ekonomicky rust je zalozen na tom, ze lidi chteji zvysovat svou zivotni uroven. zivotni uroven = pocit, nakolik jsou moje potreby naplnovany. pripada mi, ze razantne snizit spotrebu jde dvema zpusoby 1) nejaka totalita kde lidi predevsim resi potreby typu "aby moje dite prezilo a do armady ho odvedli k nejakemu slusnemu pluku", tj. na reseni "spotreby" nemaji moc kapacitu (severni korea ap.). 2) zmenit strukturu a podil materialnich versus nematerialnich potreb. Tj. lidem by se zivotni uroven zvysovala dal, ale predevsim v tech nematerialnich potrebach. Tak jak staty ted dotuji fosil, aby se roztacela kola ekonomiky, musely by staty seriozne dotovat a inovovat sluzby pro nematerialni potreby.
za sociku, kdyz byla omezena spotreba, kazdy druhy byl zahradkar, kutil, zpival v cimbalce, trenoval decka ve fotbale. tak nejak trochu podobne = ucinit pro lidi ZAZITKY snadno dostupnymi a atraktivnimi, aby jim nevadilo, ze nemuzou az tolik spotrebovavat.
Ad sex, prijde mi ze sex je pro hodne lidi hluboka fajn nematerialni potreba, kterou se da travit spouta casu :) , ale velky procento lidi neni spokojenych se svym sex zivotem. Konkretni napady na sex revoluci nemam, mozna od-problematizovat sex work, hodne investovat do celozivotni sex vychovy. plus by se muselo neco udelat s tou materialni soutezi o partnerky (musim vydelat na lambo, protoze status je klicova vec na sexualnim trhu). Nevim, beru to jako jednu z potreb, ktera kdyby se nejak pozvedla, hodne by to pomohlo.
Celkove: pripada mi ze proponenti nerustu uz to prave jedou jako ten Koubskym zminovany duchovni smer, tj. oni to delaji nebo by delali dobrovolne, ciste proto, ze je to spravne a zachranuje to planetu. Vetsina lidi ale nejsou minimalisti. Chteji zvysovat svou zivotni uroven, chteji si naplnovat potreby. Tak se ptam - da se struktura potreb prepracovat, aby lidi teda "netrpeli", ze nemaji SUV a bazen? Obycejni lidi. IMHO by to slo, protoze potreby jsou asi hlavne diktovane srovnavanim se se sousedem = kdyz vsichni chodi na masaz, chci taky. Kdyz vsichni maji kazdy dva roky novou telku, chci taky. Ale nevim.