TADEAS: já to pochopil tak, že jak tu zmiňoval něco o tom, že nám někdo chce vzít náš luxus, tak magické myšlení funguje tímto směrem - jelikož nechci dělat zásadnější změny v té druhé věci (reakce společnosti a její případné změny), tak si to zdůvodním tak, že začnu zpochybňovat tu první věc (budu ignorovat exaktní poznatky o tom, že prostor pro debatu se zůžil a místo toho relativizovat a tvrdit, že bůhví, jak to je, možná ten prostor pro debatu máme ještě širší, než si myslíme. Což jak víme je posledních x-desítek let cílená práce, aby se toto mlžení a dezinformace šířili)
Asi to prostě lidi děsí, když si někdo dovolí natvrdo říct, že v prvním případě se prostor pro debatu zůžil a z toho pravděpodobně vyplývá, že se budou muset dělat nějaké větší či menší změny i v těch praktikách společenství. Tak vymýšlí různé copingové strategie, jak z toho ven, strčit hlavu do písku nebo relativizovat je jedna z nich. Čím méně o tom člověk doopravdy ví, tím lépe mu bude tohle wishful thinking fungovat. Viz zmiňovaný
https://en.wikipedia.org/wiki/Dunning%E2%80%93Kruger_effectVíceméně to, co tu Nyrlem jede, je v mikro měřítku ta samá strategie, kterou šíří zmanipulovaný think tanky a jistá část "vědecké" obce už dlouhou dobu, je to zhruba o tomhle:
před stěnou stojí (1) vědec a (2) laik/hlupák/dezinformátor/vědec placený Exxonem apod., stěna je bílá
1) stěna je bílá
2) nikdy není nic jen bílé, pojďme to zkoumat
1) stěna je bílá
2) v minulosti se často stalo, že někdo řekl, že stěna je bílá a pak se ukázalo, že byla i trochu černá, počkejme s ráznými prohlášeními
1) stěna je bílá
2) vaše trvrzení, že stěna je bílá je ideologické, je to vaše víra, já tam klidně můžu vidět černou, nenuťte mi svůj názor. Jste vůbec vědec? Víte, co je to věda?
1) stěna je bílá
2) opravdu věříte všem těm vaším spektrálním analyzérům? počkejme a třeba někdo zjistí, že není tak uplně bílá
1) stěna je bílá
2) podívejte, je jsem sice krátkozraký, mám 20 dioptrií a zrovna jsem si doma zapomněl brýle, ale mě tu nebude nikdo říkat, jak to je!
1) stěna je bílá
2) já jsem četl nadpisy čtyř článků na Parlamentních listech od jiných vědců a ti říkají, že je černá, tzn. nikdo neví, jak to vlastně je, je to otevřené, je to věc k diskuzi
1) stěna je bílá, zkuste si přečíst tyhle desítky vědeckých článků, které to inteligentnímu člověkovi vysvětlují milion způsoby
2) já nepotřebuju nic číst, vím jak to je!
1) stěna je bílá, zkuste si přečíst tyhle desítky vědeckých článků, které to inteligentnímu člověkovi vysvětlují milion způsoby
2) něco jsem si přečetl, ale stejně se mi to nějak nezdá
2) ty články psal někdo podplacený, všechno je to podvod a konspirace s cílem zakázat černou!
1) stěna je bílá, zkuste si přečíst tyhle desítky vědecký článků, které to inteligentnímu člověkovi vysvětlují milion způsoby
2) mě nikdo nebude říkat, co mám dělat, manipulace, totalita, Orwell
1) stěna je bílá, zkuste si přečíst tyhle desítky vědecký článků, které to inteligentnímu člověkovi vysvětlují milion způsoby
V čem je pointa příběhu? - každý den, kdy se 1) a 2) dohadují, mají určité společnosti miliardové zisky, jde jim prostě jen o oddalování. Oni sami dávno ví, že stěna je bílá.