• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    za normalnych okolnosti by tam bol asi sneh alebo premrznuta zem takto v lednu :)

    https://twitter.com/UniversUltra/status/1614433332611235840
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    YMLADRIS:
    Je to "cherry-picking" vsiml si, ze kdyz vyhodi dostatecne mnostvi stejne validnich dat, vyjde mu to co chce.
    Plny graf vypada takto:

    https://twitter.com/Climatehope2/status/1613918762826088452
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO
    TUHO --- ---
    YMLADRIS: Jj, Steve Milloy je profi popirac uz desitky let. Jeden z top 10.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PALEONTOLOG: z odhadovany tezby a spotreby? a k tomu odhad pohlcovani ekosystemem
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    TADEAS: vůbec netuším, jak s tehdejšího pohledu odhadli dnešní koncentraci co2, což trefili tu horní hranici. to samo o sobě muselo z tehdejší perspektivy působit šíleně.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    YMLADRIS: Also, autor Dilberta je popirac, Elon se ho snazi ukonejsit

    Tywe myslela jsem ze to uz mame fakt za sebou

    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    mozna do dezinfo.. nejakej graf od NOAA

    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PALEONTOLOG: tak už to ověřili, dobrá práce
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    TADEAS: je to jejich byznys a za další to nemohli nijak ověřit, že to jim to vyšlo, takže to mohli v klidu ignorovat
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PALEONTOLOG: a pro jistotu to zazdili dezinfo kampani
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    TADEAS: v té době nemohli tušit, že se s modelem trefili
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    https://twitter.com/VojtechPecka/status/1614149605268094976?s=19
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    SCHWEPZ: btw. pro ty co neznají, tohle je velmi zajímavý projekt

    Argo
    https://argo.ucsd.edu/

    Argo (oceanography) - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Argo_(oceanography)

    Argo flotila se skládá z téměř 4000 pohybujících se plováků rozmístěných po celém světě. Každý plovák váží 20–30 kg. Ve většině případů se tyto sondy pohybují v základní hloubce 1000 metrů. Každých 10 dní se se změnou vztlaku ponoří do hloubky 2000 metrů a poté se přesouvají k mořské hladině. Cestou měří elektrickou vodivost, teplotu a tlak. Z těchto údajů lze vypočítat slanost vody a hustotu. Hustota mořské vody je důležitá při určování rozsáhlých pohybů v oceánu.

    Argo ocean floats achieve 2 million profiles in 20 years, support new research on ocean heat | World Meteorological Organization
    https://public.wmo.int/en/media/news/argo-ocean-floats-achieve-2-million-profiles-20-years-support-new-research-ocean-heat

    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Another Year of Record Heat for the Oceans | SpringerLink
    https://link.springer.com/article/10.1007/s00376-023-2385-2

    Teplota oceánů překonala rekordy. Vědci varují před katastrofou — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/3557184-teplota-oceanu-prekonala-rekordy-vedci-varuji-pred-katastrofou

    (...) V roce 2022 byly světové oceány nejteplejší za celou dobu měření. Podle autorů výzkumu to dokazuje, že emise způsobené lidskou činností zapříčinily hluboké a rozsáhlé změny v klimatu planety.

    Oceány jsou tou nejlepší ochranou před změnou klimatu. Pohlcují totiž více než 90 procent přebytečného tepla zachyceného emisemi skleníkových plynů. Ale i je tahle energie navíc zahřívá. Záznamy, které se vedou od roku 1958, ukazují neustálý nárůst teploty oceánů a po roce 1990 se oteplování významně zrychlilo.

    Profesor Michael Mann z Pensylvánské univerzity, který je také členem týmu, vliv oceánů na počasí „u nás nahoře“ potvrzuje. „Vliv oceánů na oteplování se projevuje i v oceánech. Teplejší oceány znamenají větší potenciál pro větší srážky, jaké jsme v uplynulém roce zaznamenali v Evropě, Austrálii a v současné době i na západním pobřeží USA.“

    TUHO
    TUHO --- ---
    TADEAS: Bohuzel celej clanek jsem necetl. Takze nevim. Nicmene sem jsem to hazel primarne jako na reakci Ymladris tvrzeni, ktera si mysli, ze nad nejakou hranici bohatstvi uz uhlikova stopa nestoupa z konzumu. Imho je to v rozporu se vsema datama, ktery jsem videl.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PER2: s těmahle vizema zatopený mostecký pánve bych počkal, aspoň dokud nenajdeme vodu na to zatopení. Ono těch 30 kubíků za vteřinu v Ohři zas tak moc není, abysme z toho provozovali x desítek km2 jezer.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO: a pisou tam jaky rozdil je to kumulativne? co by se zmenilo kdyby hornich par (set) tisic nepouzivalo private jety? nic moc. tahle skupina by se mela zviditelnovat, ale primarne skrze vliv jejich investácnich rozhodnuti, coz ma imho daůekonvetsi dopady nez okazala spotreba
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    M Žaloudek
    https://www.facebook.com/1065851899/posts/10224870438482673/

    Zatímco my se nudíme prezidentskými volbami a debatami, v Německu mají zajímavější kauzu.
    #luetzibleibt #luetzerath

    Policie začala už před několika málo dny vyklízet blokádu aktivistů a aktivistek v osadě Lützerath, která leží na zásobách hnědého uhlí.
    Tahle jinak docela nevýznamná vybydlená vesnička v Nordrhein-Westfalen je nyní prakticky světovým nebo alespoň kontinentálním epicentrem celého klimatického hnutí.

    Vypadá to, že klimaaktivismus tu předhonil politiku a bude z toho ještě mrzení ve volebních průzkumech. Protože to byli němečtí Zelení, kdo prosadili konec těžby uhlí v Německu v roce 2030, namísto původně uvažovaného 2038, a byli na to náležitě pyšní. Zachránili tím nadobro 5 větších obydlených vesnic. Zachránil se také Hambašský les, který byl taky předmětem dlouhých blokád. Z perspektivy poměru sil v Bundestagu to byl jednoznačný úspěch - a Lützerath je de facto poslední osada, která ještě má padnout, takový byl kompromis. V době, kdy se německá vláda snaží aktuálně radikálně snížit závislost na ruském plynu, je pro ni teď těžko představitelné odepsat disponibilní zásoby uhlí.

    Z pohledu klimaaktivistů a stovek německých celebrit a tisíců akademických petentů, kteří je podpořili, je to ale docela jednoduché: Jedna z nejbohatších a nejvíc znečišťujících zemí na světě má uprostřed klimatické katastrofy tuny hnědého uhlí, jejichž CO2 stopa je v úhrnu přibližně tak velká jako jsou roční emise Řecka, prostě nechat pod zemí. Jejich vytěžení zásadně ohrožuje závazky Německa, které jsou v Pařížské dohodě. Změna konce těžby z roku 2038 na 2030 efektivně vedla k tomu, že se těží nikoliv méně, ale rychleji.

    Na místě jsou stovky lidí, zastoupeny jsou prakticky všechny klimatická hnutí, která v Německu existují - FFF, XR, Letzte Generation a asi 10 dalších. Samozřejmě i plno lidí z ostatních zemí.

    Fascinující je sledovat, co se kolem toho všechno děje. Profesionální rozdělení tábora do několika skupin, věková pestrost, tiskové centrum, právní a lékařské týmy, doprovodný program, videopozvánky pro veřejnost a všude tuny novinářů včetně zahraničních. Stavba stromových domů, zavěšování se na tripody, zaklesování se v lidské řetězy a v neposlední řadě obsazení podzemních tunelů, které se vyklízejí extrémně obtížně a dlouho (osvědčená taktika klimatického hnutí ve Velké Británii už od počátku 90. let). Denně i desítky demonstrací v Německých městech, návštěvy europoslanců na místě, Grety Thunberg, blokády u sídla RWE v Essenu, obsazení zemské centrály Zelených, paralelně běžící intenzivní lobbing u zákonodárců, a samozřejmě věcná a adekvátní debata ve veřejnoprávních médiích (řeší to hlavní zpravodajství denně), která kromě reportováni o samotném policejním zásahu řeší i podstatu a smysl protestu.

    A ta nejvíc nejneuvěřitelnější věc: Podle dnešní ankety si 59 % lidí v Německu teď přeje zastavení těžby. 🤯
    Němečtí politici (hlavně ti Zelení) dostávají aktuálně na sociálních sítích strašnou sodu, mladí Zelení a spousta dalších členů se protestu aktivně účastní, 2000 straníků už podepsalo dopis ostře kritizující postup svých ministrů…

    No… nevsadil bych si teď popravdě na to, že se to uhlí fakt vytěží.
    Respekt všem, kdo obětují svoje pohodlí, riskují zdraví, policejní násilí a tučné pokuty a bojují za naši budoucnost. ✊♥️

    Srovnání s českou veřejnou debatou o klimatické krizi a o aktivismu asi ani psát nemusím, ne? Ten kontrast už snad ani nemůže být větší.

    PS: Nesleduju to intenzivně, pokud tam mám věcné nepřesnosti nebo opomíjím nějakou zásadní věc, dejte mi vědět.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS: by 2100. zbytek paywalled
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam