• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    BROZKEFF: tak pokial chces argumentovat tym, ze je nieco drahsie, tak by bolo dobre to vycislit aspon o kolko percent alebo tak, tam ziadne cisla v tom clanku nie su, jedine ze namiesto jedneho spinaveho zdroja potrebujes teraz zdroje dva - OZE + zalohu fosilom, to ze je to prechodne riesenie, nez nabehne zalohovanie bateriami alebo inymi formami ukladania sa tam tiez napr. nespomina
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    DZODZO: to ze to nejde vyčíslit PŘESNĚ ještě neznamená že to neexistuje. I odchylka jeden řád je OK pokud to vůbec reflektuju
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    KERRAY: stejný téma z úplně jiné strany ("tradicionalistické", někdo používá rovnou pojem "fašistické", i když on sám se s ním po období koketérie rozešel a kritizoval ho) řeší i Evola v téhle knize, která možná na první pohled může klamat tělem, ale je vlastně taky beletrií. Historickou relevancí se totiž ve svých úvahách a fantaziích nikdy neobtěžoval, respektive ji přímo odmítal. Protože on ten "bájný" věk zasadil do předhistorické doby, tzn. pohybuje se v mýtické sféře, která se nedá potvrdit ani vyvrátit moderními metodami. Taková kvaziodborná historizující filozoficko/náboženská fikce (v podobným prostoru se se svými teoriemi pohybuje i Dugin).

    Revolt Against the Modern World - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Revolt_Against_the_Modern_World
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Kansas research shows reintroducing bison on tallgrass prairie doubles plant diversity | Successful Farming
    https://www.agriculture.com/news/business/kansas-research-shows-reintroducing-bison-on-tallgrass-prairie-doubles-plant-diversity
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    how dare they

    Record warm winter in parts of Europe forces closure of ski slopes | Europe | The Guardian
    https://www.theguardian.com/world/2023/jan/04/warmest-january-ever-forces-ski-slopes-across-europe-to-close
    THE_DARKNESS
    THE_DARKNESS --- ---
    BUBBLE: tohle mj. řeší Marek Vácha v knize Tváří v tvář Zemi: https://www.cbdb.cz/kniha-177614-tvari-v-tvar-zemi
    TUHO
    TUHO --- ---
    NYRLEM: Cast se hodnoverne vycislit da, tech studii je spousta. Cast se hodnoverne vycislit neda, protoze damage je tak velkej, ze by zrejme znamenal dost velkej globalni kolaps. Nicmene, to ze je neco takovyho nevycislitelny si prebira Lukas Kovanda, jakoze to "neexistuje". Resp on tohle ignoruje a opira se o prace jako je treba William Nordhaus a jeho nesmyslny modely, ktery by napriklad implikovali ze prechod do doby ledovy behem par let by nas pripravilo o pouhejch par procent HDP :)

    https://arxiv.org/pdf/2108.07847.pdf
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    BUBBLE: za mě tohle téma celkově úplně nejlíp ze všech (!) vystihuje Daniel Quinn v knize Ishmael - pokud se někdo nezasekává na formě, tak je to velice působivě, jednoduše a nepopiratelně předaný a vysvětlený, v podstatě bez nějakýho intelektuálního balastu, takřka selským rozumem... https://www.dropbox.com/s/qfsjxm8wazyd8uq/ishmael.epub?dl=0
    BUBBLE
    BUBBLE --- ---
    TADEAS: Dost zajimavy. Napada me k tomu ze koreny toho paradigmatu kde je "clovek pan tvorstva" vyclenenej z toho kolektivu bytosti jsou rozpoznatelny treba v nabozenstvi. Buh stvoril cloveka k obrazu svemu aby panoval nad vsim zivym. Mame kulturne dany ze si osud lidi a planety predstavujeme jako dve oddeleny linie, kde ta planeta slouzi spis jako zdroj kterej vytezim a jdu dal, pripadne nejak spravuju/pretvarim, delim na uzitecny a neuzitecny ve vztahu k sobe.

    Soucasny udalosti pak smerujou do bodu, kdy se budeme muset konfrontovat s limity tohodle uvazovani. Jednak asi narazime na meze rustu, kdy pristup "vytezim a jdu dal" prestava fungovat, protoze neni kam dal jit a co vytezit a management se moc nepovedl. A pak ze s rozvojem AI se potkavame s necim co hrozi nas prekonat v te roli bohem vyvoleneho nejinteligentnejsiho vladce/manazera (dalsi moznost je UFO :). To nas nuti se zamyslet nad tim co vlastne chceme na Zemi delat a co znamena byt clovek. Hledat si v tom planetarnim rozlozeni roli ktera je lip zakotvena v realite.

    Emocni vztah muze byt neco co nahrazuje to predchozi paradigma toho manazera. Tim jak clovek sestoupi do toho spolecenstvi a ten vztak k nemu se stava vic horizontalni misto top-down shlizeni na nej.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TUHO: pro cesko toto seriozne chybi. kdyz se zeptas na Czech Globe, reknou "vyssi pravdepodobnost extremnejsich forem pocasi", pod cimz si nikdo nic nepredstavi. neni vubec vykresleny, o co se presne hraje, jedinej text kde jsou aspon nejaky pochopitelny cisla je muj naprosto laickej a tupej Cesko 2050. jako fakt. kdyby CR nebyla v EU a nepostupovala shodne s EU, neni tu zadnej motivacni drajv, proc musime dekarbonizaci resit. podle me to lidi nechapou, protoze nemaji z ceho. zavodnime krajinu a postavime zed proti africanum - to je asi kovandova pozice.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    NYRLEM: kde v clanku tam nieco vycisluje?
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    Oslí můstek na téma rozvoj civilizace - nedávno mi kámoš argumentoval, že dle statistik vděčíme kapitalismu za to, jak se máme dobře (ve smyslu délky života, předčasné úmrtnosti vzhledem k růstu HDP atd.) tak jsem na to něco hledal a tady tu teorii/mýtus (propagovanou lidma jako Paterson, Gates atd.) celkem debunkují (kdyby někomu ten článek nešel otevřít celej, tak stačí vygooglit název a pak u jeho názvu odkliknout "archiv", ve kterým je komplet)

    It’s not thanks to capitalism that we’re living longer, but progressive politics | Jason Hickel | The Guardian
    https://www.theguardian.com/commentisfree/2019/nov/22/progressive-politics-capitalism-unions-healthcare-education
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    TUHO: a ty znas nekoho, kdo to dokaze hodnoverne vycislit? "Kalkulace" o kterych mluvis jsou z velke miry iracionalni ..
    TUHO
    TUHO --- ---
    NYRLEM: No dlouhodobe je vtipny, jak Lukas Kovanda si vyzobava z reality jenom velmi uzkou cast. Nikde v textu neni o nakladech, ktery pusobi a zpusobi klimaticka destabilizace. Jak ohrozi socialni smir migracni vlny z mist, kde se nebude dat zit, jakej efekt bude na ni mit ohrozena potravinova bezpecnost etc. Jakoby to vubec neexistovalo a my jsme jenom z uplne iracionalnich duvodu topili prachy v prechodu k nizkouhlikovy energetice bez jedinyho duvodu :)
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    TUHO: neni z oboru takze mluvi kostrbate, ale ta pulka kterou jsem precetl je v podstate ok. Nevim, cemu se na tom posklebujes ..
    TUHO
    TUHO --- ---
    TADEAS: Jo texty o planetarnim metabolismu mam v reading listu, hazel jsem ti neco do planetarity .]
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO: jo, to je dobrej smer, v tom metabolickym nahledu v rovine lidskyho spolecenstvi by slo o to zpracovat takhle metabolismus tech klicovejch prvku C, N, O, H, cukr by tady byl hlavne C jako zdroj energie, N jako stavebni prvek tel (jeho biologicky a nebiologicky zpusoby ziskavani, skrze management ekosystemu nebo primo z atmosfery), H jako koncentrator energie pro nejakou dalsi verzi tezkejch procesu v civilizaci... mozna neco takovyho uz je?
    TUHO
    TUHO --- ---
    YMLADRIS: btw o cukru existuje tahle klasika od Sidneyho Mintze

    Sweetness and Power: The Place of Sugar in Modern History

    In his thid book the author shows how Europeans and Americans transformed sugar from a rare foreign luxury to a commonplace necessity of modern life, and how it changed the history of capitalism and industry. He discusses the production and consumption of sugar, and reveals how closely interwoven are sugar's origins as a "slave" crop grown in Europe's tropical colonies with its use first as an extravagant luxury for the aristocracy, then as a staple of the diet of the new industrial proletariat. Finally, he considers how sugar has altered work patterns, eating habits, and our diet in modern times
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TADEAS: analogie u lidi asi cukr, tuk s podobnym dusledkem - umoznuje to udelat ruzny veci, kdyz je toho dostatek, ale pak pri prebytku to znici ekosystem (obezita, cukrovka, kardio apod.)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO, YMLADRIS: pokud by slo o nejakou teorii civilizace 'obecne', tak by slo proste o zdroje energie, pricemz 'levne' tady znamena energeticko-materialove dostupne, cili zalezi na eroei toho zdroje (at uz je to biomasa zvirete, biomasa semene rostliny, nebo ty extrasomaticke energie-materialy pro motory) ... operuje to v zasade ve stejnejch pojmech jako nejaka metabolicka teorie ziveho/zivota
    TUHO
    TUHO --- ---
    Jeste mozna si dovolim akorat odhady svetove populace

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam