• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    XCHAOS:

    The growing energy footprint of artificial intelligence
    https://www.cell.com/joule/fulltext/S2542-4351(23)00365-3
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Můžeme se brzy dostat do zajímavé situace, kdy zastavit globální oteplování může znamenat zastavit růst AI...
    [XCHAOS @ Artificial Intelligence AI]
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    IMF should give poor countries $300bn a year to fight climate crisis, says Joseph Stiglitz | Climate crisis | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2023/oct/13/poorest-countries-should-get-300bn-a-year-to-fight-climate-crisis-says-joseph-stiglitz
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    R Kubala

    Dneska zamrzne peklo. Poprvé v životě jsem napsal pochvalný článek na ministra průmyslu a obchodu. Jozef Síkela se totiž v minulých týdnech postavil zájmům uhlobaronů a zejména vytáhl na světlo fakt, že Daniel Křetínský využívá svá média k politickému boji.

    Síkelova odvaha odhalila, že Křetínský manipuluje médii, která vlastní
    https://denikreferendum.cz/clanek/35708-sikelova-odvaha-odhalila-ze-kretinsky-manipuluje-medii-ktera-vlastni
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    September 2023 Temperature Update - Berkeley Earth
    https://berkeleyearth.org/september-2023-temperature-update/

    2023 is very likely (90% chance) to average more than 1.5 °C above our 1850-1900 baseline.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    degenerativni, male i velke farmy musi byt prekonany

    Malé farmy jsou překonaný model. Podnik nepoložím, říká Jandejsek z Rabbitu - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-rozhovory-male-farmy-jsou-prekonany-model-podnik-nepolozim-rika-jandejsek-z-rabbitu-238160

    Co konkrétně vám na Green Dealu vadí?

    Je to celé o snižování výroby. Marie Terezie zrušila úhory (neudržovaný/neužívaný kus půdy, který se po nějaký čas nechává tzv. „ležet ladem“, pozn. red.), Zelený úděl je zavádí. Letos byly úhory povinné na 5 procentech jakékoliv půdy, příští rok to bude už 10 procent orné půdy. To je likvidace zemědělství. Až 30 procent produkčního zemědělství se má převést do ekologie. Dnes máme v ekologickém režimu 17,6 procenta půdy, tedy asi 600 tisíc hektarů z 3,5 milionu hektarů zemědělské půdy, ale s produkcí pouze 1,3 procenta. Na co berou téměř dvojnásobné dotace?
    PERMONICK
    PERMONICK --- ---
    Už osm let bojujeme proti uhelnému průmyslu v České republice. Za ty roky jsme přispěly*i k záchraně Horního Jiřetína, konci uhlí do roku 2033 a také se nám povedlo dostat klimatickou krizi do veřejné diskuze. Uhelný byznys, posilněný rekordními zisky z loňského roku, se však nechce jen tak vzdát. Od roku 2018 uhelné firmy šikanují lidi, kteří se rozhodly*i protestovat proti ničení planety i formou občanské neposlušnosti. Uhelné společnosti podávají zastrašující žaloby, kterými se snaží klimatické hnutí připravit o peníze a odradit ho od dalších aktivit. Abychom se proti útokům uhlobaronů mohly*i účinně bránit, potřebujeme pokrýt naše právní výdaje. Právě tady vstupuješ do hry ty! Od začátku jsme v tom společně, i pomoct si musíme navzájem.

    Nenech nás na suchu - přispěj na právní výdaje! | Darujme.cz
    https://www.darujme.cz/limitypravo

    TADEAS
    TADEAS --- ---
    DZODZO: najdi plochu co zabiraj veci, ktery potrebujou lidi
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Staking Your Life On It: All In For A Climate, All In For A Future | Rupert Read
    https://youtu.be/J475CVG-1sQ?si=LbYSdg669RPAeE7D
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    najdi 0,1% plochy UK, ktoru zaberaju solarne panely

    DZODZO
    DZODZO --- ---
    kto nema cas prehrabavat sa celym IPCC reportom, tak tuto taky sumar s odkazmi na clanky

    Carbon Brief’s definitive guide to the entire IPCC sixth assessment cycle - Carbon Brief
    https://www.carbonbrief.org/carbon-briefs-definitive-guide-to-the-entire-ipcc-sixth-assessment-cycle/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    DZODZO: horkovod not in my backyard
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    na horkovod pocitam ze sa tak 20 rokov budu len vykupovat pozemky na trase nez sa zacnu montovat nejake rurky
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO:

    Svatopluk Bartík
    právě se na zastupitelstvu projednává zásadní část energetické budoucnosti a bezpečnosti brna. včera jsem k tomu napsal menší status. nyní to shrnu.
    staví se tu proti sobě stavba třetího kotle ve spalovně, což by umožnilo zvýšit výrobu jak tepla tak elektřiny. a možný budoucí horkovod z dukovan. jak to vidím já?
    nový kotel je sázka na (skoro) jistotu: každý velký, natož energetický projekt má jisté slabiny. ale tento projekt je připravován 9 let a koncern městských firem de facto i de iure stojí před podpisem s dodavatelem technologie. pokud se smlouva podepíše, za pár krátkých let může kotel začít dodávat teplo a elektřinu. během doby jeho životnosti skončí životnost jiných kotlů. v roce 203 sice vstoupí (resp. by měl) v platnost zákaz ukládání odpadů na skládky, takže tlak na energetické využití odpadu (jakož i druhotné zpracování) se bude logicky zvyšovat. ekologická náročnost spalování je minimální, splňuje všechny normy a za tímto způsobem řešení dopadů stojí všichni ekologové. do projektu bylo nainvestováni fůra práce i reálných peněz. je tu na něj jistí dotace až 2,85 miliardy, díky čemuž má projekt výraznou ekonomickou návratnost. realizace kotle znamená skoro s jistotou další snížení cen tepla a jistotu cenově příznivé elektřiny pro brno.
    proti tomu je horkovod z dukovan v tuto chvíli pouze 100% chiméra. o tomto projektu neexistuje nic, s čím by se dalo polemizovat. nic. nevíme investiční a provozní náklady, nevíme životnost, nevíme cenu z dukovan (nepůjde o žádné zbytkové teplo, ale o reálnou energii z výroby z jádra), nevíme ztráty po cestě, nevíme s jistotou vůbec nic. neexistuje ani studie proveditelnost. existuje pouze memorandum mezi brnem a čezem, že se projekt prověří.
    existují různé spekulace, proč to ODS Brno dělá. s jistotou to nevíme. ale víme, že nerealizace projektu je v zájmu eph daniela křetínského. především je dost reálné, že pokud tento kotel nebude realizován, zvýší to tlak na odklad zákazu skládkování z roku 2030 na později. to by v praxi znamenalo obrovský benefit pro byznys křetínského.
    celkově náhlá změna názoru většiny politické reprezentace nedává žádnou ekonomickou, ani ekologickou logiku. argumenty, které shrnula na závěr dnes prezentované aktualizace analýzy primátorka vaňková jsou spíš k politování, jakých drobností a nesmyslů se chytá. stejně tak samotná analýza, kterou zastupitelé dostali včera večer, je evidentně účelová a neúplná, protože nová "nalezená" rizika nejsou daná do celkového kontextu, ale účelově z něj vytržená.
    pokud bychom měli použít nějaké přirovnání, tak to o vrabci a holubu. ale takto: zatímco horkovod je vrabec na střeše a ještě k tomu ve vajíčku, kdy není zřejmé, že se vůbec může narodit a po narození bude mít podmínky pro život. proti tomu kotel je jasný vykrmený holub v hrsti. a tohoto holuba chce ODS Brno a ANO, tohle je Brno zabít. zabít bez jakékoliv jisté náhrady.
    celkově je tohle ještě zásadně horší, než sportovní hala. ta aspoň mnohým lidem udělá radost, byť za cenu pro mě jednoznačně nepřijatelnou. zaříznutí kotle bude znamenat dražší cenu tepla a elektřiny v brně.
    nedík, brněnská politická mafie.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Lol, lehce OT, ale Kretinsky se snazi potopit vystavbu brnensky spalovny.

    Jakub Kriš
    45 min ·
    ODS si neváha vzít jako rukojmí úplně všechny, jenom aby měli na byty, párty a fet. Tentokrát maže kliku parta od křetinského.
    Křetinský vlastní firmu Ave, takže podniká jak v odpadech tak v skládkovaní. Zvýšení poplatků za skladování mu kazí biznis a tak potrebuje ekonomicky potopit nějakou spalovnu aby ji pak za levno koupil a nadále vydělával.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Bohatá technická tradice, šikovní inženýři, ale také ještě stále docela levná pracovní síla. Právě z těchto důvodů patří Česko k velmocem ve výrobě tepelných čerpadel. Do jejich produkce se tu pustily domácí firmy i zahraniční koncerny. „První tepelná čerpadla se v tuzemsku vyráběla již od doby socialismu, zpočátku zejména pro průmyslové využití,“ řekl HN Petr Horký, ředitel Asociace pro využití tepelných čerpadel.

    Česko jako velmoc tepelných čerpadel. Podívejte se, kde se tato velmi žádaná a drahá zařízení vyrábí | Hospodářské noviny (HN.cz)
    https://archiv.hn.cz/c1-67143040-cesko-jako-velmoc-tepelnych-cerpadel-podivejte-se-kde-se-tato-velmi-zadana-a-draha-zarizeni-vyrabi
    TUHO
    TUHO --- ---
    Martin Abel
    Policy Consultant at Ministry of the Environment - I'm beating a path for smart siting of renewable energy sourcesPolicy Consultant at Ministry of the Environment - I'm beating a path for smart siting of renewable energy sources
    👉 Pokud pustíme potravinářská biopaliva, přijdeme jen o 0,8 % energie, zato se nám uvolní obrovské množství půdy pro jiné účely (včetně její regenerace).
    💡 To bylo hlavní sdělení textu, který jsme s Climate Team (AMO.cz) publikovali loni v létě, jakmile vyšla data o sklizni za rok 2021. A bylo to loni, kdy stát zrušil povinné přimíchávání biosložky do pohonných hmot. Co se změnilo?
    Lautr nic. ČEPRO biosložku vesele přimíchává dál, produkce MEŘO je meziročně prakticky stejná (https://lnkd.in/eRGTrJWX) a Ethanol Energy, velký český dodavatel bioetanolu, hlásí ve výroční zprávě zvýšený odbyt (https://lnkd.in/ebz2Akr8) a navyšuje výrobu (https://lnkd.in/eHeg4i_E).
    🔔 Nic naplat, my prostě potřebujeme mezinárodní řešení a odvážnou regulaci hospodaření na zemědělské půdě, odtrženou od agrární lobby, zato provázanou s obnovou přírody a moderní energetikou.

    Původní research paper ke stažení:
    Výroba biopaliv a její dopady na českou krajinu - Asociace pro mezinárodní otázky
    https://lnkd.in/eXMD2i6m
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam