• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    2023 Amazon deforestation causes strong regional warming
    https://www.pnas.org/doi/full/10.1073/pnas.2309123120

    Tropical deforestation impacts the climate through complex land–atmosphere interactions causing local and regional warming. However, whilst the impacts of deforestation on local temperature are well understood, the regional (nonlocal) response is poorly quantified. Here, we used remote-sensed observations of forest loss and dry season land–surface temperature during the period 2001 to 2020 to demonstrate that deforestation of the Amazon caused strong warming at distances up to 100 km away from the forest loss. We apply a machine learning approach to show nonlocal warming due to forest loss at 2–100 km length scales increases the warming due to deforestation by more than a factor 4, from 0.16 K to 0.71 K for each 10-percentage points of forest loss. We estimate that rapid future deforestation under a strong inequality scenario could cause dry season warming of 0.96 K across Mato Grosso state in southern Brazil over the period 2020 to 2050. Reducing deforestation could reduce future warming caused by forest loss to 0.4 K. Our results demonstrate the contribution of tropical deforestation to regional climate warming and the potential for reduced deforestation to deliver regional climate adaptation and resilience with important implications for sustainable management of the Amazon.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Climate crisis: carbon emissions budget is now tiny, scientists say | Climate crisis | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2023/oct/30/climate-crisis-carbon-emissions-budget
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Teplý podzim věstí nový normál. Přijdou exotické nemoci i pole jako z Francie - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-teply-podzim-vesti-novy-normal-prijdou-exoticke-nemoci-i-pole-jako-z-francie-238956
    PER2
    PER2 --- ---
    New Evidence We Are Entering An Ice Age Termination Event - EXPLAINED
    https://youtu.be/JCt2MhOzWVE
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Nejsme odsouzeni k zániku. Ještě není pozdě změnit současnou trajektorii, říká biochemik Dag Hessen | Plus
    https://plus.rozhlas.cz/nejsme-odsouzeni-k-zaniku-jeste-neni-pozde-zmenit-soucasnou-trajektorii-rika-9102197
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TADEAS: tak to "méně dětí" je stejná blbost, jako strach z depopulace... jakýkoliv pokles populace v Evropě zaplácnou přistěhovalci, a to bez ohledu na poitické nuance diskuzí kolem toho (protože prostě chudší nebudou chtít makat a budou chtít služby a aby je někdo poskytoval místo nich a bohatší prostě budou potřebovat růst a pracovní sílu a aby si někdo kupoval a pronajímal byty a domy...)

    Mimochodem, k tomu poklesu populace ve vyspělejších zemích mám zajímavou mimo-ekonomickou teorii, kterou hodlám statisticky nějak přezkoumat: podle mě je omyl hledat korelaci mezi životní úrovní či HDP a poklesem populace. Ve skutečnosti je podle mě podstatný očekáváný věk dožití a věkové složení elit v populaci, což ale s životní úrovní ve většině zemí koreluje (jen málo zemí s vysokou životní úrovní má nízký očekávaný věk dožití, protože delší život je luxus, který je okamžitě poptáván, jakmile populace bohatne).

    No a mladí lidé tak nějak kopírují většinový životní styl a když vzhledem k růstu věku dožití je většina elit ve věku, kdy už děti ani mít nemůžou, tak jednoduše to, co je napodobováno je - "užívat si života" a nemít děti. Do módy přichází např. domácí zvířátka, akorát to původně byly náhražky pro starší lidi, co už nemůžou mít děti...

    Mimochodem nemít dítě a živit domácí zvíře je klimaticky úplně naprd (stejně jako vegetariáni, co kupují maso jen svým pejksům apod. - prostě nekonzistence a marnost všech lifestylových countrmeasures je dechberoucí... a teď sorry, jdu si hrát se solární elektrárnou, což je úplně stejná marnost...)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    fraška

    Rishi Sunak to ‘double down’ on anti-green policies in king’s speech | Rishi Sunak | The Guardian
    https://www.theguardian.com/politics/2023/oct/28/rishi-sunak-to-double-down-on-anti-green-policies-in-kings-speech

    Energy industry sources and senior figures in Whitehall say they expect ministers to announce legislation to usher in a new annual system for awarding oil and gas licences, despite the UK’s commitments to move away from fossil fuels and reach net zero carbon emissions by 2050.

    The king’s speech, the final legislative programme before the next general election, is also expected to include measures that will explicitly favour motorists, including making it more difficult for local authorities to introduce 20mph speed limits or supposedly unpopular schemes such as the ultra-low emission zone (Ulez), recently expanded in London.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Méně dětí a bez aut. Mladí Evropané jsou ochotní pro klima přijímat oběti - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-mene-deti-a-bez-aut-mladi-evropane-jsou-ochotni-pro-klima-prijimat-obeti-238978
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    2023 state of the climate report: Entering uncharted territory | BioScience | Oxford Academic
    https://academic.oup.com/bioscience/advance-article/doi/10.1093/biosci/biad080/7319571?login=true

    Earth’s ‘vital signs’ worse than at any time in human history, scientists warn | Climate crisis | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2023/oct/24/earth-vital-signs-human-history-scientists-sustainable-future

    Život na Zemi je ohrožen, varují klimatičtí vědci - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/veda-skoly-zivot-na-zemi-je-ohrozen-varuji-klimaticti-vedci-40448564#dop_ab_variant=1181010&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=4&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

    Studie, kterou publikoval časopis BioScience, zkoumala 35 globálních jevů zásadních pro život, včetně znečištění oxidem uhličitým (CO2), spotřeby energie a masa na hlavu, vypalování lesů nebo počtu dní s extrémními vedry. Dvacet z těchto ukazatelů dosáhlo v roce 2023 rekordní úrovně, varuje mezinárodní vědecká koalice.

    „Jsme vskutku šokováni prudkostí extrémních klimatických jevů v roce 2023. Vstoupili jsme na neprobádané území, které nás děsí,“ píšou odborníci. Jejich zpráva varuje, že tři až šest miliard lidí by se do konce století mohlo ocitnout „mimo obyvatelnou oblast“ zeměkoule. Rok 2023 se má stát nejteplejším rokem v historii, celé regiony letos trpěly smrtelnými vlnami veder, bouřemi, záplavami a někdy jednou katastrofou za druhou.

    Pokud jde o oceány, jsou teploty už měsíce „zcela mimo normu“, aniž by to vědci dokázali plně vysvětlit, zdůrazňuje Johan Rockström, ředitel Postupimského institutu pro výzkum vlivu klimatu (PIK). Podle vědců je zjištění nepochybné: „Život na Zemi je v ohrožení.“ Přesto lidstvo dosáhlo jen „minimálního pokroku“ ve snižování emisí skleníkových plynů. Jejich koncentrace naopak dosahují rekordních úrovní a subvencování fosilních paliv raketově vzrostlo.

    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TADEAS: tak věcem, který se točej, když dodáš víc energie, tak se obvykle točej rychleji, no... ale s tím rozdílem teplot ve vrstvách vzduchu mi otevřela oči Sabine Hossenfelder. Víš, že ta vzdálenost, po které je infračervené záření povrchu absorbované molekulami skleníkových plynů ve vzduchu, jsou řádově průměrně desítky metrů? to mi teda šokovalo.... (samozřejmě, ty molekuly to infra obratem zase vyzáří... ale stejně...)

    já si pořád myslel, že je to jev, který se odehrává třeba kilometry nade mnou v atmosféře. Ale ne, ten skleníkový efekt je doslova na dosah ruky, odehrává se vzdálenosti kam by doslova kamenem (nebo infračerveným zářením) dohodil. Tedy ten nárůst ppm úplně konkrétně znamená, že ta střední vzdálenost absorbce infračerveného záření - třeba našeho vlastního - naše tělo je taky infrazářič - se každý rok zmenšuje určitě minimáně o centimetry, možná o decimetry.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    A Carillo
    https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10160951062127954&id=589507953

    We can achieve incredible results if we work in sync with Nature, even in the Chihuahuan Desert during one of the worst dry spells in the last 75 years, plus dealing with record-breaking high temps. Thanks to our holistic / regenerative ranching practices we have been able to infiltrate and protect every inch we have got so far, and we got just 4" of rain since January. I took these pictures this week. Not all the pastures across the ranch are this lush, but we have a good stand of stockpile grasses that will be critical to keep going until the next rains with minimal or no inputs.

    FB-IMG-1698266522362
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    XCHAOS: rare until the next season
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Hurricane Otis smashes into Mexico coast - BBC News
    https://www.bbc.co.uk/news/world-latin-america-67213103
    Scientists said the speed with which Otis intensified from a tropical storm into a category five hurricane - the highest level of storm - on Tuesday was rare.

    It broke the record for the fastest intensification rate over a 12-hour period in the Eastern Pacific, gaining 80mph in that time, according to meteorologist Philip Klotzbach.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MARSHUS: někde jsem viděl graf, že zesílil absolutně v rozporu se všemi modely, úplně mimo mísu. akorát mi odroloval a nestihl jsem ho dát sem...
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    no aha, konecne nejaky beton, ktory bude uhlik ukladat

    V Brně vymysleli vodivý beton. Stavby díky němu už nepromrznou - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/veda-skoly-v-brne-vymysleli-vodivy-beton-stavby-diky-nemu-uz-nepromrznou-40448195
    MARSHUS
    MARSHUS --- ---
    Jako katastrof máme dost, ale tohle vypadá něco extra. Hurikán Otis, příběh 24 hodin

    https://twitter.com/AnthonyFarnell/status/1717017877444788303?s=19

    https://twitter.com/NHC_Pacific/status/1716969044086296736?s=19
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    :-)

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam