PALEONTOLOG: no a kdyz se podivas na ty rekonstrukce, vidis tam pricinnou souvislost mezi co2 a teplotou? Vis, zda teplota implikuje co2 nebo obracene? Ja ne a moje chabe vzdelani mi rika, ze kdyz vetsi teplota umoznuje rozsahlejsi rust vegetace, tzn. opacne nez klimaticke nabozenstvi. Budes se divit, ale i blby technicky inzenyr zaznamenal vynesene grafy teploty, co2 a dalsich parametru na logaritmicke casove skale a polozil si otazku jak je mozne, ze existuji retardi, kteri si jeden bod na grafu reprezentujici stovky, tisice nebo desetisice let snazi srovnavat s kratkodobou oscilaci a z tohodle dlouhodobeho prumeru odvozuji dalekosahle zavery. Predpokladem! techto modelu je, ze podobne podminky vedou k podobnym klimatickym udalostem. To ale nelze overit.
TUHO: sorry, jak uz jsem psal driv, vyznam se v energetice a matematickych modelech. Klimatologie me vicemene otravuje svym lobingem vedoucim ke kalkulacim negativnich externalit, ktere z meho pohledu nejsou dostatecne prokazane. Prectu si ten vas clanek na a2larmu (serii clanku) a zkusim k nemu napsat vytky v nejblizsi dobe. Prvni co me napadla bezmyslenkovite je, proc tvrdis, ze vliv cloveka na klima je prokazany fakt. Mozna nemam vsechny informace, ale cil "porucime vetru desti" se v minulost prilis nenaplnil a pokusy o nej skoncily fiaskem.
INK_FLO: to se zcela nechapeme. Neni to o tom, ze nechci delat zasadnejsi zmeny, osobne jsem spis asketa. Jde o to, ze navrhovane zmeny prekracuji ekonomicke moznosti a vedou k problemum, ktere nas zahubi driv nez udavane dopady klimatickych zmen. Priklad z posledni doby - potrebujeme zbrojit a zdrazujeme si umele ocelarsky prumysl a obecne strojirenskou vyrobu. Ceny elektriny, ktere jsou podstatne navysene o ceny povolenek vedou k dvouciferne inflaci a rovnez k zavirani zavodu produkujicich kovy. Vyroba se presouva do zemi, kde podobna regulace neexistuje. Mluvis o zmanipulovanych think tancich, ale i ten senilni Klaus nerikal nic jineho, nez ze boj s globalni zmenou klimatu lze uchopit tak, ze bude ekonomicky davat lepsi smysl nez naivni predstavy klimatologu. Jo a vim co je DKE, otazka je, kdo jim trpi.