• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    TUHO
    TUHO --- ---
    YMLADRIS: A jak si na to prisla? K tomu si mela nejaky data nebo slo proste projekce ideolgoickyho schematu (nic proti, vsichni mame svoje ideologicky predsudky a vsichni nemuzem vedet vsechno ovsem - imojine proto je tak ucinna fosilni propaganda, ktera presne tohle tlaci .) Aneb: zeleny jsou vevnitr rudy, ve skutecnosti jde o centralni stat, komunismus, globalni nadvladu atp, hromada narativu produkovanych na miru cilovym publikum a jejich ideologiim.
    Ale imho to je uplnej bullshit, malokterej prumysl ma tak koncentrovanou lobbistickou silu jako je fosilni prumysl. I OZE ma samozrejme svoje lobbysticky skupiny, ale kvantitativni analyzy ukazujou, ze jsou o rad slabsi. Pohrabu se a casem kdyztak hodim
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TUHO: no a vidis ja jsem si myslela ze nejhorsi jsou ty centralni trillionove statni subsidies a ze maji obsazenej kongres
    TUHO
    TUHO --- ---
    Neoliberalism and climate change: How the free-market myth has prevented climate action
    Activists and scholars increasingly blame neoliberalism for the failure to sharply reduce greenhouse gas emissions, but there is insufficient research that investigates the theoretical link between neoliberalism and climate paralysis. This paper seeks to fill that gap by presenting a coherent account of how neoliberal ideology has constrained policies to address climate change in the United States. As motivation, we first present evidence suggesting more neoliberal countries perform worse in addressing climate change. We then analyze how three tenets of neoliberal ideology—to decentralize democracy, defund public investment, and deregulate the economy—have stymied climate action in the United States. Finally, we discuss the Green New Deal as a decisively anti-neoliberal framework that seeks to wield the power of the federal government to pursue large-scale public investments and binding climate regulations for rapid decarbonization.

    Neoliberalism and climate change: How the free-market myth has prevented climate action - ScienceDirect
    https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0921800922000155
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: No, ne uplne to sem patri, ale obrovskym (a neauditovanym) zdrojem emisi je taky armada - a tedy zaruka bezpecnosti, teritorialni integrity a politickyho radu.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Turning Point: A History of German Petroleum in World War II and its Lessons for the Role of Oil in Modern Air Warfare
    No war for oil is a protest frequently heard whenever the United States responds with military power to a crisis in the Middle East. There are some who believe the 1990s Gulf War, and current U.S. conflicts in Iraq and Libya, were inappropriate responses driven purely by U.S. petroleum interests. Others would argue those claims are more rhetoric than reality, and that America has a larger strategic goal in the region. However, it does beg the question--Is oil really worth going to war over And perhaps more importantly for both politicians and war planners--Is protecting oil a valid strategic military objective When one examines history, the answer is a resounding yes. Since the birth of the industrial age, crude oil has not only been the life-blood of an increasingly global economy, but also a determining factor in success or failure on the battlefield. This is particularly true when one considers the application of air power. In a matter of a few short decades, powered flight drastically changed the face of warfare. And while nearly a century of evolution has transformed air power from a small, supporting actor on the battlefield into a dominant force that provides modern nations with rapid and decisive military response, one truth has remained constant. No air force can survive for long without adequate and unrestricted access to oil.

    Turning Point: A History of German Petroleum in World War II and its Lessons for the Role of Oil in Modern Air Warfare
    https://apps.dtic.mil/sti/citations/AD1020261
    TUHO
    TUHO --- ---
    YMLADRIS: Imho spousta stranded assets (velka cast hodnoty / zisku se odviji od specifickeho know how, vlastnictvi nebo licenci na fosilni naleziste, vetsina fosilni infrastruktury je planovana s gigantickejma investicema na desitky let dopredu…) Tozn velky risk z nezvladnute transformace pro management i vlastniky, malej push a zaruky ze strany verejnyho sektoru…
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    zaroven kvuli datacentrum se bude budovat infrastruktura rychlosti blesku. roll out jak v cine (dokazou postavit tisice kilometru vlakovych trati za rok, napriklad)

    ale bohuzel s klimatem se industrialni komplex neztotoznil. porad nechapu proc.
    TUHO
    TUHO --- ---
    PETER_PAN: Paralyza je predevsim skrze organizovanej fosilni lobbing, dezinformacni kampane, cilenyho vytvareni mlhy, tlak na vybrany aktery, etc. Tohle meldovani na doomsayin miji podstatu veci: nejmocnejsi prumysly sveta, vcetne nejmocnejsich statu proste casto aktivne branej klimaticky politice.
    TUHO
    TUHO --- ---
    PETER_PAN: Ja bych jeste dodal, ze mobilizace valecnyho prumyslu a masivni statni investice do vojensky vyroby vytahly USA finalne z dopadu velky hospodarsky krize a vedla k bezprecedentni urovni rustu stredni tridy a blahobytu sirokych vrstev obyvatel po valce (podle soucasnyho ekonomickyho mainstreamu by predluzeni melo znamenat krach, nicmene stal se opak).
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SCHWEPZ: cituju Gretu. "Fridays achieved nothing." Visjak autisti to vidí cernobile
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    YMLADRIS: proč tak černobíle, nemyslím že výsledek je "efekt nula", celé to hnutí od Grety až po aktuální akce téma výrazně "zpopularizovalo" (populus = "lid"), dostalo mezi lidi, do massmedií, do podvědomí. Pro mnohé to je "největší výzva a úlkol naší doby, generace" (jak řekl nedávno i premiér ČR).

    Jak komunikovat urgenci, naléhavost, důležitost, snah a aktivit, jak degradaci biosféry a sociosféry odvrátit,
    promýšlí psychologové na univerzitách a různé skupiny a think-tanky. Není to jen o těch hraničních momentech pomyslné škály ("všichni umřeme", "ihned zachraň planetu" vs. "jakési studie tvrdící.." a "stejně je to jen výmysl..") - jde o celou paletu možností jak aktivizovat a usměrnit lidské jednání.

    O tom, jak "doomsayin" může paralyzovat, jsou tuny vědeckých studií,
    proto ten klimatolog říká "nepotřebujeme být paralyzováni, potřebujeme se pustit do práce a mít jistotu, že když v Evropě učiníme nějaké kroky, ostatní je udělají také". Viz

    Výzkum potvrdil, že nátlakové chování nefunguje, protože lidé se přirozeně vyhýbají děsivým informacím. Řada obyvatel Česka katastrofickou komunikaci vnímá jako citové vydírání a reaguje agresivně nebo odtažitě. Není to tedy vhodný způsob, jak přesvědčit širokou veřejnost.
    Ekopsycholog: O změně klimatu většina Čechů nepochybuje. Řešení ale neznají | Časopis Atrium
    https://atrium.fss.muni.cz/veda-a-vyzkum/ekopsycholog-o-zmene-klimatu-vetsina-cechu-nepochybuje-reseni-ale-neznaji

    Mapa českého veřejného mínění v oblasti změny klimatu
    https://webcentrum.muni.cz/media/3330992/czklima2021.pdf
    Právě jste otevřeli výzkumnou zprávu, která vás podrobně provede výsledky šetření České klima 2021.
    Na více než sto stranách vám ukážeme přehlednou mapu českého veřejného mínění v oblasti změny klimatu, včetně
    názorů často opomíjené mlčící většiny.

    Psychologie změny klimatu – jak může psychologie přispět k porozumění a řešení klimatické změny | Masaryk University
    https://www.muni.cz/en/research/publications/1518196

    Psycholog Jan Krajhanzl: Přehřívá se nejen klima, ale i společnost. Řada lidí by přivítala zpomalení | Dvojka
    https://dvojka.rozhlas.cz/psycholog-jan-krajhanzl-prehriva-se-nejen-klima-ale-i-spolecnost-rada-lidi-8587990
    Studie České klima 2021 mapuje postoje veřejnosti ke klimatickým změnám. Jedním z autorů studie je sociální ekopsycholog Jan Krajhanzl.

    ▶ Úzkost z klimatické změny je podle psychologů vážný problém, který by se neměl bagatelizovat — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/regiony/uzkost-z-klimaticke-zmeny-je-podle-psychologu-vazny-problem-ktery-by-se-nemel-bagatelizovat-26661
    Některé lidi zprávy paralyzují, jiné vyburcují
    Čeští psychologové, kteří se připojili ke Globální psychologické alianci, chtějí změnit přístup k lidem s takzvaným environmentálním žalem. Nikdo z odborníků by prý už neměl bagatelizovat, že současná klimatická změna může v lidech vyvolávat úzkost.

    https://www.thelancet.com/journals/lanplh/article/PIIS2542-5196(21)00278-3/fulltext
    Řada lidí také prožívá také něco, co lze označit jako klimatickou úzkost. Nejedná se o oficiální diagnózu, spíše o zastřešující pojem pro negativní pocity spojené s nepřiznivým vývojem stavu planety. Podle studie publikované v roce 2021 v žurnálu Lancet, která zkoumala postoje 100 tisíc mladých lidí ve věku 16 až 25 let v 10 zemích světa, zažívá 84 % z nich alespoň mírné obavy z budoucnosti v souvislosti s klimatickými změnami a 59 % z nich cítí extrémní obavy.

    Specifický přístup je třeba volit u dětí, které rovněž mohou zažívat stav popisovaný jako klimatická úzkost. „Jako rodič bych řekla dvě věci: Nelžete dítěti, protože to zjistí a podkopává to důvěru, a myslete na jeho emocionální potřeby. Prosím, neříkejte jim, že svět spěje ke konci,“ doporučila expertka. Konkrétní doporučení pro dospělé o tom, jak s dětmi mluvit o klimatických změnách, vytvořil i UNICEF. Například to znamená s dětmi sdílet to, jak celá rodina může přispět k lepšímu stavu životního prostředí, ať už je to neplýtvat vodou, třídit odpad či sázet stromy.
    Talking to your child about climate change | UNICEF Parenting
    https://www.unicef.org/parenting/talking-your-child-about-climate-change
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    TADEAS: nepasuje sa tam do role experta, ma taky racionalny pohlad na vec, aspon teda mne to dava zmysel, ze ta zmena musi byt systematicka a nie nejake vykriky typu nejedzte maso alebo lepenie sa k asfaltu, to myslenie v ramci civilizacie sa ma stale kam posuvat
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SHEFIK: tadeasova obdarování jsou značná ale popularizace pro masy to bohužel zrovna není
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Hezkej priklad cirkularni ekonomiky. 8% cesky spotreby rajcat.

    Industrial: Rajčaty od elektrárny bych uživil celé Česko, říká Lukáš Rázl - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/nase-rajce-sklenik-lukas-razl-podcast-zbytkove-teplo-tusimice-elektrarna.A231207_095622_ekonomika_iape


    YMLADRIS: Tadease :)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Koho je nejlepší navrhnout lexovi aby mluvil o klimatu / planetary boundaries? Kdo dobře vykládá?

    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ano, umime delat valecnou ekonomiku. neni to tak, ze lidstvo zije jako statisice anarchistickych kmenu, ktere nelze koordinovat. socialni experti muzou navrhovat kampane jak lidem pozitivne nasvitit ockovani, ale nejdriv musi lídři říct, že teda boj proti pandemii je priorita. což není.

    souhlasim, ze Fridays zkusily ten apel pres doomismus a strach, efekt nula, hnutí zespoda nevznikne. tak prostě síra ve stratosféře, však oč jde, budou hezké západy slunce
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PETER_PAN: podrobit ekonomiku klimaticke stabilizaci a ekosystemove regeneraci?

    co by to mělo za smysl...
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TADEAS: chapu. Ale minuli se teda povolanim :)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: na barikádách ,)
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    A jeste jednu vec dodam v ramci volneho mudrovani. Treba USA vyhraly 2.svetovou valkou proto, ze tomu podrobily kompletne ekonomiku. Prislo se tim o zlaty standart, dusledky jsou vydime dodnes. Ty interne informacni mechanismy muzou byt ruzne a ruzne nespravedlivymi externalitami, ale z teto historicke zkusenosti lze usuzovat ze to realizovatelne lze. Proste Roosevelt si pozval Forda a rekl ze bude vyrabet bombardery a Henry bombardery vyrabel, v roce 1944 nejakych 650 kusu B-24 mesicne. A USA ta 2.sv.valka stala v kritickych letech "jen" 35% HDP.

    Takze ano, transformaci prumyslu lze udelat a lze ji udelat rychle. Muj osobni nazor je takovy, ze az to bude priorita tak EU prumysl muze byt 100% carbon zero behem cca 8 let od prvniho prasknuti bicem. Zatim tam nejsme.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam