• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    TUHO
    TUHO --- ---
    SCHWEPZ: patri, taky to tunuz bylo. vcetne navazujici kratke debaty, kdyztak projdi reakce:

    URZA:
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    SEJDA: já ho sleduju dlouho, četl jsem tři jeho knihy, právě proto to se m dávám. Jdu to prostudovat, každopádně ten člověk je poměrně brilantní, i přesto, že se v dílčích věcech může mýlit.

    PS. ty titulky jsou příšerný, to nebudu ani komentovat. I tak si myslím, že to sem patří a je to zajímavý rozhovor.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    SCHWEPZ: zadej si Smil do vyhledavani. Neni to poprve, co tu jsou jeho proroctvi. Za mne je mimo, zpochybnuje klimaticke obete, kterych je uz vice nez obeti automobilizmu.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    TUHO:
    SHEFIK: já se jen modlím že nějakého hejhulu typu Benda nebo Zahradil nenapadne uhelky dotovat aby nebyl ten vysněný "blackout"
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TUHO: to ja koukam, bez tehle uhlobaronu by nemohl byt takovy narust renewables. Jsou to climate heroes .)

    Vcera jsem zrovna nad uhelkama/plynovejma premyslel, a dokud budou fungovat jako zalozni zdroje posledni instance, primarne asi na zimni obdobi, jejich zivotnost (i kdyz vetsinu casu nepojedou) muze byt i dalsich 30 let. A ten 'odstaveny provoz' bude dotovany, pravdepodobne z distribucnich poplatku. Majitelum bude kontinualne prset renta. Hned bych se sel prilepit na komin, kdyby to neco vyresilo
    TUHO
    TUHO --- ---
    SHEFIK: No jo, to je samy skody skody. Ale proc se na to nekoukas z ty lepsi stranky?


    Tykačovo impérium na výsluní. Žralok z devadesátek zažívá nečekaně tučné období a expanduje
    https://denikn.cz/1143010/tykacovo-imperium-na-vysluni-zralok-z-devadesatek-zaziva-necekane-tucne-obdobi-a-expanduje/
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Z cyklu #doomed

    Economic Damage From Next El Niño To Total $3 Trillion - CleanTechnica
    https://cleantechnica.com/2023/05/22/economic-damage-from-next-el-nino-to-total-3-trillion/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    https://twitter.com/LeonSimons8/status/1660227943124140033?s=19
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Učím o klimatu | Materiály a metodiky pro učitele
    https://ucimoklimatu.cz/
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    podla clanku https://www.novinky.cz/clanek/domaci-zastupitele-prahy-resi-jak-eliminovat-ekologicke-extremisty-urednici-si-trvaji-na-svem-40432307 su to ekologicki extremisti
    do clanku sice nenalinkovali za co konkretne tato skupina bojuje, ale ok som zdatnejsi ako priemerny volic SPD a viem si to najst, tak som si to nasiel

    Poslední generace – 30 pro Prahu
    https://www.posledni-generace.cz/

    vie mi niekto povedat, ktory z tych bodov ma nieco spolocne s ekologiou? napada mi jedine CISTE OVZDUSI (exhalaty) a TICHE MESTO (uroven hluku) ale nie je to tam blizsie rozvedene, clovek sa musi preklikat tymi linkami, aby sa dozvedel viac, v tomto ohlade je to za mna marketingovo nezvladnute, bezny franta bez sirsieho zaujmu o ekologiu to prestane hlbsie skumat asi tak po 30 sekundach
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO: fire season .) tady musis zas dodsvat atribucni studie, porovnani velikosti, jinak je to počasí :)
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO
    TUHO --- ---
    This is ... fine

    The province of Alberta, Canada, home to more than four million people, is under a state of emergency, as nearly 100 wildfires burn, dozens of them out of control.
    Since the first local state of emergency was declared on 4 May, over 782,000 hectares of land - 1.9 million American football fields or more than 3,000 square miles - have burned, local officials said.
    Thousands of firefighters and support staff from across Canada and the US have descended upon the area to fight the ceaseless flames.
    Still, there are 93 active wildfires in Alberta as of 12:00 EST (17:00 BST) on Friday, and experts say the end is nowhere in sight.

    Alberta, Canada, wildfires show no sign of slowing, experts say - BBC News
    https://www.bbc.com/news/world-us-canada-65638922
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    New Zealand announces its biggest emissions reduction project in history | New Zealand | The Guardian
    https://www.theguardian.com/world/2023/may/22/new-zealand-announces-its-biggest-emissions-reduction-project-in-history
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Rome climate protesters turn Trevi fountain water black | Italy | The Guardian
    https://www.theguardian.com/world/2023/may/21/rome-climate-protesters-turn-trevi-fountain-water-black
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: K tomu Nordhausovi sem hodim abstrakt (prije mi to doclea podstatny). Celej calnek je tam bez paywallu, stoji za to precist.

    Forecasts by economists of the economic damage from climate change have been notably sanguine, compared to warnings by scientists about damage to the biosphere. This is because economists made their own predictions of damages, using three spurious methods: assuming that about 90% of GDP will be unaffected by climate change, because it happens indoors; using the relationship between temperature and GDP today as a proxy for the impact of global warming over time; and using surveys that diluted extreme warnings from scientists with optimistic expectations from economists. Nordhaus has misrepresented the scientific literature to justify the using a smooth function to describe the damage to GDP from climate change. Correcting for these errors makes it feasible that the economic damages from climate change are at least an order of magnitude worse than forecast by economists, and may be so great as to threaten the survival of human civilization.
    TUHO
    TUHO --- ---
    URZA: "Lidi neumí mnoho věcí a ze všeho nejméně vyhodnocovat riziko." - s tim se da souhlasit, ale obavam se, ze to plati prave i na Smila. Vyjadroval se v tom smyslu, ze par stupnu otepleni v podstate nebude znamenat naklady. A opiral to o praci Williama Nordhause (viz nize). To je ekonom a myslim, ze s jeho odhadem by souhlasilo jen malo klimatologu. A to proto, ze prace Williama Nordhause k vycisleni skod klimatickejch skod je teda podle vseho dost crap. Podle Steve Keena, kterej se tim zabejval podrobne - Nordhaus vezme HDP a prumernou teplotu v danem miste, podle toho pocita korelace. Vyjde mu jakasi pofiderni slaba korelace mezi teplotou a HDP a s timhle to modeluje. Mj vychaiz, ze otepleni kolem 3 stupnu je vlastne optimalni a o 4 stupne s trivialnima skodama. Coz je tak dementni, ze to muze udelat jenom ekonom. Mimojine z toho vychazi, ze damage function modelu je symetricka, takze stejne minimalni by bylo i ochlazeni do konce stoleti o 4 stupne, tak ztratime par procent HDP. No akoratze ochlazeni globalni otepleni o 4°C znamena nastup doby ledove .))

    "According to Smil, the dollar impact of moderate global warming would be a “a trivial sum in all affluent countries.” He supports this with research from William Nordhaus."
    Vaclav Smil - DeSmog
    https://www.desmog.com/vaclav-smil/

    K Nordhausovi:
    https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/14747731.2020.1807856
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    BAU

    V ochraně klimatu přinesl summit G7 zklamání, uvádí Financial Times
    https://oenergetice.cz/zivotni-prostredi/v-ochrane-klimatu-prinesl-summit-g7-zklamani-uvadi-financial-times
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    TADEAS: cesky sen je hypermarket ktery nebyl, ale tam myslim akurat rozbijali auto
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam