• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    TUHO
    TUHO --- ---
    Russia's Catastrophic Oil & Gas Problem
    https://www.youtube.com/watch?v=Eo6w5R6Uo8Y
    TUHO
    TUHO --- ---
    Ehm, neříkám nic :D

    Dr. Robert Rohde
    @RARohde
    The current global capacity for carbon dioxide removal from the air is ~8,000 tonnes/year.
    Coincidentally, ~8,000 tonnes/year is also estimated for the personal carbon dioxide emissions of the average billionaire.
    The world has enough carbon dioxide removal for ~1 billionaire.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    XCHAOS: nakolik s tebou sdilim osobni dojem z XR aktivit, tak neouhlasim, ze by ten marketing a PR nefungovalo, at uz je to od Grety, XR, vedcu, neziskovek, nebo vlastnich deti

    Jasne, ty lidi toho na produkcne-emisni krivce osobne nic nezmeni, v pripade XR mozna i zbytecne poskodi, cimz akorat zapricini vetsi spotrebu, pravdepodobne i polarizaci urcity casti spolecnosti, nicmene to sireni povedomi o problemu je zaklad a cim vic schopnejch lidi, at uz business influenceru, nebo decision- makeru na spravnych kistech se toho chytne, tim vetsi sance mame tu stoupajici teplotu zastavit. Je to nejakej kus soukoli lidsky masinerie.

    Problematicka je vzdycky jen forma takovyho marketingu. Hladovky, ktery nikomu neublizujou sou fajn, propichavani pneumatik SUV je spis na facku.

    Predstava, ze rano vstanu do prace, abych zajistil rodinu, nebo jiny rodiny, pokud sem majitel firmy, a tam nasel pichlou dusi se vzkazem zachran klima neni myslim motivacni v tomhle, ani jinym vesmiru.
    THE_DARKNESS
    THE_DARKNESS --- ---
    ahoj, zvu vás na online přednášku v rámci Open Access Weeku na ČZU" Using Open Data from Remote Sensing for assessment of Ecosystem Health with Jakub Zelený (People in Need)" dne 26. října 2022 10:30 až 11:30.
    Jakub Zelený se problematice životního prostředí věnoval v rámci vysokoškolského studia, přičemž se zaměřuje na propojování dat a metod ze společenských a přírodních věd. V rámci doktorského studia na Univerzitě Karlově vyvinul metodu hodnocení ekosystémového zdraví územních celků na základě dat z Dálkového Průzkumu Země. V současnosti působí v organizaci Člověk v tísni jako environmentální poradce. V rámci přednášky vám ukáže, jaké informace je možné získat na základě snímků z veřejně dostupných databází a k jakým překvapivým závěrům nás mohou analýzy s těmito daty přivést. Připojte se a zjistěte, jak lze principy Open Science využít ku prospěchu vědy a společnosti. Přednáška proběhne v anglickém jazyce, v případě zájmu se prosím REGISTRUJTE zde: https://forms.office.com/pages/responsepage.aspx?id=4Uhq8iH8Gka5f6xb1TXzQbVPwDNlA1hCrjWjmS_K5V1UQzc1Q0pNNTNCR0NNUlVOWE5WT1RQNTBGMC4u
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    XCHAOS: to je preto, ze kym si na sebe tolko makal, tak sa z teba stal konzervativny fosil :)

    U teenagerov do 18 to chapem, potom uz je tento sposob pozornosti trochu divny
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    insert it's happening gif
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    #transition

    IEA: Růst emisí CO2 letos zbrzdí obnovitelné zdroje a elektromobily - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/iea-rust-emisi-co2-letos-zbrzdi-obnovitelne-zdroje-a-elektromobily

    Celosvětové emise oxidu uhličitého ze spalování fosilních paliv se v letošním roce pravděpodobně zvýší o méně než procento, protože rozmach výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů a využívání elektromobilů převáží nad zvýšenou poptávkou po uhlí. Ve své zprávě to předpověděla Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Uvedla také, že v Evropské unii by letos emise měly klesnout.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Uhlíková korupce - UHLÍKOVÁ KORUPCE
    https://www.uhlikovakorupce.cz/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    20221019-222107
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    cambridge u moře

    https://twitter.com/RussInCheshire/status/1582070086466441217?s=19


    Sea level rise and coastal flood risk maps -- a global screening tool by Climate Central
    https://coastal.climatecentral.org/map/9/0.2148/51.4428/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TADEAS: tohle je fakt slepá ulička. že zrovna ideologové, mezi které XR nepochybně patrří, se tolik naváží do ideologie kultury a estetiky (což je sice taky ideologie, ale ve srovnání např. s ideologií konzumu a soutěže o sociální status převážně neškodná, zejména z hlediska uhlíkové stopy). Resp. kdyby miliardáři investovali do umění místo soukromých tryskáčů, tak fakt máme úplně jiné problémy, dneska.

    Nevím kam to napsat, ale mě XR strategie celkově nasírá. Argumentaci mladých chápu zhruba takto: "cokoliv, co VY jste udělali za posledních 30 let, nemělo žádný efekt - takže my máme právo zkusit cokoliv = upoutat pozornost jakkoliv, protože změna se zjevně děje pouze připoutáním pozornosti k vlastnímu hnutí a ničím jiným, protože to jsou minimálně věci, které jste nikdy nezkusili.

    Ano, za 30 let, po které GO beru vážně a snažím se postupně na internetech vysvětlovat, že ekonomie je sice reálná věda, ale Václav Klaus je kokot a zejména v otázce GO léta bezostyšně lhal a nejspíš za to byl i placený, za 20 let, kdy pracuju na tom, aby lidi mohli pracovat přes Internet z domova a nemuseli dojíždět každý den z předměstí do centra Prahy autem, za 10 let, co jsem u Pirátů, kteří se na rozdíl od neschopných Zelených dokázali zaháčkovat v parlamentu a co jsem prosadil reinvestici prakticky všeho, co jsme kdy vydělali serverhousingem a webhostingem do využití odpadního tepla této aktivity a co taky stavím závodní solární kola a motám se kolem pražských cargobajkerů... ano, zkusil jsem všechno možné, abych nějak k tématu GO přivedl pozornost... ale jednu věc jsem nezkusil:

    polejt nějaký slavný obraz ve vitríně polévkou.

    Jak prosté. Kdyby nás bývalo napadlo, že k přesvědčení veřejnosti o závažnosti GO stačí tak málo. Jak jsme mohli být jako generace tak hloupí!
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Do we really care more about Van Gogh’s sunflowers than real ones? | George Monbiot | The Guardian
    https://www.theguardian.com/commentisfree/2022/oct/19/van-gogh-sunflowers-just-stop-oil-tactics

    The public order bill is the kind of legislation you might expect to see in Russia, Iran or Egypt. Illegal protest is defined by the bill as acts causing “serious disruption to two or more individuals, or to an organisation”. Given that the Police Act redefined “serious disruption” to include noise, this means, in effect, all meaningful protest.

    For locking or glueing yourself to another protester, or to the railings or any other object, you can be sentenced to 51 weeks in prison – in other words, twice the maximum sentence for common assault. Sitting in the road, or obstructing fracking machinery, pipelines and other oil and gas infrastructure, airports or printing presses (Rupert says thanks) can get you a year. For digging a tunnel as part of a protest, you can be sent down for three years.

    Even more sinister are the “serious disruption prevention orders” in the bill. Anyone who has taken part in a protest in England or Wales in the previous five years, whether or not they have been convicted of an offence, can be served with a two-year order forbidding them from attending further protests. Like prisoners on probation, they may be required to report to “a particular person at a particular place at ... particular times on particular days”, “to remain at a particular place for particular periods” and to submit to wearing an electronic tag. They may not associate “with particular persons”, enter “particular areas” or use the internet to encourage other people to protest. If you break these terms, you face up to 51 weeks in prison. So much for “civilised” and “democratic”.

    Who are the criminals here? Those seeking to prevent the vandalism of the living planet, or those facilitating it?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    dite klade otazky, na ktere neumim odpovedet. uvitam tipy, pokud nekdo resite s detmi podobne veci

    Sli jsme kolem plakatu na multifunkcni halu, ktera se bude v Brne stavet. Theo: Mami, PROC?! se musi stavet hala za 4 miliardy? Za to by bylo .... 40 000 fotovoltaik?! To by bylo na kazdej dum v Brně? Proč se lidi spoečně nesnaží zachránit svět??

    KEB
    KEB --- ---
    Spotify
    https://open.spotify.com/episode/6KQCcGnYylvydFm1FmKtAW?si=JGkG6Tv1SRKlIKjuLeq-4g

    Vinohradská 12 o udržitelnosti zimnich sportu
    PER2
    PER2 --- ---
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    TADEAS:

    "Příkop mezi doomery a appeasery je ve skutečnosti ještě hlubší, než se na první pohled může zdát: nejde totiž „jen“ o rozdíly v taktice a strategii – ty jsou jen symptomy podstatně zásadnějšího sporu o to, jak vážná klimatická krize ve skutečnosti je."

    Útok na van Goghův obraz odhaluje rozpory v klimatickém hnutí – A2larm
    https://a2larm.cz/2022/10/utok-na-van-goghuv-obraz-odhaluje-rozpory-v-klimatickem-hnuti/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    The Limits to Growth and Technology in a 100-Year Perspective - by Prof. Jorgen Randers
    https://youtu.be/cPGnujZTfS0
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Neorat a nejezdit traktorem. Regenerativní zemědělství pomáhá udržet CO₂ v půdě | Hospodářské noviny (HN.cz)
    https://archiv.hn.cz/c1-67125600-neorat-a-nejezdit-traktorem-regenerativni-zemedelstvi-pomaha-udrzet-co-8322-v-pude
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    kde ti krabi jsou, kde mohou být

    Alaska snow crab season canceled as officials investigate disappearance of an estimated 1 billion crabs - CBS News
    https://www.cbsnews.com/news/fishing-alaska-snow-crab-season-canceled-investigation-climate-change/#app

    In a major blow to America's seafood industry, the Alaska Department of Fish and Game has, for the first time in state history, canceled the winter snow crab season in the Bering Sea due to their falling numbers. While restaurant menus will suffer, scientists worry what the sudden population plunge means for the health of the Arctic ecosystem.

    An estimated one billion crabs have mysteriously disappeared in two years, state officials said. It marks a 90% drop in their population.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    #future

    Credit Suisse Predicts Renewable Energy That Is "Too Cheap To Meter" By 2025 - CleanTechnica
    https://cleantechnica.com/2022/10/15/credit-suisse-predicts-renewable-energy-that-is-too-cheap-to-meter-by-2025/

    Meyer writes that clean energy is now the safe, smart, government-backed bet for conservative investors. It’s really a shocking reversal of the past 40 years. It is such a change that it hasn’t yet been metabolized by the world of people involved in the issue. Then he offers some predictions of his own.

    1. The number of Americans working in a climate-relevant industry is going to explode. It is going to undergo what you might call a techification. The opportunity will be too large, the money too persuasive, the problems too intriguing.

    2. Managing climate change is a legitimately difficult technical and cultural problem — it’s going to require as many attentive and enthusiastic brains as possible. If you don’t yet work in the industry, but have always cared about climate change as an issue, this is your moment to get involved. These companies are going to need engineers, programmers, accountants, marketers, HR staff, general counsels — there is space for everyone now.

    “The fight against climate change is going to change more in the next four years than it has in the past 40. The great story of our lives is just beginning. Welcome aboard,” he concludes.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam