• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    OMNIHASH: a to som si myslel ze surstromming je niekde zo skandinavie a oni to robia priemyselne australania
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Čína za tři roky vyrobila více betonu než USA za celé století | e15.cz
    https://www.e15.cz/zahranicni/cina-za-tri-roky-vyrobila-vice-betonu-nez-spojene-staty-za-cele-stoleti-1397094
    HUGH_BOYLAN
    HUGH_BOYLAN --- ---
    DZODZO: On by je bez povšimnutí přešel po hladině.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    DZODZO: tam se to stává pravidelně. V Menindee v šedesátých letech předělali šest sezónních jezer na zásobníky vody pro zemědělství a stabilizaci průtoku řeky. Bohužel jsou celkem mělký, a když je vedro ideálně po povodních, tak se jim tam rozjedou řasy a vyberou z vody všechen volnej kyslík. Dlouhodobě se dohadují, jestli ty jezera zase zrušej, nebo začnou mechanicky okysličovat.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    takovy ten biblicky uhyn, akurat ze jezis by tym nasytil hladove

    Řeku v Austrálii ucpala těla rozkládajících se ryb - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-svet-reku-v-australii-ucpala-tela-rozkladajicich-se-ryb-40426198
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    NYRLEM: na to je jen jedna odpoved, inzenyre, musis si toho vic precist, neb mas zasadni mezery. tohle je ryzi ukazka, udalosti je vice, i takovych, kde bylo co2 pod dnesni urovni. svejkukes, inzenyre a vsichni to vime

    Paleocene–Eocene Thermal Maximum - Wikipedia
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Paleocene%E2%80%93Eocene_Thermal_Maximum
    TUHO
    TUHO --- ---
    NYRLEM: jinak jantaky nejsem klimatolog, ale trochu jsem se myslim snazil dovzdelat a obcas s nejakym klimatologě / klimatolozkou konzultuju a musim rict, ze jejich argumentace mi prijde presvedciva. trochu jsem to shrnoval tady

    Dějiny klimatického konsenzu. Jak moc jsme si jistí změnou klimatu a jejími příčinami? – A2larm
    https://a2larm.cz/2022/07/dejiny-klimatickeho-konsenzu-jak-moc-jsme-si-jisti-zmenou-klimatu-a-jejimi-pricinami/

    a plus kratsi o antropogennich fingerprints oteplovani

    Jak víme, že globální oteplování způsobuje člověk – A2larm
    https://a2larm.cz/2019/12/jak-vime-ze-globalni-oteplovani-zpusobuje-clovek/
    TUHO
    TUHO --- ---
    NYRLEM: chapu zo teda spravne, ze tvrdis, ze klimatilogie je spatne, aniz bys jeji zavery, historii a metodiku hloubeji studoval?
    a duvod je hlavne to, ze te v profesi otravuje a pridelava praci?
    SADY
    SADY --- ---
    INK_FLO: muze bejt, pochopen Werichovi pravdy, rozhodne nechci nikoho ponizovat... ale, uplne uprimne, aby napsal takovou polemiku, tak by skutecne musel stravit hodiny ctenim disputaci a naslednou praci na clanku, ve svetle jeho zdejsich vlastnich prohlaseni trochu pochybuji 🤷
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    SADY: třeba se budeme divit a pokud má Nyrlem zkušenosti s psaním článků, tak nakonec napíše takovou polemiku, že jí k té sérii článků zveřejní v tom a2larmu. A to nemyslím ironicky.
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    NYRLEM: pokud to vezmeš opravdu poctivě, tak je tam ale určité riziko, že dopadneš jako hlavní postava této krátké povídky :-)

    Samsara | Slate Star Codex
    https://slatestarcodex.com/2019/11/04/samsara/
    SADY
    SADY --- ---
    INK_FLO: presne, tesat... mi to hrozne pripomina tu devalvaci jinak vcelku inteligentnich lidi aka programatori, zpusob jakym odplouvaj na russky propagande je neuveritelnej... a to jsou to dost casto frajeri, co berou 5k/h a resej penetracni testy, ale zaklad hybridni valky a fungovni medii nechapou 🤦🤷
    uz se koukam na inteligenci jinak, ti umej bejt tak neskutecne tupi, ze by baba z zabovresku zaplakala, aleobvykle se spis placaj po raminkach jak do toho vidi, prptoze na veskerou problematiku se da pouzit jejich "vyssi" princip... bleju prubezne, jinak bych uz byl mrtvej udusenim zvratkama
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    INK_FLO: na to uz je tu hezky obrazek ..

    jelikoz mam za sebou nekolik clanku s IF tak zkusim nebejt uplnej retard, diky za obavy :D

    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    NYRLEM: pokud bereš Klause jako nějakou autoritu/odborníka na danou problematiku, která ví lépe, než naivní klimatologové, jak uchopit klimatické změny, tak asi není co dodat :-). Ale tvé připomínkování té série článků si pak rád přečtu. Ono je v každým článku několik desítek odkazů na konkrétní studie, bez jejich nastudování to námitkování asi bude pokulhávat. Ale ty se asi považuješ za jednoho z těch, kteří se nenechají jen tak obalamutit a máš rád exaktní vědecká data zbavená ideologie, tak by neměl být problém to nastudovat. Ty články budou dohromady v řádu desítek stran, návazné studie v řádech stovek, tím pádem tedy to případné uvádění na pravou míru bude předpokládám minimálně spíš na jednotky stran, než na jednotky odstavců.

    Respektive možná by to mohlo působit neuctivě, když máš pocit, že něčí snahu ten problém uchopit v takovém rozsahu můžeš legitimně shodit ze stolu různými útržkovitými výkřiky do tmy a nějakými nehotovými fragmenty poloúvah, kde sám opakovaně přiznáváš lenost a neochotu se nad tím jakkoliv hlouběji zamyslet nebo tomu věnovat potřebný čas a energii, narozdíl od lidí, se kterými se tu dohaduješ ("vyznám se v jiném oboru", "první co mě napadá bezmyšlenkovitě", "možná nemám všechny informace").

    Představ si, že za tebou příjdu a začnu bez jakékoliv znalosti tvého oboru střílet od boku nějaké svoje domněky, fantazie, obavy, konfirmační biasy apod. A i přesto, že otevřeně přiznám, že o energetice a matematických modelech nic nevím, tak ti budu na to téma vykládat očividné nesmysly, házet pojmy jako idioti apod. a dávat okázale najevo, že se mi celej ten tvůj obor zdá nějakej divnej. Co by sis o mě pomyslel?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    R Kubala
    https://www.facebook.com/groups/2023967384336650/permalink/6052412848158730/

    Důležitá událost. Po třech letech dnes skončil atmosferický jev známý jako La Niňa, který ochlazuje Tichý oceán a do určité míry tlumí nejvýraznější projevy klimatické krize. Vzhledem k oteplení planety se tak dají očekávat tvrdé vlny veder, horší lesní požáry a epizody sucha.

    Naopak hurikány a tropické cyklóny by mohly být méně častější. Celkově lze teď očekávat prohloubení projevů klimatické krize a v některých problémech přesunutí problémů jinam (méně srážek v Indonésii, Jihovýchodní Asii a Austrálii, více na západě Ameriky) (
    https://t.co/o3R4gY0YnO ) Ještě pár let zpátky se často v českých médiích vysvětlovaly nejteplejší roky jevem El Niňo (přesný protějšek La Niňa) a upozaďovaly se fakta o klimatické krizi. Tak letošní léto nebude ovlivněné žádným z těchto jevů.

    Návrat El Niňa hrozí na podzim, což by bylo inferno. Šance na podzimní nástup El Niňa je 50 %, nicméně obecně se to těžko predikuje.

    Zde vzdělávací video o El Niňu a La Niňe: https://twitter.com/dw_scitech/status/1634201665879306241
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    PALEONTOLOG: no a kdyz se podivas na ty rekonstrukce, vidis tam pricinnou souvislost mezi co2 a teplotou? Vis, zda teplota implikuje co2 nebo obracene? Ja ne a moje chabe vzdelani mi rika, ze kdyz vetsi teplota umoznuje rozsahlejsi rust vegetace, tzn. opacne nez klimaticke nabozenstvi. Budes se divit, ale i blby technicky inzenyr zaznamenal vynesene grafy teploty, co2 a dalsich parametru na logaritmicke casove skale a polozil si otazku jak je mozne, ze existuji retardi, kteri si jeden bod na grafu reprezentujici stovky, tisice nebo desetisice let snazi srovnavat s kratkodobou oscilaci a z tohodle dlouhodobeho prumeru odvozuji dalekosahle zavery. Predpokladem! techto modelu je, ze podobne podminky vedou k podobnym klimatickym udalostem. To ale nelze overit.

    TUHO: sorry, jak uz jsem psal driv, vyznam se v energetice a matematickych modelech. Klimatologie me vicemene otravuje svym lobingem vedoucim ke kalkulacim negativnich externalit, ktere z meho pohledu nejsou dostatecne prokazane. Prectu si ten vas clanek na a2larmu (serii clanku) a zkusim k nemu napsat vytky v nejblizsi dobe. Prvni co me napadla bezmyslenkovite je, proc tvrdis, ze vliv cloveka na klima je prokazany fakt. Mozna nemam vsechny informace, ale cil "porucime vetru desti" se v minulost prilis nenaplnil a pokusy o nej skoncily fiaskem.

    INK_FLO: to se zcela nechapeme. Neni to o tom, ze nechci delat zasadnejsi zmeny, osobne jsem spis asketa. Jde o to, ze navrhovane zmeny prekracuji ekonomicke moznosti a vedou k problemum, ktere nas zahubi driv nez udavane dopady klimatickych zmen. Priklad z posledni doby - potrebujeme zbrojit a zdrazujeme si umele ocelarsky prumysl a obecne strojirenskou vyrobu. Ceny elektriny, ktere jsou podstatne navysene o ceny povolenek vedou k dvouciferne inflaci a rovnez k zavirani zavodu produkujicich kovy. Vyroba se presouva do zemi, kde podobna regulace neexistuje. Mluvis o zmanipulovanych think tancich, ale i ten senilni Klaus nerikal nic jineho, nez ze boj s globalni zmenou klimatu lze uchopit tak, ze bude ekonomicky davat lepsi smysl nez naivni predstavy klimatologu. Jo a vim co je DKE, otazka je, kdo jim trpi.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO: Dějiny klimatického spiknuti I, II a III od Myšpulína z Třeskoprsk
    TUHO
    TUHO --- ---
    NYRLEM: : Koukam, ze se vyznas v teorii vedy a teorii / historii / metodologii klimatologie. rad bych se dovzdelal, co bys mi doporucil za knizky z odborny literatury? dik
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    NYRLEM: "je to otazka vyroby a provozu" - ano, pro lidi, kteri interpretuji svet predevsim technologicky (techno-logisticky, tj. z hlediska civilizacniho developmentu [newspeak?]) je to otazka vyroby, provozu, atp. jiste, jedna z interpretaci planetarni situace je takova, ze napr. situace takto charakterizovana neexistuje. pokud existuje, ma/mela by technologicke reseni. to si mysli clovek ve sve roli civilizatora, budovatele civilizaci. zda je to opravnene muzeme zkoumat bud tak ze se na to ptame nejak principialne (napr. jake jsou role cloveka ve vztahu k managementu a developmentu tehcnickych nebo netechnickych systemu), nebo muzeme zkoumat technologie a jejich trajektorii a napr. se ptat zda CCS ma/muze mit nejakou kapacitu v nejakem casovem meritku, atp.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    NYRLEM: plácáš totální hovadiny, něco jako paleoekologický a paleoklimatologický rekonstrukce podle tebe neexistujou. no divil by ses, kolik prací je právě jen o minulosti, tzn ne o předpovědích, který se možná naplňují, ale naopak o analýze a poznání podínek, který jsou tolik odlišný od dnešních hodnot.
    přišel sis kopnout do klimatologie, ok, kopej si, ale víš o tom hovno a děláš ze sebe jen namistrovanýho debila :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam