• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    PER2: no tak jsme se pobavili o moji manipulativni fotce, kterou jsem vybral zcela zamerne, abys videl jak moc manipulativni je tvuj komentar.
    Zadna zatopeni se nekonaji, tezi se dal.
    PER2
    PER2 --- ---
    SEJDA: to je vsechno moc pekne, jdu si pro kapesnicky, konecne bude na horach vic mista pro cyklisty, kdyz lyzari vysmahnou
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    PER2: ano i v CR byvaji uz ted obdobi, kdy Ohre neni splavna ani pro kanoe. A kdy Labe neni splavne pro nakladni lode.
    Ono muze "vice prset", ale kdyz se srazky nakoncentruji mimo vegetacni sezonu, nebo jeste hure, tesne po zasazeni. Tak nejenom ze nemas vodu, kdyz jsou rostliny nejvetsi, ale jeste ti to vymije seminka, poskodi sazenice.
    Jenom pockej, vice CO2 znamena rychlejsi rust rostlin, ale i vyssi spotrebu vody rostlinami. Vyssi teploty taky znamenaji vyssi spotrebu vody rostlinami. Od zavlahy to pak velmi rychle vede k ubytku vody v rekach i nadrzich.
    PER2
    PER2 --- ---
    SEJDA: myslis asi multimilionove aglomerace, ktere tam pred padesati lety nebyl a nebo obri farmarsky prumysl, aha, jasne, sucho
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    PER2: ano, muze za to cim dal tim vyssi poptavka po vode na zavlazovani
    PER2
    PER2 --- ---
    SEJDA: obrazek z ameriky je jinak moc pekny a jsi si jisty ze za nej muze sucho?
    PER2
    PER2 --- ---
    SEJDA: vody bude dost, prece taje v gonsku a v arktide a stoppaji hladiny oceanu a vic prsi
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    PER2: na Mostecku 1:4, tj. zatopen byl jenom jeden. Kouzlo zatopeni tozit spociva v tom, ze se tezba ukonci a dale nerozsiruje.

    Takze tvuj point je invalid .. resp. Az nebude voda v rekach, nebudes mit cim zatapet.

    PER2
    PER2 --- ---
    TADEAS: fokin coal mines

    TUHO
    TUHO --- ---
    YMLADRIS: Mimochodem vysel novy paper ke vztahu konzumentske uhlikove stopy a bohatstvi... Bohuzel vetsina je za paywallem ale nejake shrnuti nize

    https://twitter.com/AndrewLFanning/status/1613897328599138305


    Here we use the Eora MRIO database and Consumer Expenditure Surveys to quantify GHG emissions related to goods and services consumed by United States households between 1996 and 2019 - including construction of a synthetic dataset to estimate top 1% and top 0.1% household emissions. Top 1% households are of particular interest because their emissions have been largely missed or simplistically and inaccurately estimated in past analysis, yet they exert disproportionate political power in shaping U.S. climate policy. Results suggest significant GHG inequality across economic class and racial lines. In 2019, we estimate the U.S. top 0.1% had emissions (955 t CO2e) 57× higher than bottom decile U.S. households and 597× higher than an average low-income country household.
    https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0921800922003597?via%3Dihub=

    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SCHWEPZ:

    https://twitter.com/jrockstrom/status/1613829474834939907?s=19
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    brek

    Zemědělci: Společný dopis k řešení problematiky eroze - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/zemedelci-spolecny-dopis-k-reseni-problematiky-eroze
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SCHWEPZ: takhle to nenecham, za to vedci musi do vezeni
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Ropná společnost Exxon vyprodukovala v 70. letech vynikající a přesné poznatky o globálním oteplování a pak ho po léta popírala

    Revealed: Exxon made ‘breathtakingly’ accurate climate predictions in 1970s and 80s | ExxonMobil | The Guardian
    https://www.theguardian.com/business/2023/jan/12/exxon-climate-change-global-warming-research

    Ropná firma Exxon v 70. a 80. letech přesně předpověděla globální oteplování | 13. 1. 2023 | Britské listy
    https://www.blisty.cz/art/111588-ropna-firma-exxon-v-70-a-80-letech-presne-predpovedela-globalni-oteplovani.html


    Z množství interních dokumentů a výzkumných prací již dříve vyplynulo, že Exxon věděl o nebezpečí globálního oteplování přinejmenším od 70. let 20. století, přičemž ostatní subjekty ropného průmyslu věděly o tomto riziku ještě dříve, přibližně od 50. let 20. století. Ty se proti vědeckým poznatkům důrazně a úspěšně mobilizovaly, aby zabránily jakýmkoli opatřením na snížení spotřeby fosilních paliv.

    Nová studie však jasně ukázala, že vědci společnosti Exxon byli ve svých prognózách od 70. let minulého století až překvapivě přesní a předpovídali vzestupnou křivku globálních teplot a emisí oxidu uhličitého, která se téměř přesně shoduje s tím, co skutečně nastalo, když se svět ohříval tempem, které nebylo zaznamenáno po miliony let.

    Vědci společnosti Exxon předpovídali, že v důsledku emisí plynů ohřívajících planetu při spalování ropy, uhlí a dalších fosilních paliv dojde ke globálnímu oteplení o zhruba 0,2 °C za desetiletí. Nová analýza, zveřejněná v časopise Science, konstatuje, že vědecké poznatky společnosti Exxon byly velmi kvalifikované a "prognózy byly rovněž v souladu s nezávislými akademickými a vládními modely a přinejmenším stejně kvalifikované".

    TUHO
    TUHO --- ---
    Kamarad mi akorat pise, ze ma boreliozu. A ano, mel kliste v lednu.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    DZODZO: to bys potreboval jeste nejaky vyvyseny misto pro horni nadrz. Tenhle dul je v rozlehly rovine.

    Zatopit dul je nejlevnejsi zpusob rekultivace, levnejsi je snad jen ponechani prostoru jeho osudu. Takova rekultivace se tezebnim firmam bohate zaplati. Meli by tezarum naordinovat neco sofistikovanejsiho.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    TADEAS: to je obrovska plocha, ktora by sa mohla zatopit, bola by skoda z toho nespravit precerpavacku
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO
    TUHO --- ---
    #Russia

    As the European Union moves closer to an embargo deal on Russian oil, there is much talk about the impact of war-related sanctions on Europe’s energy transition and the world’s decarbonisation efforts.

    But the sanctions also have strong implications for Russia’s already slow and rather unsure green transition, be it the modernisation of its energy sector or climate science. What Russia does or does not do matters for the rest of us: the world’s eleventh-largest economy also happens to be the fourth-largest emitter of greenhouse gases, the second-largest crude oil exporter, and the world’s largest gas exporter. The Russian economy is strongly dependent on the exploitation of energy-intensive industries and fossil fuels, with oil and gas alone accounting for 35-40% of the federal budget revenue in recent years. Hydrocarbons fuel Russia’s elite’s wealth and power but are also framed as a source of energy security and welfare for the country’s citizens.

    Other casualties of Putin's war in Ukraine: Russia's climate goals and science
    https://theconversation.com/other-casualties-of-putins-war-in-ukraine-russias-climate-goals-and-science-182995
    TUHO
    TUHO --- ---
    Huge rare earth metals discovery in Arctic Sweden - BBC News
    https://www.bbc.com/news/world-europe-64253708
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam