• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    U příležitosti mezinárodního dne lesů na ČT2 vysíláme premiéru dokumentárního filmu Lesní žal. Sondu do života dětí na Vysočině provedla psycholožka a režisérka Barbora Klocová ve spolupráci s Chaloupky o.p.s.

    Dokument o environentálním žalu, i o naději.

    Lesní žal - iVysílání | Česká televize
    https://www.ceskatelevize.cz/porady/14818643265-lesni-zal/
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO
    TUHO --- ---
    Posun mezi AR5 a AR6 - novy vedecky poznatky ukazujou, ze mame vetsi problem

    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS: ad m8timr k 2,2-3,5 otepleni

    TUHO:

    Johan Rockström on a +2 and +3 degrees world
    https://youtube.com/watch?v=GuQIMnJejHc
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    6.IPCC SYNTÉZA
    20.3.2023

    Vysoká míra jistoty, spolehlivosti:

    1.
    Koncentrace CO2 je nejvyšší za 2 miliony let, metanu a NO2 nejvyšší za 800.000 let.

    2.
    Vymírání fauny a flóry na planetě je způsobeno růstem extrémně vysokých teplot a s tím související hromadné úhynu na souši i v oceánech.

    3.
    Nárůst extrémních veder má za následek ve všech regionech i úmrtnosti a nemocnost u lidí.

    4.
    Zavádění adaptačních opatření se zlepšilo a zrychlilo v posledním období. Finance směřují na zmírnění dopadu (mitigaci).
    Odhady však ukazují, že je to, pro udržení růstu teploty do 2C, pořad málo.
    Nyní míříme k oteplení o 2,2-3,5 C.
    V ČR se teplota zvýší o 5 C a výše do konce století.

    5.
    Rozvoj regionů odolných vůči změnám klimatu je a bude složitější.
    Tato složitost je dána způsobem našeho rozvoje v minulosti.
    Máme emisemi zaděláno na desítky let dopředu a také se bude navíc zhoršovat s dalším růstem teploty.

    6.
    Změna klimatu přináší nezvratné ztráty biologické rozmanitosti v ekosystémech.
    U lesů a korálových útesů máme největší jistotu, že to tak opravdu je.

    7.
    Rychle se uzavírá prostor pro řešení avšak pořad tam ještě je.
    Rozvoj odolný vůči změně klimatu je stále možný.

    8.
    Rychlé a trvalé zmírňování dopadů a urychlení adaptačních opatření v tomto desetiletí, by snížilo předpokládané ztráty a škody pro lidi a ekosystémy.

    9.
    Adaptace mají řadu pozitivních vedlejších efektů jako je zlepšení zemědělské produktivity, zdraví, zvýšení potravinové bezpečnosti, zachování biologické rozmanitosti.

    10.
    Možnosti adaptace a mitigace se v regionech různí.

    11.
    Existují účinné možnosti adaptace, které chrání lidské zdraví včetně posílení programu veřejného zdraví, zvýšení odolnosti zdravotnických systémů, zlepšení zdraví ekosystémů, zlepšení přístupu k pitné vodě, zvýšení odolnosti před povodněmi, zlepšení systému včasného varování.

    ~Radim Tolasz~
    TUHO
    TUHO --- ---
    Jakub Hruška
    Dnes je Světový den vody. A venku má dnes být 18 C, přestože je teprve 22. března. Jak to souvisí? No tak, že máme zase nakročeno k suchému roku, protože s postupující klimatickou změnou (v ČR se od roku 1961 oteplilo o více než 2 C) vody velmi rychle ubývá. Protože roční množství srážek se nemění, znamenají vyšší průměrné teploty vyšší odpar. V krajině prostě zůstává mnohem méně vody než před půlstoletím.
    Naši předkové žili v době, kdy byl ve střední Evropě vody spíše nadbytek. Proto už od Rakouska-Uherska probíhaly velké "meliorační", čti odvodňvací, projekty. Napřimovaly se velké řeky, aby se získala jednak půda v nivách velkých řek k zemědělství, a také proto, aby do těchto víceméně kanálů mohly ústit menší meliorace potoků a polí, a aby to všechno pěkně ryche a "kapacitně" odteklo pryč. První republika toto úsilí zintenzivnila, a socialistická éra ho dovedla ad absurdum. Odvodňovaly se pak i pozemky, které to ani tenkrát vůbec nepotřebovaly.
    Jenže čas trhnul oponou, a z doby vodního nadbytku se rychle dostáváme do doby nedostatku. Jen všechna ta odvodnění vesele fungují dál, přestože dnes situaci vlastně zhoršují.
    Často se proto mluví, a to bych zdůraznil, že jen mluví a do nových a nových koncepcí neustále zapisuje, o zadržení vody v krajině. To ale vyžaduje mnoho věcí - za prvé změnit komplet legislativu, která je pořád nastavená na to odvodňování - mimo jiné i tím, že všechny meliorované řeky a potoky jsou pečlivě zaneseny v katastru nemovitostí, a jedině formálně správně je to tak, jak je to teď zapsáno. Dále v myslích mnoha lidí na důležitých místech, je ta zmeliorovaná krajina úplně v pořádku. Pak státní podniky Povodí neustále "uvádějí do původního stavu" potoky, které si dovolily vytyčený jim kanál svévolně opustit. Protože přece v katastru je to jinak! Oni jen "napravují" nesprávný stav.
    Tolikrát vzývané zadržení vody v krajině neznamená, že na těchto meliorovaných tocích vystavíme rybníky. Ty totiž se suchem v krajině moc nepomohou, ve velkém suchu situaci spíš zhoršují odparem z rozsáhlé otevřené hladiny. Hohužel stavba rybníků (tedy kromě stavby přehrad) bývý to jediné, co dnešní technokraty obvykle napadá.
    Nejdůležitější je obnovit přirozené retenční (zadržovací) schopnosti zcela zničených niv okolo všech toků. Důležitá je ta voda, která není na první pohled vidět, protože je v půdě, v mokřadech, a která meandry odtéká pomalu a ještě má čas na vsakování. To ta v meliorovaném kanále vůbec nemá. Vodu potřebujeme zadržet tam, kde napršela, a ne ji trubkami rychle odvést pryč.
    Zatímco Rakousko-Uhersko, Československo i ČSSR zakládali Meliorační správy, my bychom konečně měli založit nějakou Demeliorační správu a desetiletí zase měnit krajinu opačným směrem než naši předkové.
    Aby tyhle fotky konečně byly minulostí... 34 let po Listopadu 89 už bychom to měli sakra pochopit!
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Verfassungsschutz: "Letzte Generation" nicht extremistisch | Aktuell Deutschland | DW | 15.03.2023
    https://dw.com/de/verfassungsschutz-letzte-generation-nicht-extremistisch/a-64989135
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    The Role of Ruminants in Reversing Global Warming
    Seth J. Itzkan at Middlebury College, March 14, 2023

    The Role of Ruminants in Reversing Global Warming
    https://vimeo.com/809822356#t=2028s


    Dear Friends, It was an honor to give the talk "The Role of Ruminants in Reversing Global Warming" to an audience at Middlebury College last week.

    Special thanks to Emily Landenberger and Molly Anderson for making that happen.

    Additional special thanks to regen grazier visionary and legend, Abe Collins, and Josh Lucas of Lucas family farm. Your work is greatly appreciated. https://www.facebook.com/lucasfamilyfarms/
    Original poster is here.

    The Role of Ruminants in Reversing Global Warming - Middlebury Food Co-op
    https://middlebury.coop/event/the-role-of-ruminants-in-reversing-global-warming/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Okno příležitosti pro záchranu planety se brzy zavře. Lidstvo kráčí, mělo by však sprintovat
    https://denikn.cz/1107488/okno-prilezitosti-pro-zachranu-planety-se-brzy-zavre-lidstvo-kraci-melo-by-vsak-sprintovat/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    A Culková
    https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=10221197809083524&id=1494582298&post_id=1494582298_10221197809083524

    Pavel je na návštěvě v Nemecku. Tušíte, zda diskutovali i klima? Já tedy doufám, že to ten článek, viz. komentář, jen zamlčuje. Nepřjde mi adekvátní mluvit o životech a bezpečnosti bez toho, že se probírá jak hluboce transformovat společnost směrem k uhlíkové neutralitě. Jinak je to tedy nevídané přehlížení ohrožení bezpečnosti, zdraví a otázka přežití miliard lidí na planetě. Chápu, že je za hranicemi válka, ale klima nepočká ani minutu. Krize jsou souběžné a nemůžeme jednu vytěsňovat pro druhou. Řešit se musí najednou. Bohužel.


    M Berg:

    agenturní zpráva AFP:

    Kontroverzní témata byla při Pavlově inaugurační návštěvě z velké části vynechána. Steinmeier na dotaz upozornil, že obě vlády mají rozdílné představy například o klimatické a energetické politice. "Dnes jsme nenastolili žádnou z otázek, které bychom označili za sporné," řekl Pavel.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    V Pacifiku se po letech obrátily karty. Světu to přinese ještě větší teplo - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-v-pacifiku-se-po-letech-obratily-karty-svetu-to-prinese-jeste-vetsi-teplo-227934#

    Zvyšování globální teploty v důsledku změny klimatu už nemírní La Niña. Chladný oceánský a atmosférický jev skončil a po třech letech ho střídá neutrální období. Po něm přijde teplý jev El Niño, který může přinést nové rekordy.
    STARDAY
    STARDAY --- ---
    "What would it take to keep global heating to no more than 1.5 degrees? The single most important intervention is the one that so far no government has been willing to touch: cap fossil fuel use and scale it down, on a binding annual schedule, until the industry is mostly dismantled by the middle of the century. That’s it. "

    What Would It Look Like If We Treated Climate Change as an Actual Emergency? ❧ Current Affairs
    https://www.currentaffairs.org/2021/11/what-would-it-look-like-if-we-treated-climate-change-as-an-actual-emergency
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Co drží na uzdě globální biodiverzitu? — Přírodovědecká fakulta UK
    https://www.natur.cuni.cz/fakulta/aktuality/archiv-2022/co-drzi-na-uzde-globalni-biodiverzitu

    Článek v prestižním časopise Science Advances, který publikovali vědci z Univerzity Karlovy (CTS a PřF UK) ukazuje, že biologická rozmanitost Země je v měřítku desítek miliónů let regulovaná díky zpětné vazbě mezi diverzitou na jedné straně a vznikáním a zanikáním druhů na straně druhé, takže nemůže neomezeně růst. To vrhá nové světlo na současnou krizi biodiverzity.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Radim Tolasz, český zástupce u IPCC: "Fatalismus nesdílím. Lidstvo má pořád ještě možnosti, co s klimatickou změnou dělat..."

    Celý rozhovor (24 minut) zde:

    Fatalismus nesdílím. Lidstvo má pořád ještě možnosti, co s klimatickou změnou dělat, říká k hodnotící zprávě OSN klimatolog | Radiožurnál
    https://radiozurnal.rozhlas.cz/fatalismus-nesdilim-lidstvo-ma-porad-jeste-moznosti-co-s-klimatickou-zmenou-8954928
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO
    TUHO --- ---
    Vlakno, ktery shnruje hlavni poznatky





    https://twitter.com/RARohde/status/1637804171045773315?s=20
    THE_DARKNESS
    THE_DARKNESS --- ---
    právě probíhá: Už od 14 hodin si můžete pustit také oficiální tiskovou konferenci IPCC přímo ze švýcarského Interlakenu, kde se poslední týden jednalo o znění závěrečného Shrnutí pro tvůrce politik. Ve streamu z Interlakenu představí obsah nové zprávy přímo autoři a autorky z Mezivládního panelu OSN pro změnu klimatu. Stream poběží na:
    👉 https://bit.ly/SYRPRcfe
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO:

    Scientists deliver ‘final warning’ on climate crisis: act now or it’s too late | Climate crisis | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2023/mar/20/ipcc-climate-crisis-report-delivers-final-warning-on-15c
    TUHO
    TUHO --- ---
    Odhady říkají, že v reakci na změnu klimatu již začalo měnit své místo působení mezi 25 a 85 procenty všech druhů na planetě. Jde o největší reorganizaci přírodního světa od poslední doby ledové a děje se to rychle. Jaké budou přesné důsledky z dlouhodobého hlediska, ale netušíme, a to z důvodu, který jste sama zmínila: Naruší se všechny vazby. Druhy tak budou čelit vážné výzvě, protože se změní nejen jejich klimatická komfortní zóna, ale také všechny ekologické vztahy."

    Studuje, jak příroda reaguje na změny klimatu: „Evoluce se nám dnes děje před očima“
    https://denikn.cz/1095571/studuje-jak-druhy-reaguji-na-zmeny-klimatu-rostliny-a-zivocichove-delaji-vse-co-je-v-jejich-silach-tak-proc-my-ne/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam