SHEFIK: ale tak konzum podle mě není o statusovém utrácení... naopak, to statusové utrácení patří k archaičtějším formám společnosti. Konzum je podle mě o tom, že jsi izolován od těch procesů produkce. Že jídlo kupuješ balené a mražené (a vysoce zpracované). Když si žil na venkově, tak si cítil hnůj, viděl si zvířata na pastvině nebo v chlívku. Přišel si s tím do styku. Konzumní společnost tě ale od tohohle oddělí úplně stejně, jako kdyby si byl uvnitř buněčné struktury oddělené membránou. Tvoje smysly (a v podstatě i analytické procesy ve vědomí) jsou izolované: necítíš, neslyšíš, nejsou tam emocionální reakce. Současně taky neumíš (já si možná tak vypěstuju něco na záhoně, ale nepodříznul bych ani slepici). V zásadě se maximálně využívají instinkty nějaké opičí tlupy, kde když je ti předkládána potrava, tak výměnou za to respektuješ autoritu alfa-samce, ani na chvíli neuvažuješ o tom, že bys snad byl schopen nezávislé existence.
Takové to "eat fresh" heslo vlastně rozbijí některé "deep consumerism" struktury lépe, než spousta jiných věcí: nejde tam jen o zdraví, ale jde tam určitě o nějakou psychologii toho, jak se člověk přiblíží tomu procesu.
Obrovský problém toho konzumerismu je, že prostě neumíme, kromě několika úplně vybraných v podstatě manuálních dovedností, ty dovednosti související s primárním sektorem. A ty statusový věci hledáš jen u té samotné spotřeby nebo u majetku, ale ona je pořád zdrojem statusu i ta práce. Problém je, že řidič kamionu, který umí přivézt brambory z druhého konce Evropy (nebo ajfouny vybalené v přístavu z čínského kontejneru), má na venkově nekonečně vyšší sociální status, než místní farmářka, která umí prostě jen vypěstovat ty brambory (ale řidičák na kamion nemá).
Zkrátka nemluvím o žádném konkrétním antikapitalismu, autonomii, nerůstu, nebo tak něco. Mluvím o tom, "how deep the rabbit hole goes"... jak moc jsme v tom globálním systému zaháčkovaní. Třeba já ještě zažil východoevropské pokusy o klony 8bitových počítačů, dokonce i čipů. Pro mladší generaci je tohle podle mě už sci-fi, resp. něco, jako kdyby si někdo pokoušel vyrábět vlastní kovové nástroje v kovárně...