TADEAS: no, růst cen potravin zrovna tenhle typ krajiny určitě zakonzervuje...
já se jen snažím vidět naději v oblastech, které dnes nejsou moc zalidněné, a kde by se mohla začít šířit severská tajga, což je, pokud odečteme požáry, docela perspektivní způsob uložení uhlíku, a to na sever (díky teplotě) nebo na jih (díky růstu vlhkosti).
zcela bez šance to není, protože čistě fyzikálně, větší teploty budou znamenat větší odpařování z oceánů a větší vlhkost v ovzduší. Ale kde se to pak doopravdy vyprší a jestli to jen nespadne všechno najednou ve formě destruktivních povodní, to je velká neznámá...
letos ve vedrech jsem se rozhodl zaexperimentovat a místo na rozpálený jih Evropy vyrazit k Baltu. A tam mi překvapilo, že jednak Balt se nijak neohřál proti tomu, co pamatuju (pořád je převážně moc studený na pořádné zaplavání si), jednak se podél jen břehu táhne asi o pět °C chladnější mikroklimatický pás. Ten je ale široký řádově jen jednotky, max. desítky kilometrů. (Dál ve vnitrozemí bylo třeba i o 10°C víc a celkem si dovedu představit, že je to tak každé lét).
Je to docela rozdíl proti Británii, kam fouknul horký vzduch z jihu a tradiční chlazení klimatu mořem zkrátka selhalo. Napadlo mi, že perspektivu by mohly mít umělé ostrovy (např. na pilotech) v Severním moři - jednak se tam stejně stavějí větrné farmy, takže zdroj energie by byl. Hloubka tam není velká, místy jsou mělčiny s hloubkou snad jen desítek metrů. Téměř (ale ne doopravdy) by šlo použít "čínskou" (či dubajskou) metodu výstavby umělých ostrovů čistě jen přesýpáním písku z mořského dna..
Místem, kam umístit evropské klimatické uprchlíky by mohl být právě
https://en.wikipedia.org/wiki/Dogger_Bank - s poměrně minimálním technickým úsilím by tam mohlo jít vystavit habitaty na pilotech, Zní to sice šíleně, ale co je to nějakých 20m na dno? (a dalších asi 20m nad hladinou moře, kvůli přílivu a odlivu a bouřím). Je to výrazně méně šílené, než věřit na carbon capture. Větrná energie je v oblasti abundantní, studené moře může pomoci chladit např. datacentra a není tak studené, aby v zimě nešlo topit tepelnými čerpadly.