• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    MATT
    MATT --- ---
    SHEFIK: ted jsem debatoval s kamosem, a nebyl jsem mu schopnej vysvetlit, jak velkej problem je definovat a stanovit hodnotici funkce takovy AI. na co se má optimalizovat a co maximalizovat..

    YMLADRIS: pár dní zpět jsem si říkal, kolik lidí asi nadává stát, resp. "zelenou úsporám", která je přesvědčila k plynofikaci svejch obydlí..
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    YMLADRIS: ja se v tom nemam o co oprit, protoze nevim, jaky plan ma ta centralne planovava ekonomika. Centralne planovana ekonomika dokaze neuveritelne veci, napriklad zastropovat lidem pocet deti. (Coz, jak vis, by byl nejvetsi zářez do energetické náročnosti lidstva.) Na druhou stranu, centralne planovana ekonomika typicky ma hlavni zajem - udrzet u moci vladnouci vrstvu, v cemz se nelisi od trznich ekonomik, takze tezko rict jestli z praktickeho hlediska se da jasne rict, ktera z nich je zelenejsi.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SHEFIK: je to uvaha k tomu, jestli se emise lepe snizuji v prostredi trhu, nebo v prostredi centralne planovane ekonomiky?
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    YMLADRIS: chtel sem to sice porovnat jinak, ale nemam cas na resersi pro malou bakalarku. Vychazim snad z duveryhodnyho zdroje, abych verifikoval tvoji tezi, ze emise se presunuly po komunismu do ciny:

    Emise skleníkových plynů v ČR v letech 1990–2018
    https://faktaoklimatu.cz/infografiky/emise-cr-vyvoj

    1) nejvic emisi tvorila a tvori energetika, ktera je aktualne o 10% niz a ten propad na grafu je spis konstantni, nez ze by byl zpusobeny jednorazovym zaviranim energeticky narocnych provozu. Hraje tam roli napr. Temelin, plus:

    "Emise v energetice pochází především ze spalování hnědého uhlí v elektrárnách, tudíž je možné je snižovat energetickými úsporami a rozvojem obnovitelných a nízkouhlíkových zdrojů energie."

    Pritom se predpokladam shodneme, ze jsme vyrazne energeticky narocnejsi zeme nez pred komunismem, plus jsme cisty vyvozce. Nejsem si jisty, jestli jsme za komunismu energii vubec vyvazeli.

    2) dale sektor dopravy. Tam byl od roku 1990 narust o 69% do roku 2019. Predpokladam, ze se shodneme, ze na silnicich je vic aut nez 69% a ze jejich spalovani je urcite cistsi, stejne jako, ze rychlost obnovy vozoveho parku, ktera k tomu prispela je rychlejsi, nez za komunismu.

    3) prumyslove procesy - se propadly od 1990 jen o 5% emisi v danem sektoru (dejme tomu 0,8 ze 16ti; tech 0,8 dela z celkovych 129 soucasnych emisi necele procento).

    4) spalovani v domacnostech, institucich a zemedelstvi - vyrazny pokles o 61% blizko po revoluci, vysvetleni dle clanku:

    "Jedná se o emise z topení a ohřevu vody (pokud energie není dodávána z teplárny), vaření apod. Také sem patří spalování pohonných hmot v zemědělství a lesnictví. Většina poklesu, o jednu polovinu, se uskutečnila během devadesátých let díky plynofikaci a zvyšující se energetické efektivitě budov."

    Nechavam otevrenou otazku, zda a jakou rychlosti by se delo za komunismu a proc se tak delo blizko po revoluci a ne pred ni.

    5) spalovani v prumyslu a stavebnictvi - tohle jsou ty zavrene provozy tezkeho prumyslu, ktere uvadis, celkove snizeni emisi o 79% v danem sektoru. V roce 1990 slo o 25% celkovych emisi, pokud by zustaly stejne jako byly, delalo by to nyni pres 29% celkovych emisi (50/(129+50-10)

    Vratim se k tomuhle cislu jeste v summary

    6) odpadove hospodarstvi - narust 89% primarne kvuli metanu na skladkach

    7) zemedelstvi - emise o 45% nizsi oproti 1990. Prevdepodobne skrze metan a dobytek, nemyslim si, ze by se puda redukovala, nebo by bylo zemedelstvi mene intenzivni oproti komunismu

    Zaverem:
    A) mas pravdu, ze primarni propad v absolutnich cislech byl zpusobeny odlivem tezkeho prumyslu jinam
    B) ve vsech sektorech krom odpadoveho jsme se zefektivnili a doslo k redukci emisi a to i pres narust obyvatel a 'intenzivni kapitalismus' po dobu 30 let
    C) i kdyby tezky prumysl zustal, doslo by k usporam emisi po techto 30% letech a to ve vysi 4% (podil tezkeho prumyslu by se zvedl ze 25-29%).

    Mohl bych k tomu pridat, ze tezky prumysl by se modernizoval a zefektivnil, pac by se nejelo na 500% splneni planu, ale na trzni nasyceni poptavky v konkurencnim prostredi. Pak by ale nekdo kohl namitnout, ze komunismus by zavedl zmeny stejne rychle, takze tu politiku k tomu nechci dal otvirat. Myslim, ze cisla i porevolucni trendy jsou vic nez vypovidajici.

    Budu rad za dalsi diskuzi, nebo nesrovnalosti v predpokladech a zjednodusenich, ktere v textu mam
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TADEAS: souhlasim, ale vidim problem prave v tom rozhodovacim procesu, kterej posuzovanim a debatovanim trva neskutecne dlouho, nez se dojde konsenzu. Dyl nez samotna realizace.

    Nedelam si iluze, ze AI doporuceni budou ihned prijaty, ale kdyz nad tim dal premyslim, pri vseobecnem uznani kriterii nejakyho rozhodovaciho modelu na kterym ten AI learning probiha (pripadne empirickym uznanim) by pak to doporuceni mohlo slouzit jako podklad pro vychozi 'neutralni' apolitickej scenar. Minimalne by se odfiltrovaly ty radoby expertni nazory
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: debatovat "policy" znamena "planovat". rozhodnuti a pak provedeni jako dalsi kroky procesu jsou jeste jine domeny, kde machine learning ma ulohu pouze pokud skutecne ridi systemy, tj. rozhodne a zahaji provedeni.

    na jednu stranu lol, na druhou stranu velky ucici krok pro lidstvo ,)
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    :D

    ...ale tak delegovat rozhodnuti na AI, misto statu s mocenskymi zajmy by asi opravdu zacalo vecmi hybat

    AI climate negotiators can debate 100 years worth of policy in seconds | New Scientist
    https://www.newscientist.com/article/2338108-ai-climate-negotiators-can-debate-100-years-worth-of-policy-in-seconds/
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Čeští vědci připravili pro města návod, jak si poradit s vysokými teplotami v ulicích - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/cz/publicistika/priroda/cesti-vedci-pripravili-pro-mesta-navod-jak-si-poradit-s-vysokymi-teplotami-v-ulicich
    PER2
    PER2 --- ---
    YMLADRIS: heh, kdyby vedeli jak se scrapuje hromada elektroniky jen kvuli tomu , ze je to nekde skrabnuty, ale jinak uplne v pohode a funckni :D
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Patagonia Founder Gives Away the Company to Fight Climate Change - The New York Times
    https://www.nytimes.com/2022/09/14/climate/patagonia-climate-philanthropy-chouinard.html
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    bendell

    Faith-based responses to disruption and distress from global heating
    https://www.linkedin.com/pulse/faith-based-responses-disruption-distress-from-global-jem-bendell

    This year I learned that in many religious communities the idea that humanity is in ‘#apocalyptic’ times or #EndTimes is becoming widespread. Although not unusual in the history of humanity, today that view relates to environmental change. Whether such a perspective leads to more or less ‘prosocial’ responses will influence how any future breakdowns occur. In particular, whether ‘#WorldviewDefence’ trumps active compassion as people become more anxious will be key to how societies respond. Even if you are not actively engaged in any particular religious community, their responses will definitely shape your future experience. That is because #FaithBasedOrganisations (FBOs) remain influential across most of the world. Globally, they manage or own 8% of habitable land, 50% of schools and 10% of financial institutions. They influence how people understand their choices in life, participate in their community, support people in need, and interpret current affairs. Even people who’ve abandoned their #faith still often find themselves praying when something awful happens to a loved one - it’s so deeply ingrained it’s seemingly inescapable. Thankfully, both #IndigenousWisdom and the teachings of many traditions remind us that, in even the most emotionally challenging times, kind and collaborative responses are possible.

    I am not pre-determinist, and so I regard aspects of our future to be unwritten – including the way people of faith respond to the unfolding #polycrisis and beyond. Therefore, I believe there is an opportunity to help faith leaders who might, or currently, engage in a ‘#collapse agenda’ to reduce the potential for harm and to promote beneficial responses from faith communities (as well as other people who cite religious teachings).
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Private equity still investing billions in dirty energy despite pledge to clean up | Private equity | The Guardian
    https://www.theguardian.com/business/2022/sep/14/private-equity-dirty-energy-carlyle-warburg-pincus-kkr-climate-risks-scorecard
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Louky Bílých Karpat se rozmanitostí rostlin podobají deštnému pralesu, zjistili vědci - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-louky-bilych-karpat-se-rozmanitosti-rostlin-podobaji-destnemu-pralesu
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    FB-IMG-1663130631675
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    MATT: to nezacina vznikat, v kalifornii uz to funguje minimalne 10 rokov, tam su popredu :)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Marine heatwaves drive recurrent mass mortalities in the Mediterranean Sea
    https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/gcb.16301

    “What is happening is quite dramatic,” Joaquim Garrabou, a marine conservation ecologist at Spain’s Institute of Marine Sciences and the study’s lead author, said in an interview. “It’s like having a forest fire in the marine habitat.”

    But unlike the visible destruction that comes with a forest fire, the tranquil surface of the sea belies the upheaval just below, Garrabou said, with little outward sign of “what’s going on under this blue layer.”

    What’s going on is the shocking loss of the superlative biodiversity found in the Mediterranean, he said. Though small compared to the world’s great oceans, the Mediterranean Sea is home to 7-10% of all marine species, many of them found nowhere else on Earth. What’s more, seafood harvests from that biological bounty support many of the 400 million people living in the region

    To bring the changes to these coastal ecosystems into sharper focus, Garrabou led an effort to bring together research on the effects of climate change from around the Mediterranean Sea. Ultimately, he said, he hopes this evidence will convince leaders and policymakers of the importance of protecting the basin’s ecological communities.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    V Rusku skupina lidí podává klimatickou žalobu na stát za to, že nechrání klima a plánuje zvyšovat množství vypuštěných emisí.

    В России впервые обратились в суд из-за климатической политики страны
    https://www.svoboda.org/a/v-rossii-vpervye-podali-v-sud-protiv-klimaticheskoy-politiki-gosudarstva/32031512.html
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS: tak jen pripominam, ze stat v nejake dobe zavedl napr. solarni dan na rapidne vznimajici fotovoltaiky, a to bez dostatecneho rozliseni, za jakych podminek dany projekt vznikl, nektere to utlumilo na hra u profitability (nemusi vse byt profitabilni, ale at si neprofitabilni podniky zainvestuje sirsi spolecnost sama), tj. neni to níc nevidaneho. k velkym regulacim imho dojde, a k nejakymu zdaneni nebo presmerovani kapitalu, i pres protesty ,)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Join this FREE online event with Dr Vandana Shiva, Ernst Götsch and John Liu speaking about co-creating a world where all humans and animals have guaranteed access to LIVING SOIL.

    Join the LIVE zoom here: https://unity-earth.zoom.us/j/83700886201

    This event is part of Peace Week 2022 that is also launching the global initiative of #7CoreNeeds as a unifying vision and practical pathway for rapid social and ecological healing.

    To join Peace Week 2022 register for free at

    Peace Week |
    https://peaceweek.org/

    To learn more about #7CoreNeeds please visit https://peaceweek.org/core-needs/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS: zminuji i citizen assemblies, randers rika, ze si nemysli, ze transformativni scenare se naplni, padne dotaz na to ktery regiony socialne kolabuji jako prvni - ty ktere maji vysokou miru nespokojenosti v dusledku klesajici zivotni urovne, jako priklad dava usa ,) ... vesely poslech :)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Earth4All | Club of Rome | BPK 30. August 2022 (English Audio)
    https://youtu.be/mL2TWzrvlYE


    TADEAS:
    TADEAS:
    TADEAS:
    TADEAS:
    TADEAS:
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    YMLADRIS: ty to prirovnavas k rakovine, ja v tom vidim cervenou kralovnu na hospodarsky urovni.

    Ad cechy a krach prumyslu - muze byt. Hned mam chut srovnat strukturu hdp vs. mnozstvi emisi za jednotlive roky, ale sem na dovoleny :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam