• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    #ccs

    Zajmavej koncept

    :: OSEL.CZ :: - CO2Rail proměňuje železniční vozy na mobilní lapače oxidu uhličitého
    https://www.osel.cz/12420-co2rail-promenuje-zeleznicni-vozy-na-mobilni-lapace-oxidu-uhliciteho.html

    Ve světě již jsou k vidění zařízení pro pohlcování oxidu uhličitého. Obvykle zabírají kus země a bývají poháněné obnovitelnou energií, solární nebo třeba hydrotermální. Velké vrtule a filtrační systémy spotřebují poměrně dost elektřiny. Technologie CO2Rail na to jde jinak. Vagóny prostě jezdí po kolejích, takže žádný další prostor prakticky nepotřebují. Energii těží chytrým bržděním a ukládají si ji do baterií, které si vezou s sebou. Velkou výhodou jedoucích vagónů je, že mohou získávat vzduch procesem typu „ramjet“ a nepotřebují tím pádem vhánět vzduch pomocí vrtulí

    ...

    Pokud jde o pohon této technologie, brždění je výtečná volba. Každé brždění typického vlaku vytvoří tolik energie, že by to stačilo na 1 den pro 20 domácností. V současné době se tahle energie „vypaří“ pryč v podobě tepla. Tak proč ji nevyužít?

    ...

    Styring odhaduje, že jejich technologie má potenciál v roce 2030 pohlcovat 0,45 gigatuny CO2 ročně, v roce 2050 2,9 gigatun a v roce 2075 7,8 gigatun CO2 za rok. Jeden železniční vagon s technologií CO2Rail by přitom měl ročně zvládnout 3 tisíce tun CO2.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Eliot Jacobson
    https://twitter.com/EliotJacobson/status/1552326896439816192?s=19

    My own predictions:
    * Population peaks by 2035 under 8.5B.
    * 1.5C over 1850-1900 baseline by 2030, 2.0C by 2040.
    * As methane continues to spike, the IPCC will references windows in AR7.
    * The first global impact will be first-world famine by 2035, with over 2B threatened.
    *
    PER2
    PER2 --- ---
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Eliot Jacobson
    https://twitter.com/EliotJacobson/status/1552331649869680640?s=19

    My personal opinion is that a healthy child born into a stable first-world family today has an expected lifespan of between 30 and 40 years, many very tough years.

    My opinion is that no matter your age, you're going to have a tough time making it past 2060. But some will.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Jakub Hruška
    https://www.facebook.com/100001618623197/posts/5544603148936918/

    Požár v NP České Švýcarsko nevznikl kvůli bezzásahové zóně. Vznikl v "normálním" lese, nedaleko Hřenska (a nedaleko od parkoviště). Na tom místě bylo pokácené dříví odvezeno. Lesní požáry vznikají a šíří se hlavně půdou - konkrétně hoří vstva suché hrabanky (opadaného jehličí) a vyschlé organické horizonty půd, které jsou obzvlášť silné v monokulturních smrčinách či borech. Takový ten "houbařský les", která máme všichni ve střední Evropě rádi je na požár to nejlepší co může být. Posléze může přeskočit do korun stromů. Ale pryskyřic a terpenů plné jehličí živé borovice hoří stejně dobře jako smrková souš. Hlavní šíření požáru je ale vždy půdou.

    Aktuální velký požár nevznikl ze 100% žádným přírodním způsobem (blesk...) ale lidskou neopatrností (nedopalek, táboření, ale i odhozené sklo). Pískovcové skály a hlavně vysýchavé písčité půdy s již zmiňovanou vrstvou lesní hrabanky jehličnanů, jsou, bohužel, pro požár jako stvořené. Zvlášť v nepřístupném terénu pískovcových věží. A s klimatickou změnou, která vede k dlouhotrvajícím suchům za zády (V ČR se mezi lety 1961-2021 v průměru oteplilo už o více než 2 C).

    Není tedy pravda, že by NP způsobil požár vytvořením bezzásahovky. Naopak, vzhledem k poslání národních parků (chránit přírodu v jejím přirozeném vývoji) to udělal zcela správně.

    Škody na majetku jsou samozřejmě jiná kapitola, a takový požár je nutno v dnešní hustě zabydlené krajině nenechat dojít k sídlům. A všechna čest hasičům, vojákům a všem, kteří s živlem bojují.

    Pokud ale po požáru zůstane ca. 1000 ha vyhořelého lesa, určitě je to skvělá příležitost nechat obnovu opět na přírodě. V NP České Švýcarsko už totiž jedno "požářiště" je - v roce 2006 shořelo ca. 15 ha lesa u Jetřichovic okolo Havraní skály. A bylo ponecháno přírodnímu vývoji. Dnes tam roste zcela sám nový les, v tuto chvíli složený hlavně z pionýrských dřevin jako je bříza a olše, ale i z mnoha dalších druhů dřevin a bylin.. Celková biodiverzita je zde velmi vysoká.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    rip

    V den svých 103. narozenin zemřel britský vědec James Lovelock.
    Proslavila jej teorie Gaia, která považuje Zemi za živý organismus ohrožený lidskou činností.
    Lovelock si ovšem získal uznání i objevem, že freony narušují ozonovou vrstvu a spoluprací s NASA.

    James Lovelock talks about his Gaia hypothesis and climate change in 2014 interview – video | Environment | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/video/2022/jul/27/james-lovelock-talks-about-his-gaia-hypothesis-and-climate-change-in-2014-interview-video
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    DZODZO: myslim, ze Bhutan jasne dokazuje, ze transformace energetiky t prinese vice stesti v zivote, nez-li turista. Ale lidi bohuzel utraci podle uplne jineho klice ;)
    Anebo ... nabidnou pobyty "prace a cestuj" a zacnou budovat work-campy pro "turisty" :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TUHO: Tak ona by v zásadě stačila elementární fyzika... radiační rovnováha černého tělesa, absorpce vlnových délek. Beztak to je základ celé dnešní kosmologie a astronomie ... a je škoda, aby ty příběhy vědy byly jen taková ta "velká vyprávění" zkomolená novináři pro hloupé masy, a aby lidí, co chápou, o čem je řeč, bylo relativně málo.

    Podle mě tohle je takový paradox, protože pochopení GO vychází z přírodních věd a z kontinuity úplně klasické fyziky 19.století (žádná relativita, kvantovka, jen minimum jaderné fyziky a pokud se bavíme o detekci poměru izotopů uhlíku). Pravděpodobně i mitigační strategie pro GO budou muset vycházet z přírodních věd... holt když roztajou ledovce, tak nám nezbyde než "geoinženýring" formou nabarvení střech a možná i všech silnic nabílo, apod.

    Co mi na tomhle fascinuje, je totální rozklad nějakých tradičních "myšlenkových světů". Konzervativismus měl historicky jednu dobrou vlastnost v tom, že byl nějak ekonomicky realistický, vycházel v podstatě z přírodních zákonů a zákonitostí. Ale v současnosti se zbláznil a změnil v jednu velkou konspirační teorii. Můj otec je inženýr a na rozdíl ode mě dostudovaný. Spoustu fyziky, která je za GO, by v podstatě měl znát líp, než já z wiki. Ale přesto je ochoten uvěřit narativům, které fyziku dílem zpochybnují, dílem ignorují známá fakta a dílem si vymýšlejí fakta úplně umělá...

    No jinak další, co by nebylo od věci posunout na nižší stupně vzdělání, je nějaká základní teorie nelinárních procesů, třeba počasí. Prostě poměrně brzo učit, proč některé věci lze iterativními modely poměrně přesně předpovídat a jiné vůbec ne. Tohle nepochopení byl velký problém v pandemii, spousta lidí motalo dohromady exponenciální růst s "nelineárním" (exponenciála je ale taky čára, tedy forma lineárního, extrapolovatelného růstu :-) apod.

    Děti žijí obklopené počítačovými simulacemi a virtuální realitou všeho druhu a poměrně brzo jim vysvětlit, proč některé věci lze poměrně snadno simulovat a jiné i při poměrně značném zvýšení přesnosti vůbec ne, ale i když to nevíme přesně, tak jsme s velkou jistotou schopni určit nějaké hranice, ve kterých se to bude motat, to by docela pomohlo...

    Třeba mě hrozně ublížilo, že s jakoukoliv pokročilejší statistikou jsem se setkal až na VŠ. Ano, nějaké základy kombinatoriky a pravděpodobnosti na střední byly, ale ten skok na VŠ byl obrovský a hlavně tohle je věc, která člověka zamlada vůbec nebaví, ale později zjistí, že cokoliv by měl v životě dělat vážně, tak na tom stojí a padá (to je asi dané tím, že zamlada prostě báze znalostí a opakovaných pokusů je malá, a až v průběhu věku se rodí báze dat daná opakovanými pokusy :-))

    Nevím, asi by vůbec bylo dobré zavést nějaké dovzdělání dospělých, já bych zoufale potřeboval dohnat tu statistiku a její terminologii, protože mám pořád jen základy a ještě je neumím aplikovat na běžná data, která člověk shromáždí třeba jen výkonem nějaké profese... přírodní vědy dnes jsou celé postavené na použití statistických modelů, které nám řeknou, jak moc se dá kterým modelům věřit a tak. Ale použít to umí zlomek populace.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    DZODZO: Cechum nesmis na Chorvatsko, Recko a Turecko sahat :D
    TUHO
    TUHO --- ---
    Britské děti se aktuálně o problémech spojených s globálním oteplováním učí převážně v rámci hodin zeměpisu a přírodních věd. Nejsou však dle svých slov na svět s jinými podmínkami připraveny. Souhlasí s nimi i vědci, podle kterých by se děti o změně klimatu měly učit hlouběji a ve všech předmětech.
    Z řad studentů vzešel i první studentský návrh zákona na změnu zákona o vzdělávání. Ten by vyžadoval, aby základní a střední školy vyučovaly o klimatických změnách ve všech předmětech, včetně těch odborných, které připravují studenty na konkrétní povolání.

    Měly bychom se učit více o změně klimatu, myslí si děti. Připravily i návrh zákona o vzdělávání | Radio Wave
    https://wave.rozhlas.cz/mely-bychom-se-ucit-vice-o-zmene-klimatu-mysli-si-deti-pripravily-i-navrh-zakona-8796073
    PER2
    PER2 --- ---
    The Biden administration unveiled a new effort on Wednesday to hook up low-income residents with solar power — a move that could allow communities that have long been shut out of the fast-growing market for renewable power to reduce their utility bills.

    The Biden administration has big aspirations for the program, projecting it could spur the development of 134 gigawatts of new solar power capacity nationwide, the agency official said. To put that in perspective, total U.S. solar capacity today sits at 97.2 gigawatts, according to the Energy Department.



    meanwhile in czechia - zasrani solari baroni
    PER2
    PER2 --- ---
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    zaviedol by som aj vo vsetkych tych chorvatskach, greckach a tureckach, menej by sme premrhali na dovolenky a viac usetrili na transformaciu energetiky :)

    Jen pro vyvolené. Bhútán zvedne turistickou daň na téměř pět tisíc korun denně - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/cestovani/clanek/jen-pro-vyvolene-bhutan-zvedne-turistickou-dan-na-temer-pet-tisic-korun-denne-40402041
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS:

    Žal se odkládá, změna termínu
    Útěk ze stínu, to jsem zvlád
    Žal se odkládá, pro můj nezájem
    Stojím před rájem a jsem rád
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DZODZO: no, je to taková simulace, co čeká Indii, až roztajou ledovce napájející Gangu...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TADEAS: no tak chtít v dané situace dělat elektřinu z plynu by asi fakt moudré nebylo...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    THE_DARKNESS: V Praze 6 bylo dřevo cítit jen krátce, chvíli jsem váhal, zda mám přes noc větrat rozpálený byt, ale nějak se to zvládlo a pak už to cítit nebylo. Ovšem dvorek byl zahalený takovou zvláštní mlhou a viděl jsem fotky, na kterých byl pohled na Prahu zkrátka viditelně zahalený kouřem...
    THE_DARKNESS
    THE_DARKNESS --- ---
    PER2: poznáš to, když sleduješ windy a zprávy ;) a vonělo to hezky po dřevu, nejdřív jsem si říkala, kdo tady pálí vonné tyčinky a jaktože je cítím. ale bolela z toho hlava
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    talianski farmari su odolni, ale narazaju na limity

    Italy in grips of severe drought as Po river dries up | DW News
    https://www.youtube.com/watch?v=OAMvfterWnM
    TUHO
    TUHO --- ---
    The second major misconstruction is where Dan insists that the trouble with apocalyptic preachers and XR alike is that they “don’t want to prevent the end of the world, they just want it over on their own terms” and boy howdy, no absolutely not. The great majority of apocalyptic preaching is actively about attempting to sway people from their action in order to save the world. Dan claims that this apocalyptic preaching calls for “repentance as the only means of salvation” and that is just flat out not true. My boy Jan Milíč of Kroměříž (d. 1374), for one, was nothing if not a fourteenth-century apocalyptic preacher, and one with a much larger following than anyone Dan comments on in this piece. Milíč’s entire deal was a) that yeah Antichrist may already be in this world or about to come, and therefore we are looking at the beginning of the End Times. His idea of a good time was to go before the entire Prague synod and warn his fellow clergymen that their violations of the law had led them all to the time of the persecution under Antichrist.[1] However, the reason that he gave these sermons was that he believed b) that is something which can directly be combatted through intervention.

    And whomst the fuck, you may ask, did Milíč want to intervene to stop all the sin and Antichrist? Well according to Dan, as Milíč was active in the fourteenth century he must have wanted to pull everything down and start again like the Jacquerie. (?????ASukhWBDI HOW? WHERE ARE YOU GETTING THIS FROM DAN?) But no, he wanted the Holy Roman Emperor Charles IV (1316-1378) and Pope Urban V (1310-1360) to convene a huge synod and basically ask priests to stop having sex. Hell, one of the things that he thought was bringing back Antichrist into the world was that the Holy Roman Empire was “broken apart and every day is distracted”[2] He wanted a strong sin-free Church that work alongside a united and powerful Holy Roman Empire. This is the opposite of a movement that seeks to rebuild society from the ground up. Milíč wanted a top-down moral inventory of society in order to save the world.

    On apocalypticism, extinction rebellion, and ahistorical cosseting – Going Medieval
    https://going-medieval.com/2021/09/07/on-apocalypticism-extinction-rebellion-and-ahistorical-cosseting/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam