• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    TADEAS: dokym sa len lepili ku autam a obtazovali plebiscit, tak to bolo cajk, teraz ako vyhlasili, ze pojdu po bohatych, tak zrazu je z nich pomaly extremisticka teroristicka organizacia ... nahoda? nemyslim si!
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Nationwide raids target 'last generation' climate activists in Germany | DW News
    https://youtu.be/iC-VHpGBKbI


    Why the climate activists are now under criminal investigation | DW News
    https://youtu.be/qF9z7QYbejE
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    How does the run on lithium affect raw material producers | Transforming Business
    https://youtu.be/Kv3i4hLIN60
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Na Zemi
    https://www.facebook.com/100064446352309/posts/627663152725224/?sfnsn=mo

    Prohlubujeme znalost nerůstu v dalších organizacích

    Jedním z našich dlouhodobých cílů je, aby klíčové občanské a aktivistické organizace rozuměli kritice na růstu závislé ekonomiky a taky znali konkrétní vizi a politické návrhy nerůstu. Proto často děláme přednášky a workshopy dovnitř organizací, či různých sítí a platforem.

    Včera jsme dělali takovou přednášku v rámci evropského setkání platformy Clean Clothes Campaign v Brně, které je NaZemi dlouhodobým členem. Tato globální platforma usiluje o důstojné pracovní podmínky v textilním průmyslu. Právě fast fashion je ale zároveň jeden ze sektorů, který je extrémně destruktivní a zároveň vůbec není nezbytný. Navzdory tomu zažívá obrovský exponenciální růst, který takřka nikdo nezpochybňuje. Abychom se vešli do planetárních mezí, sektor fast fashion musíme začít zmenšovat. Jak to udělat tak, aby toto zmenšování nedopadlo negativně na lidi globálního Jihu? Jak vůbec nastavit limity pro výrobu i spotřebu zbytečného oblečení?

    I tyto otázky těžké otázky jsme včera diskutovali. A od členů a členek CCC jsme dostali skvělou zpětnou vazbu a věříme, že nerůst pro ně bude inspirací v další práci.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Oceánské proudy se mohou zastavit už v tomto století, predikuje model. Důsledky jsou nedozírné — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/3588533-oceanske-proudy-se-mohou-zastavit-uz-v-tomto-stoleti-predikuje-model-dusledky-jsou

    Abyssal ocean overturning slowdown and warming driven by Antarctic meltwater - PubMed
    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36991191/
    TUHO
    TUHO --- ---
    Rapidly increasing likelihood of exceeding 50 °C in parts of the Mediterranean and the Middle East due to human influence | npj Climate and Atmospheric Science
    https://www.nature.com/articles/s41612-023-00377-4
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Extinct Offshore Volcano Could Store Up to 8.6 Gigatons of Carbon Dioxide
    https://scitechdaily.com/extinct-offshore-volcano-could-store-up-to-8-6-gigatons-of-carbon-dioxide/

    A new study published in the scientific journal Geology concludes that an extinct volcano off the shore of Portugal could store as much as 1.2-8.6 gigatons of carbon dioxide, the equivalent of ~24-125 years of the country’s industrial emissions. For context, in 2022 a total of 42.6 megatons (0.0426 gigatons) of carbon dioxide was removed from the atmosphere by international carbon capture and storage efforts, according to the Global CCS Institute. The new study suggests that carbon capture and storage in offshore underwater volcanoes could be a promising new direction for removal and storage of much larger volumes of the greenhouse gas from the atmosphere.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    TRUMP nebo DeSANTIS; Losna nebo Mažňák

    DeSantis dismisses climate change, calling it ‘politicisation of weather’ | The Independent
    https://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-politics/desantis-climate-change-fox-news-b2346211.html
    TUHO
    TUHO --- ---
    https://twitter.com/KateRaworth/status/1662003923933184000
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    J Bělíček
    https://www.facebook.com/100006467252330/posts/4204609479764586/

    Tohle vznikalo velmi dlouho, ale výsledek je fantastický! Nakladatelství Alarm ve spolupráci s Utopia Libri vydává knížku Vojtěch Pecka Továrna na lži. Výroba klimatických dezinformací. Skvělá analýza českého kontextu, vynikající grafická úprava Petra Bosáka, editace by Martin Vrba a hlavně téma, které dodnes drtí naší debatu o klimatické krizi Není co řešit, utíkejte na náš eshop a zásobujte celý blok! Křest v úterý v prostor39

    Továrna na lži - Alarm e-shop
    https://eshop.denikalarm.cz/tovarna-na-lzi/
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Priroda nebude

    První hlasování o průlomové evropské legislativě na obnovu přírody skončila úplným odmítnutím - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prvni-hlasovani-o-prulomove-evropske-legislative-na-obnovu-prirody-skoncila-uplnym-odmitnutim
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    TADEAS: nemaj to zaridit kravy sequesterovanim do pudy?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    JIMIQ: v atmosfere nezacne klesat kvuli oceanum imo
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    TUHO: exponenciala se teprv rozjizdi :) 2028 uz by meli globalni emise klesnout z maxima roku 2027 (teda rocni prirustek) a kdyz to dobre pujde tak 2050 uz zacne klesat i absolutni mnozstvi v atmosfere

    Na 2C to nejspis stacit nebude, ale 2,5 uz by mohlo (coz chapu jsou taky sileny skody)
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: Always look on the bright sid of life... Aneb utikame RCP8.5 z lopaty.
    TUHO
    TUHO --- ---
    If you step back in time to 2014, global CO2 emission told a pretty frightening story. Emissions had rapidly increased at a rate of 3% per year in the 2000s, and there was not much sign yet of a slowdown in the early 2010s. Global emissions appeared to be following the worst case (RCP8.5) scenario.
    But over the last decade things have started to change.
    Global CO2 emissions (both fossil and land use) have been relatively flat during the 13 years after 2010, and are now closer to the middle-of-the-road RCP4.5 scenario than the high-end RCP8.5 one1. This is even more clear if we look at fossil CO2, which is the most important factor in long-term growth (as its responsible for 90%+ of future emissions in high-end scenarios).

    Emissions are no longer following the worst case scenario
    https://theclimatebrink.substack.com/p/emissions-are-no-longer-following

    L4MA
    L4MA --- ---
    SHEFIK: konecne si to obycejnej clovek muze poradne predstavit. :D
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Kolega co ma hajenku na vysocine kedysi kvoli lesom ani nevedel kde je, teraz ako mu to tam oholil kurovec tak zrazu vidi vsetky tie okolite vesnice.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Jakub Hruška
    V poslední době se rozšířila i v odborném tisku taková "nadějná hypotéza", že planetu před zvyšováním koncentrací CO2 v atmosféře zachrání mohutné vysazování lesů. Lesy budou údajně zadržovat ve svých kmenech a také v opadu v půdě tolik CO2, že si tím lidstvo "koupí čas", aby mezitím vyřešilo problém jinak. Stromy ve dřevu a třeba i v jehličí a listí ukládají uhlík, který využili při fotosyntéze, udělali si z něj tělo, a získali ho právě z CO2 z ovzduší.
    Tak vám říkám, že v případě lesů v ČR to tak určitě nebude. Ne, že by stromy v ČR neprovozovaly fotosyntézu, ale protože máme z 99% hospodářské lesy. Ty se vyznačují pěstováním dříví kvůli spotřebě, a když lesy vykácíme, ca. 90% ho skončí v produktech, které mají životnost menší než 20 let (palivo, papír, stavební dříví...). Takže ten uhlík co je ve dřevě takto fixován, je opět "vypuštěn", obvykle spálením, zpět do atmosféry. A celý proces začně vysázením sazenic opět nanovo. Dlouhodobě se něco fixuje třeba v nábytku nebo parketách, ovšem je to hrozně málo.
    Hodně CO2 se dá zafixovat i do lesní půdy - v našich přírodních podmínkách je v mýtním lese (který je ve skutečnosti velmi mladý, nějakých 100 let, stromy mohou žít v poklidu třeba 400-500 let) zhruba stejně uhlíku v půdě i v biomase stromů. Jenže aby tam dobře držel, nesmí se dělat holoseče - protože na pasece se vlivem světla, vody a lepšího přístupu vzduchu hodně uhlíkem bohatého organického humusu zoxiduje rychle na CO2...
    A vůbec nejhorší je když se ta půda na pasece ještě rozorá, to se obnaží mnohem víc organiky, a mnohem víc se jí rozloží na CO2. Takhle se hospodaří zejména na písčitých půdách při výsadbách borových monokultur (fotky jsou z Polabí). Ono to má jistou lesnickou logiku - v písku totiž sazenicím nekonkuruje "buřeň" - tedy přízemní vegetace jako jsou trávy a třeba ostružiny - ty mají rády právě tu organickou vrstvu humusu. Z každé paseky tak ještě několik let "létá" spousta CO2 do ovzduší. A když se nová monokultura zase rozroste (jako na fotce), začne CO2 opět fixovat - tedy do další těžby, kdy zase ten fixovaný CO2 do 20 let vypustíme do vzduchu.
    V tomto hospodářském cyklu tedy žádný CO2 dlouhodobě neuložíme. Jen střídáme fáze fixace a vypouštění...
    A správná otázka na závěr: No a jak to udělat, abychom aspoň něco fixovali dlouhodobě? Tak po pořadě:
    1. Nedělat paseky - tedy provozovat přírodě blízké nepasečné hospodaření, kdy si do lesa pro dříví chodíme postupně a kácíme výběrově jen některé stromy - tím hlavně zabráníme tomu úniku CO2 z obnažených půd.
    2. Chránit staré lesy - protože jednak jsou takovou obrovskou konzervou uhlíku, a i staté lesy (tedy u nás ty starší 120 let, biologicky pořád sotva střední věk) pořád dobře rostou a pořád uhlík fixují. A hlavně mají obrovský význam pro mizející biodiverzitu.
    3. Mohli bychom víc zalesňovat dnešní louky a pole - jenže i tak je efekt velmi malý, protože, jak jsme s kolegy vypočetli v nedávné studii, i třeba půl milionu hektarů zcela nových lesů (to je ca. 7% rozlohy ČR) by v roce 2050 fixovalo jen 5% dnešních emisí skleníkových plynů ČR.
    Takže nás lesy fakt nezachrání... Což neznamená, že bychom se k nim stejně měli chovat mnohem lépe!
    Konec přednášky!!!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam