• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    MARSHUS
    MARSHUS --- ---
    MARSHUS: #Noru se teď chystá na Vietnam.
    MARSHUS
    MARSHUS --- ---
    #collapseporn

    až 3m storm surge v Tampě kde žijí 3 miliony lidí

    https://twitter.com/NHC_Surge/status/1574428703588642816
    Life-threatening storm surge associated with Hurricane Ian is possible along the Florida west coast beginning late Tuesday. Residents in these areas should listen to advice from local officials. As forecasts may evolve, visit http://hurricanes.gov/ for the latest on #Ian.

    +

    James Reynolds
    @EarthUncutTV
    I don’t think I’ve ever seen such rapid intensification - #KardingPH #noru now a super #typhoon and expected to make landfall NE of Manila tonight as a cat 5. I’ll deploy to Vietnam tomorrow to cover the second landfall in a few days

    https://twitter.com/EarthUncutTV/status/1573789685385928705
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Green Deal Summit zkusil přelakovat černé zlato nazeleno. Ekologická veřejnost protestuje | Radio Wave
    https://wave.rozhlas.cz/green-deal-summit-zkusil-prelakovat-cerne-zlato-nazeleno-ekologicka-verejnost-8835333
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Timmermans: Když přesvědčíme o Zelené dohodě Čechy, tak všechny
    https://oenergetice.cz/evropska-unie/timmermans-kdyz-presvedcime-o-zelene-dohode-cechy-tak-vsechny
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Takhle... souhlasil bych v jednom bodě, a to je to, že náhrada dnešního rozsahu provozu aut se spalovacími motory za elektromobilitu bude prostě obrovsky náročná na zdroje všeho druhu a nebudu ani plnohodnotnou náhradou (např. z hlediska rychlosti natankování). Tohle je zkrátka problém. Alternativou, kterou lze rychle zpřístupnit se zlomkem čerpaných zdrojů širší veřejnosti, jsou elektrokola a další drobná mikromobilita. Nabízí se tam crossovery s MHD, nabízí se tam zásadně odlišný přístup k členění veřejného prostoru (bezbariérovost pro vozíčkáře jde často skvěle skloubit s bezbariérovostí pro kola a elektrokola, apod.)

    Fáze totální "automobilizace civilizace" byla typická pro USA od 50tých let, kde se toho dodnes plně nezbavili. V Číně se do toho řítí, ale instinktivně cítí, že to jejich města nedají a hodně spoléhají pořád i na MHD (kola ale ve městech úplně zahodili, jako symbol nízkého společenského postavení...). EU je jediná oblast, která se snaží naplno dosáhnout do nějaké "post-automobilové" fáze vývoje. A tady je fakt, že scénář nahrazení aut 1:1 automobily je reálný max. v USA. V EU ve většině měst dost místa pro auta není. Tady je to spíš venkovský, než městský modus dopravy. Na venkově se elektromobil dobíjený ze solárů na vlastní střeše podle mě stane normou. Ve městech to ale fakt je složitější a nakonec bychom ty elektromobily fakt dobíjeli z uhlí.

    Transformace životního stylu zkrátka musí zahrnovat nepotřebovat ta auta tolik, nebýt na nich závislý. A tady se už dostáváme k těm neosobním ekonomickým tlakům - např. nutnost nakupování v supermarketech, apod...
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    motory s nulovymi emisemi by som cakal skor ako humor na patek :)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SEJDA: asi patri :)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    TADEAS: nepatri to spise do desinformaci? "motory s nulovymi emisemi" .. i kdybych primhouril oci a predstavil si, ze tim mysli emise evidovene na STK, mozna tim mysli emise sklednikovych plnu, no kazdopedne vyrobce Omega 1 tyto "temer neexistujici" emise definuje jako "skodlive". Co je skodlive a pro koho, pro co?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    a nyni z poradu zvednute oboci vaclava dejcmara

    Screenshot-20220926-115454-Facebook
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TADEAS: dobře, ale "zdanit" v tomhle případě znamená prostě jen zabrat si část těch New Yorků pro sebe (a kdo by v tom chtěl bydlet? viděl jsem to v Číně...). Neznamená to "zařid'te, aby se to nestalo".

    V případě, že se bavíme o tom boji s negativními externalitami, tak celá stará rétorika točící se kolem daní, dotací, apod. ztrácí smysl. To řeší nějaké sociální otázky, typu kdo dostane kolik místností v rámci té celé zastavěné plochy. Ale neřeší to debatu ohledně toho, že nás neosobní ekonomické mechanismy (myslím, že to je to, čemu stará levice říkala obecně "kapitál") vláčí směrem, kterým možná ani jít nechceme.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Válka na Ukrajině urychlila přechod k zelené ekonomice. I když za cenu dočasně vyšší spotřeby uhlí a plynu | Hospodářské noviny (HN.cz)
    https://archiv.hn.cz/c1-67116780-valka-na-ukrajine-urychlila-prechod-k-zelene-ekonomice-i-kdyz-za-cenu-docasne-vyssi-spotreby-uhli-a-plynu
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS: jakub patočka vrtí hlavou a volá: zdaňte rentiéry!
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    MARSHUS
    MARSHUS --- ---
    TADEAS: tuhle ne :D
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    MARSHUS: me like heat pumps
    MARSHUS
    MARSHUS --- ---
    Scott Duncan
    @ScottDuncanWX
    Heat and moisture is getting sent into Greenland right now. Ex-hurricane Fiona is acting like a powerful heat pump.

    Temperatures are at record warm levels for this time of year while cooler air tucks south into Europe.

    https://twitter.com/ScottDuncanWX/status/1574055758345523201
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    related // novy komunismus


    Maximální příjem jako vstupní brána ke kultuře limitů. Máme odvahu ho prosazovat? – A2larm
    https://a2larm.cz/2022/08/maximalni-prijem-jako-vstupni-brana-ke-kulture-limitu-mame-odvahu-ho-prosazovat/


    Nerůst? Dobrý život v mezích planety je dosažitelnější, než si myslíme
    https://denikreferendum.cz/clanek/33432-nerust-dobry-zivot-v-mezich-planety-je-dosazitelnejsi-nez-si-myslime


    Co je ekonomická demokracie a jak souvisí s ideály nerůstu? – A2larm
    https://a2larm.cz/2022/09/co-je-ekonomicka-demokracie-a-jak-souvisi-s-idealy-nerustu/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    20220925-163548
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    UK climate activists held in jail for up to six months before trial | Environmental activism | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2022/sep/23/uk-climate-activists-held-in-jail-for-up-to-six-months-before-trial
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam