• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    MATT: epidemie tu vždy byly a vždy budou, nelamme si hlavu
    MATT
    MATT --- ---
    TADEAS: že by do statistiky zasáhl covid?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PER2: meta heat wave
    PER2
    PER2 --- ---
    TADEAS: "mega heat wave" , co je dalsi stupen :D
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Record-breaking heatwave will be an average summer by 2035, latest Met Office Hadley Centre data shows — Climate Crisis Advisory Group
    https://www.ccag.earth/newsroom/record-breaking-heatwave-will-be-an-average-summer-by-2035-latest-met-office-hadley-centre-data-shows

    TADEAS
    TADEAS --- ---
    aging gracefully / zase napred

    TADEAS
    TADEAS --- ---
    let the sun shine in

    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Norští World Wide Wind přicházejí s revoluční protiběžnou vertikální (dvoj)turbínou, která by mohla podstatně zvýšit produkci větrné energii na moři. Je plovoucí a nabízí se pro využití v oblastech s větší hloubkou. Mohla by dosahovat gigantických parametrů – dechberoucí výšky až 400 metrů a monstrózního výkonu 40 MW.

    :: OSEL.CZ :: - Plovoucí protiběžné turbíny slibují dramatický nárůst větrné energie
    https://www.osel.cz/12473-plovouci-protibezne-turbiny-slibuji-dramaticky-narust-vetrne-energie.html?#dop_ab_variant=789031&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box

    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    JIMIQ: mas samozrejme pravdu, premyslel jsem, jestli tu situaci komplikovat vic nez je nutne. tech faktoru ovlivnujici vztah energie vs hdp bude samozrejme jeste vic a v soucasnem svete bude vzdycky energie v nejake relaci ku hdp. ale pointa byl v tom prokazat, ze nemuzeme pausalizovat, ze energie ku hdp je 1:1 a to ani pri rostoucim, ani pri klesajicim hdp. nehlede na jakekoliv historicke rady, protoze rovnice hdp proste nic takoveho nerika.

    summary = ekonomika je tak komplexni a sklada se z tolika promennych, ze bych ji pripodobnil k modelovani pocasi. neni mozne zjednodusovat predikce na primy vztah jedne veliciny
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    SEJDA: OK, mazu se, protoze jsem necetl ten clanek cely, ale jen ty odstavecky. Takze moje reakce takhle neni validni. Sorry.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    SHEFIK: ve skutečnosti je to zřejmě tím, že v Irsku jsou registrované (a "generují" tam HDP a platí daně) celoevropské až nadnárodní korporace typu Google, Apple, Microsoft...
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    PETER_PAN: je to neokomunisticky panflet, az mne to zvedlo zidle.

    Licence nikam nevedou, resp. muzou byt jeste horsi. vid telekomunikacni trh, kde vsichni plati radove vice nez za elektrinu a nikomu to moc nevadi, jedine, co nas muze tesit je, ze operatori ted budou platit vice za energie, tedy ze nedosahnou takovych zisku. :D
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TADEAS: :)) beru si to tak, ze ses drobinek nastvanej. ale trvam na tom, ze to proudi z nepochopeni toho co rikam.

    tak zpatky k raciu. Ymladris prezentuje jednotku energie na HDP, jez je v kazdym state jina. jeden by rekl, ze naprimo z tabulky vyplyva ze produktivita prace muze byt v kazdem state (sektoru, oblasti, podminkach) jina.

    pak by ale nekdo mohl namitnout, ze v irsku je zastoupeno vice masazi, proto jejich hdp potrebuje mene energie. tak se na to pojdme podivat ze struktury hdp:

    irsko (tabulka uplne vlevo): 37.95 percent came from the industry and 54.79 percent from the service sector
    ceska republika (ocekavana montovna): dominantní podíl sektor služeb (62 %), podíl průmyslu činí 30 %,

    Takze si to shrnme. Mame vic sluzeb a konzumujeme vice energie. Nevypovida to vic o efektivite vyuziti prace / produktivite prace?

    ...

    kdyz navic porovnam hdp irska 418 billion USD a hdp CR 243 bilion usd.

    neni toto v primem rozporu s tim, co rika keen, ze energie ku hdp je 1:1, resp. medializace jeho studii (pac keen bude mit metodiku dobre podchycenou a vysvetlenou, jen media ji jako vzdy interpretuji zjednodusene)

    ...

    • Ireland - GDP distribution across economic sectors 2020 | Statista
    https://www.statista.com/statistics/375575/ireland-gdp-distribution-across-economic-sectors/
    https://www2.deloitte.com/content/dam/Deloitte/cz/Documents/about-deloitte/vyhled_ceske_ekonomiky_2020.pdf
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    TUHO: Tady jedna z osob, ktera obchodovani s elektrinou rozumi:
    [AMBIENTIUM @ 3. světová válka aneb kam náš svět směřuje? Status: Winter War 2.0]

    Šéf pražské burzy David Kučera naznacuje, ci spise opakuje pro lidi s kratkou pameti, ze zasobniky plynu po EU vlastnil z velke casti Gazprom, a ten je na zimu 2021 nenaplnoval, cimz stimuloval cenu plynu na jare 2022, ze ktere jsme se jeste nezotavili. Kolik z vas radovalo, ze Nemecko odpiskalo NordStream 2? Dneska uz je situace uplne jina, jak vlastnicka struktura zasobniku plynu, tak i operabilita s tim, ze stat uz naridil vytvaret extra zasoby, i pres silene ceny plynu.

    Odbornici se shoduji, ze ma smysl zastropovavat cenu plynu, pro jeho schopnost vytvori zasoby. To elektina nema. A jeste dlouho potrva, nez si EU vytvori takovou schopnost.

    Ano, stali jsme sme rukojmi Ruske Federace, ktera doufala, ze tak ziska verejne mineni ma svou stranu: "At si tu Ukrajinu vezmou, hlavne, ze ja budu v teple".

    Toto neni chyba trhu s elektrinou.

    "Trochu mi tedy volání po vypnutí burzy připomíná sledování fotbalového zápasu v televizi. Když se skóre nevyvíjí zrovna v náš prospěch, tak vypneme televizi a myslíme si, že se to otočí. Je to nesmysl."
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS: ale to prece nic neznamena, misto smeny ve vyrobne trubek si zajdes na masaz a hdp exploduje
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Hezky reseni pro reforestaci v suchejch oblastech... coz budou brzo vsecky .)

    These innovative seed cocoons help trees grow in the harshest climates | UpLink
    https://youtu.be/LP1WV8vyqqg
    TUHO
    TUHO --- ---
    YMLADRIS: v tom socialismu to fungovalo spatne a ted to funguje spatne taky. takze 1:1. ale myslim, ze nikdo nechce vracet organizacni formy realnyho socialismu zpet.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Ještě k tomu HDP : energie. Někdo ta energeticky draha montovna musí být a jsme to my

    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TUHO: Janis varoufakis , jak jsem se na to ptala níže. EU by jim platila náklady plus malý profit. V tom socialismu toto fungovalo špatně. Tím netvrdím, že je to blbost.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Nárůst ceny fosilního plynu odhalil všudypřítomné chyby, které se nutně musely vyskytnout, když se pokoušíte nasimulovat trh v prostředí přirozeného monopolu. Viděli jsme snad už všechno. Jak snadno se mohou producenti dohodnout na zfixlování mezní ceny. Jak jejich obscénní zisky, zejména z obnovitelných zdrojů, obrátily veřejnost proti přechodu na zelenou energetiku. Jak režim simulovaného trhu znemožnil opatření, jimiž by bylo možné snížit cenu energie pro chudší země. Jak se obchod s elektřinou pro finální zákazníky stal kasinem, v němž společnosti spekulativně sázející na budoucí ceny energií shrabují tučné zisky, když se jim daří, a domáhají se záchrany státem, když jim teče do bot…

    Takže je na čase nalít si čistého vína a blud simulovaného trhu s elektřinou prostě opustit. Namísto toho potřebujeme veřejný energetický sektor, v němž cena elektřiny bude stanovována z průměrných nákladů na její výrobu s připočteným malým profitem. Je nutné zavést standardní uhlíkovou daň, jejíž výnos bude použit na kompenzace pro sociálně slabší občany.

    Potřebujeme obrovský projekt investic do zelené energetiky budoucnosti typu projekt Manhattan — jako jsou investice do zeleného vodíku a obřích plovoucích větrných farem. A konečně potřebujeme vznik komunitně vlastněných lokálních energetických sítí založených na obnovitelných zdrojích, solárních, větrných a podobně. Taková reforma změní komunity v reálné vlastníky, provozovatele a beneficienty zdrojů energie, jež potřebují.

    Je na čase opustit blud „trhu“ s elektřinou a zrušit ho
    https://denikreferendum.cz/clanek/34351-je-na-case-opustit-blud-trhu-s-elektrinou-a-zrusit-ho
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam