• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    TUHO
    TUHO --- ---
    Ed Hawkins
    Tomorrow, @ipcc will release the Synthesis of the 6th Assessment, summarising all six of the previous component Reports.
    There will be no surprises.
    Human activities, mainly burning fossil fuels, have already warmed the climate by more than 1°C, causing severe impacts.
    Every bit of warming makes the consequences more severe. The faster we reduce emissions the less bad the climate consequences will be. We also need to adapt to changes in climate.

    TADEAS
    TADEAS --- ---
    https://twitter.com/USEmbassyKyiv/status/1637067122709807104
    TUHO
    TUHO --- ---
    The European Commission has released its REPowerEU strategy, responding to the “double urgency” of dependence on Russia and climate change.

    In cutting ties with Moscow “well before 2030”, the strategy sees gas consumption in the EU falling by two-thirds – much faster than previously anticipated – and renewable power capacity doubling over the next eight years.

    To help cut gas use more quickly, the commission proposes a higher 45% target for renewables’ share of the EU energy mix in 2030, up from the 40% goal proposed only last July. It also suggests a more ambitious target for energy savings, cutting demand 13% by 2030, from a 2020 reference point, instead of the current 9%.

    In-depth Q&A: How the EU plans to end its reliance on Russian fossil fuels - Carbon Brief
    https://www.carbonbrief.org/in-depth-qa-how-the-eu-plans-to-end-its-reliance-on-russian-fossil-fuels/?
    TADEAS
    TADEAS --- ---


    https://twitter.com/PCarterClimate/status/1637158399644413952?s=19
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    DZODZO: na jejich obranu to není úplná sranda a vybalancovat vodní systémy tak, aby fungovaly ekologicky a zároveň si mohl odebírat značnou část vody pro zemědělství máme problém i v našem podnebí, natož v místech, kde řeky buď vyschnou, nebo se promění na polívku i defaultně.
    Jinak Austrálie je země vodním megaprojektům zaslíbená a od začátku minulýho století vymejšlej, jak jí dostat přes Alpy do vnitrozemí, aby zXnásobili úrodnou plochu. Maj tam spoustu vyschlejch jezer, a kdyby se jim některé podařilo znova zatopit, tak si budou výskat. Bohužel ten potřebnej přenesenej objem je tak velkej, že k tomu nemají dodneška potřebnou techniku a postupy. Nejvíc se mi líbil plán prokopat kanál a tunel do Eyrejskýho jezera, že kterýho by vzniklo vnitrozemní moře a kanálem na dně by se vracela rozpuštěná koncentrovanější sůl zpátky do Jižního oceánu.

    Bradfield Scheme - Wikipedia
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Bradfield_Scheme

    Ord River - Wikipedia
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Ord_River#Ord_River_Irrigation_Scheme
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    DZODZO: vyroba surstrommingu je ohrozena stavem ryb...srsly
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    OMNIHASH: a to som si myslel ze surstromming je niekde zo skandinavie a oni to robia priemyselne australania
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Čína za tři roky vyrobila více betonu než USA za celé století | e15.cz
    https://www.e15.cz/zahranicni/cina-za-tri-roky-vyrobila-vice-betonu-nez-spojene-staty-za-cele-stoleti-1397094
    HUGH_BOYLAN
    HUGH_BOYLAN --- ---
    DZODZO: On by je bez povšimnutí přešel po hladině.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    DZODZO: tam se to stává pravidelně. V Menindee v šedesátých letech předělali šest sezónních jezer na zásobníky vody pro zemědělství a stabilizaci průtoku řeky. Bohužel jsou celkem mělký, a když je vedro ideálně po povodních, tak se jim tam rozjedou řasy a vyberou z vody všechen volnej kyslík. Dlouhodobě se dohadují, jestli ty jezera zase zrušej, nebo začnou mechanicky okysličovat.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    takovy ten biblicky uhyn, akurat ze jezis by tym nasytil hladove

    Řeku v Austrálii ucpala těla rozkládajících se ryb - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-svet-reku-v-australii-ucpala-tela-rozkladajicich-se-ryb-40426198
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    NYRLEM: na to je jen jedna odpoved, inzenyre, musis si toho vic precist, neb mas zasadni mezery. tohle je ryzi ukazka, udalosti je vice, i takovych, kde bylo co2 pod dnesni urovni. svejkukes, inzenyre a vsichni to vime

    Paleocene–Eocene Thermal Maximum - Wikipedia
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Paleocene%E2%80%93Eocene_Thermal_Maximum
    TUHO
    TUHO --- ---
    NYRLEM: jinak jantaky nejsem klimatolog, ale trochu jsem se myslim snazil dovzdelat a obcas s nejakym klimatologě / klimatolozkou konzultuju a musim rict, ze jejich argumentace mi prijde presvedciva. trochu jsem to shrnoval tady

    Dějiny klimatického konsenzu. Jak moc jsme si jistí změnou klimatu a jejími příčinami? – A2larm
    https://a2larm.cz/2022/07/dejiny-klimatickeho-konsenzu-jak-moc-jsme-si-jisti-zmenou-klimatu-a-jejimi-pricinami/

    a plus kratsi o antropogennich fingerprints oteplovani

    Jak víme, že globální oteplování způsobuje člověk – A2larm
    https://a2larm.cz/2019/12/jak-vime-ze-globalni-oteplovani-zpusobuje-clovek/
    TUHO
    TUHO --- ---
    NYRLEM: chapu zo teda spravne, ze tvrdis, ze klimatilogie je spatne, aniz bys jeji zavery, historii a metodiku hloubeji studoval?
    a duvod je hlavne to, ze te v profesi otravuje a pridelava praci?
    SADY
    SADY --- ---
    INK_FLO: muze bejt, pochopen Werichovi pravdy, rozhodne nechci nikoho ponizovat... ale, uplne uprimne, aby napsal takovou polemiku, tak by skutecne musel stravit hodiny ctenim disputaci a naslednou praci na clanku, ve svetle jeho zdejsich vlastnich prohlaseni trochu pochybuji 🤷
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    SADY: třeba se budeme divit a pokud má Nyrlem zkušenosti s psaním článků, tak nakonec napíše takovou polemiku, že jí k té sérii článků zveřejní v tom a2larmu. A to nemyslím ironicky.
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    NYRLEM: pokud to vezmeš opravdu poctivě, tak je tam ale určité riziko, že dopadneš jako hlavní postava této krátké povídky :-)

    Samsara | Slate Star Codex
    https://slatestarcodex.com/2019/11/04/samsara/
    SADY
    SADY --- ---
    INK_FLO: presne, tesat... mi to hrozne pripomina tu devalvaci jinak vcelku inteligentnich lidi aka programatori, zpusob jakym odplouvaj na russky propagande je neuveritelnej... a to jsou to dost casto frajeri, co berou 5k/h a resej penetracni testy, ale zaklad hybridni valky a fungovni medii nechapou 🤦🤷
    uz se koukam na inteligenci jinak, ti umej bejt tak neskutecne tupi, ze by baba z zabovresku zaplakala, aleobvykle se spis placaj po raminkach jak do toho vidi, prptoze na veskerou problematiku se da pouzit jejich "vyssi" princip... bleju prubezne, jinak bych uz byl mrtvej udusenim zvratkama
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    INK_FLO: na to uz je tu hezky obrazek ..

    jelikoz mam za sebou nekolik clanku s IF tak zkusim nebejt uplnej retard, diky za obavy :D

    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    NYRLEM: pokud bereš Klause jako nějakou autoritu/odborníka na danou problematiku, která ví lépe, než naivní klimatologové, jak uchopit klimatické změny, tak asi není co dodat :-). Ale tvé připomínkování té série článků si pak rád přečtu. Ono je v každým článku několik desítek odkazů na konkrétní studie, bez jejich nastudování to námitkování asi bude pokulhávat. Ale ty se asi považuješ za jednoho z těch, kteří se nenechají jen tak obalamutit a máš rád exaktní vědecká data zbavená ideologie, tak by neměl být problém to nastudovat. Ty články budou dohromady v řádu desítek stran, návazné studie v řádech stovek, tím pádem tedy to případné uvádění na pravou míru bude předpokládám minimálně spíš na jednotky stran, než na jednotky odstavců.

    Respektive možná by to mohlo působit neuctivě, když máš pocit, že něčí snahu ten problém uchopit v takovém rozsahu můžeš legitimně shodit ze stolu různými útržkovitými výkřiky do tmy a nějakými nehotovými fragmenty poloúvah, kde sám opakovaně přiznáváš lenost a neochotu se nad tím jakkoliv hlouběji zamyslet nebo tomu věnovat potřebný čas a energii, narozdíl od lidí, se kterými se tu dohaduješ ("vyznám se v jiném oboru", "první co mě napadá bezmyšlenkovitě", "možná nemám všechny informace").

    Představ si, že za tebou příjdu a začnu bez jakékoliv znalosti tvého oboru střílet od boku nějaké svoje domněky, fantazie, obavy, konfirmační biasy apod. A i přesto, že otevřeně přiznám, že o energetice a matematických modelech nic nevím, tak ti budu na to téma vykládat očividné nesmysly, házet pojmy jako idioti apod. a dávat okázale najevo, že se mi celej ten tvůj obor zdá nějakej divnej. Co by sis o mě pomyslel?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam