• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SCHWEPZ: jinak ja teda fakt nevim, jak vypada adapatace logistiky, prumyslu, zemedelstvi na +2.7C ... jak rikam, jestli se sere na.mitigaci, sazi se na to, ze tam nebudou nejaky runaway tipping pointy, tak teda chci videt namodelovani tech stresoru na.+2.7 a jak se na to kdo chce adaptovat. nahřívám pánvičku na popkorn
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SCHWEPZ: a ztrati vic ten kdo uz/jeste nic nema (majetek, globalni status) anebo ti kdo vlastni napr
    vetsinu americlejch akcii? babo raď ,)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    TADEAS: je to tak, nemluvě o tom, že naše schopnost (např. EU, nebo států severu) se adaptovat (technologické a institucionální možnosti, bohatství, nástroje a postupy = efektivita) je výrazně a řádově vyšší než u většiny států, na které ty změny dopadnou nejtvrději = geografický pás od sahelu až po Bangladéš.

    Já tohle heslo "všichni jsme v tom společně" beru jako klasické plakátové klišé, s tím, že se to snaží deklarovat solidaritu - že se "ono budoucí" týká i těch, kteří žijí v mírném pásmu (např. Norsko), tedy těch. kteří by to díky své poloze/bohatství/možnostem mohli sledovat s doutníkem v koutků a pytlíkem popcornu.
    Ale už jen záležitost migrace a "vše další" očekávané a neočekávané - v návazné kaskádě událostí - znamená, že ta míra sdílení těch potíži bude vysoká. Takže v nějakém ohledu jsme spolu (na jedné planetě, globalizované maximálně) a v druhém ohledu je to klišé výsměch "lidem z Bangadéše" nebo nějakého ostrůvku ve východní Asii ...
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SCHWEPZ: do tohohle dobre ryje anderson v nize zminenem videu: to ze jsme v tom vsichni spolecne neni pravda, vic nez narodni prislusnost je determinujici socioekonomickej status a ta nadspotreba hornich globalnich deseti procent... lidi ktery si.toho.jsou nejvic vedomy, nejvic jsou do civilizace.investovany, nejvic.ze vseho profitujou a jsou taky nejvic odstineny od dopadu. to uz dodavam ja. fucking složitá skupina.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Antarctic sea ice: lowest in 7.5 million years??
    https://www.youtube.com/watch?v=ZFHKZMprEOU
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    ‚Situace je kritická.‘ V New Yorku začíná klimatický summit, Česko se zaváže k uhlíkové neutralitě | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/sklenikove-plyny-globalni-oteplovani-new-york-summit_2309181214_vtk

    Kdyby všichni Češi zcela teoreticky přestali jezdit autem a jíst maso, roční emise skleníkových plynů by v Česku klesly asi o desetinu.

    Snižování spotřeby a další změny na osobní úrovni všech lidí mají sice nezanedbatelný význam, zásadní je ale role státu a rychlý přechod k udržitelné energetice, teplárenství či dopravě.

    Česko se zavázalo chránit své obyvatele tím, že bude plnit vědci doporučené klimatické cíle.

    (...) Realita je ale složitější – není jednoduché rozpočítat Pařížskou dohodu na jednotlivé země, ale svět obecně podle nejnovější zprávy OSN za snahou vyhnout se oteplení přes dva stupně Celsia výrazně zaostává a Česko není žádným premiantem klimatické politiky.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    TADEAS: akorat ze ta zmena ma sve delegaty: jsou to lidi, a tak ma mile Recko pred sebou nelehky ukol. Ve sve valce musi porazit nejen sebe samo, sve obcany ale i zbytek sveta. Zatim si mysli, ze jim na to budou stacit hadice a plne nadrze s vodou..
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SEJDA: jsme ve valce, ale obracene nez to mysli :D my jsme vybudovanim te energeticke infrastruktury zautocili na holocenni stabilitu, zadna cizi armada [klimaticka zmena] na nas neutoci. ... jsme otevreni mirovym jednanim s klimatickou zmenou, ale ona s nami nechce zasednout k jednacimu stolu, pritom nase podminky zaznely: my rozhodne nic menit nebudeme :D
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    GLOBETROTTER: dementi
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    Klimatičtí aktivisté blokovali berlínské ulice, polili barvou Braniborskou bránu | Svět | Lidovky.cz
    https://www.lidovky.cz/svet/berlin-braniborska-brana-aktiviste.A230918_075147_ln_zahranici_lsva
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Tens of thousands in NYC march against fossil fuels as AOC hails powerful message | Climate crisis | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2023/sep/17/march-to-end-fossil-fuels-new-york-city
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    STARDAY: Kdyby potrebne statky produkovala nejaka lokalni druzstva tak to na uhlikovych emisich mnoho nezmeni. Doprava tvori nizsi jednotky procent.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    STARDAY: tak to asi bude nekdo jiny.
    STARDAY
    STARDAY --- ---
    TADEAS: mela jsem za to, ze tva idea funcniho usporadani bez honby za neustalym rustem stoji na tom, ze potrebne statky by produkovala neziskova druzstva
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    STARDAY: co myslis druzstvy? ja nic skladat nechci .)
    STARDAY
    STARDAY --- ---
    TADEAS: a z tehle lidi chces skladat druztva a predpokladas, ze budou plodit neco jinyho nez ten mentalni gulas...
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO: investovani do techle veci v cesku je zatim fakt charita

    vetsi penize jdou tam, kde jsou vitany. to v cesku ale nepotrebujeme .]
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS: dobrej rozhodvor, anderson do rockstroma celkem subtilne šíje, ale kdyz si to tak clovek prelozi, tak to je fakt takovej hodne sofistikovanej zpusob v podstate vedomyho denialu (od rockstromma) - nebudu radsi rikat, jaky klicky (negativni emise) v tech modelech jsou, protoze uz tak jsou nase aspirace uplne na hrane (i s tema klickama), takze let's hope for the best a nemysleme moc na realnou situaci



    28:10 voluntary carbon schemes - "we really need to invest in nature, but we cannot use these sinks as offsets"

    31:40 "we have failed so much, kicking the can down the road for so many decades, that the carbon budget can only exist thanks to assumptions of negative carbon emissions technologies"


    rockstrom: rapidni snizovani emisi je dve procenta rocne, udrzeni 1.5 stupne je okolo 7 procent rocne, a udrzeni 1.5 bez CCS technologii je pres 10-15 procent rocne, coz by znamenalo totalni civilizacni marshalluv plan
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SEJDA: referenda jsou sociologickej nastroj pro expozici toho guláše co maj lidi v palicich
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    TUHO: tak ale zas na druhu stranu hlubinne uloziste radioaktivneho odpadu je vec verejneho zajmu, ktoru si obce nebudu moct zakazat, na rozdiel od tych sukromnych (?) veternikov
    PER2
    PER2 --- ---
    The heat may not kill you, but the global food crisis might!
    https://youtu.be/kQkyouPOrD4
    TUHO
    TUHO --- ---
    California sues oil giants, claiming they downplayed climate change for decades : NPR
    https://www.npr.org/2023/09/16/1199974919/california-oil-lawsuit-climate-change
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam