• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    PER2
    PER2 --- ---
    TUHO: zalezi jak brzo prijde zima a jaka :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PER2: celkem cool forma protestu. Překvapuje mě, že mají venkovní vypínače...
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TUHO: muj tip by byl 50/50, pac budou uspory, i vic emisi, ale kdyz bych se mel nekam priklonit, imho ty uspory letos vetsina lidi jeste nepobere, ucty pridou az koncem/pristi rok...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TUHO: no čekal bych to na úrovni roku 2017...
    TUHO
    TUHO --- ---
    Btw dneska Pur z Kretinskeho info.cz na twitteru hlasil, ze letos bude mit EU rekordni emise. Tak jsem se s nim vsadil o sud piva, ze to je kravina.
    Tak co myslite, udelal sem dobre? .]]

    TUHO
    TUHO --- ---
    INK_FLO: To je samozrejme pravda. Nicmene problem neni voda na mlyn, problem je, ze je tady brualne rozbujelej dezinformacni aparat, kterej vsechny takovyhle tojoviny totalne prefukuje mimo proporce. Ten vodu na mlyn bude mit vzdycky, protoze je nas tady skoro osm miliard a vzdycky se najde nekdo, kdo nejakou kravinu placne. No a kdyz neplacne, tak si proste neco vymysli.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MATT: v podstatě řešení jsou jednak vysoké technologie (ale těch je málo a ne všechny jsou ready nebo škálovatelné), jednak nějaké "přirozené technologie", biotechnologie, nebo jak to nazvat, což zahrnuje i kulturní krajinu (lesy) a zásahy typu že někam nameleme nějaký vápenec, necháme nějaká zvířata něco spásat nebo je naopak nebudeme někde chovat apod. a nakonec sociální změny. Nějaká jiná kategorie mi už nenapadá, protože veškerá politická opatření jsou jenom o tom, jestli k těmhle třem skupinám opatření někoho donutíme pohrůžkou klackem (různé tloušt'ky, apod.) nebo namotivujeme skrze soft power (různé pobídky, dotace).

    A navíc ještě tyhle tři skupiny opatření samy o sobě nestačí k tomu, aby se všechno nějak zázračně revertlo... nejvíc v co můžeme doufat je to, že se to už moc nezhorší....

    1) Vysoké technologie: no, tady to jde shrnout jednoduše jako "příliš málo a příliš pozdě". Stejně bych to nevzdával, protože to může souviset s bodem 3) - vybraný hi-tech by v nějaké synergii se sociální změnou mohl mít dopad. Ale bez té změny to moc neřeší (např. prostá náhrada všech aut elektromobily situaci až tak moc nezlepší, apod., nové bezemisní zdroje energie, pokud nedojde k zásadním změnám ve struktuře spotřeby a globálního obchodu to taky nezachrání, apod.)

    2) "biotechnologie": tady pořád věřím na věci typu masivní zalesnění, zastavení odlesn'ování, apod. Samozřejmě, že nám ve vyspělém světě se zdá, že to jde ze dne na den, ale stejně tak si můžou rozvojové země říkat, že bychom se ze dne na den mohli obejít bez soukromých tryskáčů a SUV, takže pořád je potenciál tohohle závislý ma bodu 3)

    3) no a sociální změna může znamenat spoustu věcí... já sám třeba mám rezervy, protože žiju ve městě, nejsem vegan, snažím se jezdit na kole, ale ne výhradně, nevzdal jsem se cestování, apod. Uhlíkovou stopu má každé použití internetu- i blbé prohledávání Googlu, natož pak hraní si s umělými inteligencemi, co kreslí obrázky, apod. Lidi, co sociální změnu okázale odmítají, jsou v podstatě nejmenší problém, protože podstatné bude, co velká spousta lidí skutečně udělá - ne to, co o tom pár blbců bude žvanit. Každopádně, jednotlivec sám o sobě má malý dopad, takže roli bude hrát spíš to, jak dokáže kdo strhnout ostatní: bud' na dobrovolné bázi, že pude příkladem a ukáže něco, co se fakt dá a má dopad - a nebo skrze regulaci (ta nemusí být zdaleka jen státní: velký dopad má třeba to, co firmy prostě nařídí svým zaměstnancům, ovšem zase pokud někdo něco udělá jen z donucení a za svojí mzdu ve volném čase pak udělá vše postaru.... tak se taky nikam nehnem)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    TUHO: 2021 o hodne vice vody .. dokonce jeste tece i pod mostem ;)
    Vavpra patri do desinformaci, apriori.
    PER2
    PER2 --- ---
    JIMIQ: konecne poradnej odboj!
    Watch these parkour athletes swing around Paris switching off wasteful lights
    https://youtu.be/hcd1qHLmnJY
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    vávra je kokot, nech si to všeci zapamätajú
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    TUHO: vávrovi najela vlna kokotismu nezvykle silně. jestli on něco zaznamenal nebo ne je naprosto irelevantní. o vysychání krajiny se bavíme 10 let a když to přijde, tak jedinej argument je pár fotek slepýho ramene (mmj má stejnou erozní bázi jako hlavní tok). frantíci deklarujou vypouštění nádrží pro chladivo lektrárnám, aby zachovali zbytek toku. francouzský úřady ( France's National Institute for Agriculture, Food, and Environment (INRAE) jsou zoufalý, ale tak davídkovi to nezaznamenal. normálně se s takovým kokotem není nutný o ničem bavit kdo tam žije a nemá místo očí piču, tak to vidí
    dtto žlutá řeka v číně a dtto lena v rusku. vávra je kokot :D
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    TUHO: na druhou stranu pokud má pravdu, tak tento typ zavádějících/špatně researchovaných zpráv žene vodu na mlýn (pun intended) právě lidem jako je on...
    TUHO
    TUHO --- ---
    SEJDA: Hehe, ale Vavru nenapalis...

    Daniel Vavra
    Možná jste zaregistrovali strašlivé zprávy o tom, že ve Francii vyschla řeka Loira, která teď jde přejít suchou nohou, protože globální změna. Těch článků a videí jsou tuny. A všechny ukazují jedno konkrétní místo, kde je skutečně vidět místo řeky pouze písčité dno, nad kterým vede most. Nejhorší sucho v dějinách země.
    Má to jen jednu drobnou nevýhodu. To místo se jmenuje Loireauxence a dá se najít na mapách, všetně datumu, kdy byly snímky pořízeny. Takhle kupříkladu vypadalo v září 2021. To jest před rokem. Vypadalo prakticky stejně jako teď. Žádné zprávy o vyschlé Loiře jsem tehdy nezaznamenal.
    Navíc už nikdo nesdělil, že to je vedlejší rameno řeky, kde se rozlévá do krajiny a je mělká i při dobrém stavu vody. Na konci toho mostu je hlavní rameno a i teď tam nejspíš jezdí velké lodě. Jak je vidět na druhém obrázku.
    No a jelikož Google Earth Pro má tu kouzelnou vlastnost, že lze zobrazovat staré satelitní snímky, tak se můžete podívat, jak vypadala na stejných místech řeka v roce 2002 a 2015.
    Stejně.
    Boční ramena zcela vyschlá. Snímek stejného místa z roku 2022 dokonce vypadá líp, než ty starší. Tolik k úrovni žurnalistiky ve stylu "účel světí prostředky".
    Možná na tom místě skutečně je ještě méně vody, než jindy. Každopádně reportáže o vyschlé Loiře, co jde přejít suchou nohou, by tam šly natáčet zřejmě prakticky každý srpen posledních 100 let.

    SEJDA
    SEJDA --- ---
    DZODZO: Neni to slepe rameno, ale puvodni tok.
    Resi to tam v tom videu, ktere jsi sdilel, kde ukazuje i letni satelitni foto. Ano Loire snizovala v lete svoji hladinu natolik, ze museli francouzi vybudovat vedle hlavniho ramene reky jeste plavebni kanal, kde je vzdy dost vody. Dela se to tak casto u vsech toku, kde hlavni rameno siroke a melke. Dela se to ne proto, ze v hlavnim toku neni vubec zadna voda, ale proto, aby v uzkem kanalu byla dost hluboka voda.
    Blbe je, ze uz je voda jenom v tom kanalu, a pravdepodobne ji tam stejne neni dost. vsude jinde je sucho.

    MATT
    MATT --- ---
    XCHAOS: jasný, tak funguje věda. Ale mrzí mě, když lidé řešící klimakrizi používají podobné články jako ukázku techologíí, které mají současnou klimakrizi vyřešit.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    SCHWEPZ: nie je to nejake to slepe rameno?

    This viral photo of the dry Loire riverbed is missing some context | Euronews
    https://www.euronews.com/my-europe/2022/08/24/this-viral-photo-of-the-dry-loire-riverbed-is-missing-some-context
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    XCHAOS: a je na tom pěkné to, že by to vyřešila uhlíková daň/dividenda (stejně jako spotřebu bitcoinu a jiných)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JIMIQ: tak tohle je přesně to, co říkám 20 let: potřebujeme skutečně jadernou energii apod. aby děti a babičky v zimě nezmrzly? nebo ji potřebujeme, aby se svítilo na billboardy? levice to většinou má shrnuté pod tím pojmem "klimatická spravedlnost" (nebo jiným), já dávám přednost rozlišování "lifestylové" a "existenční" spotřeby (jako s tím, že omezit se na pouhé přežití by bylo smutné, ale řada lidí má jiné lifestylové preference, než ty svítící reklamy... )
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Španělé v noci zhasli výlohy obchodů. A ušetřili 10 % energie - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-spanele-v-noci-zhasli-vylohy-obchodu-a-usetrili-10-energie-40406491

    ten claim se mi zdá být přehnanej, ale jasně, udělejme to taky :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam