees. These people are so disfranchised from our system they might as well not have a country. These are people without homes, without resources and, quite frankly, without a government to count on.
    Climate refugees in the USA today. Do you think for a hot second you will escape?

    The town at the center of California’s climate refugee crisis | California | The Guardian
    https://www.theguardian.com/us-news/2022/may/22/california-homelessness-climate-wildfire-refugee
    TUHO
    TUHO --- ---
    YMLADRIS: Promin, dostavam se k tomu az ted. Pro me je tam odpovedi spousta. Z nejaky sirsi perspektivy pred nas ekologicka krize klade celou radu problemu. Nektery jsou vedecky, dalsi technicky, dalsi infrastrrukturni a politicky, ale nejaky jsou taky problemy subjektivity a etiky ziti. Tim, jak se zrejme rozplyva hypermodernisticky sen, ze vsechno vyresime tim, ze budou lepsi technologie, ktery nas vykoupou v hroznym mnozstvi energie a umozni nam nas (ted mluvim o zapadu specificky resp o energeticky narocnym zivote) pokracovat jak doted. Tak je na miste ptat se, jaky jsou moznosti zit stastnej a spokojenej zivot v planetarnich hranicich. Na to podle me dava Koubova odpoved. Kdyz to trochu zbiologizuju, tak jsme furt socialni primati, ktery se realizujou ve vzajemnych vztazich. Minimalne od druhy svetovy valky nam akceleruje zpusob zivota, ktery dost ty vztahy roubuje na materialni a energetickou spotrebu. Ale to neni jedina moznost ziti, casto naopak je neuspokojujici, depresivni, protoze lidi se maj tendenci realizovat v konzumnim prumyslu, ale bez spojeni s ostatnima je to casto ochuzuje, protoze to orezava jedny z nejsilnejsich potreb, ktery mame - byt v duvernem kontaktu s ostatnimi.

    To, o cem mluvis ty nevidim jako principialni problem. Lidi zijou v organizacich prekracujici tech 250 lidi tlupy, jejichz vztahy jsou si schopny bezpecne pamatovat tisice ci spis desetisice let. Podle me rozdil od statu, ktery maj nekdy stovky ci dokonce miliardy lidi k planetarni perspektive neni rozhodne nijak zasadni. Je to otazka chytryho setupu infrastrruktur. Sitovy propojeni, umela inteligence a novy technologie v tom muzou hrat vyznamnou roli. Ale je to jenom potencial a musime se zamerit na to, ho naplnovat. Stejne se ty technologie daj pouzivat k vytvareni nenavistny rozdelujici a imperialni subjektivity.

    A to, ze jsou vsichni fajn lidi neni pravda. Je vyznamny mnozstvi lidi, ktery jsou zakerny zmrdi :D A treba hyperkompetetivni prostredi, ktery jsme dlouhou dobu brali jako cil, kam potrebujem smerovat, je presne to, kde se jim dari nejlip a dostavaji se do nejdulezitejsich pozic. Kde potom rozhodujou o nas vsech.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Jinak Australie planovala bejt globalni spicka ve vyrobe zelenyho vodiku vytvarenyho z nadbytku energie z obnovitelnych zdroju. Nemam uplne prehled v jakym jsou ted stavu.

    Australia plans to be a big green hydrogen exporter to Asian markets – but they don’t need it
    https://theconversation.com/australia-plans-to-be-a-big-green-hydrogen-exporter-to-asian-markets-but-they-dont-need-it-179381
    TUHO
    TUHO --- ---
    GLOBETROTTER: A kde myslis australsky uhli? Vetsina ho jde na vyvoz.
    Doma je to celkem easy, slunecnej stat, spousta mista. Koncentrovana solarni energie (ohraty soli dokazou generovat elektrinu i pres noc), bateriovy uloziste, solary, asi budou primarni. Moc jsem nezkoumal, jak to tam maj pres zimu. Takova jizni Australie uz je skoro tam.

    The last week of 2021 has been an exceptional one for South Australia. The state set an impressive renewable energy record, supplying an average of just over 100 percent of its electricity demand with solar and wind for a period of almost one week.
    South Australia ran on 100 percent renewable energy for almost a week | The Optimist Daily
    https://www.optimistdaily.com/2022/01/south-australia-ran-on-100-percent-renewable-energy-for-almost-a-week/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam