TADEAS: la piovra klimatologem
Babí léto se (zatím) nekoná. Moje pátrání, proč je letošní září tak studené - VOXPOT https://www.voxpot.cz/babi-leto-se-zatim-nekona-moje-patrani-proc-je-letosni-zari-tak-studene/Podle reakcí na animaci, a ani já jsem nebyl výjimkou, vznikl v řadě laiků pocit, že za současným chladnějším obdobím stojí právě tato výchylka v tryskovém proudění, které se posunulo výrazně na jih a vede k „nasávání“ chladného vzduchu ze severní Skandinávie. Požádal jsem proto o vysvětlení meteorologa Petra Münstera, vedoucího prognózního pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu v Brně.
Ukázalo se, že moje představa je naprosto chybná. „Jet stream nezpůsobuje přenos chladnějšího počasí, on jej lemuje,“ upozorňuje Petr Münster. Změny klimatu – respektive určité extrémy – jsou podle něho zapříčiněny přehříváním některých lokalit, kde pak vzniká větší tlakový gradient. Výsledné tlakové útvary se tedy mohou vyvinout tak, že zasahují přes spoustu rovnoběžek. Ty potom způsobují třeba pohánění vzduchu z Afriky až do Skandinávie. Někde jinde zas naopak stojí za průnikem arktického vzduchu na jih. Přesun velkého množství teplého nebo studeného vzduchu oproti „průměrnému počasí“ pak vnímáme jako extrémní projevy
V případě vlny ve vizuálně atraktivní animaci tryskového proudění jsem nepozoroval příčinu chladného počasí. Jak mi Petr Münster vysvětlil, jet stream se na přílivu chladu nijak nepodílí. „Je to jen dobře zobrazitelný a animovatelný proud vzduchu ve výškách, abychom viděli, kam až se dostal teplý nebo studený vzduch,“ upřesňuje expert.
Proudění teplého a studeného vzduchu do konkrétních lokalit je ale poháněno vyrovnáváním rozdílů mezi oblastmi vysokého a nízkého tlaku vzduchu, nikoli prouděním jet streamu. K současnému chladnějšímu počasí pak Münster dodává: „Od Severního moře do střední Evropy zatekl studený vzduch, a zrovna se to tak v Evropě nakombinovalo, že žádný tlakový útvar neměl takovou pozici, aby tento vzduch vyměnil za teplejší.“
...
Mé pátrání nad současným chladnějším počasím tak nekončí žádným interesantním zobecnitelným závěrem pro ty, kteří chtějí vědět, jak budou v Česku vypadat podzimy, jež nás v dalších letech čekají. Stručně řečeno, toto září je chladnější proto, že „to tak prostě vyšlo“. Oblasti s odlišným tlakem vzduchu jsou aktuálně rozmístěny tak, že do střední Evropy proudil a stále proudí studený severní vzduch. Jak to nakonec v závěrečné debatě nad mými otázkami lakonicky shrnul i Petr Münster: „I babí léto je situace se specifickou konfigurací tlakových útvarů – letos to holt nevyšlo, respektive to vyšlo opačně.“
Tryskové proudění je sice velmi atraktivní jev, ale na klimatu se nepodílí. Pokud má vliv na místní počasí, tak tím, že může ovlivnit proudění vzduchu a zasáhnout do tvorby bouřkových oblaků a vést například k jejich extrémním projevům.