• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    The role of ancient human settlements in creating nutrient hotspots in a savanna ecosystem, central Zimbabwe - ScienceDirect
    https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0140196323001519

    Ancient human settlements play an important role in creating heterogeneous African savanna ecosystems through forming nutrient hotspots with increased biodiversity and improved forage quality. However, plant community development and herbivore utilization of these sites after abandonment remain poorly understood. We compared plant and soil parameters in ancient human settlements with off-sites locations. In addition, we set camera traps in ancient settlements and surrounding vegetation to determine their use by herbivores. Grass basal cover, height, biomass and species diversity in ancient settlements had recovered to similar levels with the surrounding landscape. Ancient settlements had small trees (in terms of height and canopy volume), lower tree density and lower species diversity than the surrounding landscape. Soil phosphorus and calcium were higher in ancient settlements than surrounding landscape, while pH, nitrogen, potassium, magnesium and sodium were similar between the two sites. Impala and greater kudu camera sightings were higher in ancient settlements than surrounding vegetation, while warthogs showed no preferential foraging between ancient settlements and surrounding vegetation. We conclude that ancient settlements created functional heterogeneity through altering the structure of savanna vegetation influencing foraging patterns of herbivores such as impala.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Call me all the names you want – I won’t stop telling the truth about livestock farming | George Monbiot | The Guardian
    https://www.theguardian.com/commentisfree/2023/dec/14/livestock-farming-soy-soyboy
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Analysis: China’s emissions set to fall in 2024 after record growth in clean energy - Carbon Brief
    https://www.carbonbrief.org/analysis-chinas-emissions-set-to-fall-in-2024-after-record-growth-in-clean-energy/

    China’s carbon emissions set for structural decline from next year | Energy industry | The Guardian
    https://www.theguardian.com/business/2023/nov/13/chinas-carbon-emissions-set-for-structural-decline-from-next-year

    Emise z fosilních paliv, které lidstvo letos vypustí do ovzduší, opět dosáhnou rekordních hodnot. Největším znečišťovatelem je nadále Čína, mohlo by to být ale naposledy, kdy se o asijské velmoci takto mluví. Od příštího roku začnou její emise klesat díky masivnímu využívání obnovitelných energií.

    Doba, kdy Čína platila za největšího znečišťovatele, končí. Země míří k čisté energii - Aktuálně.cz
    https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/doba-kdy-byla-cina-nejvetsi-znecistovatel-konci-zeme-vede-v/r~32dbd23c976f11eea873ac1f6b220ee8/

    Rok 2023 si Číňané budou spojovat s velkými suchy a odborníci s nárůstem emisí skleníkových plynů na rekordní úroveň. Vodní elektrárny, které letos nemohly kvůli suchu v Číně vyrábět elektřinu, totiž nahradila energie vzniklá spalováním uhlí. To s sebou přineslo i více emisí skleníkových plynů přispívajících k oteplování planety.

    Příští rok by měl být ale jiný. Asijský obr už delší dobu díky státním pobídkám a dotacím investuje do nízkouhlíkových zdrojů energie, především do větrných a solárních elektráren. Jen ty postavené v letošním roce dokážou vyprodukovat tolik energie, jako spotřebuje za celý rok Francie. Obnovitelné zdroje v zemi proto pomalu nahrazují elektřinu vyráběnou z fosilních paliv.

    "Čína má zajímavou roli. Jedná se o světovou 'jedničku' v oblasti produkce emisí skleníkových plynů a spotřeby uhlí, ale také v oblasti zavádění a výroby nízkouhlíkových technologií," vysvětluje pro Aktuálně.cz Romana Jungwirth Březovská, analytička Klimatýmu Asociace pro mezinárodní otázky. Tempo, s jakým Čína zavádí do provozu obnovitelné zdroje energie, označuje za neuvěřitelné.

    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    25min poslech

    Dohoda z COP28 je přelomová, tvrdí ministerstvo. Je to jen deklarace, která je výhodná pro fosilní průmysl, oponuje novinář | Plus
    https://plus.rozhlas.cz/dohoda-z-cop28-je-prelomova-tvrdi-ministerstvo-je-jen-deklarace-ktera-je-vyhodna-9134746

    Poprvé v historii se státy na klimatické konferenci shodly na odklonu od fosilních paliv. Je dohoda z COP28 přelomová? „Nejdůležitější je, že ke klimatické neutralitě mají do roku 2050 směřovat všechny státy světa,“ říká Pavel Zámyslický z ministerstva životního prostředí.

    Podle publicisty Radka Kubaly jde o vítězství fosilního průmyslu. „Je to opět jenom nějaká deklarace. Že jsme se po 30 letech shodli na tom, že jsou fosilní paliva problém, je hodně málo,“ míní. Kubala upozorňuje, že přestože se klimatické konference konají od roku 1992, proces o změně klimatu selhává v tom základním a nejdůležitějším bodě – koncentrace oxidu uhličitého v atmosféře stále stoupá.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SHEFIK: je to taky zhruba Year 1 (po public coming -outu ) (jak AI) ale sype se do toho hodně peněz. Levin umí říct tkáni aby znovu narostla (u obojživelníků) a tak všelijak. Mapují se různé procesy. Klima to teď nezachrání, ale pokud civilizace projde bottleneckem, není důvod zásadně neprodloužit život. Jako jak mluvíš o tom tisíciletí. Nevypadá že by tam byl nějakej principiální problém. Asi víš že třeba humr si zhruba donekonečna obnovuje buňky, zatím z ničeho neplyne proč by to nemohlo jít
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    YMLADRIS: Ad longevity, cetl jsem nedavno rozhovor nejakyho ceskyho leadera a popravde to neni nejakej zazrak. Meri si asi 230 parametru tydne, zije striktnim zivotem a tvrdi, ze longevity pristup/drahy kliniky, kde podridis celejs svuj zivot, dokazou nejaky lidsky 'trosce' prodlouzit zivot az o 15 let. U cloveka, kterej ma relativne zdravy navyky max o par let... takze volebni pravo az nad 100 let zustava pro pristi tisicileti porad scifi.
    TUHO
    TUHO --- ---
    The final text from COP28 is a death knell for the stronger 1.5°C commitment of the Paris Agreement and even puts the much weaker 2°C obligation on critical life-support. No doubt there will be lots of cheer and back-slapping among many pontificators and even some climate ‘experts’, but the physics will not care. As the new agreement locks in high levels of emissions for years to come, so the temperature will continue to rise.

    To add a bit of science and maths to this harsh assessment, we have between five and eight years of current emissions before we blow through the carbon budget for just a flip-of-a-coin chance of not exceeding 1.5°C. Even if we seriously began to cut emissions from the start of 2024, and there’s no such requirement in the new text, then we’d still need zero fossil fuel use, globally, by around 2040. Throw in a few years of political and technical inertia as we pivot from rising to rapidly falling emissions, and we’re really talking about eliminating fossil fuels by the mid 2030s. This is far removed from the fraudulent language of net zero by 2050.


    Quick response to the draft final text of COP28 - Climate Uncensored
    https://climateuncensored.com/quick-response-to-the-draft-final-text-of-cop28/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    After 30 years of waiting, Cop28 deal addresses the elephant in the room | Cop28 | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2023/dec/13/cop28-deal-significant-progress-tackle-climate-crisis
    TUHO
    TUHO --- ---
    COP28: Key outcomes agreed at the UN climate talks in Dubai - Carbon Brief
    https://www.carbonbrief.org/cop28-key-outcomes-agreed-at-the-un-climate-talks-in-dubai/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Arktida má za sebou nejteplejší léto. Průměrná teplota dosáhla 6,4 stupně Celsia, uvedl americký úřad | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/veda-technologie/priroda/rekordni-teploty-arktida_2312130734_trs
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    YMLADRIS: jeste jsem dnes nahodne padla na toto, nevim jestli je to teda fakt personality development, tj ano, stacilo by aby lidi byli dostatecne staří, ale tak třeba jo (když budou zobat ty psychedelika :)). naproti tomu musk tvrdí, že longevity je nebezpečná, protože lidi se nemění, změna se děje tím, že lidi umírají, tak nevím.

    Different approaches to ethics correspond to different stages of personality development.
    Deontology → normies: group morality, ~Kegan stage 3,
    virtue ethics → rationalists: autonomous inference of rules based on values,
    consequentialism → post identity, systemic thinking.

    Ty bys chtěl ten systemic thinking. To je těžký pro lidi. Kde na to brát čas. Ale zase, AI asistent by je v tom mohl vést nebo je aspoň přemlouvat, že je to dobrá orientující věc, i když oni sami to nechápou (jako když ve středověku bylo vodítkem křesťanství a ignorant peasant neaspiroval na to být teologem, prostě dělal co slyšel že je vůle boží).
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Delegáti COP28 se shodli, že svět skoncuje s fosilními palivy. Má to samozřejmě řadu háčků
    https://denikn.cz/1306790/delegati-cop28-se-shodli-ze-svet-skoncuje-s-fosilnimi-palivy-ma-to-samozrejme-radu-hacku/?cst=7987bc2a0b04e2779ddfa2f4ed279929e6e7035df40c4f5501ef902317cca985

    Přechod k čisté energii by měl probíhat tak, aby se celosvětové uhlíkové neutrality – situace, kdy je úhrnná produkce skleníkových plynů nulová, protože ty, které vzniknou, jsou kompenzovány například jejich zachytáváním – dosáhlo v roce 2050.

    Ponechává se tím ve hře možnost, kterou favorizuje zejména Saúdská Arábie: že se ukončí spalování uhlí, zatímco ropa a plyn pojedou dál, přičemž emise z jejich spalování se zachytí a uloží mimo atmosféru. K tomu by však byly zapotřebí technologie, které dosud neexistují.

    ...

    Zachytávání CO2 z ovzduší je velmi důležité, ale jeho kapacita bude i v optimistických scénářích využita právě pro průmyslové emise, na energetické se nedostane.

    ..

    Ale mezi „měly by“ a „musí“ je pořád široká propast. Klimatické summity ostatně nemají žádný mechanismus, kterým by mohly vynucovat své závěry. Záleží na ochotě jejich členských zemí a na souhlasu obyvatelstva.

    ..

    Do zelených technologií, zejména do obnovitelných zdrojů elektřiny, bude podle nynějšího odhadu během zbytku tohoto desetiletí potřeba vložit 30 bilionů dolarů, tedy téměř dvojnásobek ročního HDP celé Evropské unie.

    ..

    [na tohle slysim ruzny nazor, takze za Koubskeho takhle:]
    Globální změna klimatu bude pokračovat bez ohledu na dosaženou dohodu. Pokračovala by dokonce i v ryze hypotetickém případě, že by emise teď hned klesly na nulu, protože CO2, který už v ovzduší je, tam bude ještě mnoho desítek let a po celou tu dobu bude zdrojem skleníkového efektu. Průměrná globální teplota 1,5 °C nad předindustriální úrovní, o které se ještě před několika lety doufalo, že by při dobré vůli a snaze mohla být horní mezí oteplování, bude překročena možná v příštím roce, možná v přespříštím, možná dokonce – až se všechna data shrnou a ověří – dokonce už letos.

    ..
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    SCHWEPZ:

    Americký vyslanec pro klima John Kerry oznámil, že Spojené státy i Čína hodlají aktualizovat své dlouhodobé strategie v oblasti klimatu, a označil dohodu za "velmi silný signál světu"

    https://unfccc.int/event/usa-special-presidential-envoy-for-climate-john-kerry-cop-28-press-conference-0

    +

    US envoy Kerry launches international nuclear fusion plan at COP28 | Reuters
    https://www.reuters.com/business/energy/us-envoy-kerry-launches-international-nuclear-fusion-plan-cop28-2023-12-05/
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    "Krátce po schválení dohody zavládl v plenárním sále zmatek, neboť mnoho stran předpokládalo, že o textu, který byl zemím uvolněn k posouzení pouhé čtyři hodiny před jeho schválením, proběhne debata.
    Aliance malých ostrovních států, která zastupuje 39 zemí, uvedla, že při přijímání dohody nebyla v sále, protože stále koordinovala svou reakci.
    Obecně dokument sklidil více pozitivních ohlasů než kritiky, napsala agentura AP. Výsledek konference uvítal generální tajemník OSN António Guterres. COP28 podle něj dospěla k rozhodujícímu momentu v boji proti klimatické změně."
    TUHO
    TUHO --- ---
    Pro ty, ktere zajimaji vysledky COPu, tak Carbon Brief porada free webinar

    Hello,

    Carbon Brief’s team of specialist journalists will be hosting a free webinar on Friday to discuss the key outcomes from COP28, which has just concluded in Dubai. We will also be answering your questions.

    Time: Friday, 15 December, 3pm (GMT)

    Moderator:

    Leo Hickman, editor
    Panelists:

    Dr Simon Evans – senior policy editor and deputy editor
    Daisy Dunne – special correspondent
    Josh Gabbatiss – policy correspondent
    Molly Lempriere – section editor for policy
    Dr Giuliana Viglione – section editor for food, land and nature
    Aruna Chandrasekhar – land, food systems and nature reporter
    Orla Dwyer – land, food systems and nature reporter
    Anika Patel – China analyst
    Questions can be submitted in advance by email via webinar@carbonbrief.org, or via Twitter using the hashtag #CBWebinar.

    Please register in advance via this link:

    Webinar Registration - Zoom
    https://us02web.zoom.us/webinar/register/1217024699312/WN_jOQYO1SyRASI-2stNuEI-w#/registration
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    COP28: Saudi Energy Minister Says Won’t Agree to Fossil Fuel Phase Down - Bloomberg
    https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-12-04/cop28-saudi-energy-minister-says-won-t-agree-to-fossil-fuel-phase-down

    Členové OPECu kontrolují téměř osmdesát procent světových zásob ropy. Na příjmech z ropné produkce jsou závislé. Producenti ropy argumentovali tím, že fosilní paliva lze od jejich dopadu na klima očistit pomocí technologií, které dokážou zachycovat a ukládat emise oxidu uhličitého. Zachycování plynu je však nákladné a ve velkém měřítku se zatím neosvědčilo.

    Saúdskoarabský ministr energetiky princ Abdulaziz bin Salmán ve středu prohlásil, že dohoda nebude mít vliv na vývoz uhlovodíků z království. Saúdská Arábie a několik spojeneckých zemí se postavilo proti tomu, aby se do textu potenciální dohody zahrnula jakákoli zmínka o snižování produkce a spotřeby fosilních paliv.

    Abdulaziz bin Salman becomes first Saudi royal to head energy ministry, one of the country’s most vital roles

    Saudi king names son Abdulaziz to key post of energy minister | Saudi Arabia | The Guardian
    https://www.theguardian.com/world/2019/sep/08/saudi-king-names-son-abdulaziz-to-key-post-of-energy-minister

    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Podstatná bude Čína a její přístup a plnění slibů + a jestli vyhraje Trump

    "Globální emise skleníkových plynů by měly stoupat maximálně do roku 2025, u některých rozvíjejících se zemí ale může vrchol přijít později, píše se v dokumentu.
    AP upozorňuje, že mezi rozvíjející se země patří i Čína, která se řadí k největším světovým znečišťovatelům ovzduší."

    Dohoda rovněž
    * vyzývá ke ztrojnásobení kapacity obnovitelných zdrojů energie na celém světě do roku 2030
    * k urychlení úsilí o snížení spotřeby uhlí
    * k rozvoji technologií na zachycování a ukládání uhlíku,
    * v dokumentu se země zavázaly také zdvojnásobit energetické úspory.

    „Historická dohoda.“ S odklonem od fosilních paliv souhlasily téměř dvě stovky zemí — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/svet/na-odklonu-od-fosilnich-paliv-se-shodly-temer-dve-stovky-zemi-344125

    COP28 climate talks agree on transitioning away from fossil fuels | Zpravodajství | Evropský parlament
    https://www.europarl.europa.eu/news/cs/press-room/20231205IPR15686/cop28-climate-talks-agree-on-transitioning-away-from-fossil-fuels

    Cop28 landmark deal agreed to ‘transition away’ from fossil fuels | Cop28 | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2023/dec/13/cop28-landmark-deal-agreed-to-transition-away-from-fossil-fuels

    Předchozí konference přijaly pouze mantinely na snížení emisí skleníkových plynů bez výslovné zmínky o fosilních palivech, která jsou ale zodpovědná za dvě třetiny vyprodukovaných emisí. Na konferenci COP26 v Glasgow se zúčastněné země zavázaly k omezení uhlí, na cílech ohledně ropy a zemního plynu se však dosud nikdy nedohodly.

    Skutečná síla podle Džábira bude však spočívat až v naplnění dohody. „Musíme podniknout kroky nezbytné k tomu, abychom tuto dohodu proměnili v konkrétní činy,“ uvedl na zasedání. „Jsme tím, co děláme, ne tím, co říkáme,“ dodal.

    Předseda COP28 Sultán Džábir
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    L4MA: mi predstavivost nedela problem. Priklad, longevity, lidi se zacnou dozivat stovek let a hlavni volebni pravo budes mit az od sta let, az prekonas zakladni tribalismus a ego hry

    nevime co se stane
    L4MA
    L4MA --- ---
    YMLADRIS: jj, to poptavam, a muj mozek si prave nedokaze predstavit ze by karty v lidskejch mozcich mohly bejt rozdany jinak. :)
    jinak AI naprojektuje maximlane tak trajektorii jak udrzet aktulani status quo. :D rad se budu mylit, muzem se k tomu vratit za pet let. :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam