• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Okno příležitosti pro záchranu planety se brzy zavře. Lidstvo kráčí, mělo by však sprintovat
    https://denikn.cz/1107488/okno-prilezitosti-pro-zachranu-planety-se-brzy-zavre-lidstvo-kraci-melo-by-vsak-sprintovat/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    A Culková
    https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=10221197809083524&id=1494582298&post_id=1494582298_10221197809083524

    Pavel je na návštěvě v Nemecku. Tušíte, zda diskutovali i klima? Já tedy doufám, že to ten článek, viz. komentář, jen zamlčuje. Nepřjde mi adekvátní mluvit o životech a bezpečnosti bez toho, že se probírá jak hluboce transformovat společnost směrem k uhlíkové neutralitě. Jinak je to tedy nevídané přehlížení ohrožení bezpečnosti, zdraví a otázka přežití miliard lidí na planetě. Chápu, že je za hranicemi válka, ale klima nepočká ani minutu. Krize jsou souběžné a nemůžeme jednu vytěsňovat pro druhou. Řešit se musí najednou. Bohužel.


    M Berg:

    agenturní zpráva AFP:

    Kontroverzní témata byla při Pavlově inaugurační návštěvě z velké části vynechána. Steinmeier na dotaz upozornil, že obě vlády mají rozdílné představy například o klimatické a energetické politice. "Dnes jsme nenastolili žádnou z otázek, které bychom označili za sporné," řekl Pavel.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    V Pacifiku se po letech obrátily karty. Světu to přinese ještě větší teplo - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-v-pacifiku-se-po-letech-obratily-karty-svetu-to-prinese-jeste-vetsi-teplo-227934#

    Zvyšování globální teploty v důsledku změny klimatu už nemírní La Niña. Chladný oceánský a atmosférický jev skončil a po třech letech ho střídá neutrální období. Po něm přijde teplý jev El Niño, který může přinést nové rekordy.
    STARDAY
    STARDAY --- ---
    "What would it take to keep global heating to no more than 1.5 degrees? The single most important intervention is the one that so far no government has been willing to touch: cap fossil fuel use and scale it down, on a binding annual schedule, until the industry is mostly dismantled by the middle of the century. That’s it. "

    What Would It Look Like If We Treated Climate Change as an Actual Emergency? ❧ Current Affairs
    https://www.currentaffairs.org/2021/11/what-would-it-look-like-if-we-treated-climate-change-as-an-actual-emergency
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Co drží na uzdě globální biodiverzitu? — Přírodovědecká fakulta UK
    https://www.natur.cuni.cz/fakulta/aktuality/archiv-2022/co-drzi-na-uzde-globalni-biodiverzitu

    Článek v prestižním časopise Science Advances, který publikovali vědci z Univerzity Karlovy (CTS a PřF UK) ukazuje, že biologická rozmanitost Země je v měřítku desítek miliónů let regulovaná díky zpětné vazbě mezi diverzitou na jedné straně a vznikáním a zanikáním druhů na straně druhé, takže nemůže neomezeně růst. To vrhá nové světlo na současnou krizi biodiverzity.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Radim Tolasz, český zástupce u IPCC: "Fatalismus nesdílím. Lidstvo má pořád ještě možnosti, co s klimatickou změnou dělat..."

    Celý rozhovor (24 minut) zde:

    Fatalismus nesdílím. Lidstvo má pořád ještě možnosti, co s klimatickou změnou dělat, říká k hodnotící zprávě OSN klimatolog | Radiožurnál
    https://radiozurnal.rozhlas.cz/fatalismus-nesdilim-lidstvo-ma-porad-jeste-moznosti-co-s-klimatickou-zmenou-8954928
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO
    TUHO --- ---
    Vlakno, ktery shnruje hlavni poznatky





    https://twitter.com/RARohde/status/1637804171045773315?s=20
    THE_DARKNESS
    THE_DARKNESS --- ---
    právě probíhá: Už od 14 hodin si můžete pustit také oficiální tiskovou konferenci IPCC přímo ze švýcarského Interlakenu, kde se poslední týden jednalo o znění závěrečného Shrnutí pro tvůrce politik. Ve streamu z Interlakenu představí obsah nové zprávy přímo autoři a autorky z Mezivládního panelu OSN pro změnu klimatu. Stream poběží na:
    👉 https://bit.ly/SYRPRcfe
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO:

    Scientists deliver ‘final warning’ on climate crisis: act now or it’s too late | Climate crisis | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2023/mar/20/ipcc-climate-crisis-report-delivers-final-warning-on-15c
    TUHO
    TUHO --- ---
    Odhady říkají, že v reakci na změnu klimatu již začalo měnit své místo působení mezi 25 a 85 procenty všech druhů na planetě. Jde o největší reorganizaci přírodního světa od poslední doby ledové a děje se to rychle. Jaké budou přesné důsledky z dlouhodobého hlediska, ale netušíme, a to z důvodu, který jste sama zmínila: Naruší se všechny vazby. Druhy tak budou čelit vážné výzvě, protože se změní nejen jejich klimatická komfortní zóna, ale také všechny ekologické vztahy."

    Studuje, jak příroda reaguje na změny klimatu: „Evoluce se nám dnes děje před očima“
    https://denikn.cz/1095571/studuje-jak-druhy-reaguji-na-zmeny-klimatu-rostliny-a-zivocichove-delaji-vse-co-je-v-jejich-silach-tak-proc-my-ne/
    TUHO
    TUHO --- ---
    Klimatologie na MUNI
    Co má společného jedlá soda a zachytávání CO2? Podle jednoho z nových objevů lze poměrně levně vyrábět velké množství sorbentu (materiál pohlcující jinou látku), který dokáže 2x-3x účinněji zachytávat CO2 ze vzduchu. Následně lze zachycený CO2 přeměnit na jedlou sodu a sypat ji do oceánů. To při dostatečných dávkách může snížit kyselost oceánů, která se zvyšuje s rostoucí koncentrací CO2 ve vodě. Minimálně první část výzkumu vypadá nadějně 🙂

    Revoluce v zachytávání oxidu uhličitého z atmosféry. Mohli bychom ho uložit do oceánů jako jedlou sodu – VTM.cz
    https://vtm.zive.cz/clanky/revoluce-v-zachytavani-oxidu-uhliciteho-z-atmosfery-mohli-bychom-ho-ulozit-do-oceanu-jako-jedlou-sodu/sc-870-a-221126/
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    SCHWEPZ: to je dalsi zpetna vazba, cim vice co2 tim vice ras .. pokud sezenou i fosfor aspol.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    What is sargassum? Here's why seaweed is piling up along Florida beaches : NPR
    https://www.npr.org/2023/03/15/1163385168/sargassum-seaweed-florida-mexico-beaches

    Letošní pás mořských řas váží asi deset milionů tun a je tak obrovský, že jej lze v celém rozsahu pozorovat jen z vesmíru

    Rekordně velká masa mořských řas by podle expertů mohla v létě zavalit pláže Floridy. Na hladině Atlantského oceánu se totiž vytvořil pás nahnědlých rostlin o šířce okolo 8800 kilometrů. Ten míří do Mexického zálivu a už nyní znepříjemňuje pobyt na mexických plážích. Vědci spekulují, že k přemnožení došlo vlivem klimatické změny nebo znečištění.
    Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/rasa-atlantik-pas-plaz-florida-pozorovani.A230320_080500_zahranicni_lisv?

    TUHO
    TUHO --- ---
    Ed Hawkins
    Tomorrow, @ipcc will release the Synthesis of the 6th Assessment, summarising all six of the previous component Reports.
    There will be no surprises.
    Human activities, mainly burning fossil fuels, have already warmed the climate by more than 1°C, causing severe impacts.
    Every bit of warming makes the consequences more severe. The faster we reduce emissions the less bad the climate consequences will be. We also need to adapt to changes in climate.

    TADEAS
    TADEAS --- ---
    https://twitter.com/USEmbassyKyiv/status/1637067122709807104
    TUHO
    TUHO --- ---
    The European Commission has released its REPowerEU strategy, responding to the “double urgency” of dependence on Russia and climate change.

    In cutting ties with Moscow “well before 2030”, the strategy sees gas consumption in the EU falling by two-thirds – much faster than previously anticipated – and renewable power capacity doubling over the next eight years.

    To help cut gas use more quickly, the commission proposes a higher 45% target for renewables’ share of the EU energy mix in 2030, up from the 40% goal proposed only last July. It also suggests a more ambitious target for energy savings, cutting demand 13% by 2030, from a 2020 reference point, instead of the current 9%.

    In-depth Q&A: How the EU plans to end its reliance on Russian fossil fuels - Carbon Brief
    https://www.carbonbrief.org/in-depth-qa-how-the-eu-plans-to-end-its-reliance-on-russian-fossil-fuels/?
    TADEAS
    TADEAS --- ---


    https://twitter.com/PCarterClimate/status/1637158399644413952?s=19
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    DZODZO: na jejich obranu to není úplná sranda a vybalancovat vodní systémy tak, aby fungovaly ekologicky a zároveň si mohl odebírat značnou část vody pro zemědělství máme problém i v našem podnebí, natož v místech, kde řeky buď vyschnou, nebo se promění na polívku i defaultně.
    Jinak Austrálie je země vodním megaprojektům zaslíbená a od začátku minulýho století vymejšlej, jak jí dostat přes Alpy do vnitrozemí, aby zXnásobili úrodnou plochu. Maj tam spoustu vyschlejch jezer, a kdyby se jim některé podařilo znova zatopit, tak si budou výskat. Bohužel ten potřebnej přenesenej objem je tak velkej, že k tomu nemají dodneška potřebnou techniku a postupy. Nejvíc se mi líbil plán prokopat kanál a tunel do Eyrejskýho jezera, že kterýho by vzniklo vnitrozemní moře a kanálem na dně by se vracela rozpuštěná koncentrovanější sůl zpátky do Jižního oceánu.

    Bradfield Scheme - Wikipedia
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Bradfield_Scheme

    Ord River - Wikipedia
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Ord_River#Ord_River_Irrigation_Scheme
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam