• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    YMLADRIS: L1 je nestabilni, napriklad nejnovejsi sondy obihaji L2 400 000 km daleko (dal nez je Zeme Mesic, a tedy asi 25 % vzdalenosti ze Zeme do bodu).
    Okolo L1 obihaly/obihaji starsi mise 100 000 km (Discovr), 150 000 (Lisa Pathfinder), SoHO asi 200 000 km daleko.
    Kdyz by byla zaclona takto "vyosena", asi moc nezacloni, a no a v bodu necydrzi dlouho, protoze ji dojde palivo. Zjevne plati, ze cim dal, tim mene paliva/vykonu na manecry je treba
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Jinak jsem měla ve feedu geoinzenyrsky paper na téma postavit strukturu v bodě L1 a částečně zastínit slunce. Ale nechce se mi to hledat, jen že se vymýšlí ruzný věci
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Extreme heat hits Iraq, as temperatures exceed 50 degrees Celsius | Climate News | Al Jazeera
    https://www.aljazeera.com/news/2023/8/4/extreme-heat-hits-iraq-as-temperatures-exceed-50-degrees-celsius
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS: ad "predstava ze jsou materialni a nematerialni potreby je moje laicka intuice"

    "potreby" nemaji hranic ,) tam jde v nejaky idealizovany uvaze o to, co ma byt ten planetarni stredotridni standard, co umozni.

    ten "standard", ty "moznosti", kterymi se uspokojuji nejake potreby jsou zalozene v infrastrukturach, ktere musi byt k tomu provozovane. muzu studovat filosofii, staci mi k tomu celorocne prijemna mistnost, bezpecne prostredi (nejspis stat, mesto udrzujici hranice a poradek), stabilni dodavka jidla a piti, transportni system, sluzby ktere se postaraji o potreby rodiny, sluzby zdravotnictvi, internet, atp. atd. a pak taky to, ze v tu chvili nejsem k dispozici pro jine cinnosti, napr. recyklaci baterii do elektrokol :) ... a podobne je to se vsim, co se nabizi jako nejaka "levna", low-impact aktivita.

    v nejake popularni imaginaci (coz nerust urcite nedefinuje, ale nejake imaginace vzdycky maji ten mobilizujici ucinek na lidi - proc by to meli chtit) tak takovyhle vycet aktivit klidne muze platit, akorat je zradny v tom, ze je to tezce pohled zevnitr tech post-peak welfare statu, ktere hledaji co maji delat dal. tu infrastrukturu maji tyhle spolecnosti vybudovanou, ona nejak funguje, ale taky nefunguje samospadem do nekonecna, je potreba ji obnovovat, je potreba importovat lidi, energie a materialy z periferii, atd. z tohohle pohledu je pro me ten nerust nejaky vyjadreni toho mega trendu, kteryho tyhle spolecnosti jsou soucasti - neni velka nadeje zasadniho rustu zivotni urovne, bylo dosazeno nejakyho stropu a zaroven se dostavuji dusledky te "great acceleration" exploze.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    It's Time For Everyone to Stop Ignoring E-Bikes
    https://www.treehugger.com/stop-ignoring-ebikes-5324307
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    XCHAOS: ta recyklace je spis cekajici nez usla prilezitost ,) ale zasadni otazka pro ilustraci te energeticko-materialove nerovnosti je nejenom ten kobalt, ale treba i to proc se netezi med v nemecku (vic k tomu ve stejne rade tech DW dokumentu - TADEAS )
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS: zkusim priblizit vic co mam na mysli.

    civilizace/logistika je ta dynamika budovani infrastruktur, podmanovani, tj. nejaka forma nadvlady, moci, konkretne te infrastrukturni moci. prumyslova civilizace tu dynamiku pan-otrok exportuje do konceptu stroje, tzn. vsichni si budeme rovni jakmile nam budou vsem slouzit stroje, vsichni budeme panove&pani, otroctvi zmizi. jenze se to zadnemu usporadani nepodarilo, jen se v tom strojove-infrastrukturnim ohledu zreprodukovaly ty nerovnosti a navic se zacaly masivne reprodukovat taky do bio-geo-systemu, protoze ta infrastruktura ktera mela tu nerovnost pohltit potrebuje energie a materialy.

    takze regionalne se to.nekde povest relativne mohlo, ale globalne/planetarne jiste ne.

    takze treba ekosystemove ja povazuju za uprimnejsi tu aristokratickou pozici moci - je to tak, protoze jsme to tak chteli, protoze jsme se tak rozhodli (motiv te vule k moci). proto mi ekosystemove dava smysl ten koncept cloveka-hyperpredatora (jako zastavane role), ktera brnka na to, ze clovek ma plne uplatnit tu svou ekosystemovou-regulacni moc, a.pokud chce nadale nejakou mit, bude muset vymyslet jak udelat nejaky alignment svych zajmu a praktik s moznostmi a strukturou toho sirsiho symbiotickyho spolecenstvi planety.
    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    XCHAOS: v plánu obnovy v usteckym kraji byl i nějaký projekt na recyklaci těchto prvků (jakoze snad destilaci v něčem jako vysoká pec) ale jak to dopadlo nevim.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DZODZO: prosímtě, nejde o baterku jako takovou, ale o prvky, které obsahuje a které by se nemusely těžit v Africe, kdyby se recyklovaly...
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    XCHAOS: zas baterku recyklovanu v cine na dvorku by som v aute asi nechcel... alebo aspon by som ho neparkoval v garazi keby nahodou blaflo :)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    PETER_PAN: rozumim ze jsem tu anketu blbe pojmenovala "nerust", coz se da interpretovat jako ze to ma byt definice nerustu. byla to jen uvaha tykajici se Koubskeho clanku, ze sanci by melo "mohutne duchovni hnuti".. premyslela jsem jak by to v praxi vypadalo, aby to nebyla Severni Korea, ale spokojeny lidi. Uvazuju o tech materialnich versus nematerialnich hodnotach.

    chces vysvetlovat, proc je to pro tebe nedosazitelne? (nemusis)

    ja o tom nic moc nevim, predstava ze jsou materialni a nematerialni potreby je moje laicka intuice. co by vlastne "bylo potreba" jsem se nikde nedozvedela, ale nevim o nerustu nic moc. Resi ho ale dost lidi, ne jenom pošuci. ja jsem otevrena cemukoliv. Kdyz Hallam rekl, ze je potreba dělat šaškárny na silnicích, že to může vybudit vládu přijmout klima závazky, osypala jsem se, ale dala jsem tomu šanci. Tak teď když říkají, že je možný lidi zalimitovat do planetary boundaries, nechci to a priori odmitnout

    souvislost, za studene valky, jake procento HDP slo do zbrojeni? a pak to "nebylo potreba". tak jake procento jde do vylozene materialniho konzumu, ktery neni potreba. Ze jako by v tom bangladesi vyrabeli neco svetove uzitecneho misto miliard tricek a pod.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    YMLADRIS: Tenhle prispevek mi prijde malinko vedle. Nejen proto co popisujes neni nerust, nerust je v tom smyslu jak se prezentoval na te posledni EU konferenci (jak ji tady TADEAS marketoval) lze ciste vyjadrit slovy : nedostatek, neprosperita, stradani. O to ale nejde, to o cem lide kolem nerustu hovori je nejen nerealisticke, ale pro dosazeni uhlikove neutrality to ani neni nutne.

    O to o co mi spise jde je ten vycet veci: "... chodit každý týden na masáž, pořádat malé živé koncerty, nechat se tetovat, obrovská podpora sportu, amatérského umění, sexu; dělat kroužky pro děti; rafinované formy relaxace a zábavy ..."

    Napriklad pro me je vsechno z toho vyctu nedosazitelne, neco k cemu se za svuj zivot nepriblizim a nikdy jsem se ktomu nepriblizil. At je to kultura, sexualita, sport, volny cas/ relaxace, socializace, cas s detmi nebo seberealizace. Rozvedu to co pise TADEAS, vsechny tyhle aspekty zivota maji nelinearni distribuci. Tohle jsou veci ktere jsou obecne nedosazitelne pro vsechny i v systemu ktery je narocny na externality, natoz v systemu ktery je "nerustovy".

    Pises to jako by stacilo aby se s timhle lidi spokojili a prestali jen litat letadlama, jezdit autama a jist veprove z velkochovu. Nejen ze by to nestacilo, navic tyhle 3 veci jsou technologicky resitelne na uroven ze jejich uhlikova stopa bude behem 20-30 let cista nula.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DNF: ojetá kola jsou fajn, ale duše nejde lepit úplně donekonečna a brzdit se taky musí :-) počítal jsem to každopádně v přepočtu na 1 km. Pokud si na svém ojetém kole ujel tisíce, spíš než 10 km, tak samozřejmě respekt.
    DNF
    DNF --- ---
    XCHAOS: blabol jsem myslel to s tim kolem, vydavas svoji zkusenost s novou temer motorkou, ja ti muzu zase rict zkusenost jezdeni na kole ktery jsem dostal protoze puvodni majitel uz ho nechtel ... to budou asi cisla, co? A to se bavis o nakladech a ne dopadech. Kazdej mame svoji pravdu, ale generalizovat je blaboleni.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DNF: jezdím na kole hodně, bavím se o amortizaci elektrokola, které je těžší a tedy víc ničí pneumatiky a svojí vlastní baterku a brzdové destičky... samozřejmě, mám ještě ojetého horáka, který po 20 letech v podstatě po výměně základních komponent je už nezničitelný, ale taky je nezničený proto, že nam po Praze téměř nejezdím...

    tím sociálním statusem jsem nemyslel, že by hned všichni chtěli létat soukromými tryskáči a tak. Jde prostě o to, že každý Evropan si vlastní kariéru představuje tak, že se zaměstná někde v kanclu a bude dělat chytrýho. Fakticky ale ty baterky by někdo musel vykupovat, namlet, separovat z nich kobalt. Takhle si svojí kariéru nikdo z těch, kteří vědí o co jde, nepředstavuje. A obrovský množství našich spoluobčanů je fakt reálně blbých - ne jen lehce blbých, typu jak se jim smějou, že jsou "dezoláti" protože neuměj správně napsat tvrdý y/i. Jsou blbý z hlediska nedostatku kreativity. Volný trh funguje tak, že kreativní menšina je odsáta do existujícíh profesí, do kterých se někdo rozhodl hekticky investovat (často v minulosti a pak ho někdo slepě napodobil, protože to "funguje"). Když se většina populace dostane k penězům, koupí si nejspíš leda tak investiční nemovitost. Chytřejší část populace se naučila čerpat dotace, ale ty jsou často vypsané relativně na blbosti.

    V současnosti by pravděpodobně investice do separace vzácných prvků z použitých lithiových baterií byla naprosto strategická, ale u nás to nefunguje jako v Asii, kde je populace pragmatická a učenlivá a skutečně se do toho v každém větším městě nejspíš někdo pustí doma na dvorku. U nás si každý představuje, že to musí být obří fabrika, kterou mu nejlépe zadotuje EU. Podnikavost v tomhle směru je u nás na nule, protože u nás se pod slovem podnikatel rozumí někdo, kdo si koupí benzínovou pumpu a prodává vedle ní knedlíky s omáčkou...
    DNF
    DNF --- ---
    XCHAOS: Vypravet pohadky muzes nekomu, kdo nejezdi na kole denne. Blabol, kamo.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DNF: kolo bohužel má docela drsnou amortizaci - cyklista konzumuje víc, než si myslíš. pneumatiky, řetěz, brzdové destičky... např. s náklady na 1 km jsem u nového elektrokola i po 8000 km lehce nad náklady ojeté Fabie (včetně PHM samozřejmě, Fabie samotná byla za hubičku)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DNF
    DNF --- ---
    XCHAOS: To, ze spotrebni chovani je znamka spolecenskeho statusu je mozna cely problem. Kdo nejvic utraci, lita soukromym tryskacem, ma (kazdej rok novy) velky zravy auto, zije sam v obrovskym klimatizovanym dome, nebo aspon SUVcko aby vozil deti o tri ulice dal do skoly - to je elita. Kdyz setris zdroje, recyklujes, jezdis na kole, tak o tyhle statusy prijdes. Nespotrebovavas, nejsi nikdo.

    A proto lidstvo v soucasne podobve bude muset vymrit.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    PER2: mali by tam postavit priehradu na regulaciu tej vody, aspon by mali elektrinu
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TADEAS: takhle přímočaré to není... ty jednoduší kultury často maj vnitřní rozpory a měly by tendenci trpět stejně a samozřejmě směna s nějakou jinou kulturou se většinou min. části populace jeví jako vzestup a pokrok... Afrika je v tomhle specifická, třeba otroctví měli vždycky, ale znamenalo u nich něco jiného.

    Každopádně pořád lepší těžit kobalt, než uhlí. Ale ta recyklace je fakt ušlá příležitost. A to, že je s ní intuitivně spojený nízký sociální status, je podle mě součást problému...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam