• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    aging gracefully / zase napred

    TADEAS
    TADEAS --- ---
    let the sun shine in

    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Norští World Wide Wind přicházejí s revoluční protiběžnou vertikální (dvoj)turbínou, která by mohla podstatně zvýšit produkci větrné energii na moři. Je plovoucí a nabízí se pro využití v oblastech s větší hloubkou. Mohla by dosahovat gigantických parametrů – dechberoucí výšky až 400 metrů a monstrózního výkonu 40 MW.

    :: OSEL.CZ :: - Plovoucí protiběžné turbíny slibují dramatický nárůst větrné energie
    https://www.osel.cz/12473-plovouci-protibezne-turbiny-slibuji-dramaticky-narust-vetrne-energie.html?#dop_ab_variant=789031&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box

    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    JIMIQ: mas samozrejme pravdu, premyslel jsem, jestli tu situaci komplikovat vic nez je nutne. tech faktoru ovlivnujici vztah energie vs hdp bude samozrejme jeste vic a v soucasnem svete bude vzdycky energie v nejake relaci ku hdp. ale pointa byl v tom prokazat, ze nemuzeme pausalizovat, ze energie ku hdp je 1:1 a to ani pri rostoucim, ani pri klesajicim hdp. nehlede na jakekoliv historicke rady, protoze rovnice hdp proste nic takoveho nerika.

    summary = ekonomika je tak komplexni a sklada se z tolika promennych, ze bych ji pripodobnil k modelovani pocasi. neni mozne zjednodusovat predikce na primy vztah jedne veliciny
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    SEJDA: OK, mazu se, protoze jsem necetl ten clanek cely, ale jen ty odstavecky. Takze moje reakce takhle neni validni. Sorry.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    SHEFIK: ve skutečnosti je to zřejmě tím, že v Irsku jsou registrované (a "generují" tam HDP a platí daně) celoevropské až nadnárodní korporace typu Google, Apple, Microsoft...
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    PETER_PAN: je to neokomunisticky panflet, az mne to zvedlo zidle.

    Licence nikam nevedou, resp. muzou byt jeste horsi. vid telekomunikacni trh, kde vsichni plati radove vice nez za elektrinu a nikomu to moc nevadi, jedine, co nas muze tesit je, ze operatori ted budou platit vice za energie, tedy ze nedosahnou takovych zisku. :D
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TADEAS: :)) beru si to tak, ze ses drobinek nastvanej. ale trvam na tom, ze to proudi z nepochopeni toho co rikam.

    tak zpatky k raciu. Ymladris prezentuje jednotku energie na HDP, jez je v kazdym state jina. jeden by rekl, ze naprimo z tabulky vyplyva ze produktivita prace muze byt v kazdem state (sektoru, oblasti, podminkach) jina.

    pak by ale nekdo mohl namitnout, ze v irsku je zastoupeno vice masazi, proto jejich hdp potrebuje mene energie. tak se na to pojdme podivat ze struktury hdp:

    irsko (tabulka uplne vlevo): 37.95 percent came from the industry and 54.79 percent from the service sector
    ceska republika (ocekavana montovna): dominantní podíl sektor služeb (62 %), podíl průmyslu činí 30 %,

    Takze si to shrnme. Mame vic sluzeb a konzumujeme vice energie. Nevypovida to vic o efektivite vyuziti prace / produktivite prace?

    ...

    kdyz navic porovnam hdp irska 418 billion USD a hdp CR 243 bilion usd.

    neni toto v primem rozporu s tim, co rika keen, ze energie ku hdp je 1:1, resp. medializace jeho studii (pac keen bude mit metodiku dobre podchycenou a vysvetlenou, jen media ji jako vzdy interpretuji zjednodusene)

    ...

    • Ireland - GDP distribution across economic sectors 2020 | Statista
    https://www.statista.com/statistics/375575/ireland-gdp-distribution-across-economic-sectors/
    https://www2.deloitte.com/content/dam/Deloitte/cz/Documents/about-deloitte/vyhled_ceske_ekonomiky_2020.pdf
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    TUHO: Tady jedna z osob, ktera obchodovani s elektrinou rozumi:
    [AMBIENTIUM @ 3. světová válka aneb kam náš svět směřuje? Status: Winter War 2.0]

    Šéf pražské burzy David Kučera naznacuje, ci spise opakuje pro lidi s kratkou pameti, ze zasobniky plynu po EU vlastnil z velke casti Gazprom, a ten je na zimu 2021 nenaplnoval, cimz stimuloval cenu plynu na jare 2022, ze ktere jsme se jeste nezotavili. Kolik z vas radovalo, ze Nemecko odpiskalo NordStream 2? Dneska uz je situace uplne jina, jak vlastnicka struktura zasobniku plynu, tak i operabilita s tim, ze stat uz naridil vytvaret extra zasoby, i pres silene ceny plynu.

    Odbornici se shoduji, ze ma smysl zastropovavat cenu plynu, pro jeho schopnost vytvori zasoby. To elektina nema. A jeste dlouho potrva, nez si EU vytvori takovou schopnost.

    Ano, stali jsme sme rukojmi Ruske Federace, ktera doufala, ze tak ziska verejne mineni ma svou stranu: "At si tu Ukrajinu vezmou, hlavne, ze ja budu v teple".

    Toto neni chyba trhu s elektrinou.

    "Trochu mi tedy volání po vypnutí burzy připomíná sledování fotbalového zápasu v televizi. Když se skóre nevyvíjí zrovna v náš prospěch, tak vypneme televizi a myslíme si, že se to otočí. Je to nesmysl."
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS: ale to prece nic neznamena, misto smeny ve vyrobne trubek si zajdes na masaz a hdp exploduje
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Hezky reseni pro reforestaci v suchejch oblastech... coz budou brzo vsecky .)

    These innovative seed cocoons help trees grow in the harshest climates | UpLink
    https://youtu.be/LP1WV8vyqqg
    TUHO
    TUHO --- ---
    YMLADRIS: v tom socialismu to fungovalo spatne a ted to funguje spatne taky. takze 1:1. ale myslim, ze nikdo nechce vracet organizacni formy realnyho socialismu zpet.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Ještě k tomu HDP : energie. Někdo ta energeticky draha montovna musí být a jsme to my

    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TUHO: Janis varoufakis , jak jsem se na to ptala níže. EU by jim platila náklady plus malý profit. V tom socialismu toto fungovalo špatně. Tím netvrdím, že je to blbost.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Nárůst ceny fosilního plynu odhalil všudypřítomné chyby, které se nutně musely vyskytnout, když se pokoušíte nasimulovat trh v prostředí přirozeného monopolu. Viděli jsme snad už všechno. Jak snadno se mohou producenti dohodnout na zfixlování mezní ceny. Jak jejich obscénní zisky, zejména z obnovitelných zdrojů, obrátily veřejnost proti přechodu na zelenou energetiku. Jak režim simulovaného trhu znemožnil opatření, jimiž by bylo možné snížit cenu energie pro chudší země. Jak se obchod s elektřinou pro finální zákazníky stal kasinem, v němž společnosti spekulativně sázející na budoucí ceny energií shrabují tučné zisky, když se jim daří, a domáhají se záchrany státem, když jim teče do bot…

    Takže je na čase nalít si čistého vína a blud simulovaného trhu s elektřinou prostě opustit. Namísto toho potřebujeme veřejný energetický sektor, v němž cena elektřiny bude stanovována z průměrných nákladů na její výrobu s připočteným malým profitem. Je nutné zavést standardní uhlíkovou daň, jejíž výnos bude použit na kompenzace pro sociálně slabší občany.

    Potřebujeme obrovský projekt investic do zelené energetiky budoucnosti typu projekt Manhattan — jako jsou investice do zeleného vodíku a obřích plovoucích větrných farem. A konečně potřebujeme vznik komunitně vlastněných lokálních energetických sítí založených na obnovitelných zdrojích, solárních, větrných a podobně. Taková reforma změní komunity v reálné vlastníky, provozovatele a beneficienty zdrojů energie, jež potřebují.

    Je na čase opustit blud „trhu“ s elektřinou a zrušit ho
    https://denikreferendum.cz/clanek/34351-je-na-case-opustit-blud-trhu-s-elektrinou-a-zrusit-ho
    RADIQAL
    RADIQAL --- ---
    TADEAS: Já budu jezdit v esúvé,
    snad tě tím nevzbudím…
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TADEAS: já nemyslím, že "věřím". substituce jedné formy spotřeby druhou je normálně základní ekonomický pojem, který si můžeš vyzkoušet klidně v každodenním životě. Chleba můžeš substituovat rohlíkem. Ale možná i nějakou formou raw stravy, co nepotřebuje energii na pečení - kdo ví. Energii na topení nemůžeš substituovat rohlíkem. Atd.

    Nejprve z HDP začnou mizet energeticky náročné produkty, které je možné substituovat. Třeba místo dovolené v Thajsku dovolená u rybníka, apod. HDP klesá. Spotřeba energie klesá. Ale nic moc hrozného se neděje - v dobrém ani ve zlém (jen jsou lidi nasraný a chtějí něco svrhnout, protože seděj na prdeli doma a nuděj se).

    Ale když to klesne pod hranici snadno substituovatelných produktů, tak samozřejmě začne tuhá optimalizace, jakou předpokládá neoklasická ekonomie (akorát ta byla vytvořená před érou energeticky vysoce náročných produktů, kdy si fakt uměli představit, že místo lokomotiv znovu zapřáhnou koně, apod.)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    YMLADRIS: ok, rozumím tomu pointu. Myslitelný to je. Chápu, jsou horší věci - pokud je prostředí vlhké a extra horké a běžné pocení už není schopno regulovat teplotu těla a hrozí smrt, tak je to určitě horší než postupné zaplavování města které trvá roky - na tom se shodneme.
    Na druhou stranu - těžko říct jak to bude 2050, ale možností adaptace je XYZ a města v severněji položených oblastech nemusí být tak v prdeli jak města třeba v Indii. Pointa je, že zatopené části obrovských starobylých měst (všechna ta elektřina, kabely, internety, metra, kolektory) jsou jedním z dalších výrazných mega-problémů, které budou důsledkem zintenzivnění skleníkového jevu
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SCHWEPZ: napadá mě osídlování divokého západu, srovnatelný počet lidí, kteří začali z niceho, to určitě nebyl, ale nějaký čísla asi jo? Miliony? Nevim
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    ROZHOVOR (25 min.) bývalý šéf environmentálního programu OSN Svein Tveitdal

    ...zakladatel projektu https://www.klima2020.no/

    Bývalý šéf UN Environment: na extrémní počasí si musíme zvyknout. Dobře, že mladí lidé stávkují | Radio Wave
    https://wave.rozhlas.cz/byvaly-sef-un-environment-na-extremni-pocasi-si-musime-zvyknout-dobre-ze-mladi-8816533

    (...) I na jihu Norska mají nízké stavy vody v nádržích, což zdražuje elektřinu. 90% elektrické energie v Norsku vyrobí právě ve vodních elektrárnách. „Takhle vypadá oteplení o 1,2°C. Světové společenství se shodlo, že oteplení musíme zastavit maximálně na 1,5°C od industriální revoluce. Jenže my nejsme ani poblíž tohoto cíle. Momentálně směřujeme spíš ke třem až čtyřem stupňům. Koncem století by takové oteplení znamenalo apokalypsu,“ nešetří výstražnými slovy dlouholetý koordinátor IPCC mezivládního panelu pro změnu klimatu při OSN.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam