INK_FLO: Co rikam neni, ze kazdy ma rovnost prilezitosti, ani ze kazdy je schopny, nebo si ma myslet, ze muze zachranit svet. Jen, ze by mel svet stat na lidech, kteri jsou si svych rozhodnuti v ramci dane situace a jejich aktualnich limitu vedomi. Nerikam ani, ze by stat nemel zajistovat prilezitosti pro 'spravne', nebo celospolecensky strategicke rozhodnuti (jako je napr. moznost bezplatneho vzdelani, ale zodpovednost za vedeni svych deti ke studiu nechat na rodicich)
Ohledne linkovanych clanku, miris nekam jinam nez ja. Mluvil jsem o prijmuti odpovednosti vlastnich rozhodnuti, vcetne tech ktere clovek vedome neudelal.
Ve zkratce, kdyz zbavis cloveka zodpovednosti, je z nej ovce. Takovy tvor pak zacne ze vseho co se deje cinit odpovedneho tebe a nebude se podilet na zlepseni, pac on ma svoje starosti a zodpovedny jsi prece ty. Kdyz pak neco nefunguje, staci becet na ostatni, at to vyresi.
Coz neimplikuje ani to, ze bych ovci mel vykoupat ve vsech spatnych rozhodnutich, nebo ji otevrit ohradku k vlkovi, jak naznacuje
YMLADRIS. Svoboda jednoho konci tam kde zacina svoboda duheho, coz v sobe zahrnuje i nejake casove limity zdroju ekosystemu a jejich ochranu. Neni to omezeni svobody, je to naopak jeji strategicke zajisteni.